Rang-Adó – 2015/2016-os szezon értékelő

Véget ért a 2015-2016-os szezon, mi pedig a Rang-Adó utolsó adásában a komplett évadot értékeltük. Először általánosságban, a bajnokságról, annak idei változásainak jótékony, vagy épp kártékony hatásairól beszéltünk, majd egyesével végigmentünk minden csapaton, és értékeltük az idei teljesítményüket. Ezen kívül a cikkben még érdekes statisztikai adatokat szeretnénk mutatni.

Poster07

Először is kezdjük azzal, hogy idén miként újítottunk mi magunk. A tavalyi szezonban minden forduló után jelentkeztünk a Rang-Adó adásával, melyben az adott forduló történéseit beszéltük ki. Idén a kevés TV-s meccs miatt nem láttuk ennek sok értelmét, így úgy döntöttünk, hogy összevonjuk a Power Rankigs sorozatunkkal a podcast adásainkat. Így 3-4 fordulónként jelentkeztünk, és közösen állítottuk fel az NB I erősorrendjét. Négy kategóriára osztottuk a bajnokságot, és hármasával soroltuk be a csapatokat a Kiesőjelölt csapatok, az Alsóházi csapatok, a Felsőházi csapatok és a Dobogóesélyes csapatok közé. Majd pedig egyesével minden csapatról elmondtuk a véleményünket néhány percben. Ez sajnos többször is meglehetősen hosszú adásidőt eredményezett, amit tudunk jól, hogy olvasóink sem szívesen hallgatnak mindig végig, de reménykedünk benne, hogy nem hiába fáradoztunk a felvételekkel, és volt, aki élvezte adásainkat. Annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy a következő szezonban ismét tervezzük a változtatást, mert mi magunk is éreztük, hogy nem feltétlenül jó ez a rendszer. Ami biztosnak tűnik, hogy visszatért a közkedvelt Power Rankings sorozat írásos formája, így ezentúl is bizonyos fordulónként felállítjuk majd az erősorrendet. Az, hogy magával a Rang-Adó Podcast sorozattal mi lesz, azt még mi magunk sem tudjuk, de jelen állás szerint nem lesz folytatása (ha csak nem merül fel rá igény).

Ezek viszont még a jövő zenéi, most lássuk, hogy mi van a jelenben. Tekintsük át először, hogy legelső adásunkban, az OTP Bank Liga első fordulóját követően hova soroltuk be a csapatokat, és ebből mi valósult meg!  Az első adásban sorrendet még nem állítottunk fel, csupán besoroltuk a csapatokat a négy kategóriába.

Kiesőjelölt csapatok:

 • Békéscsaba 
 • Vasas 
 • Haladás 

Alsóházi csapatok:

 • Budapest Honvéd 
 • Paks 
 • Puskás Akadémia 

Felsőházi csapatok:

 • Újpest 
 • Diósgyőr 
 • MTK 

Dobogós csapatok:

 • Ferencváros 
 • Videoton 
 • Debrecen 

Lássuk be, alapvetően nem volt nehéz feladat az erőviszonyok alapján négy nagy kategóriába sorolni a tizenkét csapatot, bár a három tévesztés még így is jónak számít. Ezért aztán nézzük meg azt, hogy viszonylag a szezon elején, az ötödik fordulóban, de már azt követően, hogy nagyjából felmértük az erőviszonyokat, helyezések szerint mit tippeltünk!

Kiesőjelölt csapatok:

 • 12. Békéscsaba 
 • 11. Vasas 
 • 10. Puskás Akadémia 

Alsóházi csapatok:

 • 9. Paks 
 • 8. Diósgyőr 
 • 7. Budapest Honvéd 

Felsőházi csapatok:

 • 6. Haladás 
 • 5. Videoton 
 • 4. MTK 

Dobogós csapatok:

 • 3. Újpest Red_X
 • 2. DVSC Red_X
 • 1. Ferencváros 

Ez már jóval nehezebb feladat volt, így érthető a kisebb találati arány is. Viszont két nagy tévedést leszámítva (Videoton és Újpest) nem nagyon lőttünk mellé a helyezéseket tekintve. Következőnek nézzük azt, hogy átlagolva a nyolc olyan adást, amikor konkrét helyezést tippeltünk a csapatokhoz, melyik együttest hányadik helyre vártuk!

A Ferencváros helyezését a kezdetektől fogva eltaláltuk, de ez nem is volt nehéz feladat. A legnagyobb ingadozás a Lokinál és a Paksnál fedezhető fel: talán épp ez a két csapat nyújtotta a leghullámzóbb teljesítményt az idei szezonban, így mi sem tudtuk eldönteni, hogy mikor hova várjuk őket. Szintén nagy hullámvasút volt az Újpest teljesítménye, így a kezdeti gyengébb szereplést követően mi is előrébb vártuk őket, majd a szezon végére ismét lefelé tendált a formájuk. Érdekesség, hogy az utolsó két adást leszámítva a Felcsútot sosem vártuk kiesőnek, mindig a Békéscsaba és a Vasas vívott az utolsó két helyeken egymással. Viszont az utolsó két körben mi a Felcsút helyett nem a Vasast, hanem épp a Békéscsabát vártuk bent maradónak.

Legtöbbször értelemszerűen a Fradi végső helyezését tippeltük meg jól. A Videoton második helyére csupán kétszer tippeltünk, a Loki harmadik helyezésére szintén kétszer voksoltunk. Az MTK és a Haladás végső helyezését háromszor is sikeresen előrejeleztük, míg az Újpestét csupán kétszer. A Paks hetedik helyét kétszer, a Honvéd nyolcadik pozícióját négyszer, a DVTK kilencedik helyét háromszor tippeltük meg helyesen. Most tessék figyelni: a Vasast soha nem vártuk a 10. helyre, az összes adásunkban biztos kiesőnek tituláltuk őket. A Puskás 11. helyét egyszer találtuk el, míg a Békéscsaba utolsó helyezését öt alkalommal jövendöltük meg.

A második grafikonon már az átlagok láthatók, ebből jól látszik, hogy a 12-ből 6 csapat esetében találtuk el a végső sorrendet, ha a nyolc adás helyezéseit átlagoljuk. Viszont helyezéseket tekintve már nagyobb a szórás: ha kerekítünk, akkor csak a Fradi, a Loki, a Paks és a Honvéd végső helyezését találtuk el.

Végezetül pedig jöjjön a lényeg, azaz az utolsó idei Rang-Adó podcast adás. Ezúttal Csibu, JuveFan1897 és Sammy beszélték ki a bajnokság történéseit.

 • peterson soulberg

  Szerintem egyértelműen nőtt a színvonal, csak mondjuk átlagban, abban mindenképp igazatok van hogy nem sok látszódik mindebből, de viszont nehéz úgy a bajnokságnak neki menni, hogy állandóan cserélgetik az edzőket (mtk,vidi,diók) vagy egy olyan ül a kispadon akinek már rég nem kellene (DVSC), ezzel egyúttal kb sima, piros-szőnyeges utat adva a fradinak, de voltak olyan csapatok is akik erőn felül teljesítettek majd a végére elfogytak (Paks,Haladás), de az elején úgy emlékszem elől voltak, Szal sok tényező befolyásolta az idény összképét, de szerintem jövőre már másképp lesz, de egyébként pont azt mondtam, hogy ennek a létszámcsökkentésnek akkor van értelme ha x forduló után ketté válik a mezőny 6 és mehet a rájátszás sokkal izgalmasabb lenne az tuti.

 • JuveFan1897

  Szerintem aggasztó a helyzet. A Fradi évekre kibérelte magának a bajnoki címet, megszorítani maximum a Vidi fogja tudni őket, akik szintén kiemelkednek pénzügyileg az NB I-ből, de ott meg a szakmai munka hasonló a miénkhez. Hosszú távon lesz 1-2 kiemelkedő csapat, minden évben lesz 1 csapat, aki mondjuk lefelé lóg ki, a többiek pedig elevickélnek tét nélkül egy teljes szezont, maximum a másik kieső hely elkerüléséért zajlik majd a harc, illetve ha valaki komolyan gondolja az EL indulást, akkor ráhajt a 3. helyre, és ennyi.

 • peterson soulberg

  A “12 csapatos alsó-felsőház”-hoz szólva nem feltétlen kell követni mások rendszerét vagy ahol jó ott azt megnézni, de úgy kellene megcsinálni a rendszert az illetékeseknek hogy ne lehessen hátradőlni és mindegyik része a tabellának adja ki magából amit tud, nem úgy ahogy mondtátok kb 12 éve volt és a közepe csak lézengene,

  Valami ilyesmire gondoltam

 • Happur

  Ez inkább ligakupás lebonyolítás, mint bajnoki rendszer. Ez kétségtelenül azoknak kedvezne, akik a bajnokság elején (első 22 meccs) inkább a nemzetközi kupában vitézkednek, mert akár egy 8. hellyel is bajnokságot tudnak nyerni.

  És a bajnoki címért 38 meccset kéne játszani, ami szerintem sok.

 • JuveFan1897

  Így van, nekem ez a rendszer soha nem volt szimpatikus. Kicseszés azokkal, akik a szezon 3/4-ében jól játszottak és összeszedtek maguknak egy tetemes előnyt. Aztán jön egy ilyen play-off, amin semmit nem számít, hogy előtte 22 meccsen mit csináltál, mert ha ezen a 2 meccsen rosszul szerepelsz, kiestél.

  Egyébként a 38 meccs nem sok, elvégre a topligákban is ennyit játszanak. Itt inkább az a gond, hogy a magyar játékosok nem bírnák az iramot, mivel a téli szünet miatt nagyon be kéne sűríteni a fordulókat, és sokszor kéne hétközi kört rendezni.

 • peterson soulberg

  … hát azért kapja az 1. a 8.-kat hogy nehogy egyből kiessen :_D de Istenem ha egy 8. helyezett csapattól kikap az első oda-visszavágós rendszerben akkor inkább ne induljon az NK-ban, persze lehet variálni a rendszeren, de az ehhez hasonló rendszerek célja (meglátásom szerint) hogy ne az legyen hogy leeresztenek a csapatok mint most a fradi, mert akkora előnyük van, ki is kaptak a Honvédtól, Újpesttől, tőlünk (miközben az elején olyan hármast adtak hogy még ma is fáj), Békéscsabával úgy megszenvedtek hogy nemigaz, + ez majd nagy valószínűséggel visszaüt majd az NK-ban, podcast alapján ti is azt várnátok el hogy a középen kullogó “NK-ban nem indulunk, de már nem eshetünk ki” csapatok kicsit élénkebbek legyenek, csak úgy mint a tetemes előnyre szert tett csapatok. Tudom ezzel a rendszer a legutóbbi bajnoki címünket nem “ünnepelhettük” volna, de nem is szolgáltunk rá szerintem, már bocsánat, + az nevet aki végén nevet 😀

 • JuveFan1897

  “de Istenem ha egy 8. helyezett csapattól kikap az első oda-visszavágós rendszerben akkor inkább ne induljon az NK-ban”

  Mindenkinek lehetnek rossz napja… Azért nem ritka eset, hogy a listavezető kikapjon az utolsótól. Most gondolj bele, az alapszakaszban összeszednénk 10 pont előnyt, majd a rájátszásban szerencsével/bírói segítséggel/hullámvölgy miatt két meccs miatt oda az egész szezonunk. A legjobb példa erre a női kézi, amiben éppen mi jöttünk ki jól, hiszen az alapszakaszban hatodikok voltunk, majd a rájátszásban a harmadik Dunaújvárost kiejtettük, hiába vertek ránk egy csomó pontot a szezon jelentős részében.

 • Nationalelf

  Én is az alsó-felső házra tenném a voksomat, az alapszakaszban a 12 csapat oda-visszavágós rendszerben lejátszanák a 22 fordulót. Aztán mondjuk a felosztás előtt pl. az 1. 10 pontot, a második 8 pontot, a harmadik 6-t, a negyedik 4-t, az ötödik 2-t és a hatodik 1-t kapna meg és oda-visszavágós rendszerben lejátszanák a 10 fordulót és így az alapszakaszban jobban fel lehetne vállalni a támadó focit, mert nem igazán számítana, hogy milyen lesz a pontbéli különbség a csapatok között. (Az alsóház ugyanígy.)

 • Nationalelf

  A Győr már biztos nem jut fel (Hál’ Istennek, teszem hozzá). A mi másodszámú csapatunk vette el tőlük az esélyt, na jó van esélyük 9 pontot kell ledolgozniuk 5 meccs alatt és legjobb harmadikok már biztos nem lehetnek.

 • JuveFan1897

  Kérdés, hogy a Móvár és a Dorog akar-e NB II-es lenni 🙂

 • Nationalelf

  Remélem akarnak.

 • peterson soulberg

  … lehet vitatkozni, úgy sem lesz mostanában ilyen, de összefoglalom, hogy szerintem miért izgalmasabb, igazságosabb, jobb ez a rendszer. Tegyük fel hogy a Loki bejut az EL csoportkörbe (but not today), a fradi vidi hamar elszáll az NK-ban, jön a rettegett kettős terhelés, amiről most nyilatkozott a mesterek mesteredzője, akkor kb június végétől december elejéig biztosan tart minimum a kettős terhelés, ezalatt az említett csapatok csak a honi versenyre fókuszálnak, így a Loki mondjuk ebben a kiélezett versenyben lemarad és kb 8.-9 pozicióba telel, egy majd 3-4 hetes pihenő után azonban egy jó tavaszi felkészülés után szárnyra kell oda-vissza veri a top csapatokat, ámbár megszenved a tömörülő csapatok ellen, így csak a 4. helyig tudja a legvégén feltornászni magát. Akkor szerinted igazságos lett a végeredmény? Mert ha van egy abszolút favorit csapat akkor ez a rendszer ami most van kétségtelen igazságos, mert utcahosszal nyer(t), de ha van 3-4 erős csapat akkor a rájátszás véleményem szerint sokkal igazságosabb.

  Kézibe meg nem vagyok otthon, de a fociban is megtudja verni a 6. a 3.kat, de ha oda-visszavágós rendszerben verték a csajok a dunaújvárost, akkor megérdemelték, mert ha csak egy hangyafinggal, de jobb volt.
  “Zdravko Zovko: – Jobban játszott a Debrecen, megérdemelte a győzelmet!”
  Egyébként egy párharcban nem lehet ilyenekre fogni hogy hullámvölgy/szerencse/bíró/fű/pára, csak a Lokinál ezért szeretjük Kondást a legjobban, mert ő mindig megmondja a pontos okokat …

 • Cor Blimey!

  Ezzel az elképzelt rendszerrel valóban izgalmasabb lenne a végjáték. Csak az a baj, hogy az első 22+10 forduló fulladna érdektelenségbe. Az első 32 forduló alkalmával nincs értelme előnyt gyűjteni – az egyetlen cél ugyanis a végső kieséses rendszer miatt az első 8-ba kerülni. A Fradi most pihentetett és leengedett a végén. A felvázolt rendszerben ugyanezt az első 32 fordulóban tette volna meg – ahogy minden más csapat is, hogy a végére legyen kellő fizikai és szellemi frissesség. Szóval szezon közben várható a lötyögés, a pontok úgyis meglesznek az élmezőnyhöz, majd rosszabb esetben jön egy kiélezett párharc 2 mérkőzéssel, ami kiesés esetén ismét érdektelenségbe fullad. Szóval kb 2-4-6 valóban izgalmas mérkőzés várható csapatonként. Én személy szerint nagy hibának tartanám a szezon 80%-át kitevő első és második kör (22+10 forduló) eredményét annulálni.

  Nem csak az érdektelenség miatt… Vegyük például a Fradit. Van aki azt gondolja az országban, hogy nem érdemeltek bajnoki címet? Esetleg lenne helyettük jobb csapat, amely országunkat képviselhetné a nemzetközi kupákban? Korábban is említették, hogy 1, de még 2 mérkőzésen is (szinte) bármi megtörténhet. És valóban elég egy bírói tévedés, egy esős nap, egy szezon végére érkező sérülési hullám, kapufáról rosszul pattanó labdák, alattomos bunkerfoci, tévedésből benézett jogosulatlan játékos szerepeltetés, és még lehetne sorolni. Egy 90% vs 10% párharcban 10% továbbjutása nem jelenti automatikusan azt, hogy 10% > 90%.

  Az előző gondolatmenetből következik, hogy a bajnokság során minden mérkőzést azonos súllyal kellene/illene figyelembe venni. Ahhoz, hogy a bajnoki hajrá ne fulladjon sekélyességbe, nem szabad a bajnoki kezdet rovására ötletelni. Talán nem túl elvetemült az a gondolat, hogy a közvetlen riválisaival szemben jobban pörög egy csapat. (Pozíciószerzés reménye, vagy pozícióvesztés félelme.) Hogy ez a középmezőnyben se váljon tét nélkülivé, lehetőséget kell nyitni a könnyebb előre- és hátralépésre.

  Mindez a saját kezdeti gondolataimban inkább így nézne ki: A 22 fordulós alapszakasz után minden csapat a 22. forduló állása szerint játszana további 8 mérkőzést az előtte és utána álló 4-4 csapattal. (Tabella tetején és alján állók “csúsznának” a tabellán: pl az 2. helyezett játszik a 10., 11., 12., 1., valamint 3., 4., 5. és 6. csapatok ellen.) Vagy esetleg az előttük/utánuk álló 3-3 csapattal, majd a friss tabella alapján ismét ugyanígy (vagy előtte/utána 2-2-vel). Ezzel a módszerrel több “6 pontos rangadó” jut a végére. A 6. helyezett csapat számára pl további előny, hogy az 5. helyezettel szemben a közös ellenfeleiken túl a 6. a 10. helyezettel játszik, míg az 5. az elsővel. Ez lehet nagy előnynek tűnik, de ezt pedig az otthon/idegenben felosztással lehet egyensúlyozni: pl. az 5. vs 6. meccsen a pályaválasztó az 5. csapat. Az alapszakasz utáni rész ugyan enyhén díjazza az 1-4. csapatokat (a kiesőjelöltek elleni játékkal), míg enyhén bünteti a 8-12. helyezetteket. Ugyanez szintén balanszolható a pályaválasztással. Lehet rajta elmélkedni, egészen biztosan nem tökéletes, de tabellás+kieséses rendszertől mindenképpen jobb bajnoki célra. Igaz attól szinte bármi jobb… 🙂