Vajon kijönnek legközelebb is?…

…Muszáj feltennünk ezt a kérdést. Tomboló lelkesedés a válogatott iránt, új szezon, gyenge ellenfél, kiütéses idegenbeli siker és igyenes belépés. Kell ennél több ahhoz, hogy ismét visszatérjen az élet a stadionba? Ahhoz, hogy ismét maga mellé állítsa a klub a szurkolókat? Sajnos ez a meccs is tökéletesen rávilágított arra, hogy igen, ennél sokkal több kellene.

lf3

Pedig ránézésre elégedetten csettinthetünk. 7-0-ás összesítéssel, magabiztosan jutottunk tovább a san marinói félamatőr csapat, a La Fiorita ellen, a visszavágón pedig régen látható létszámú közönség látogatott ki a meccsre, nagyjából a stadion fele megtelt.

A kezdőcsapatunk azonban már jelezte, hogy koránt sincs minden rendben. Egy-két poszttól eltekintve szinte mindenhol egyértelműen a legerősebb csapatunk futott ki a pályára, és így különösen is szomorú volt végignézni a neveken.

Kezdjük a kapuban Radoseviccsel, akiben érezhetően nem igazán bízik a szakmai stáb, de mivel úgy tűnik, nincs pénz új kapusra, ezért mégis ő véd. Ez viszont érezhetően leépítette az önbizalmát, ami egy kapusnál (is) a legfontosabb tényező. Az egyetlen értelmezhető jobbhátvédünk Jovanovic, neki sem feltétlenül ez a legerősebb posztja. Brkovic mellett – ki tudja, meddig marad ő is – Szatmári kezdett. Érdekelne, hogy ha Szilvási nem szenved motorbalesetet, akkor melyikük kapja meg az esélyt a bizonyításra, de van egy sejtésem… Baloldalon Korhut tért vissza, mint egyetlen balhátvéd. A középpályánk még elfogadhatónak is tűnt, ott Djelmic, Varga, Holman és Szakály kezdtek, előttük Tisza és Castillion játszottak. Apropó, Castillion, teljesen egyértelmű, hogy rá sem tartana a szakmai stáb igényt, ami az ő önbizalmát és lelkesedését is megtépázta, azonban valami érthetetlen okból eddig egy csatárt sem tudtunk leigazolni, ezért muszáj őt vagy a szintén gyenge formára beállt Kulcsárt próbálgatni.

dvsclf

A találkozó elején persze rohamoztunk, rohamozgattunk, azonban a próbálkozásaink szép lassan a Benny Hill showt juttatták az eszembe. A jobb szélen Djelmic prezentálta a helyzetkihagyás összes trükkjét, amihez Tisza és Szakály is csatlakoztak. Castillion sem mutatta meg, hogy bármi áron szomjazik a gólra. Egyedül Holman kreativitása, passzai és megindulásai világlottak fel néha az éjszakában, és végül az első játékrész hajrájában sokadik remek labdájával Tisza fordult le a védőjéről, majd lőtt szépen a hosszú felsőbe.

A fordulás után úgy tűnt, hogy annyit lövünk majd, amennyit csak akarunk. A lelkes vendégcsapat teljesen elkészült az erejével, főleg a jobb szélre beállt új igazolásunk, Mészáros Karol gyors elfutásaival nem tudtak mit kezdeni. Az újabb gólt azonban nem ő, hanem a mezőny legjobbja, Holman szerezte egy gyönyörű elfutás és cselsorozat utáni lapos gurítással. Ez volt az a pont a meccsen, ahol elszalasztottuk a nagy lehetőséget a közönség kiszolgálására. Még pár percig próbálkoztunk, kihagytunk csomó helyzetet, aztán szép lassan meguntuk az egészet. Közben bejött Szekulic és Ferenczi is, azonban előbbi kb üres kapura is csak a felső lécre tudott lőni, utóbbi pedig hamar beleszürkült a mezőnybe. A végén még Castillion is lőtt egy kapufát, a közönség azonban hiába várt volna még gólokat, szép csendben lecsorogtak az utolsó percek.

lf1

Játékosok értékelése:

Bozidar Radosevic – 0
Bozidar_Radosevic_k
Hát… Ez nem volt meggyőző. Az első félidőben egy tőle szokatlan hibát csinált, megúsztuk azt a szituációt, de ez komolyabb szinten nem fér bele. Nagy kár érte, hogy nincs valaki a szakmai stábban, aki érezhetően bízik benne és fejleszti, mert ennél sokkal több lenne benne.

Aleksandar Jovanovic – 5
Jovanovic_kLelkes volt, hajtott, akart, de sokszor darabosnak és pontatlannak éreztem őt. Nem vagyok nyugodt, hogy csak Nagy Zoli és Bokros a bevethető lehetőségek mögötte. Ennek így még nagyon rossz vége lehet, akár formahanyatlás, akár sérülés, akár eltiltás miatt esne ki a csapatból, átjáróházzá válna a védelmünk.

Szatmári Csaba – 5
Szatmari_Csaba_kTúl sok minden nem derült ki róla. Amit kellett, azt megoldotta, volt egy-két szerelése, a végén adott Ferenczinek egy szép labdát, de ezen kívül nem oszlatta el azokat a kételyeket, hogy kevés ő magas szintű meccsekre.

Dusan Brkovic – 6
brkovics_dusan_1Rengeteget dolgozott, szokás szerint a védelem oszlopos tagja volt. Bele sem szeretnék gondolni, mi történne, ha jövő nyáron ő is távozna.

Korhut Mihály – 5
korhut_mihaly_3Ez a játék eléggé harmatos volt, érződött rajta, hogy ez nem volt az a szint, amit igazán komolyan tudott venni. Kicsit “szögletesnek” éreztem a mozgását, nem hozta azt a dinamizmust, amire egyébként képes. Támadásban pedig egy ilyen gyenge ellenfél ellen sokkal több lehetősége lett volna…

Ognjen Djelmic – 4 – A mérkőzés citromdíjasa 
Ognjen_Djelmic_kNagyon nem tetszett a játéka. Pontatlan passzok, hatalmas kihagyott lehetőségek. Olyan, mintha fejben nem lenne teljesen ott a kiélezett szituációkban. Közel sem egy Mihelic szint eddig, reméljük, hogy rám tud majd cáfolni.

Varga József – 5
Varga_Jozsef3_kSzerzett labdákat, hozott egy átlagot, de ő sem emlékeztetett a régi önmagára. Nagyon ritkán látom rajta a régi tüzet, remélem, hogy a következő körben, amikor több tétje lesz a dolognak, jobban felszívja majd magát.

Holman Dávid – 7 – A mérkőzés legjobbja 
Holman_David_kHa minden meccsen legalább így játszana, akkor a középpályánk rendben lenne. Kreatív játékos, aki érzi, hogy mikor hogyan lehet váratlan húzni, viszont kérdéses, hogy tudja-e majd tartani a formáját az egész szezonban. Remélhetőleg nem súlyos a sérülése.

Szakály Péter – 5
szakaly_peter_2Szép megoldások szakították meg néha a szenvedését. Kihagyott helyzetek, körülményes forgolódás, “elavult technológia”. Így tudnám összefoglalni a játékát, de még ezzel együtt sem a legrosszabb arcát mutatta.

Tisza Tibor – 6
Tisza_Tibor_kSzép gólt lőtt, ezen kívül is volt pár jó megoldása, de neki sem ez volt élete meccse. Főleg a mérkőzés első harmadában produkált hajmeresztő dolgokat, ráadásul összeszedett egy teljesen felesleges lapot is, ami később még visszaüthet.

Geoffrey Castillion – 5
Castillion_kCsak azért nem 4-est adtam neki, mert volt pár tényleg szép passza, és azért közel sem volt annyira botrányos, mint Kulcsár szokott lenni. Ennek ellenére egy befejező csatártól ennél sokkal gyilkosabb ösztönöket várnék a kapu előtt.

∼•∼

Mészáros Karol – 5
Meszaros_Karol_kDinamikus, techinkás játékos, de ennél több bátorság kell majd a részéről. Nem vállalta be eléggé a nehezebb szituációkat, pedig képes lenne ő is kreatív megoldásokra. Bár nem ez volt élete meccse, de belőle lehet egy minőségi igazolás.

Danilo Szekulics – 5
szekulics_kicsiA kihagyott helyzetét illett volna berúgni, egyébként kicsit beleszürkült a mezőnybe. Ennek ellenére nagy pozitívum lehet vele kapcsolatban, hogy védekezésben és támadásban is bevethető a középpályán. Remélem, hogy ennél több lehetőséget kap majd a bizonyításra.

Ferenczi János – 5
ferenczi_janos_2Kiegészítő embernek jó lehet, de nem mutatott semmi extrát. Igaz, annyira lefelé sem lógott ki a csapatból.

∼•∼

Kondás Elemér
kondas_elemer_3Most sem nyűgözött le stratégaként. El kell ismerni, az alapanyag sem túlzottan meggyőző, amiből gazdálkodhat, de nagyon kellene már a kispadon is a vérfrissítés. Egyébként az látszott rajta, hogy ő is érzékelte, ennél többet kellene mutatni, hogy legközelebb is kijöjjenek a nézők. Ezt a felfogást azonban nem sikerült átadnia eléggé a csapatnak, ami negatívum.

lferedmeny2


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

A mérkőzést nehéz reális értékelni, mert két teljesen eltérő játékerőt képviselő csapat találkozott egymással. Nézhetőnek nézhető volt a játékunk és a meccs is, de ez inkább csak egy-két játékosunk villanásainak volt köszönhető. A görög bíró engem nem győzött meg, hogy kellően felkészült egy nemzetközi mérkőzés levezetésére, látszott rajta, hogy ez volt az első ilyen jellegű megmérettetése. Akadt egy-két olyan szituáció, amikor vélhetően büntetőt kellett volna fújnia, de ezeknek nem volt akkora jelentőségük a meccs kimenetele szempontjából.

lf2

Térjünk vissza kicsit oda zárásként, hogy miért is beszélhetünk egy győzelem után újabb elszalasztott lehetőségről. A bevezetőben leírtak miatt lehetőséghez jutott a klub arra, hogy kicsit visszacsalogassa a megcsömörlött nézőket a stadionba. Ehhez azonban kellene egy csapat, amely legalább lelkes vagy saját nevelésű játékosokból áll. Egy olyan edző, aki fel tudja tüzelni a játékosait. Ezek nélkül ugyanis nem lehet kiszolgálni a szurkolókat, remek kedvezmények ide vagy oda. (Eddig sajnos még azok is hiányoztak, tovább rontva a helyzeten.) Soha nem elegendő a felszínen változtatni, a mélyebb problémák előbb-utóbb a felszínre bukkannak majd. Lehet, hogy ez kicsit erős megfogalmazás, de “a szart nem lehet bonbonként eladni”, bármennyire is jó a marketing.

Erre természetesen nem az a jó megoldás a vezetőség részéről, hogy akkor nem adunk további kedvezményeket a szurkolóknak, mert úgyis felesleges, inkább az, hogy a produkción próbálunk érdemben javítani.

Attól ugyanis, hogy “ingyen” van a börtön, nem akarok oda bevonulni. Attól, hogy nem kell fizetni egy amatőr énekes műsoráért, még nem feltétlen akarom meghallgatni, ha mondjuk borzasztó hamisan énekel. Ezzel ellentétben akár gyűjteni is hajlandó vagyok valamiért, ami tényleg különleges és emlékezetes. Vajon miért vannak tele a sportcsarnokok egy színvonalas koncert esetében annak ellenére, hogy tízezres jegyárakat kell megfizetni?

A problémákat tökéletesen jelzi, hogy egy félamatőr, szabadidejükben focizó, túlkoros ellenfél ellen, mely megyei szintet (se) képvisel, ennyire voltunk képesek. Tekintve, hogy az “idő is pénz”, félek tőle, hogy sokan még így is elpazarolt időként élik majd meg ezt a meccset. És mi lesz így velünk még később? Kijön-e majd bárki is legközelebb…?

Enderson

 • László Kiss

  A cikk kapcsán elolvastam a “Még mindig tart” című összefoglalótokat. 😀
  “Kulcsár helye veszélyben” – írtátok 5 évvel ezelőtt. 😀
  Szerintem a mi helyünk van veszélyben. 😀

 • László Kiss

  Nem tudtam a helyszínen megnézni a meccset. Elaludtam a második félidőn. Hogy ennek a nyomasztó nyári nagy meleg vagy valami más lehetett az oka, azt ki-ki döntse el saját maga. 😀

 • csibu

  A pontozással kapcsolatban több ponton sem értek egyet, de ilyen ez a szakma, ne vedd személyesnek. 🙂 Ahogy én láttam:

  Szatmári inkább 4-est érdemelt volna, talán csak egyszer passzolt előre, többször körülményes, lassú volt, csak várta a labdákat, ezzel többször ránk ijesztett. Nagyon bíztam benne, de nem Loki-szint (ha még beszélhetünk ilyesmiről).
  Korhut nálam inkább 6-os, ment ő előre, próbálkozott, látszott, hogy egy szinttel a többiek előtt jár, most nem feddném meg.
  Djelmicnek nagyon túlzó a 4-es, voltak jó megoldásai, nyugodt voltam ha nála volt a labda, az 5-ös minimum de talán a 6-ost is megkockáztatnám, jó lesz ő idén.
  Varga nagyokat küzdött, én neki 6-ost adnék, ellenben Holmant megfeddném, nagyon sokszor elönzőzte a lehetőségeket. Castillionnak pedig akár a 4-es is kijárna, nem emlékszem momentumára.

  Egyébként semmiképp nem adnék egy ilyen meccsen citromdíjat senkinek, még Szatmárinak sem, 5-0 után biztos volt a továbbjutás, kvázi tréningmeccs volt az egész, nem baj az ha nem égnek 1000 fokon a fiúk. Nyilván ez olyan szempontból nem volt szerencsés, amit írsz is, hogy most el lehetett volna kápráztatni a közönséget, Elemér is ezt nyilatkozta. Viszont a másik oldalról megközelítve, mi lett volna ha most nyerünk mondjuk 10-0-ra? Akkor is lennének fanyalgók, akik megmondják, hogy amatőr csapat ellen nem nagy cucc. Szóval a teljesítményünk így is, úgy is megkérdőjeleződne. A szurkolók nem attól jönnek majd ki rendszeresen, hogy most mi volt a meccsen (persze nyilván számítana egyeseknél ez is). Sokkal összetettebb ez.

  De ez is csak egy magánvélemény. Reméljük, hogy jövőhéten is minél többen buzdítják majd a fiúkat, az pár fokkal komolyabb téttel bíró mérkőzés lesz! 🙂

 • t-vitamin

  Na én meg harmadikféleképpen látom a játékosok teljesítményét. 🙂

  Brkovics nekem most azért nem tűnt a védelem oszlopának, habár Szatmári mellett nyilván kiemelkedett még így is. Korhuton az elmúlt időszakban nem tapasztalt kedvet és magabiztosságot láttam, nagyon tetszett amit csinált. Varga már-már régi harciasságát mutogatta, míg Holman többször választhatott volna jobb megoldást, nincs köztük két pontnyi különbség szerintem sem. Szakály tényleg körülményes volt, és Mészáros Karolban pedig valóban benne van a potenciál. Na és akkor most jött el a pillanat, amikor a legnagyobb különbségről szólok. Nekem Gofri játéka kifejezetten tetszett! Rendkívül hasznosan játszott, olyan “szalaisan”, annak jó értelmében. Mutatta magát, nem vette át rosszul a labdákat, ha kellett megtartotta (nem egyszer 2-3 védő között, persze a szint nem volt túl magas), ha kellett lekészítette. Nálam inkább felfelé lógott ki a csapatból, de ízlések és pofonok ahogy szokták mondani. Béke. 🙂

 • Enderson

  Szerintem sem feltétlen lesz rossz Djelmic, de én kifejezetten megkönnyebbültem, mikor félidőben lecserélték. Castillion legalább passzolni jól tudott, plusz néha ügyesen megtartotta két-három védő között is a labdát, ettől függetlenül nálam sem állt messze a 4-estől.
  Egyébként abban igazad van, hogy fanyalgók mindig vannak/lesznek, viszont a sok rúgott gól azért általában pozitívan csapódik le a nézőkben. Abban is egyetértek, hogy ennél az egy meccsnél azért sokkal összetettebb a kérdés, hogy merre tovább, mi a fejlődés útja, mi hozza ki újra a nézőket.

 • Lucas

  Endersonhoz hasonlóan Djelmic nekem se tetszett és nálam is Holman a meccs embere, de a többi játékoskritikában egyetértek veled.
  Abban viszont nem, hogy azzal érvelsz, hogy nem lett volna jobb egy sokgólos, fölényes siker, mert akkor is lennének fanyalgók. Lennének is, ez kétségtelen. A közönség viszont nem azért jött ki, hogy azt lássák, ahogy a játékosok is tréningmeccsnek tekintik a találkozót és vagy nem teszik oda eléggé magukat, vagy nem koncentrálnak eléggé, majd ennek eredményeképpen egy csalódást keltő 2:0-át játsszanak. Ez a 2:0 pedig igenis csalódást keltő, de nem is csak a végeredmény. Ha nem mennek be a helyzetek, akkor nem mennek be, van ilyen. Sokkal látványosabb foci kellett volna a mezőnyben és több gólhelyzet. Nagyon rég nem volt ekkora tömeg a Nagyerdőn, őket pedig ki kellett volna szolgálni és “megfogni”. Ebben Endersonnal értek egyet, a többség kétszer is meggondolja majd, hogy a helyszínen szurkoljanak-e a szezon hátralévő részében.
  Mindent elmond, hogy még Elemér sem volt elégedett sem a mutatott játékkal, sem az eredménnyel, pedig ha nyer a csapat, ő szinte mindig elégedetten nyilatozik.
  Azzal pedig főleg nem értek egyet, hogy néhány “károgó” vagy a Te szavaiddal élve “trollrobot” miatt a meccshez máskülönben pozitívan hozzáálló többezres tömeg igényeit ne szolgálják ki. Fenntartom, hogy 4-5 góllal nyerni kellett volna ezt a meccset.

 • csibu

  Nyilván ez lett volna az elvárás szurkolói szempontból. De eleve nem lehetett komolyan venni a meccset a 0-5 után. Egy fikarcnyit sem tüzelt fel egyetlen pillanata sem, hiszen gyenge ellenfél ellen már kivívtuk idegenben a továbbjutást. Csodálkozunk, ha a játékosok is csak kb. 45 percet hajtottak, aztán a 65. perctől teljesen leálltak? Nyilván szurkolói szemmel ez negatívum, de amúgy meg kb. szinte mindegy. Volt 10 helyzetünk, ahogy Enderson írta is, számos tizigyanús esetet nem adott meg a játékvezető, volt két kapufánk, így jártunk. Nincs ezzel semmi gond. A végeredmény kb. mindegy, a mutatott játék pedig lehet csalódást keltő (sőt, én is kimondom: az), de összességében nem a most látott játék miatt nem fognak kimenni majd a következő EL meccsünkre azok, akik most kilátogattak (ha mégis lesznek ilyenek, akkor azok nemhogy divatszurkolók, de nem is foglalkoznak jelentősen a focival, akkor pedig hosszútávon úgysem válna belőlük mondjuk bérletes).

  Nyilván jó lett volna a tömeg miatt meg a közvetítés miatt megéljeneztetni a kisgyerekeket meg a kilátogatókat, most ez így jött össze, nem dőlök a kardomba miatta. Arra tökéletes volt ez a látogatószám (10.000 fő hétköznap délután egy már lefutott meccsen a nyár közepén egy noname csapat ellen), hogy megmutassa: VAN IGÉNY A FOCIRA DEBRECENBEN továbbra is. Ha ebből jól vonják le a következtetést a klubnál, üzemeltetőnél, tulajdonosoknál, akkor abból jól is kijöhetünk – de ehhez a nézőket továbbra is kiemeltként kell kezelni.

  Vannak már jó jelek, ingyenes meccs, bérletárcsökkentés, külön szektorok, ha ezt megfejelné a csapat egy kis extra teljesítménnyel és valahogy az ultrák is visszatérnének (akár önszántukból, akár az MLSZ belátásából), akkor ismét visszaköltözne a foci Debrecenbe. De jó is lenne! 🙂

 • JuveFan1897

  “Csodálkozunk, ha a játékosok is csak kb. 45 percet hajtottak, aztán a 65. perctől teljesen leálltak?”

  Nem csodálkoznánk, ha nem pont a nézők kiszolgálása lett volna a céljuk, és nem nyilatkozzák tele a hivatalos honlapot, hogy most mennyire meg akarják mutatni a közönségnek, és sokgólos győzelmet, szórakoztató focit akarnak bemutatni. Ezek alapján igen, csodálkozunk.

 • tiberius

  A válaszom a cikk kérdésére az,hogy nem!
  Valoban sokakat csábitott az ingyen meccs ,s itt meg állnék egy kicsit.A motozó kapúnál azt mondták mindenkinek,hogy oda űl ahova akar.Na ebből aztán semmi jó nem kerekedett ki.A c2 szektorban a rendezőnek kellett elküldeni 5 emberkét mert bérletesek helyére űltek….. s mivel tudom kik ülnek a közelemben ott is hasonló volt a helyzet….Tanulságos ha netalán az 1-3 forduló ingyenes lesz a bajnokságban.
  Több féleképpen látjuk a meccset,nálam is citrom díjas Djelmic s szerintem nem sok lehetőséget kap majd mert az már látszik ,hogy Mészáros agilisabb ,jobb játékos.Szekulics is jól teljesített,ha két védekező kp-val játszunk ő lesz a másik Varga mellett.
  Kondás Elemér nagy lehetőséget szalasztott el azzal,hogy néhány fiatalnak nem adott MOST SEM lehetőséget játszani.Kérdem én mikor nem ha nem ilyen helyzetben???/nem láttam még csak Bereczkit játszani,de ő böven kispados lehetett volna.

 • Kálmán Horváth

  Én is kint voltam, nagyjából egyetértek egy pár kiegészítéssel. Djelmic valóban pontatlan volt, de akart, jobban, mint egyesek. Nálam Castillion a leggyengébb. Tény, hogy nem kapott sok labdát, de ha Felcsútról visszaevett a fene, akkor megyek érte inkább. Persze nem tesz jót egy játékosnak, hogy leigazolása után nem sokkal mehet kölcsönbe, de most itt van, most kell megmutatni. Holman játéka tetszett, de sok volt az önzőzés. Bár Tisza hasznosan futballozott, azért a keretet jellemzi, hogy egy Tisza végigjátszik egy meccset…Szatmári nálam kuka, függetlenül attól, hogy ez ellen a csapat ellen ellátta a feladatát, a fél NB1 megeszi. Ez a Szekulics srác nem igazán találta a helyét, hátha lesz jobb is. Nálam az egyik legjobb a Mészáros Karol. Ő jó lesz! Én azzal értek egyet, aki azt mondja: idegenbeli 5-0 ide vagy oda, most is be kellett volna rámolni legalább ugyanannyit, szétfutni, szétpasszolni őket. Kiszolgálni tényleg a közönséget. Igen, van igény a focira, de a bajnokin már nem lesz harmada se ennek a létszámnak, mert ez nem az a foci, amire vágyunk.

 • Kálmán Horváth

  Tudunk valamit Holman sérüléséről?

 • dvscnb1

  nem hinném hogy csapatunk legjobbja súlyos sérülést szenvedett volna, mert a meccs utáni közönségtalálkozón ott volt.

 • JuveFan1897

  Mondjuk a kettő nem tudom hogy függ össze. 🙂

 • dvscnb1

  ha olyan súlyos lenne nyilván nem ment volna el.

 • dvscnb1

  A Loki Twitter oldalán az van hogy nincs semmi baj és folytathatja a munkát

 • László Kiss

  Mondjuk én nem voltam ott, akkor súlyos sérülést szenvedtem? 😀
  Bocs nem hagyhattam ki. 🙂