Értéktelen csapatmunka? Viszlát, Magyar Kupa!

A Magyar Kupa aktuális fordulójában egyetlen mérkőzésen dőlt el a továbbjutás, ennek megfelelően komoly haderővel érkeztünk a Dunántúlra, mely jelezte, nem vesszük félvállról a mérkőzést. A Győr hiába NB III-as, biztosak lehettünk benne, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy ők jussanak tovább. Csapatunk azonban gólképtelennek bizonyult, ez pedig végzetes volt a mieinkre nézve…lp

De ne siessünk előre. Akadémisták és tapasztalt játékosok vegyesen néztek szembe hazai pályán a DVSC-vel. A találkozó Völgyi Dániel és Kabát Péter szempontjából még érdekesebbnek tűnt, hiszen mindketten játszottak korábban az aktuális ellenfélnél – előbbi kapta is az ívet rendesen a hazaiaktól.

etoloki2

A kezdőcsapatot látva a védelemben Szilvási szerepeltetése volt örömteli, a támadó szekcióban pedig Könyves kezdőbe jelölése volt az egyetlen meglepetés. A találkozó Loki fölénnyel indult, Völgyi 7. perces labdavesztése azonban jelzésértékű volt: az ETO nem fog felemelt kézzel, kiesésbe beletörődve játszani. Rácz lövését Danilovicsnak vetődve kellett hárítania. A 13. percben végre mi is veszélyeztettünk, Horváth kapus alászaladt egy beívelésnek, fejesünk pedig majdnem behullott a kapuba, a gólvonalról kellett felszabadítani. Az első valamirevaló helyzetünk volt – az első félidőben gyakorlatilag az egyetlen.

konyvesA meccs elejére erősen jellemző volt, hogy Nagy Zolit próbáltuk szélen megjátszani, aki beadásokkal, Takács felé tett labdákkal igyekezett helyzetbe hozni a társakat – nem sok sikerrel. Olyan érzetünk lehetett, mintha a középpálya közepét nem tudnánk megjátszani, a csatárokhoz pedig pláne nem tudnánk kellő sebességgel eljuttatni a labdát. A félidő közepén a helyzetekben csendes játék szintjén Könyves emelt egy csöppnyit: jó labdát kapott, azt szépen vette le és harcolt ki szabadrúgást. A veszélyesen kapura küldött labdát azonban előbb a kapus, majd egy mezőnyjátékos blokkolt le, maradt a 0-0. Eközben, zárójeles megjegyzés, a Pécs ellen már 2-0-ra vezettek a székesfehérvári legények…

A következő 20 perc eseménytelenül, debreceni labdabirtoklással telt, veszélyes kapuralövéssel mégsem mi, hanem a zöldek próbálkoztak: Kabát lökete nem ment eléggé szélre, így Danilovics hárított. A 42. percben Holman egyéni villanása fokozta az izgalmakat, az ellene elkövetett szabadrúgásból ő maga tüzelhetett az ETO kapujára, a kapus eszén azonban nem tudott túljárni.

A félidő végére maradt a 0-0, mely összességében igazságosnak tűnt. Hiába birtokoltuk nagy arányban a labdát, a támadásainkban igazi veszély nem volt. A második félidőre úgy mehettünk pihenni, hogy látszódott: ha az ETO kontráit megakadályozzuk, közelebb kerülhetünk a vágyott továbbjutáshoz.

eto1

A második félidőt két cserével kezdték a vendégek, gyors szögletet harcoltak ki, mely még veszélytelen volt, de Nagy Zoli eltűnt a mezőnyben, a helyén pedig kiugrott egy győri játékos. A beívelést sem Szakály, sem Könyves nem tudta megakadályozni, Brkovic és Danilovics pedig későn eszmélt, Magasföldi a kapuba pörgette a lapos beadást. 1-0 a 47. percben, nem éppen ezt terveztük.

Az 54. percben aztán majdnem megduplázta csapata előnyét Magasföldi, gyors cserékkel reagáltunk. Horváth és Bobko érzékelhető változást hozott, mintha megélénkültünk volna, elkezdtünk igazi támadásokat vezetni, abbahagytuk az első félidő alibifociját.

A 61. percben Nagy Zoli ívelt be sokadjára, de ami nem megy, azt lehet, nem kellene erőltetni. Jobbhátvédünk nagyon aktívan, de nagyon pontatlanul is játszott. Két percre rá Takács első jó labdafedezése, kapurafordulása és lövése növelte a pulzusszámot. Bár a védelem ezt is leblokkolta, dicsérendő megmozdulás volt.  Az óriási letámadásunk aztán majdnem megbosszulta magát, egy kontra utáni távoli győri lövés a kapufára csavarodott és a kipattanónál is szerencsénk volt. Felélénkült a meccs, jó volt ezt látni, azt már kevésbé, hogy mi álltunk kiesésre.

A 65. percben Bobko beadását Horváth vágta fölé, érett az egyenlítés. A villámgyors kontrák és a bekapott gól azonban jelentősen rányomta bélyegét lelkiállapotunkra. A 70. perc Szakály-Djelmic cserét hozott, így Horváth szélsőből csatárrá vedlett át, a középpályánk közepén pedig továbbra is a Tőzsér-Holman kettős szövögette támadásainkat. Előbbi második bombájának kivédéséhez hatalmas vetődésre volt szüksége a Győr kapusának. Maradt az 1-0.

eto2

A 75. percben ismét Horváth bravúr szomorított minket, Djelmic nem tudott az ötös sarkáról betalálni. Nagyon érett a gólunk, a Győr pedig az utolsó 20 percre látványosan belefáradt az állandó védekezésbe – érkezett is az utolsó csere, Lázár Zsolt állt be az időközben megsérült, egyébként az egész mérkőzés alatt jól játszó Rácz Ferenc helyére.

A hajrához érve egyre sűrűbb beíveléseinket hol szerencsével, hol tudással hatástalanították a győriek. A 82. percben már Danilovics is felbukkant a félpályánál, hogy gyorsítsa támadásainkat, de a nagy nyomás igazi helyzetet nem hozott, előbb Szilvási, majd Ferenczi rúgta meg úgy a labdát, hogy az fájdalmában olyan messze kerülte el a kaput, amennyire csak lehetett.

A játékvezetőn semmi nem múlott, nem ette meg a győri játékosok időhúzási, vagy „tizenegyeskiharcolási” próbálkozásait, 4 perces hosszabbítása pedig szintén nem a hazaiaknak kedvezett. Az utolsó percekben még Danilovics is előrefutott, amiből nem mi, hanem a győriek szereztek majdnem gólt, hálóőrünk időben visszaért, de ez már nem sokat osztott-szorzott. Az 1-0-s végeredmény a Győr továbbjutását jelentette.

Kiestünk. A Magyar Kupa első párharcában alulmaradtunk egy NB III-as csapat ellen. Szégyen? Szégyen. Szégyen, de azért ne dőljünk a kardunkba. Nem védve és nem támadva senkit, de mind tudjuk, milyen folyamatok zajlanak a klubnál akár a felszínen, akár a mélyben. Gyökeres változást nem lehet egyik napról, vagy egyik hétről a másikra elérni. Persze türelmesnek lenni nehéz, de vannak biztató momentumok, biztató periódusok.

Játékosértékelés:
Braniszlav_Danilovics_kDanilovics 6 – Amire lehetett és amire kellett, odaért. A gólért nem hibáztatom. Voltak nagy vetődései, kimagaslott a teljesítményével, azért pedig jár a plusz pont, hogy a végén még ő is előrejött.

nagy_zoltan_1Nagy 3  – Próbálkozásból jeles, de szánalmas volt nézni, hogy hiába próbálkozik, rendre értékelhetetlenek a beadásai. A bajt tetézendő, a bekapott gólnál szerintem nincs rá magyarázat, miért nem volt a helyén.

brkovics_dusan_1Brkovic 5 – A gólnál lemaradt, és más esetekben sem éreztem magabiztosnak. Talán mindennek az oka Nagy Zoli teljesítménye és az új társsal való összeszokatlanság volt?

szilvasi_peter_kSzilvási 5 – Nem tudta megmutatni, miért is őt kellene játszatnunk a védelemben, bár ezt nem is most vártuk tőle.

Volgyi_Daniel_kVölgyi 4 – Képtelen segíteni a középpályásainkat és a támadásainkat. Ez kevés. Az ő esetében főleg igaz, hogy legyünk türelmesek, nincs ugyanis igazi alternatívája.

Holman_David_kHolman 5 – Egyike volt azoknak, akik olykor-olykor mutattak valamit támadásban. Ma nem tudta bevenni a kaput.

Tozser_Daniel_kTőzsér 6 – Elképesztően sokat robotolt, kétszer is közel járt a gólhoz. Nem rajta múlt a továbbjutás.

szakaly_peter_2Szakály 4 – Az első félidő alibifocijában ő volt az alibikirály, sajnos nem találta a helyét és kellő támogatást sem kapott a társaktól.

ferenczi_janos_2Ferenczi 2 – Momentuma sem volt. Mintha pályán sem lett volna, ezzel pedig kikapcsolta a baloldalunkat. Aztán a végén a lövése… Képes volt alulmúlni még Nagy Zolit is.

Konyves_Norbert_k Könyves 3 – Egyetlen értékelhető megmozdulása volt, pedig az ő oldalán futott támadásaink többsége. Nem találta a helyét, nehéz volt eldönteni, hogy csatárként, vagy szélsőként játszik inkább.

Takacs_Tamas_kTakács 3 – Nem tömtük labdával, de ebben közrejátszott az is, hogy nagyon mélyen helyezkedik. A 70. percben volt az egyetlen csatárteljesítmény részéről, az pedig kevés.

Cserék:
Horvath_Zsolt_kHorváth 5 – Próbálkozott, ment előre, sokat dolgozott, ma elmaradt a gól. Szomorú, hogy tőle kell várni a jó játékot.

ivan_bobko_kBobko 4 – Párszor elfutott a szélen és volt egy-két értékelhető beadása is, másra nem emlékszem.

Ognjen_Djelmic_kDjelmic 0 – Kihagyta a meccs helyzetét, viszont voltak nagyon szép szélről történő betörései. Vannak pozitívumok a játékában, remélem legközelebb nem 20 percet kap.

Leonel_Pontes_kPontes: Az első félidőben érthetetlen volt a csapat játéka, de a 0-0 nem nézett ki szörnyen. Az 1-0 már igen, azt követően gyorsan kettős cserét hajtottunk végre, benyomtuk az ellenfelet a kapujába, de a labdát nem sikerült. Nem az edzőt hibáztatom, de talán fokozatosabban kellene új hadrendet kialakítani, mert az első félidőben az 5-3-2-re és 5-4-1-re, a második félidőben pedig a 4-4-2-re hasonlított legjobban a helyezkedésünk, miközben a hétvégén az egycsatáros játékot és a középpályás uralmat (4-5-1 / 4-2-3-1) játszottuk. Ez így túl sok egyszerre.

eredmenyjelzoeto

meccs (2) csapat (2) bíró (5)
—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

A mérkőzés két nagyon ellentétes félidőt produkált debreceni szempontból, az első félidő alibijátéka elhitette az ETO-val, hogy képesek lehetnek a továbbjutásra. A második félidőben a cseréinkre is szükség volt ahhoz, hogy végre értékelhető teljesítményt lássunk, de ötlettelenségből jelesre, beívelések utáni gólszerzésből elégtelenre vizsgáztunk. A Győr bravúrosan, önmagához képest fantasztikusan játszva jutott tovább, nekünk pedig adva van a feladat: fejlődni kell tovább, mert a jelenlegi szint még édeskevés.

Csibu

 • Levkoo

  Bobko jó lesz, viszont Szakályt sajnos el kell felejteni, előrefele 0.

 • JuveFan1897

  Jaja, Bobkoban én is láttam fantáziát.

 • Krajcsovics Zoltán

  Türelmesnek kell lennünk, még ha nehéz is, de a játékosoknak is meg kellene végre érteniük, hogy csak sok munkával és alázattal lehet előrelépni. Sajnos nagyon hiányzik egy jó befejező csatár és két jó szélső hátvéd.

 • Civisloki

  Pontes takarodj!

 • bakberci

  Nem lehet gyökeres változást várni? Dehogynem. Ez már a gyökeres változás maga. Mi a gyökeres változás, ha nem az, hogy tízévnyi “élcsapatoskodás” után kiesünk a kupa első fordulójában, az acélos bajnokságban az alsóházban tanyázunk?

 • Kálmán Horváth

  Csak a 2.félidőben láttam inkább üres területekre történő befutásokat, illetve miután Djelmic beállt, akkor volt hatékonyabb szélső játék (Bobko beállása is jó volt, de az 1-1-eket nem csinálja meg, inkább játszópajtás kell neki). Elég szomorú ez így, főleg, hogy 3nappal a fradi meccs előtt majd csak a komplett kezdő játszott. Télen az biztos, hogy kell csatár, 2db! A többit meg meglátjuk.

 • csibu

  Tavaly és tavalyelőtt is pontosan ugyanígy kezdtük a bajnokságot, az első 7 forduló ugyanígy nézett ki. Tavalyelőtt pedig a Pécs ellen estünk ki hasonlóan botrányosan, hogy a tavalyi Szeged elleni 0-0-t és a Nyíregyháza elleni 2-1-et ne is említsem (csak akkor mázlink volt, hogy volt visszavágó).

  LINK1:
  https://www.facebook.com/lokibloghu/photos/a.547902118556015.126282.198622500150647/1279325592080327/?type=3&theater

  LINK2: http://lokiblog.eu/archives/2014/10/29/iden-mar-nem-nyerunk-semmit/

  Az élcsapatoskodás 2014 óta megszűnt létezni, csak ezt a vezetőség nem akarja beismerni, ezért nem is jelentik ki soha, hogy dobogón a helyünk, csak azt, hogy nemzetközi kupát érő helyezést szeretnénk elérni – adott esetben ez akár a bajnoki 5. hellyel is meglehet…

  (OFF megjegyzés: jelenleg nem az alsóházban van a csapat az NBI-ben, a dobogó második foka pedig csupán 3 pontra van. Ez nem erősíti, vagy gyengíti az előbb írtakat, csupán helyesbítés.)

 • LebesgueStieltjes .

  A Pécs akkor nem NB1-es volt?

 • bakberci

  Az első hatban nem vagyunk, az utolsó hatban viszont igen. Ez az alsó ház. (csupán csak helyesbítés)

 • Nationalelf

  Így érdekes lesz a hétvégi meccsünk.

 • Lucas

  Igen, egymást fogjuk majd alulmúlni. 😀

 • László Kiss

  Szerintem nem. Pont abban az évben zárták ki őket a harmadosztályba.

 • tiberius

  A szombati meccset nem láttam így nem tudhatom miben lépett vissza a csapat.Az látszik,hogy valami nem kerek itt.
  Hoztak egy olyan névtelen edzőt aki lehet,hogy jó edzéseket tart de nem jó stratéga….Meg kell nézni a tényeket:
  Nincs jó erőnlétünk erre a teljes első csapatot küldi ki a pályára,holott itt lett volna még a lehetőség több mindenkinek elöszörre lehetőséget adni.Gondolok itt Karikásra akit tehetségesnek tartanak ,talán jobb mint Kuti.Lehetőséget kellett volna kapnia Bereczkinek s egy fiatal csatárnak is .A Győr kényszer helyzetben volt s egy két fiatal alaposan megkevert minket s örüljünk,hogy csak egy gólt kaptunk! Nekem Bobko játéka igenis tetszett,gyors s jól ad be.Ferenczi helyett simán beférne baloldalra pedig én inkább a saját nevelésü játékost helyezem előre.Tözsér jól játszott nálam Ő lenne a CSK.Könyves helyett inkább Mészáros Karolt játszatnám de kérdés az,hogy mennyire technikás mert gyorsnak gyors játékos.
  Egy edzőt az eredményei minősitik….oldalt meglehet nézni …..s ez a kiesés ,hogy nem jutunk a legjobb 64 közé ez nagyon nagy szégyen!Lehet,hogy egyedül maradok a véleményemmel de ezzel az edzővel nem lesz fejlődés előre lépés!

 • Nationalelf

  Nagyszerű lesz.

 • JuveFan1897

  Meg te is. 🙂

 • Lucas

  Én sem értettem, hogy miért a legjobb csapatot küldi ki, de aztán belegondoltam. Talán még ennél is jobban ízekre szednék Pontest, ha úgy estünk volna ki, hogy mondjuk Tőzsért pihenteti, mert akkor meg az lett volna a baj hogy “Mééé nem jáccattya a legjobbakat, mééé kell pihentetni?”. Amúgy ha belegondolsz, így is pihentettük Mészárost, Filipet, még Horváth Zsoltot is félig-meddig.
  A másik fontos dolog ami mellett nem szabad szó nélkül elmenni, az az, hogy itt nem a Győr volt kényszerhelyzetben, hanem mi. Nekünk volt veszítenivalónk, nekik semmi. Amúgy se szeretem, ha alacsonyabb osztályú csapattal sorsolnak minket össze, mert abból nem lehet jól kijönni: ha továbbjutunk, nem dicsőség, ha viszont kiesünk, égbekiáltó szégyen.

  Pontest majd akkor minősítik az eredményei, amikor végre ő készítheti fel a csapatot a szünetben, amikor végre olyan típusú játékosokat hozzuk ide, akiket ő szeretne. Hagyni kell dolgozni. Csak az a baj, hogy a magyar ember nem lát tovább a saját orránál és azonnal kellenek az eredmények. Jó, én is magyar vagyok, de azt is belátom, hogy épp a romjaiból épül újjá a klub, az pedig hosszú folyamat, nekünk pedig szurkolóként az a dolgunk, hogy megadjunk ehhez minden segítséget és türelmet.

 • Lucas

  Bannold már a gethásba…

 • tiberius

  Szerinted lesz olyan szerencséje Pontesnek,hogy ő választhatja ki ,hogy kit kellene leigazolni???Mert szerintem nem!Én csak egyet hajtok:FIATALOK FIATALOK ez már bejött egypárszor!

 • Lucas

  Ja amúgy ezt is le akartam írni, de elfelejtettem: Karikás épp sérült, bokarögzítőben láttam a buszon.

  Egyébként miért ne lenne szerencséje Pontesnek? Bobko is az ő kérésére érkezett. 🙂

 • tiberius

  Bobko szerintem nagyon jó lesz…..Eddig ,több éven keresztül Elemérnek nem igazán volt beleszolása az igazolásokba….általában más döntött a pletykák szerint

 • LebesgueStieltjes .

  Türelmes vagyok, csak akkor nem, mikor egy nb3-as csapat ejt ki minket. Ehhez ne kelljen már három hónapot készülni. Kimegyünk, rúgunk két gólt és kész.

 • csibu

  De teljesen jogos, nem néztem a Honvéd gólarányát.

 • Carlo

  Valljuk be őszintén évekig szerencsénk volt a sorsolással, most nem. Ez van. Az mondják a Magyar Kupát vagy megnyerni érdemes, vagy az elején kiesni. Idén ez utóbbi jött össze.

 • Lucas

  Akkor még NB I-esek voltak, de már hetekkel előtte felröppentek a Mathias úr kihátrálásáról szóló hírek és azt rebesgették, bármikor megyszűnhetnek. Végül kihúzták 2015 tavaszáig.

 • Tylla

  Minden interjút adó játékos megemlíti, hogy kemények az edzések. Ez az alapja a sikeres csapatnak. Sajnos Elemêr alatt fizikálisan is visszafejlòdtek, így most szokatlan nekik. Ezêrt fáradnak el már az első félisòben. Remêlem Pontes az egész szezon alatt bizalmat kap, mert csak így érik be az elvégzett munka gyümölcse.
  Több új taktikai elem került a játékunkba, aminek nagyon örülök, de hogy ez rutinná váljon. idò ês sok-sok gyakorlás kell. Messze még a bajnoskság vége, biztos vagyok benne, hogy Pontes hatására biztos bentmaradók leazünk.

 • bakberci

  Nagyon megemelted a tétet. Idehoztuk Pontest, hogy bent maradjunk?

 • Tylla

  Tényleg nem volt szerencsénk: NB3 csapatot kaptunk. Jövőre remélem Megye I lesz az első ellenfél.