Nézőszámok feketén-fehéren

nezoA stadionépítések valóságának egyik legégetőbb kérdése a nézőszámok alakulása. Márpedig az mindenki számára világos, hogy amilyen ütemben épülnek a stadionok, olyan ütemben csökkennek a nézőszámok. A miértjét sokan kutatják/kutatták: a mutatott játék, a csapatokat körülvevő apátia, az MLSZ szabályozásai, a negatív körülmények, a magas árak, a túlzott biztonsági intézkedések, a néző meg nem becsülése, a marketing elhanyagolása. Sok-sok olyan szempont, amikre mindig szívesen hivatkoznak a felelősök (és amiket hamarosan mi is tovább vizsgálunk).

A DVSC az elmúlt 15 évben valamennyire mindig is kitűnt a magyar mezőnyből. Az Oláh Gábor utcai stadion gyakran telt meg. A Nagyerdei Stadion ezzel szemben elképesztően alacsony, nagyjából 10-15%-os kihasználtsággal működik. Ez pedig – bárhogyan is finomítjuk – katasztrófa. A klub e kérdéskört eddig az MSE Kft.-re hárította (amely számára akkora összeget sem biztosított, hogy saját kiadásait problémamentesen fedezni tudja), vagy arra hivatkozott az elmúlt hetekben, hogy ez országos probléma. E cikkünkben megvizsgáljuk, valóban annyi néző van-e a stadionban, amennyit állítanak; hiszen számolatlanul érkeznek azok a vélemények a helyszínen tartózkodóktól, melyek szerint túlzóak ezek a számok.

Már most jeleznénk: ez egy tényfeltáró cikk, nem hangulatkeltés a célja. Ezt szem előtt tartva, a cikkünk végén Krecz Tibor, az MSE Kft. marketingvezetője válaszol kérdéseinkre, így minden “titokra” fény derül!

Mielőtt elveszünk a konkrét számadatokban, érdemes több szempontból is végiggondolni, mit is jelentenek a nézők. Nyilvánvalóan pozitív töltést ad a találkozóknak (gyakorlatilag önmagunk harcba tüzelésével saját magunknak keltünk fantasztikus hangulatot); a játékosok motiváltabban, az utolsó lélegzetvételükkel is teljes erővel küzdenek, ami olykor így sikeresebb végeredményt is jelent, a játékosmegfigyelőkben pedig pozitívabb kép alakulhat ki róluk. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a helyszíni fogyasztással, a shop használatával, a jegyvásárlással némi bevételhez juttatja a klubot; ráadásul a magas nézőszám a reklámbevételek növekedését és nagyobb cégek reklámozási kedvét is meglendítheti, ami további $$-t jelent. Emellett növeli a csapat és a város hírnevét, pozitívabb kép alakul ki a helyi vezetésről, arról nem beszélve, hogy az önkormányzati pénzek ilyen irányú elköltését is jóval kevesebben fogják ellenezni. No és persze ne felejtsük el azt sem: egy vonzó klub könnyebben csábít magához értékes játékosokat, vagy ifjú tehetségeket.

Mindez azonban úgy néz ki, elsikkad amellett, hogy a TV-jogdíjakból, TAO-s pénzekből, a támogatásokból  hihetetlen összegek áramlanak be a klubokhoz. A több százmilliós összegek mellett nem tűnik komoly tételnek az, hogy mondjuk 1-2 ezer fővel többen legyenek a mérkőzéseken (még 2000 forintos jegyár és mondjuk 1000 forintos egyéb költés mellett is, ez csupán 3-6 millió forint, ami csak abból összejön, ha 90 percig játszik egy 20 éven aluli játékos és a csapat betartja a légiós korlátozásra vonatkozó szabályt). Azt pedig ne feledjük: a szurkolóval “csak a gond van”. Szétköpködi a szotyihéjat és lehet utána takarítani, mosdóhelyiségeket kell nekik fenntartani, és az sem árt, ha tiszta székre ülnek. Bekiabálásaikkal nem csak a morált rombolják, hanem adott esetben az MLSZ nemtetszését (és az ezzel járó büntetést) is elnyerik. Negatív kritikával illetnek mindent, ami egy picit sem úgy működik mint szeretnék, és elégedetlenségükkel rossz hírét keltik a klubnak. (Nem beszélve arról, hogy az ultrák és a vendégek miatt még a rendőrségnek és biztonsági embereknek is jelen kell lenniük.)

Csodálkozunk, hogy nem vagyunk megbecsülve? Csodálkozunk azon, hogy a felénk nyújtott kommunikáció lapos, üres, semmitmondó? Csodálkozunk azon, hogy a klub csak elvétve tesz lépéseket a szurkolók felé (utoljára ilyesmire a bajnoki címek utolsó találkozóin történő “ingyen sör” akcióra emlékszek)? Sajnos el kell fogadnunk, hogy a modern időkben mindaddig problémát jelentünk, amíg nem lesz teltház, hogy a tőlünk származó bevételek ismét jelentősnek tűnjenek.

Persze ettől függetlenül mintha mégis számítana, hogy pontosan mennyi néző megy ki a meccsre. Biztosan mások is észrevették, hogy a Nagyerdei Stadion mérkőzésein egy ideje már nem mondják be a hangosbemondóba a nézőszámot, csak pár másodpercre kiírnak egy számadatot. Nos, most a hétvégén ez a szám 2518 volt. Ez önmagában is kevés, de pláne annak tükrében, hogy jóval többnek tűnik ez, mint a tényleges nézőszám. JuveFannal közösen körbefotóztuk a stadiont, majd vasárnap délután jöhetett a pöttyözés. Íme:

n5n10n4 n3 n2n1 n6n7n8n9 n13 n12n11
Összesen 2003 néző. Kétezer-három. Bizonyára épp tömegével vannak a mosdókban meg a büfékben és a Skybox-ok is épp tömve vannak, ráadásul az is lehet, hogy épp elszámoltuk a pöttyöket, de a 2003 akkor is 2003. A képek készítésének pillanatában 500 fővel kevesebb nézte a mérkőzést. Ez a mínusz pontosan annyi, amennyi ősszel is folyamatosan “hiányzott”. Ezért ezzel kapcsolatban megkerestem Krecz Tibort és arra kértem, válaszolja meg nekünk, pontosan mi az oka a különbségnek.

LB: A stadionban gyakorta tapasztaltuk már azt, ami a fenti adatokból is kitűnik: a nézőtéren több száz fővel kevesebben vannak, mint a hivatalos nézőszám. Van-e ennek különösebb oka, illetve magyarázata?
KT: A beléptető kapuk minden egyes belépő (jegy, bérlet, páholybérlő) kódját megörökítik, az adatokat szoftver összesíti. Minden mérkőzés első félidejének derekán kiadjuk az addig rögzített belépések számát. Mérkőzések alatt sokan lehetnek, vannak is a páholyokban, a VIP-nagyteremben, a büfékben.

LB: A bérletesek száma és a nézőszámok radikális csökkenése Ön szerinte visszafordítható folyamat-e? Ön szerint mennyiben javítható helyileg a nézőszám, vagy valóban inkább országos problémáról, így országos megoldásról kellene beszélni?
KT: A mérkőzésrendezés túlszabályozottsága biztosan nem segít, országos megoldást segítene elő az egyszerűsítés. Helyben? Jobb szolgáltatás minden szinten, s visszatérnek a szurkolók.

LB: Vannak-e, és ha igen, akkor milyen nézői és kiemelt vendégekkel kapcsolatos szokások figyelhetőek meg a Nagyerdei Stadionban, az ott lejátszott eddigi 28 NBI-es mérkőzésen?
KT: Örvendetes a C-szektorban összegyűlő veteránok kitartása a Loki mellett. A páholyok és a VIP látogatottsága egyenletesen magas, működik a „társasági esemény” jelenség a mérkőzéseken. Az A3-as szektorban amolyan szövetségi kapitány klub működik: az ottani, túlnyomó részt bérletes közönség markánsan és hangosan szakérti a focit.

LB: A klub kommunikációja láthatóan javult az eltelt hetekben, a csapat is megnyerte eddigi 3 mérkőzését. Kihatással van az eredményesség és a pozitív hozzáállás az üzemeltetőre bármilyen módon?
KT: Két bajnoki után: 6 pont, 6 rúgott gól – az üzemeltető is örül. S kéri a szurkolókat, a helyszínen biztassák a Lokit!

Ilyen szempontból pedig örülök, hogy eloszlathatjuk a kételyt: valóban, hivatalosan, ellenőrzött keretek között van ennyi szurkoló a stadionban. Nem számmisztika, vagy kerekítgetés következménye a végső szám, egyszerűen van egy olyan, több száz fős réteg, akik jelenléte számunkra nem látványos. Sőt, még jobb hírrel szolgálok! Krecz Tibor arra hívja a még mindig kétkedő olvasóinkat: a Puskás Akadémia elleni, két hét múlva esedékes (március 5.) találkozó előtt 40 perccel találkozzunk a főbejáratnál, és olyan stadiontúrát kapunk, ahol minderről saját szemünkkel győződhetünk meg. A részvétel csak korlátozott számban lehetséges, a 10 fős limit kapcsán a jelentkezési sorrend lesz a mérvadó. Jelentkezni névvel és telefonszámmal e-mail címünkön lehet: info@lokiblog.eu.

S ahogyan Krecz Tibor üzenetében is benne foglaltatott, mi is ugyanezt üzenjük: ha lehetséges, tegyünk azért, hogy minél többen legyünk! Menjünk ki a stadionba, próbáljunk minden egyébtől elvonatkoztatni és élvezzük a játékot, szurkoljunk a játékosainknak! A hétvégén 8 fős blogger-csapatunkból hatan (!) a helyszínen néztük a találkozót, Újpestre kisbusszal utazunk. Rajtunk nem múlik a nézőszám! És rajtad?

Kérjük töltsd ki cikkünkhöz kapcsolódó kérdőívünket, mely segítségével arra keressük a választ, hogy miért járnak, vagy éppen miért nem járnak ma Magyarországon az emberek mérkőzésekre!

Csibu

 • Palote

  Hiánypótló írás! Gratulálok!

 • Palote

  Apropó, ugye lesz élő rádiós közvetítés Újpestről? 😉

 • csibu

  95%, hogy lesz!

 • volt debreceni

  Jó a cikk. S kiderült mire is jó a beléptető rendszer. Az igazi az lenne, ha tényleg csak a belépők számát rögzítené, és abbahagynának mindenféle adatmegadós, kártyakorlátozós rendszert, aminek a szükségességéről az atyaúristen, azaz Csányi is azt mondta: hiba volt, hogy ragaszkodtam hozzá. Ha most a fUjpestet is sikerülne idegenben megverni, akkor talán a TAO császár csapat laposra verésére sokan ki fognak menni.

 • Lucas

  Intézzük 🙂

 • tiberius

  Ez megint egy olyan téma amiről hosszasan lehetne beszélgetni.
  Több dolog lenne szükséges ahhoz,hogy többen járjanak ki a meccsekre.Én csak két dolgot emelnék ki ezek közül:
  -Jó foci

  -alacsonyabb jegyárak.
  A focink az nem igen fog változni ,több pénz kellene a csapatba de ismertek a jelenlegi problémák./Vajon mi lett a mult heti “csúcs” találkozó eredménye???

  Szerintem a jegyárak nagyon magasak.Sajnos az ország keleti régiójában nincsenek olyan fizetések,hogy sokan megengedhetnék maguknak a havi több ezer ft-os kiadást ilyen színvonalú meccsekre.
  Tavaly nyáron a nk.meccsekre ,lényegesen olcsobban lehetett jönni s voltunk vagy 8000en,ami már elfogadhatobb lenne.Amikor aztán beindult a bajnokság onnantól kezdve fokozatosan csökkent a nézőszám.
  Én mégis reménykedem,hisz nem olyan erős ez a mezőny,hogy a LOKI ne lehessen ott a dobogon,s talán a jó idő beköszöntével többen jönnek ki majd.

  Kellene már végre egy olyan hely is ahol normális árakon lehetne sört,bort inni s elbeszélgetni meccs után.A stadionban nem mindig jó a sör,ráadásul van amikor az a 4 dl inkább 3 a hab miatt./ez a hétvégi meccsen nem volt jellemző!!!!/

 • Happur

  Hrutka János, a Ferencváros korábbi labdarúgója (jelenleg játékosügynök) szerint az NB I-es klubok nincsenek motiválva arra, hogy növeljék nézőszámukat, mivel bevételük elenyésző részét képezi az az összeg, amit a jegyárakból kapnak.
  A kluboknak fontosabb a nyugalom a lelátón, mint hogy nőjön a nézőszám.
  http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/nb-i-a-kluboknak-fontosabb-a-nyugalom-a-lelaton-mint-hogy-nojon-a-nezoszam-2485223

 • Gorcsev Iván

  Ismét
  egy remek téma, gratulálok hozzá. Elmondom az én történetemet. Hosszú idő után
  úgy döntöttem, hogy a helyszínen tekintem meg a Loki-Paks összecsapást. A meccs
  előtt egy órával a stadionnál voltam, megvettem a jegyemet, nagyon jól működött
  minden, az újonnan kialakított árusító helyeken pillanatok alatt sorra kerültem.
  Kérdeztem, hogy kívül van-e valamilyen büfé, jó lenne megalapozni a hangulatot.
  Hát itt nincs, legközelebb a Víztorony vagy a Grande Bosco van. Addig már nem
  volt kedvem elsétálni, és az a helyzet, hogy ezeken a helyeken nem az én pénztárcámnak
  szabták az árakat. Beléptünk tehát a szentélybe és megkerestük az első büfét.
  Elég hideg volt, inkább egy forralt bort, vagy boros teát ittam volna. Nem
  volt, így maradt a hideg sör. Igen, igen tudom jól, csak a baj van velem,
  rinyálok itt, mint a fürdős k…a, fogjam
  be és örüljek, hogy nem az Oláh Gabin kellett áznom-fáznom. A meccs után aztán 10 percet vártam a
  villamosra, nem arról van szó, hogy nem bírtam ki, de ez is egy jele annak,
  hogy mennyire nem számítunk mi, szurkolók. Ezt egyébként az ankéton egy idősebb drukker szóvá is tette: a 80-as években, amikor a régi Nagyerdei Stadionban
  játszott a Loki, meg tudták oldani, hogy a meccsek után üres villamosok várják
  a szurkolókat a megállóban. Azóta van már hipermodern stadionunk és vannak
  hipermodern villamosaink, a jó szándék és az akarat viszont menet közben
  valahol lemaradt…

 • Palote

  Hajrá! Bennetek van az utolsó reményem! (és előre is nagyon hálás vagyok ha összejön)

 • Palote

  Van még az a bicskanyitogatóan irritáló szokás idén is – bérletes vagyok, ezért nagyon ritkán veszek jegyet – hogy bizonyos kinevezett meccsekre még a drágábbnál is drágábban, azaz kiemelt áron árulunk jegyeket? Pl. C szektorba általában 2000, mondjuk egy Vidi ellen 2600. Ennek talán akkor volt létjogosultsága (szerintem akkor sem), amikor az elején teltházas meccsek voltak. A csúcsa ennek az volt amikor a már biztosan NB3-as ETO-t fogadtuk, akik az ifivel jöttek, de a kiemelt árak maradtak. Most meg 2000-2500 nézőnél… na, remélem már nincs ilyesmi.

 • JuveFan1897

  Idén tavasszal elkészül és átadják az új Loki sörözőt, ami a stadion alatt, az új shop mellett lesz kialakítva, így megoldódik a meccs előtti alapozás problémája is 🙂 Ezért is az üzemeltetőnek jár a pacsi, és nem a klubnak.

 • JuveFan1897

  Immáron biztos, hogy közvetítünk!

 • Lucas

  De főleg a városnak és az MSE Kft-nek 🙁

 • csibu

  Miért ne lenne? 😀 🙁

 • Gorcsev Iván

  Ennek szívből örülök, már csak azért is, mert eddig csak rosszat hallottam erről a titokzatos nőről, az Emeséről. Elég rossz feleség lehet, mindig mindenért ő a hibás 🙂