Kövesdi finomhangolás

A mai napon Mezőkövesden játszott felkészülési mérkőzést a DVSC, és bár a blog stábja nem képviseltette magát a mérkőzésen, egyik olvasónk, Aczél Márton vállalkozott arra, hogy ha már élőben tekintette meg a mérkőzést, akkor ír róla egy beszámolót. A következőkben tehát az ő összefoglalóját olvashatjátok.

14247720_1360104974018471_778672912_o

Nem sok hozzám hasonlóan elvetemült debreceni akadt, aki Matyóföldön töltötte a szombat délidőt, így megpróbálom összefoglalni, mit láttam az edzőmeccsen.

A meccsről

Az első 8-10 percben uraltuk a találkozót. A hazaiak megilletődötten kezdtek, csupán pillanatokra volt náluk a labda, a mieink pedig szögletekig, lövésekig jutottak, jól nézett ki tehát az eleje. A labdát végig a földön járattuk, a borsodiak nem fértek hozzá, a labdabirtoklás 80% körüli volt.Aztán Pintér tanítványai is feljebb merészkedtek és a szünetig legalább négy olyan kontrát vezettek, melyben ott volt a gólveszély. Minden esetben a szélső védekezésünket bontották meg a kövesdiek, kombinatív játékból nemigen veszélyeztettek. Továbbra is mi irányítottunk, de intő jel volt, hogy az ellenfél térfelén tartózkodva mintha nem lettünk volna eléggé felkészülve arra, hogy miként hatástalanítsuk a hosszú indításokat. A szünet előtt azért csak beköszöntünk, Holman oldalszabadrúgása anélkül vágódott a hálóba, hogy bárki is beleért volna.

A második félidő első 10 perce volt az egyetlen olyan időszak a találkozón, amikor a Mezőkövesd valóban ott volt a tizenhatosunk környékén és a felállt védelmünket veszélyeztette. Az egyenlítés is ekkor történt, egy szöglet utáni szerencsétlenkedés után, melyből már nem az elsőt láthattuk idén. Az utolsó fél órában inkább a párharcok domináltak, helyzet kevesebb adódott, ekkor már nem tudtuk a korábbiakhoz hasonlóan folyékonyan járatni a labdát. Ez talán a cserék miatt is lehetett, Szakály már nem volt a pályán, Holman a lecserélt Takács helyén futballozott, Tőzsér pedig előszeretettel próbálkozott hosszú indításokkal vagy keresztlabdákkal, melyek azért nagyobb rizikót hordoztak magukban. A győzelmet azért csak sikerült megszereznünk Szekulics harcosságának és Mészáros Karol higgadtságának köszönhetően, ami reálisabb a meccs képét tekintve, mint az 1-1 lett volna. A Kövesdről azt gondoltam az első néhány forduló alapján, hogy masszív csapat, ma azért nagy taktikai és erőnlétbeli fölényben voltunk, pedig azért nálunk is van 2-3 erősebb csapat a mezőnyben.

A taktikáról

Pontes nagy hangsúlyt fektetett a helyezkedésre, szinte minden pontrúgást megelőzően, de akár játék közben is előszeretettel kiabálta a “position” kifejezést. Legtöbbször Nagy Zolit, Ferenczit és Holmant szólította meg ily módon a mester, előző kettőre rá is fért a feddés a védelmi hibák miatt.

Úgy gondolom, ezúttal kitoltuk a letámadásos időszakot, s szinte az egész találkozón alkalmaztuk azt. Jellemző, hogy az amúgy nem a küzdeni tudásáról ismert Holman még a 85. percben is letámadta az ellenfél kapusát és Tőzsér is legalább kétszer becsúszva szerzett labdát. Erőnlétben is a hazaiak fölè nőttünk, emiatt szerezhettük meg a győzelmet a hajrában. Reméljük, az NB1-ben is visszaköszön ez a mezőnymunka a csapat részéről.

A kérdéses posztok

A szélsőhátvédek szerepköre kulcsfontosságú lesz, Nagy Zoli és Ferenczi semmiképpen sem megoldás erre a feladatra. Érdekes módon még Ferenczi volt sebezhetőbb, az ő oldalán jött át legtöbbször a Mezőkövesd.

Ahol még bizonytalan vagyok, az a balszélső pozíció. Bereczki is játszott ott az első félidőben, de ő bátortalan volt, s elveszettnek tűnt. A másodikban az akkorra feljebb lépő Ferenczi sem mutatott sokat, akárcsak a végére beálló Bobko, aki előrejátékban egyelőre passzívnak bizonyult.

A harmadik poszt természetesen a befejező csatáré. Továbbra is szomjazzuk egy Ilea-, Bajzát-, Kerekes-, Coulibaly-, stb. szintű gólvágó jelenlétét, pedig Holman adott 1-2 nagyszerű passzt, amiből több is lehetett volna…

Az újakról

Filip: Jó igazolás, remekül mutatkozott be. Jó a fejjátéka, majdnem bólintott is egyet az első félidőben. Nem a Varga-féle bulldogtípus, inkább Zsidaira emlékeztet, de úgy vélem, hamar kulcsemberré válhat.

Tőzsér: Látszik, hogy minőséget képvisel, van aurája a pályán, de sokat kell dolgoznia a meccseken, hogy hasznos legyen. Egyelőre nem tudom, hogyan fog játszani, mert leginkább Szakály posztján bevethető.

Völgyi: Masszív védő, egyértelműen őt kell játszatni a védelem baloldalán. Volt egy egész jó beadása a vonal mellől és a támadásokhoz is igyekezett felfutni, szerintem nem lesz rossz.

Bobko: Nem játszott sokat. Azt gondoltam, támadóbb felfogású játékos, de egyelőre biztonsági megoldásokat választott. Kicsit úgy kezdett a Lokiban, mint Djelmic, kicsit sótlanul. Meglátjuk, mi lesz belőle. Szerintem nem fog maradandót alkotni, de azért ne írjam le 20 perc alapján, cáfoljon rám!

 • Jamen

  Na és mi történt, hogy Kuti sehol nincs?

 • JuveFan1897

  Valószínűleg beárazta magát a Vidi ellen. Gondolom az NB 3-as meccsen játszik majd

 • Tylla

  Minden játékoson volt egy teljesítménymérő, amit lecserélésekor azonnal kivettek. Végre betört a nemzetközi színvonal a csapathoz. Nem lehet hazudni, hogy elfáradtam, nem bírom. Örülök a portugál teamnek, egy kicsit magasabb színvonalt képviselnek, mint Elemér és népi zenekara.

 • Jeti

  Ez komoly?

 • Tylla

  Persze, hogy komoly. Ott voltam a meccsen a Loki kispad mögött. Az egyik segédedző dolga volt kivenni a csere után.

 • Jeti

  Ez tényleg nagyon jó hír 🙂 milyen az a kis szerkezet?

 • tiberius

  Köszi a beszámolot!
  Az már az első meccsén is látszott Pontesen,hogy inkább a lapos átadásokat kedveli !Örülők annak ,hogy az egész pályás letámadást alkalmazza s ehhez felkésziti erőnlétileg is a csapatot.Korábban ezért is voltunk /főleg itthon/ eredményesek mert ehhez megvolt a megfelelő erőnlét is.
  Tetszik nem tetszik Nagy Z inkább alkalmasabb jobb hátvédnek mint Kuti.Gyanítom azért ezen a poszton Jovanovics játszik majd.A kp-n erősek leszünk oda jól igazolhattunk….

 • Tylla

  Egy szürke, kocka alakú szerkezet, ha jól láttam. Hátukon van, fekete pánttal erősítik magukra.

 • JuveFan1897

  Ez nem újdonság, már Kondásék idején is használták a játékosok edzéseken és edzőmeccseken ezt a fekete sportmelltartóhoz hasonlító eszközt 😀

 • Tylla

  Az újak közül nekem Filip és Völgyi tetszett a legjobban. Habár Völgyit egyszer lefejelték, de verpi fogta a labdát. Ezenkivül stabilan, nyugodtan védekezett, látszik, hogy rutinos játékos. Az ő helye a legstabilabb az újoncok közül, a többieknek meg kell küzdeni a helyükért.

 • Tibor Nagy

  Jaj, Jaj! Ma reggel, mikor mentem a boltba kenyeret venni, találkoztam az egyik takarító nénivel, aki a “sportcentrum” alkalmazásában áll. Kérdeztem tőle, hogy mi a véleménye a “Loki” edzésmunkájáról. Nem tudok véleményt formálni, mert már Pallagon edzenek. Nem baj! Azért nyugodtan írjon egy beszámolót róla.

 • László Kiss

  Nagy Z. hányszor árazta már be magát az elmúlt 12 évben?! Százszor inkább Kuti vagy Karikás, mint Nagy Z.

 • Kálmán Horváth

  Köszi az összefoglalót! Remélem az Újpest ellen is eredményesek leszünk!

 • JuveFan1897

  Pontesnél mindenki nulláról indult gondolom, így első körben Kutinak volt lehetősége beáraznia magát. 🙂

 • JuveFan1897

  ???

 • Jeti

  Köszi

 • Jeti

  Ez mi ez?

 • Tylla

  Akkor megkövetem Elemért és népizenekarát. Nem tudtam, hogy ők is nyugati módszereket alkalmaznak.

 • Tibor Nagy

  Ha nem érted, akkor sajnálom

 • Tibor Nagy

  Azért idáig nem kellett volna süllyedni. Aki pedig nem érti, hogy mi rejtőzik az ironikus szösszenetben, ne is olvassa, mert akkor nem neki íródott.

 • Jeti

  De ennek semmi értelme nem volt

 • Tibor Nagy

  Mivel ilyen kitartó vagy elmagyarázom. Ha valaki sok meccset megnéz és lelkes szurkolója egy csapatnak, attól még nem lesz szakértő. Amikor valakit elragad a hév és leírja, mit látott egy előkészületi mérkőzésen és mindezt megfejeli azzal, hogy szakmai értékelésbe is bocsátkozik, az már több mint túlzás. A megjelentetése pedig, túllépte a jóindulat határait. Nos, a “takarító néni”. Nem írt semmilyen értékelést. Tudod miért? Szerintem belegondolt, hogy nem hallgatott edzéselméletet, nem járt be módszertan órákra, a stratégia és taktika távol áll tőle, nem szereti az anatómiát, egyenesen rühelli a pszichológiát, nem beszélve a pedagógiáról, a gimnasztikát sem elméletben, sem gyakorlatban nem műveli. Ezért meghagyja a lehetőséget H. Ivánnak, K Jenőnek, mint szakértőknek, mert azok már a számát sem tudják az általuk megnézett, leközvetített focimeccsnek. Hidd el még mindig a legkönnyebb dolog a fociban, nézni.

 • JuveFan1897

  Ez most komoly? Abba kötsz bele, hogy egy szurkolói BLOGON nem szakértői véleményt olvasol? Elárulom, hogy a blog szerkesztői semmivel sem értenek jobban a focihoz, mint jelen cikk írója, aki “csak” egy mezei szurkoló. Soha nem is állítottuk, hogy valami szakportál lennénk, ahol komoly taktikai elemzések vannak, mint ahogy azt sem mondtuk, hogy mi szakemberek vagyunk. Remélem azt nem kell elmagyarázni, hogy mi a blog fogalma, ezáltal célja. Így ezek után komolytalan, hogy ilyen kritikát fogalmazol meg.