Így igenis ki lehet kapni!

A magyar foci örökös és állandó kelléke a pesszimizmus és károgás. Még meg sem szárad a tinta egy edző szerződésén, már a távozását követelik. Még pályára sem lépett egy játékos, máris szarnak nyilvánítják. És sokszor sajnos be is igazolódnak ezek a prekoncepciók, ezért nehéz időnként elválasztani a szakértelmet a “megmondóemberkedéstől”. Pontesnek is ez a sorsa eddig. A Fradi elleni 3-1-es vereség után ismét izzottak a billentyűzetek, repkedtek a “takarodj” felkiáltások. Lehet, hogy később az élet ezeket a hangokat igazolja majd, de szerintem ez így most nagyon nincs a helyén.

ftc-loki-fill-600x402

A 3-0-át persze látszólag nem sok választja el a 3-1-től. A Magyar Kupát is beleszámítva a legutóbbi két Fradi elleni idegenbeli meccsünket ennyire veszítettük el Kondás Elemérrel. Most is kaptunk hármat, csak legalább rúgtunk mellé egyet. De tényleg csak ennyi volt a különbség? Szerintem nagyon nem…

A Groupama Aréna felé tartva azt latolgattam magamban, hogy vajon mi lesz ezúttal a kezdőcsapatunk. A stadionba bejutva gyorsan rápillantottam a telefonomra, és szinte meglepetten tapasztaltam, hogy gyakorlatilag minden poszton megegyezik az általam elképzelttel. Aztán hamar kiderült, hogy Holman nem tudja vállalni a játékot, ezért Szakály kezdett helyette.

ftcdvsc

Az első negyedóra azonban a korrekt kezdőcsapat ellenére rémálomba illő volt. A Fradi sorra alakította ki a veszélyes helyzeteket, és Böde szöglet utáni fejese nyomán hamar előnyhöz is jutottak. Némileg a semmiből azonban szinte azonnal egyenlíteni tudtunk, Horváth szaladt el a jobb szélen Jovanovic labdájával, az alapvonalról laposan középre centerezett, ahol az üresen hagyott Bobko a kapuba lőtte a labdát. 1-1. A szerzett gól láthatóan önbizalmat adott a csapatnak, egyre szebben járattuk a labdát, és teljesen kiegyenlítetté vált a mérkőzés. Bár a Fradinak egy újabb szöglet után sikerült ismét a kapuba juttatni a labdát, azonban Leandro kezezése miatt érvénytelenítették a találatot. Döntetlennel fordultak tehát a csapatok, és a játék képe számomra pozitív csalódás volt.

fradi-loki

A második félidő eleje hasonlóan folytatódott. Bár a Fradi is veszélyeztetett (Mészáros mentett nagyot a kapu torkából), de előttünk is adódott gólszerzési lehetőség. Aztán némileg váratlanul ismét vezetést szerzett a Fradi: Dilaver zúdította be jó 20 méterről kapásból a Danilovics által kiöklözött ladát a kapuba. Pár perccel rá el is dőlt a mérkőzés: Lovrencsics centerezése után Brkovics már nem tudta kivágni a labdát, amit így az üresen maradt Böde könnyedén zúdíthatott be a léc alá közelről: 3-1. Innentől kezdve végképp eldőlt a meccs, a Fradi még növelhette volna az előnyét, de Danilovics többször is a helyén volt, a mi játékunkban pedig már nem volt átütő erő.

Játékosok értékelése:

Branislav Danilovic – 5
Braniszlav_Danilovics_kA gólokról nem tehetett, viszont ismét volt több nagy védése. Egy jó kapus, aki akkor tudna igazán kibontakozni, ha lenne előtte egy jobban működő védelem. A kijövetelei egyébként rendben vannak, a könnyű labdákat biztosan védi, és közben időnként bravúrokat is bemutat.

Aleksandar Jovanovic – 5
Jovanovic_kNagyon hiányzott már a játéka a védelem jobb széléről. Harcos volt, nagyot küzdött, és viszonylag stabilan levédekezte a saját oldalát. Érdekes kérdés, hogy emiatt próbálkozott inkább a másik oldalról a Fradi, vagy a saját játékosaik képességei miatt.

Mészáros Norbert – 5
meszaros-norbert_2Nem játszott rosszul, ráadásul több nagy mentése is volt, a legnagyobb még 1-1-es állásnál, a második félidő elején. Visszanézve a bekapott gólokat, igazán egyiknél sem hibázott. Ha minden meccsen hozná ezt a szintet, nem lenne vele probléma.

Dusan Brkovic – 4
brkovics_dusan_1Érdemes megnézni a Fradi nagy helyzeteit, szinte mindegyiknél hibázott, beleértve a gólokat is. Az elsőnél Völgyivel egymást zavarták, így Böde le tudta fejelni őket. A harmadiknál neki nem sikerült elrúgni Böde elől a labdát. Ráadásul szinte végig félő volt, hogy kiállítják második sárgával. Nem ez volt élete meccse, annak ellenére sem, hogy mezőnyben voltak szokás szerint szép megmozdulásai.

Völgyi Dániel – 0
Volgyi_Daniel_kNem játszott ugyan eleget az értékeléshez, ahhoz azonban igen, hogy kiderüljön: nagyon nincs formában. Nagyot hibázott az első gólnál, ráadásul utána sem tudta igazán lezárni a bal oldalunkat. Nem éreztem semmivel sem biztosabbnak, mint a helyére beálló Ferenczit. Érdekes kérdés lesz, hogy fel tudja-e építeni magát a későbbiekben, talán a téli alapozást követően választ kapunk a kérdésre.

Könyves Norbert – 4
Konyves_Norbert_kSokszor csak örlődött a Fradi védői között, szerintem a jobb szél nem igazán az ő posztja. Ettől függetlenül az akarásával nem volt gond, emlékszem olyan jelenetre, amikor az egész pályát végigszaladta, hogy szerelni tudjon egy Fradi játékost. Talán lesz még ennél több is a játékában…

Ioan Filip – 5
Ioan_filip_kMegint nagyot harcolt, sokat küzdött, labákat szerzett, ráadásul csak egy játékvezetői tévedés fosztotta meg attól, hogy ne harcoljon ki egy büntetőt. Még kicsit neki is szoknia kell a közeget, de nagy erősítés a játéka a csapatnak.

Tőzsér Dániel – 5
Tozser_Daniel_kEzen a meccsen kevesebb kulcspassza volt, viszont többet küzdött, mint eddig. Én most láttam rajta az akarást, ugyanakkor az is látszik, hogy miben kellene még sokat fejlődnie: a saját erősségeiben. Távoli lövések, pontrúgások. Ezekből még egyáltalán nem hozza ki azt a potenciált, ami benne rejlik. Ha 1-1-nél pl. olyan színvonalon lövi el a szabadrúgást, mint amire ő képes lenne, akkor most lehet, hogy egy teljesen más végeredményről beszélnénk.

Ivan Bobko – 6
ivan_bobko_kA gólja mellett nagyot küzdött, sokat futott, viszont negatívum, hogy a társak mintha nem keresnék annyit a labdával. A gólöröme is furcsa volt, mintha kérlelnie kellett volna a többieket, hogy ugyan, örüljenek már vele.

Szakály Péter – 5
szakaly_peter_2Hatalmas akarás volt benne, és a korábbi időszakokhoz képest jobban is játszott. Fel merte vállalni a cseleket, technikás megoldásokat. Nagyon bizonyítani szeretne, ez látszik rajta. Szurkolok neki, hogy sikerüljön ismét magára találnia, mert a hozzáállásával végre nincs gond.

Horváth Zsolt – 6 
Horvath_Zsolt_kRá sem lehet ismerni mostanában a doktor úrra. Úgy tűnik, mintha a portugálok elhitették volna vele, hogy tud ő sokkal jobban is focizni, mint azt korábban gondolta. A gólpassza zseniális volt, és egyébként is nagyot harcolt a mezőnyben, az egyik, sarokkal adott passza pedig élményszámba ment.

∼•∼

Ferenczi János – 3 
ferenczi_janos_2Vele nagyon nagy gondban vagyok. Bárki, aki tv-n látta a meccset, hosszasan ecsetelte nekem utána, hogy mennyire rosszul játszott. Mi, a helyszínen teljesen máshogy láttuk, ami csak azért érdekes, mert szinte végig előttünk mozgott a második félidőben. Bár valóban voltak buta hibái, viszont nagyon küzdött, akart, és néha akadtak nagyon szép megoldásai és mentései. is Ugyanakkor az is igaz, hogy az 1. félidőben majdnem összehozott egy buta tizenegyest, a 3. gól előtt nagyon könnyedén tudott centerezni mellőle Lovrencsics, és a sárga lapot érő reklamálása is nagy fegyelmezetlenség volt. Egyértelműen nem jó megoldás a balhátvéd pozícióra, de annyira nem éreztem rossznak ezekkel együtt sem. Végül azért ő kapja mégis a citromdíjat, mert a bal oldalunk volt a védelem legsebezhetőbb pontja, akkor is, ha szerintem ez nem csak Ferenczi hibája, ezen kívül a statiszikái sem túlzottan meggyőzőek.

Takács Tamás – 3
Takacs_Tamas_kHa egy kicsit többet játszott volna, lehet, hogy ő kapja a citromdíjat Ferenczi helyett, főleg a meccsen mutatott hozzáállása miatt. Az csak egy dolog, hogy megint teljesen kilátástalan volt a támadójátéka, de most a védekezésében sem volt sok köszönet. Bár hátrajött, de inkább csak rontott a helyzeten: ezt nevezném én látszatvédekezésnek.

Danilo Sekulic – 0
szekulics_kicsiBeállt, de nem túl sokat tudott hozzátenni a meccshez. Még mindig nem érzem őt erősítésnek.

∼•∼

Leonel Pontes
Leonel_Pontes_kAz elején eléggé nekünk esett a Fradi, nem tudtunk mit kezdeni a nyomással. Az egyenlítés után viszont nagyon meglátszott a munkája nyoma, a 2. ferencvárosi gólig kifejezetten jól játszottunk, az kicsit összetört minket mentálisan. Ami nagyon látványos, hogy helyenként kezdi elhitetni a játékosaink, hogy tudnak ők focizni, és látszik rajtuk, hogy akarnak is. Mivel úgy tűnik, hogy Magyarországon senki nem tud angolul, akinek egyébként ez lenne a feladata, ezért álljon itt Lucas fordításában a meccs utáni nyilatkozta:

“Először is szeretnék gratulálni a fiúknak mert nagyon próbálkoztak egy jó csapat ellen. Van pár dolog amit nem értek. 500 kilométert kellett utaznunk a győri meccs miatt, és kedden kell majd megint játszanunk, nem szerdán, és nem tudom ennek mi az oka. Minden más csapat szerdán játszik, és nem értem ezt a menetrendet. Ez az egyik. A másik: a srácok hajtottak, harcoltak, próbáltak gólt szerezni. Megvolt a helyzetünk hogy 2:1 legyen, de a végén nem értettem pár ítéletet. Ha kétséges helyzet jött, mindig a fradi javára ítéltek, pl a végén is az a szöglet nem volt szöglet. És ebből lett a második gól. Nem volt egyszerű 2 csapat ellen harcolni. De szerintem jó meccset játszottunk és azt gondolom, ilyen teljesítménnyel és hozzáállással a jövőben több meccset fogunk nyerni.” A magam részéről úgy látom, hogy ebben a hiteles fordításban teljesen korrekt és jogos a nyilatkozata, és nem az a bullshit kifogáshalmaz, amit a magyarra fordítás során több helyen (pl. az M4-en) kihoztak belőle.

eredmenyjelzofd


Összefoglaló


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

A mérkőzés egészen jó színvonalú volt, és a csapatunk játéka is adott okot a bizakodásra a 3-1-es vereség ellenére. Ezzel a teljesítménnyel sok más csapatot tényleg legyőztünk volna. Ami a játékvezetőt illeti, továbbra is érthetetlen a számomra, hogy miért vezethet egy fővárosi (!!!) bíró meccseket a Fradinak. Kisebb csoda az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve, hogy egy büntetőt sem fújt be ellenünk, viszont az is tény, hogy nem kaptunk meg egy szerintem teljesen jogosat az 1. félidő végén Filip buktatásáért. Ahogyan én láttam, az 1. és a 2. Fradi gól előtt egyaránt nem szögletet, hanem kirúgást kellett volna ítélni, az egyenlítő gólunk előtt véleményes volt, hogy tényleg nekünk kellett volna-e jönni bedobással. Mindezek mellett mezőnyben rengeteg nevetséges hibát vétett, a hazai pálya előnyét maximálisan megadta szokás szerint a Fradinak. Nem véletlenül volt Pontes annyira felháborodva, megismerkedhetett kicsit a magyar valósággal.

Sokan gúnyolódnak mostanában Pontesen, mondván, hogy jó dolog, hogy építkezik, de ideje lenne ebből látni is valamit. Az alábbiakban két rövid példával szeretném érzékeltetni, hogy miért nem annyira egyszerű ez a folyamat, mint mi azt szeretnénk.

1. Rombolás vs. építkezés

Egy ház felépítése mindig jóval több időbe telik, mint a lebontása. Különösen élesen kirajzolódik mindez, ha homokból építjük ezt a házat, hiszen ott több órányi áldozatos munkát egy-két jól irányzott rúgással pillanatok alatt el lehet pusztítani. Pontes esetére talán mégsem ez a legjobb példa, hanem inkább egy irodaház lebontása és újraépítése. Jön a vasgolyó, minden egyes ütésével egyre jobban szétzúzza az épületet. Viszonylag hamar véget ér a folyamat, csak a helye marad a régi szocreál épületnek. A cél pedig egy új, modern irodaház felépítése. Jön egy szakember, aki ért hozzá, hogyan kell ezt csinálni, és még az eszközei is megvannak hozzá. A megbízó viszont közli vele, hogy csak elenyésző mértékű új anyagot hajlandó beszerezni, a többit a régi épület lebontott darabjaiból kell felépíteni. Kedves Olvasóink szerint mennyire reális elvárni ezek alapján, hogy egy ultramodern, csillogó üvegpalota épüljön fel, ráadásul pillanatok alatt? Szerintem inkább csak valami ilyesmi eredmény lehetséges:

szocreal

2. Az 1000 darabos puzzle esete

Kicsit tovább kibontva a fenti példát: képzeljük el a jelenetet, hogy kapunk egy gyönyörű képet ábrázoló puzzlet, amit már alig várunk, hogy kirakhassuk. De mit szólnánk ahhoz, ha kiderülne, hogy a puzzle-nek már a széle sem áll össze, mert csomó darab hiányzik? Ki lehet-e rakni egy 1000 darabos képet 500 darabból? Lássuk be: azon kívül, hogy ez egy eléggé nehéz és fáradtságos folyamat, még csak nem is túlzottan eredményes.

Itt állunk tehát, ez Pontes problémája. Hiába tudja, hogy mit és hogyan kellene csinálni, szinte lehetetlen a küldetése. Hogyan lehetne modern üvegpalotát építeni egy szocreál törmelékhalmazból? Hogyan lehetne kirakni egy 1000 darabos puzzle-t 500 darabból?

És ha mindez nem lenne elég probléma, itt van még egy, legalább ekkora. A közeg. Az a közeg, amibe a klubvezetéstől kezdve az országos helyzeten át velünk, szurkolókkal bezárólag sok minden és mindenki beletartozik. Igen, sajnos mi magunk is beletartozunk. Mert az elmúlt bő egy évtizedben túlzottan jóllakottakká váltunk. Ezzel egyszerre viszont az elmúlt éveknek hála még kiábrándulttá és fásulttá is. Olyanok vagyunk, mint a fiatalabb generációk: túl sok inger ért minket, ezért nehéz megugrani a küszöböt. Először óriási sikerek, bajnoki címek, nemzetközi csoportkörök, aztán pedig a nihil és letargia. Hatalmas magasságokból óriási mélységekbe zuhantunk, és mindkettő ott kísért a lelkünkben. Vágyunk vissza a magasba, hiányzik, ugyanakkor nem merünk hinni abban, hogy ki lehet még valaha is mászni ebből a mélységből.

A közeg többi összetevőjén változtatni nem tudunk. Magunkon viszont igen.

Lássuk meg végre, hogy kiestünk ugyan a Magyar Kupából egy harmadosztályú ellenféllel szemben, nem épültek még be eddig új fiatalok és csak egy győzelmünk van Pontessel eddig a bajnokságban, de ez csak a látszat. Az, amikor nem halad az építkezés, mert nem illenek az építőanyagok a házba. Mert hiányoznak darabok. Arról nem Pontes tehet, hogy a játékosok szemmel láthatólag nem kaptak a nyáron (sem) normális erőnléti alapozást. Az sem az ő hibája, hogy csomó posztra egyszerűen nincsenek jobb játékosai. Vékony a cserepadunk, még csak rotálni sem könnyű. Ami pedig a fiatalokat illeti, két dolog is akadályozhatja egyelőre a játszatásukat. Egyrészt az eredménykényszer, másrészt az, hogy van egy generációnk, akik ugyan életkorilag már játszhatnának, de félő, hogy nem kapták meg a szükséges alapokat korábban.

Szóval ezúton szeretnék mindenkitől türelmet kérni Pontesnek és a stábjának! Jó lenne, ha nem elfordulnánk tőle, hanem minél többen szurkolnánk a csapatnak, az nekik is nagy lökést adhatna. Azt már mostanra is sikerült elérnie, hogy a játékosok tényleg küzdenek a pályán, és mernek megpróbálni focizni. Így pedig igenis ki lehet kapni.

Hajrá Loki!

Enderson

 • Koly

  Korrekt összefoglaló, gratulálok! És mindenben egyetértek. 🙂

 • Nemeztkeresed

  A képernyőn keresztül kissé másképp festett a helyzet (nem vitatkozni akarok):
  – Szakály lett a Holman, holott inkább a ‘Hol van?’ illik rá 🙂 pl. az 5-25. percek között látta őt valaki? Utána észrevétette magát, bár ne tette volna, annyi rossz megoldása volt, hogy az egy-két jó passz eltörpül mellette. Nem hiába kapta le őt a mester, már tarthatatlan volt.
  – Bobko-t látványosan mellőzik a társak, még örülni sem akartak vele – szégyen!!!
  – Völgyi annyira nem akart játszani, hogy pl. el sem indult egy labdára, ami az övé lett volna (7-8. perc? – amikor még nem fájt semmije), Mészinek kellett kirohannia középről, hogy mentse a menthetőt…
  Ez már 11-3=8 -> folyamatosan “emberhátrányban” vagyunk; és ezt nem bírja el a csapat.
  – Ferenczinek elgurult a gyógyszere, de meg tudom érteni, mert a fradista játékosok mesterei annak, hogy készítsenek ki pszichésen egy magyar ellenfelet (és a sporik ezt támogatják). Én nem adnék neki citromdíjat, Szakálynak annál inkább. Majd az InStat elemzésből kiderül, hogy szubjektív véleményem helytálló-e.

  Eljátszottam a gondolattal, ha én lennék most a vezetőedző, kiknek köszönném meg végleg a közreműködést: Szakály és Szekulics és Völgyi tuti bukó nálam. Inkább edződjenek bele az akadémisták a közegbe, ezt a bajnokságot lehozzuk kb. a nyolcadik helyen (nagyot kellene változni a Lokinak, hogy ne ez legyen a realitás); és jövőre játsszunk úgy, ahogy kell.

  Lehet, hogy a csalódás beszél most belőlem, de jelenleg így látom a csapatot.

 • tiberius

  Vajon pesszimizmus vagy károgás az ha az ember utána néz a neten Pontes előéletének s ledermed azon,hogy milyen eredményeket ért el klubedzőként s mivel sehol sem töltötte ki a szerzödését mert mindenhonnan idő előtt kellett távoznia…
  Egy edzőnek elöször is a védekezést kellene rendbe tenni,a 2.gólunknál mindenki a 16-on belül volt s ha kijön a labda valaki rárúghatja nincs zavaró emberünk!Jó pár éve BL meccsen kaptunk ilyen gólt a Lyon ellen.
  A kp-s sorunk nem állt még össze,itt Filip szerintem az első játék részben kevés labdát szerzett,Könyves meg nem igazán védekező tipus.
  Hiányolom én is a fiatalokat,nem elég ha az edzésen ott vannak az első keretnél ,néha nem ártana bedobni őket a mélyvizbe is.

  Vagyunk még néhányan akik még bizakodunk mert ott vagyunk a hazai meccseken,de már messze nem olyan lelkesedéssel és várakozással!

 • JuveFan1897

  Az InStatnál Ferenczi és Takács messze kilógtak a többiektől – lefelé.

 • JuveFan1897

  Még szerencse, hogy a Fiorentinánál (előtte a Baselnél, a Maccabinál, a Videotonnál) nem az alapján ítélték meg Sousát, mielőtt szerződtették, hogy előtte melyik csapatnál mennyi ideig töltötte ki a szerződését. 😉

 • Kálmán Horváth

  Nagyon jó írás, de pár dolgot megjegyeznék. Aki csőlátású, buta vagy rosszindulatú, azt nem fogja érdekelni a példa. Ugyanúgy beírogat, megmondani. Remélem Pontes elég erős és eltökélt, hogy végigvigye akaratát. A Nemzeti Sport ról, és annak szokásos dolgait már korábban megjegyeztem. Gusztustalan! A játékosok értékelése nagyjából rendben volt, bár Szakály helyett én biztos Djelmicben játszattam volna. Nem is értem miért nem állt be. A lényeg, hogy lesz ez jobb is. Én kívánom.

 • tiberius

  Kettöjüket nem igen szabad összehasonlitani hisz azért Sousa sokkal komolyabb bajnokságokban töltött hosszabb időt mint Pontes!Ráadásul Sousa játékos pályafutása lényegesen tartalmasabb mint Pontesé!

 • civisloki

  mi volt az eset Bobkóval?arról lemaradam.

 • Nemeztkeresed

  A gólja után mindenki Horváthot ölelgette, ő kifutott a szurkolók elé, majd megfordult és szinte pofára esett, hogy egyedül van, senki nem megy oda hozzá. Ekkor integetni kezdett két kézzel: “Itt vagyok, ide gyertek, én lőttem be…” Rossz volt nézni azt a 2-3 másodpercet…
  Labdával meg csak kényszerből keresték, ha szerzett magának, játszott, ha nem, nem.

 • tiberius

  Egy kicsit furcsán kategorizálod az embereket.Hadd legyen már más véleménye mindenkinek a dolgokról.Azért mert nem egyezik a tieddel , még nagyon sokan lehetünk az életben pozitiv hozzáállásuk a dolgokhoz.

 • Koly

  Benne van a videóban itt az összefoglaló végén! 1:13-nál nézd meg 🙂

 • Kálmán Horváth

  Nem az összes embert kategorizálom, csak egyeseket. Akinek nem inge ne vegye magára. Amiket te leírtál, abban is vannak reális meglátások, és abszolút ülnek. Lehet én vagyok a naív vagy optimista, de az edzőt még most annyira még nem ítélném meg.

 • civisloki

  ez szörnyű… pedig ő lehet az új Bouadla

 • tiberius

  Csak természetesen bizakodó lehetsz ,hogy Elemér utolsó két éve után már csak jobb jöhet….Majd elválik!Én mindenesetre /ezt már leírtam itt/ egy kicsit tartozkodobb vagyok vele szemben..de azért ott leszek a Honvéd elleni meccsen is s drukkolok a LOKInak!!!

 • Pántye Szabolcs

  Eljött az a pillanat, amikor sajnos egyáltalán nem értek egyet a cikk írójával és itt elsősorban a Pontessel kapcsolatos kérdéskörre gondolok.
  Tény, hogy a fordítás sokszor nem pontos, de én értem mit próbál mondani angolul és az is sokszor kimeríti az értelmetlen magyarázkodás és a lózunggyártás fogalmát.
  Egyszerűen nem tudom megkedvelni, ha szinte ugyanazt érzem vele kapcsolatban is mint kondásnál: magyarázza a bizonyítványt, más a hibás, bla-bla.

  Én nem tudom, hogy a “fiatalok” közül lehet e bárkit felhozni a nagy csapathoz, de, hogy meg sem próbálja…

  Ebben a kérdésben nem igazán könnyű csak utólag okosnak lenni, de: Ő milliókat keres edzőként én meg diplomás szakemberként a töredékét, csak elvárható, hogy el tudja dönteni, mikor kell a teljes kezdőcsapatot pályára küldeni és mikor nem. A Győr ellen biztos, hogy nem a hullafáradt kezdőt kellett volna, különösen egy morálisan is lényeges ftc meccs előtt.
  Arra a meccsre (győr) a tartalékokat kellett volna játszani, megadni nekik a bizonyítás lehetőségét, nem azokat kellett volna játszani, akik az előző meccsen is a 60. percben már a seggükön vették a levegőt.
  Az én olvasatomban ez súlyos hiba volt, hiszen ő szakember. Ennek nagyon súlyos ára volt.

  Ez nem Pontes hibája, de sajnos tény, még akkor is ha sok a külföldi, egyszerűen ez a debreceni közeg nem befogadó a külföldiekkel, nagyon meg kell tehát gondolni kit hozunk ide, annak kb makulátlannak kell lennie, szépeket és értelmeseket kell meccsek előtt és után nyilatkoznia, kerülni a lózungokat és meccseket kell nyernie. Ha ez nincs, pillanatok alatt kikezdik.

  Úgy érzem, hogy Pontes nem való ide, vannak objektív szempontok is amik ezt alátámasztják.

  Ez az én és a szűkebb ismeretségi köröm véleménye is akiket ismerek, sajnálom, nem kell vele egyetérteni.

 • JuveFan1897

  Az edzők korábbi játékospályafutása mit sem ér, erre a legjobb honi példa Sándor Tamás, ellenpélda meg külföldről Mourinho. Sousa a Vidi előtt semmilyen komoly edzői múlttal nem jelentkezett, ott kezdte magát felépíteni, és lépcsőfokról lépcsőfokra lépkedett egyre feljebb.

 • Kálmán Horváth

  Én is! Hajrá!

 • DEBRECENIVSC

  Igen, itt az a probléma hogy a legerősebb csapattal állt ki, ha gyengébbel állt volna ki, akkor meg azért lett volna hülye. itt az a bibi hogy nincs egy teljes,normális,erősnek mondható kezdőcsapatunk, alternatívája meg egyáltalán. Nincsen ha, kiestünk kész, ez van, Kondás “mester”-nek a közeg adott 3-4 évet, én a 2. évben reménykedtem, hogy nem lesz hosszabbítás, az elmúlt 5 és fél év alatt Kondásnál 1 azaz egy “fiatal” épült be, az Korhut Misi,, Baloghot azért nem számolom ide, mert kb fél évig focizott rendszeresen, a Lokiban, az azt megelőző évben meg kb azért játszogatott mert járt érte támogatás. Lesznek fiatalok, több is akik az elkövetkező 2-3évben beépülnek, de addig kell tartani egy szintet, mert itt az az elvárás, hogy NK-ban induljunk, szal dobogóra oda kellene érni, de csak fiatalokkal ez nem lehetséges, a mostani és a téli igazolások arra fognak menni, hogy esélyünk legyen arra a 3. helyre és nyártól már jöhetnek a “legjobbak”, szerintem. Bereczkit,Kutit próbálta sajnos veszélyes próbálgatni, amikor a csapatnak nincs gerince, majd akkor lehet ha lesz, de hol van még az.

  Pontessel kapcsolatban meg az a véleményem, hogy kishíjján már most többet tett a csapatért mint eddig Kondás és sleppje (sajnos Tobe is ide tartozik), az asztalra még nem tett le semmit itt, ez igaz, de várjunk még legalább tavaszig. A statisztika meg amúgy is hazudik, Kondás az utolsó éveiben már egyáltalán nem örvendett semekkora tiszteletnek és akkor nagyon finoman fogalmaztam, de statisztika meg azt mutatja hogy Ő a Loki történelmének legjobb, másként fogalmazva legeredményesebb edzője, csak halkan jegyzem meg ez egy nagy baromság, hogy lehetne mérni egy BL/EL csoportkörös meccset egy Magyar Kupa meccshez vagy bajnokihoz, a ligakupáról meg nem is beszélek.

 • Lili Bagdács

  Teljesen egyetértek. Türelmesnek kell lennünk, várjuk meg a tavaszi szezont, mert akkor az már teljes egészében Pontes munkája lesz. Szükségünk van néhány erősítésre is.
  A legjobb, amit most tehetünk az, hogy továbbra is szurkolunk, a csapat mellett vagyunk és hiszünk a szebb jövőben. Lesz ez még jobb is!
  Mi ott leszünk kedden, hajrá LOKI!

 • Jamen

  Először is a fordításról: A szőke riporter hölgy jó nyelvérzékét valószínűleg nem a fordítókészségére kell érteni.
  Abban egyetértek Veled Szabolcs, hogy nem a külső körülményekben kell keresni a vereség okát.Emlékszem, hogy a Gomes is anno a Videotonnál állandóan a bírókban kereste az okot. Ez nem jó.Abban viszont biztos vagyok, hogy Pontes és stábja jó szakmai munkát végez.És az is igaz, hogy egy új dolog építése a korábbi alapok felszedésével kezdődik.Sajnos nem is tudnék Szilvási kivételével olyan fiatalt mondani, akit azonnal be lehetne építeni.Talán ha Sóst visszahoznánk, vagy Barnát. Szerintem tavasszal lesz érezhető a változás,addigra talán lesz egy használható csatárunk is.

 • Jamen

  Ferenczi végig ingerült volt, mentálisan nem állt a topon.Már hamarabb kiérdemelte volna a dumálásért a sárgát.Folyamatosan veszekedett a partjelzővel és a játékvezetővel is.

 • Nemeztkeresed

  Láttam a szituációt, de az a benyomásom, hogy ez már csak a jéghegy csúcsa volt. Valami nagyon felhúzta már előtte… Tőle kellene megkérdezni, mi történt valójában.

 • Jamen

  A jó játékost a rossztól az is megkülönbözteti, hogy mennyire tudja a külső körülményeket kizárni.Na meg az InStat is pontosan mutatja, hol van Ferenczi helye!

 • Pántye Szabolcs

  Ennyi hányattatás után, ami az utóbbi években érte a csapatot, én is bízom egy szebb jövőben és abban is, hogy Pontes és stábja miután kialakult egy értelmes csapatkép képes lesz többet kihozni a Lokiból, mint azt Kondás tette.
  Ettől eltekintve jelenleg szkeptikus és sajnos be kell vallanom türelmetlen is vagyok.

 • Isti

  A Honvéd ellen még a pontszerzés is bravúr lenne,de a Diósgyőrt meg kell verni nincs mese.

 • Happur

  Nagyjából egyetértek, azzal a különbséggel, hogy nem látom olyan negatívan a játékvezető ténykedését. Sőt 1-1-nél, amikor nem adta meg az FTC gólját kezezés miatt, én azt gondolom, hogy a TV felvételek alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani, mi történt, max. csak sejteni. Jó kérdés egyébként, hogy egy NB I-es meccset miért nem lehet kellő számú kamerával közvetíteni.

 • Enderson

  Olvasva a hozzászólásokat, annyi utólagos kiegészítéssel szeretnék élni, hogy szerencsére ahogy én látom, a LokiBlog olvasótábora egy olyan, alapvetően igényes és értelmes közeg, ahol helye van az értelmes kritikának. Teljesen megértem azokat, akik racionális okokból türelmetlenek és szkeptikusak, jócskán tett ezért az elmúlt években a klub, hogy ez az attitűd megerősödjön bennünk. Viszont most tényleg fontosnak éreztem, hogy türelmet kérjek a magam részéről az új stábnak, mert lehet, hogy pl. a védekezést rendbe kellene tenni, de némi túlzással az is gondot okoz, hogy egy kezdőcsapatnyi értelmes védőt találjunk a keretben. Lehet, hogy gondban állunk a gólszerzéssel, de jelenleg véleményem szerint az NB1 egyik, ha nem a leggyengébb támadósorával rendelkezünk. Szóval az idő majd eldönti, hogy Pontes a megfelelő megoldás a padra vagy valaki más, de én jelenleg inkább örökölt, mint okozott hibákat vélek felfedezni.

 • tiberius

  Valoszinűleg az első mondatodért vagyunk itt sokan!!!A beszámolodban Te is felveted a stáb hibáit de mégis bizakodó vagy s ez erősebb benned.Sajnos a védekezés nem örökölt hisz azért mostanában elég sok gólt kapunk s ez a jelenlegi stáb hibája.A “támadóink” meg valoban a leggyengébbek közé tartoznak…