Ez még mindig kevés

Az NB I 13. fordulójában a listavezető és eddig csupán 3 vereséget elszenvedő Vasast láttuk vendégül. Legutóbbi mérkőzésünk ellenük Kondás Elemér állásába került. Most nem fenyegettek minket ilyen veszélyek, de egy esetleges hazai vereség tovább lökte volna a csapatot a kiesőzóna felé, így ezt semmiképpen nem engedhettük meg magunknak…

loki3

A Vasasnál nem sok, de annál jelentősebb változást észlelhettünk a kezdőcsapatokat szemlélve. Bár a Nagy – Murka – Felix – Debreceni – Ristevski – Hangya – Mahir hetesre az előző heti, MTK elleni sikernél is kezdőként számított a fővárosi gárda edzője, Oenning Michael. Vida, Berecz, Remili és Ádám hiányzása viszont komoly nehézségnek tűnhet. Őket egy régebben piros-fehér mezben szívesen látott Czvitkovics, valamint a Pavlov-Kleisz-Korcsmár trió pótolta. Utóbbi visszatérésének különösen örülhetnek az angyalföldiek.

A DVSC kezdőjében meglepetésként hat idegenlégiós is helyet kapott, ezzel pedig komoly MLSZ-pénzektől esik el klubunk. Korábban beszéltünk már a kialakuló helyzetről, miszerint Vittek érkezésével muszáj lesz rotálni a csapatot, ha az MLSZ-ajánlásnak meg kívánunk felelni, de úgy néz ki, Pontes hallani sem akar a rotációról (lásd lentebb). Filip, Brkovic, Jovanovic, Vittek, Bobko és Danilovic idegenlégiós hadtestünk mellett Könyves, Holman, Szakály, Mészáros Norbert és Tőzsér próbálta meg kiszolgálni a hazai közönséget. Cseréink közül Horváth Zsolt, Castillion, Mészáros Karol a támadásokban, Sekulic, Nagy, Szilvási, és Verpecz pedig a védekezésben várta, hogy bevessék.

dvscvasasf

A C szektorban a megszokottnál kicsit többen gyűltünk össze, a B szektorban pedig legalább 100 ultra keze emelkedett magasba – szurkolásuk jó hangulatot teremtett, bár eleinte csak a “répaföldieknek” és a “tirpákoknak” üzengettek. Végül hivatalosan 3723-an voltunk a stadionban. Ez már vállalható adat, de még mindig csekély. A nézőszámnál jóval nagyobb öröm volt, hogy a mérkőzés első negyedét mi uraltuk. Háromszögelések, jó passzjáték és magabiztos védőmunka jellemezte a mieinket, de ehhez az is kellett, hogy a Vasas megszeppenve futballozzon. A dominancia azonban nem hozott helyzeteket, ez pedig majdnem megbosszulta magát, de többek között egy Danilovic bravúr is tett róla, hogy 0-0 maradjon az állás. Egy kontrából, Bobko óriási labdája után Vittek nem csak a mérkőzés, de az egész szezon legnagyobb debreceni helyzetét hagyta ki. Az, hogy a kapusba emelte ziccerét önmaga és csapata tragédiája is, hiszen nem sokkal később Murka távoli lövésénél már tehetetlen volt Danilovics. A szünetben 0-1.

Egy kicsit beszéljünk a bekapott gólról. Ami feltűnő, hogy labdaszerzés után vagyunk, jöhetne az ellentámadásunk és egy Bobko-Szakály-Bobko passzjáték után Bobkonak már nincs hova passzolnia, közel az ellenfél, el is veszíti a labdát. Bár Szakály sem volt könnyű helyzetben, utólag pedig mindenki olyan okos, mint a kisiskolás, amikor megkérdezik tőle, mennyi az egyszeregy, mégsem csupán Bobko vagy Szakály a ludas a végül góllá érő eseménysorban (véleményem szerint Szakály nehéz helyzetbe hozta idegenlégiósunkat). Két kérdés merül fel az esetet látva. Egy, Szakály miért középen, miért nem bal szélen helyezkedik (lásd: sárga vonalazott terület), ahol megjátszható lenne (és ahova a pozíciója alapján helyezkednie kellene). Kettő, hol van Holman? A sárga karikában – álló helyzetben szemlélődik. A helyére húzódott be Szakály, a tolódás pedig labdavesztéssel párosult.

dv1

Bobko aztán próbálja visszaszerezni a labdát, de sem ő, sem Szakály nem jár sikerrel (csak ők próbálkoznak vele), Filip gyakorlatilag elfut az ellenfél elől. Korcsmár így szabadon passzolhat akár 3 társának is. A középpályáról nem érkezik segítség (Szakályt kicselezték, Filip maga sem tudja, hol van), különösen Tőzsér ácsorgása fájdalmas (lásd a kép bal szélén), de igazából Mészáros is csak szemléli az eseményeket, kicsit érthetetlen a helyezkedése (ő és Filip látható a kép jobb szélén bekarikázva).

dv2

Mindezt megkoronázza, hogy az egyébként szép gólt lőtt Murka még át is veheti a labdát, Tőzsér sehol, Mészáros, Filip és Bobko már felhagytak a támadás követésével, egyedül Brkovic próbál blokkolni, és Szakály üldözi még az ellenfél játékosait. Jovanovic eközben szintén kőszobor (a képen bekarikázva), pedig a visszajátszásokon látszik, hogy meg lenne a lehetősége, hogy kirontson a támadóra. Ezt nem teszi meg, ráadásul olyan pozícióban helyezkedik, hogy azzal sem passzt, sem lövést nem fedez. Murka anélkül lőhet kapura, hogy Brkovicon kívül bárki szerelni, vagy zavarni próbálná, ezzel pedig Danilovicsot is kiszolgáltatott helyzetbe hozzuk, hiszen az ellenfél a kapu bármely részét célba veheti.

dv3

Nagyon fontos észlelni: a bekapott gól nem egyéni hiba, hanem a teljes csapat hibája, rossz helyezkedések, rossz megmozdulások sorozata. Nem vesszük komolyan az ellenfelet, ácsorgunk, lassúak vagyunk és kiszolgáltatjuk egymást és a csapatot az ellenfélnek. Pedig többek között ez is olyan játékszituáció, amiben szimplán a jó helyezkedéssel és urambocsá’ futással ki lehetne javítani az előtte elkövetett hibát (sőt, nem is veszítettük volna el a labdát).

Volt 15 percünk ezt megemészteni, jött egy tizirúgó verseny, egy fúvószenekar és az is elhangzott, hogy milyen sok kedvezmény és lehetőség áll a szurkolók rendelkezésére. Nem volt ember a stadionban, aki ne örült volna ezeknek, de hozzám csak a sopánkodás hangjai érkeztek, hogy milyen kár, hogy késtünk vele másfél évet. (Ja igen, ha a DVSC marketingjéről olvasnál egy izgalmas szakdolgozatot, töltsd ki ezt a kérdőívet. Nem kötődik semmilyen formában a LokiBloghoz, csupán megosztottuk.)

Az 51. percben talán már harmadjára a találkozón, ismét eltaláltuk az ellenfél kapuját, ez esetben gól is lett belőle. Holman vállalkozott, Debreceni belecsúsztatott, így pedig védhetetlenül csavarodott be a hosszúba, 1-1. Ezen a gólon nem sok mindent lehet elemezni, talán Bobko gyönyörű visszapassza, ami egyedül említésre méltó, de összességében ugyanolyan egyéni villanás, mint amiket ebben a szezonban már megszoktunk: ha a csapat képtelen helyzetet kialakítani, akkor egyéni megoldásokra van szükség. Ekkor bevillant előttem a Paks elleni mérkőzés, ahol hasonló forgatókönyv után 1-1 maradt az állás. Ahogy akkor is, most is bíztam benne, a gól majd felpörgeti a csapatot és szétszedjük az egyébként semmi extrát nem nyújtó Vasast.

loki2

Sajnos nem ez történt, ekkor már a Vasas járatta a labdát, mi pedig kapkodni, no meg fáradni kezdtünk és pár perc múlva megint totális csődöt jelentett a csapat egésze, Saglik közelről kapunkba tett góljával ismét a Vasasnál volt az előny. Erről a gólról is csupa szépet tudok írni: Jovanovic nem támadja meg a Vasas játékosát, (pedig Könyves odaér, hogy besegítse hiba esetén) így az be tudja adni a labdát. Bobko túlságosan behúzódik, átszáll felette a labda, de érzékeli, hogy Pavlov teljesen üresen van, senki nem fogja. Ne tőlem kérdezzétek, Filip és Tőzsér mit csinálnak, főleg utóbbi újabb ácsorgó hadművelete vájja szebb napokhoz szokott Loki-szívembe pengéjét.

ds1

Kleisz mégsem Pavlovot választja, Bobkot elküldi sóért, aztán Mészáros blokkolása is sikertelen. Ettől persze még nem kellene gólt kapnunk, de Filip nem segít Brkovicnak (kép közepe), aki megijedve Mészáros eltűnésétől otthagyja Saglikot és magában felteszi azt a kérdést is, Tőzsér azért ácsorog még mindig ugyanott, mert szívéhez nőtt a gyeptégla, vagy épp fordítja az angolul nem beszélő társaknak Pontes utasításait. Végül a Filip-Brkovic-Tőzsér-Mészáros-Bobko szerelmi ötszög gyermeke megszületik, Saglik belövi a Vasas győztes gólját.

ds2

1-2. Enderson pár hete megírt cikkéből az derül ki, hogy képtelenek vagyunk hátrányból meccset megfordítani, tőlem meg most azt tudjátok meg, Pontessel a kispadon 9 tétmérkőzésen csupán 147 olyan percet élhettünk át, melyben éppen vezetésnek örülhettünk (tehát a meccseink csupán 18,14%-ban van nálunk a vezetés). Hiába veti be a teljes haderőt Pontes, érkezik Castillion, Horváth és Mészáros Karol, a sok változás talán inkább csak összezavarja a csapatot (Kondás Elemérnél nem volt jellemző sem a nagy mértékű taktikai változtatás, sem az eseményekre történő gyors reagálás), a 4-2-3-1-ből látunk 4-4-2-re, 3-5-2-re és 4-3-3-ra is utaló jeleket, és a szélsőink pozícióváltozásai sem segítenek. Az utolsó tíz percre rendeződünk, Holman lábában ott is a második gól, de eltöri a labdát.

Örülhet a Vasas, megőrizte 5 pontos előnyét, mi pedig szomorkodhatunk. A hazai mérlegünk katasztrófa, 3 pontnyira a kiesőzóna, a jövő heti Gyirmót elleni meccsünk kiesési rangadó, az eredménytelenség miatt pedig tovább csökken Pontes ázsiója és a felé kinyilvánított türelem. Megmaradt szotyi zsebbe, sál a nyakba, indulhattunk haza, vagy épp a Nantes elleni kézimeccsre (sajnos a végkimenetel itt sem a piros-fehéreknek kedvezett). Az utolsó mentsvárunk egy Gyirmót és egy Mezőkövesd elleni siker lehet. Ez még az ideiglenesen beugró Herczeg Andrásnak is sikerült a nyáron, így tehát mindkét meccs megnyerése a cél. Életbevágóan fontos a 6 pont mind a stáb, mind a csapat érdekében.

Most pedig jöjjön a játékosok osztályozása. Nem lesz benne sok köszönet, mérkőzés legjobbját sem választottam, pedig alapvetően nem volt ez egy rossz meccs, de be kell látni: hiába uralunk egy meccset kb. 50-60 percen át, ha képtelenek vagyunk helyzetek kidolgozására és azok értékesítésére, a védelem pedig minden második támadásból gólt kap. Vannak biztató jelek, de még nem álltunk össze kellően, a játékosok látványosan nem adnak ki magukból 100%-ot, ez pedig megbosszulja magát.

Danilovic: 5 – Négyszer került a középpontba: előbb a forduló védését mutatta be, aztán kapott két gólt, melyekről nem tehetett, majd az utolsó percekben mezőnyjátékosként, jó adag szerencsével akadályozta meg az 1-3-as kiütést.
Jovanovic: 3 – Támadásban 0 amit nyújt, nem tud beadni, nem tud (és már jó helyzetben sem akar) lőni, védekezésben pedig nem támadja meg ellenfelét. JuveFan kipróbálná ismét védekező középpályásként, ott hátha többet nyújt, de az Nagy Zoli reaktiválásával járna…
Brkovic: 5 – A második gólnál ő is hibázott, máskülönben a legbiztosabb pontja volt még így is a csapatnak. Egy bombánál szétlőtték az agyát, abba még én is belesajogtam.
Mészáros N.: 3 – Helyezkedési hibák tömkelege, általában ütemekkel van lekésve emberéről.
Bobko: 5 – Az ő osztályozása a legnehezebb és sokan nem fognak egyetérteni velem – ezt most bevállalom. Adott két óriási passzt, az egyiket Vittek elrontotta, a másikat Holman belőtte. De közben mindkét gólnál hibázott ő is. Jó volt látni ugyanakkor a kispasszos játékát, technikásan, hatékonyan focizott. Egyetlen dolog miatt várom vissza Völgyit: Bobko-t ismét előrébb, a kapuhoz közelebb szeretném látni.
Filip: 3 – A hét közepén hívták fel rá a figyelmem, hogy Filip ugyan jó játékos, de közel sem olyan kiváló, mint ahogy gondoljuk. JuveFan és én is kiemelten figyeltük őt és sajnos igazat kell adnunk anonimitásba burkolózó jóbarátunknak: a helyezkedése mellett a szerelések minőségével is adós maradt a mai meccsen. Nem ütközik, és bár a labda megszerzését követően jó helyre játssza meg azt, mégis a védekező középpályások egyik legfontosabb tulajdonsága hiányzik belőle: az erőszakosság és a lendületes szerelések.
Tőzsér: 2 fop1 – Ácsorgásaival mindkét gólban “kivette részét”, előrefelé nem volt kellően aktív, számtalan alkalommal Holman helyére húzódva keltett zavart saját támadásaink passzjátékában. Remélem nem ilyen hozzáállással folytatja majd, mert ilyen Tőzsérre nincs szükségünk.
Szakály: 4 – Ő is követett el hibákat, de szép passzokkal segítette a játékostársakat. Örülök, hogy visszakerült a bal oldalra, az az igazi posztja és ezt ma is igazolta. A sors iróniája, hogy még ez az átlagosnál jobb játék is csak 4-est érdemel…
Holman: 5 – Csak a gólja és az első félidei hozzáállása menti meg a lehúzástól. Az erőnléte botrányos, de technikailag ügyes, ezt ma is láttuk. Kár, hogy olykor nem a csapat javára, hanem saját szakállára használja ügyességét. Pedig, ha a 83. percben megoldja a rutinfeladatnak induló lövést…
Könyves: 2 – Legszívesebben 0-t adnék neki, annyira a semmi jut eszembe, ha rá gondolok. Képtelen vagyok megérteni, mit lát benne a stáb, még az amúgy nem nagy spíler Horváth is jobb nála, Mészáros Karol pedig feleannyi idő alatt is többet tett, mint ő, előtte.
Vittek: 3 – Ha belövi, új királyt koronázunk Debrecenben és belép a Volas-Castillion-Takács triumvirátusba negyedik tagnak, akik az első meccseiken gyorsan megnyerték maguknak a közönséget. Nem lőtte be, ez pedig a teljes meccsre rányomta bélyegét. Egy helyzet kihagyásától persze nem lett jobb, vagy rosszabb labdarúgó, de ez most különösen fájó volt. Mezőnyben egyébként ügyes, de néha alattomos.

Cserék:
Mészáros Karol: 5 – Voltak jó elfutásai, sebességével hozzá tudott adni a csapat játékához, bombáját követően pedig Holman megszerezhette volna második gólját.
Castillion: 3 – Elcsúszások, elesések, felejthető játék – felejthető játékos. De jelenleg nincs jobb.
Horváth: 0 – Ő sem tudott segíteni, az előző két játékoshoz képest viszont ő csak 10 percet kapott (előbbiek 20-25 percet).

dveredmenyjelzo

Pontes értékelésében előbb megköszönte a kilátogatást a szurkolóknak. Értékelte, hogy a vereség ellenére az ultráktól pozitív visszajelzést kaptak a mérkőzés lefújásakor. Minőségi játékot látott, amire lehet építkezni, a gólszerzés érdekében mindent bevetettünk, nem jött be. A Vasas a legjobbkor szerezte a gólokat. A LokiBlog kérdésére, melyben a 6 idegenlégiós szerepeltetését firtattuk, azt felelte, fontos a bónusz pénz is, de a csapat eredményessége is, ő pedig utolsót tartja leginkább szem előtt. A télen viszont átnézik a keretet, mert a bónusz is fontos. A vereséget véleményem szerint nem az ő számlájára kell írni, el kell fogadnunk, jelenleg ennyire vagyunk képesek.

A teljes sajtótájékoztató, illetve a kérdésünk 7:30-tól.

meccs (3) csapat (2) bíró (2)
—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

Vittek gólja esetén minden más lett volna, de nincs ha, kikaptunk az éllovastól. A mutatott játékban voltak pozitív jelek, a kilátogató nézők hellyel-közzel jó focit láttak, de a jó foci egyik legfontosabb ismertetőjele a gólveszélyes játék. Ez pedig még mindig nagyon távol áll a DVSC-től. A mérkőzés egy átlagos 3-ast kap, nézhető találkozó volt, szép gólokkal. A csapatunk teljesítménye a vereség és a kevés helyzet miatt alacsonyabb pontszámot kap. A bíró teljesítménye viszont egészen nevetséges volt. Az első félidőben az öltözőben hagyta a sárga kártyát (ide is-oda is 2-2-t legalább fel kellett volna mutatni), amit először a pár perccel előtte beálló Castillionnak mutatta fel miután passzát követően elcsúszott és átesett rajta egy Vasas-játékos. A második félidőben félrefújások tömkelegével nehezítette a játékot, nem vett észre kulcsjeleneteket, a Vasas 80. percben kezdődő időhúzásához pedig csak asszisztált. Az azonban megjegyzendő: nem emiatt kaptunk ki, és végeredményt befolyásoló hibája nem volt. Ez megérdemel egy 2-est, többet a második félidő miatt azonban nem.

A mérkőzést és a táblázatot látva egyébként nehéz türelmesnek és visszafogottnak lenni. Dühítő a sokadik vereség, de ezt vártuk ettől az ősztől, vagy nem? Fájdalmas sokadjára látni az erőnlétbeli hiányosságokat, de ezt már Pontes előtt is láttuk, vagy nem? Fárasztó ugyanazokat az érveket hallgatni és a helyzetkihasználást okolni, de 100%-os állapotban lévő csatár nélkül mit várunk? Elszomorító, hogy 13 mérkőzés alatt már 20 gólt kaptunk, de ismerjük a körülményeket, a minőségi játékosok hiányát, ugye? Bosszantó, hogy nem dörömböl a csapat ajtaján egyetlen ifjú tehetség sem, de a DVSC-DEAC II. eredménytelensége és az ott játszó játékosok kora és játéktudása alapján mi mást vártunk?*

Nehéz időszakban van a Loki, nincs olyan pozitív fogódzó, amibe kapaszkodhatunk, amiben reménykedhetünk. Talán visszaadná a hitet egy-két győzelem – csapatnak, játékosnak és szurkolónak is szüksége lenne rá. Ezért szurkolunk, hajrá Loki!

Csibu

*Ma szintén 1-2-es vereséget szenvedtünk a KBSC ellen, a csapatban pedig többek között Takács, Ferenczi, Bereczki (gólt lőtt), Szatmári és Völgyi is kezdőként kapott szerepet…

A képeket készítette: Kovács Péter

 • bakberci

  Na! Elérkezett az idő, amikor csaknem mindent ugyanúgy látunk. Két apró kivétellel. Nem lehetett jó focit látni (még hellyel-közzel sem) sem a Lokitól, sem a Vasastól. Az, hogy esetenként jó helyre pattan a labda, még nem jó foci. Ez a megállapításod egyébként is szöges ellentétben áll az előzőleg leírt elemzéseddel.
  A második, amit félve írok le, mert erre harapsz: Rájöttem miért kell mindig Kondásozni. Ezzel lehet relativizálni Pontes hibáit és lerázni róla a felelősséget. Az értékelésben mindenki hibás, csak Pontes nem, hiszen Elemér…

 • Jamen

  Nekem Bobko játéka tetszik a legjobban.Balszerencséjére most olyan poszton kell játszania, ami nem az övé. Ő az egyetlen, aki Pontes kérésére került ide, a többit meg hozták a mester megkérdezése nélkül.Sajnos Könyves szerepeltetése Pontes hibája.Amúgy inkább látnám Szilvásit Mészáros helyén, ennyire Ő is képes lenne.Tőzsérnek el kell gondolkodnia, hogy miért is jött a Lokiba, mert ez a játék tőle elfogadhatatlan.Sajnos Filip sem váltja be a hozzá fűzött reményeket.A télen a fél csapatot ki kell cserélni!

 • Kálmán Horváth

  Azért annyival nem volt jobb ez a Vasas, hogy megérdemelje a győzelmet. Sok elvárásom jelen pillanatban nincs a csapat felé, bár most is láttam hosszú perceket, amikor nem tudtam megfejteni, hogy mit akarunk játszani. Ja, és az akarat. Abból sincs túl sok egyeseknél. Nálam is Bobko a legjobb, meg talán Holman. Rajtuk kívül Mészáros Karolnál láttam lendületet, ami kellene egy szélsőnél (Szakálynál nem nagyon volt, ja ő mindig behúzódott…). Én egyszerűen nem látok alternatívát ebben a két védekező középpályásos, egycsatáros játékban. Sok “ha” van: Ha lenne egy szervezőbb, jobb Tőzsér, ha egy harcosabb Filip, ha két gyors, gólveszélyes szélsőnk és ha valaki, aki gólt lő elől, na akkor nem bánnám. De ez mind így egyszerre!

 • JuveFan1897

  Így van, sőt, valójában Pontes fizet nekünk azért, hogy védjük őt 🙂

 • Levkoo

  Hát ha nincs 6 pont a kövi két meccsen, akkor el kell gondolkodni…
  Am számomra az a szomorú, hogy más csapatokban kb minden meccsen van 1-2 teljesen ismeretlen fiatal (mint most a Vasasban), nálunk meg az a jó ha Bereczki vagy Szilvási a keretbe kerül… Persze lehet mondani, hogy nincsenek tehetségeink, de ehhez a szinthez már a lelkesedés is elég lehet.
  Djelmic és Tkács kegyvesztett lett amúgy?

 • bakberci

  Ugyan már! Te is tudod, hogy nem erről beszélek. Azonban mivel Kondásról mindig leszedtétek a kereszt vizet elég komikus, hogy őt használjátok etalonnak. Különben persze lehet azt is, de az hogy “láttunk már ilyet, mert Kondás idejében ugyan ilyen szar volt” talán mégsem olyan nagy dicsőség az új Mester számára. 🙂

 • JuveFan1897

  Bármennyire is fáj, a jelenlegi keretet Kondás Elemér készítette fel az őszi szezonra, így amíg olyan problémák jelentkeznek, amik a rossz felkészítésre vezethetők vissza, addig bizony hiába szeretnéd Pontest hibáztatni, nem ő a ludas, hanem aki elbaszta a felkészítést.

 • JuveFan1897

  Djelmics mellőzésének nem tudjuk mi az oka (mondjuk maradandót nagyon kevésszer alkotott), Takács viszont fizikálisan és mentálisan is nullán van jelenleg.

 • bakberci

  Kondás ezt a keretet készítette fel? Ezért szeretek ide járni, mert itt mindig tanulok valami újat. 🙂

 • JuveFan1897

  Ezt most úgy írod, mintha Kondás távozása óta kicserélődött volna a csapat. Attól, hogy jött pár új igazolás, a csapat gerincét igenis ő készítette fel. Márpedig pont azokon a játékosokon (Mészáros, Szakály, Holman) látszik leginkább a fizikális gyengeség.

 • bakberci

  Azért nekem rémlik Varga, Bódi, Korhut, Kulcsár, Máté, Tisza, Radosevics, meg néhány más széltoló. Danilovics, Tőzsér, Bobkó, Filip, Könyves, Vitek, Völgyi pedig még ki sem volt találva. Csak azért ennyi, hogy egyenlő létszámban soroljam fel az azóta érkezőket és a távozókat. Persze az érkezők között is van lekvár, akit nem érdemes megemlíteni. Szóval nem cserélődött ki a csapat, csak a játékosok. 🙂

 • JuveFan1897

  A felsoroltakból Radosevic és Máté nem is voltak alapemberek, Bódi pedig már akkor elment, mikor még Kondás itt volt. De akkor egy elméleti kérdés: Kondással jobban szerepelnénk, mint Pontessel?

 • Levkoo
 • bakberci

  Nem, egyáltalán nem állíthatom, igaz az ellenkezőjét sem. Kondásnak távoznia kellett, sőt már hamarabb fel kellett volna állnia. Pontes azonban megérdemelne annyit, hogy amit jól tesz azt elismerjük, ha hibázik, megemlítsük, és ne Kondás legyen a mérce, hanem a saját teljesítménye alapján ítéljük meg.
  Csak hogy idézzek egy általam nagyra becsült szerzőtől:
  “Nagyon fontos észlelni: a bekapott gól nem egyéni hiba, hanem a teljes
  csapat hibája, rossz helyezkedések, rossz megmozdulások sorozata.”
  Ilyenkor talán van az edzőnek némi felelőssége.

 • JuveFan1897

  Az edző focizik a pályán? Vagy ő tehet arról, hogy nem igazoltunk balhátvédet, hogy a 37 éves Mészárosnál nincs jobb, meg hogy Jovanovics hónapok óta pocsék formában van? Pontes abból főz ami van. Szerintem gusztustalan dolog a jelenlegi helyzetért őt elővenni.

 • csibu

  Abszolút, a döntetlen lett volna reális.

  Amit nem emeltem ki a cikkben, de eszméletlenül durva: a Vasas nélkülözni kényszerült 3-4 kulcsjátékosát, az eltiltott játékoson kívül pedig erre kb. 48 órája volt a meccs előtt. Bedobtak két fiatalt, erre az egyik gólt lőtt, a másik meg az első félidőben átszántotta a pályánk jobb oldalát. Szomorú, hogy nálunk nincsenek ilyenek…

 • bakberci

  Ha Kondás nem kapott joystickot, Pontesnek sem jár. Kondás sem hagyott ki több gólhelyzetet, mint Pontes és nem is cserélte be magát, de látom megint kezd leszállni a lila köd…
  Amikor leírom, hogy mindenben igazat adok nektek, vagy, hogy Pontes hibátlan, akkor valószínűleg kevésbé leszek gusztustalan. Gondolom most sértegettem valakit, “mint rendszeresen szoktam”. Hát bocsika. Ja, nem.

 • JuveFan1897

  “Szerintem gusztustalan dolog a jelenlegi helyzetért őt elővenni.” – ezt általánosságban értettem, mert egyre több ilyen véleménnyel találkozom, de látom sikerült magadra venni, pedig tudod, akinek nem inge…

 • csibu

  Nem harapok én, sejtettem, hogy vagy neked vagy másnak szemet szúr a megjegyzésem, de túlbeszélni sem akartam. Egyetlen zárójelbe írt félmondattal utaltam Kondás Elemérre, most ide tenném:

  “Hiába veti be a teljes haderőt Pontes, érkezik Castillion, Horváth és
  Mészáros Karol, a sok változás talán inkább csak összezavarja a csapatot
  (Kondás Elemérnél nem volt jellemző sem a nagy mértékű taktikai
  változtatás, sem az eseményekre történő gyors reagálás), a 4-2-3-1-ből
  látunk 4-4-2-re, 3-5-2-re és 4-3-3-ra is utaló jeleket, és a szélsőink
  pozícióváltozásai sem segítenek.”

  Ez nem Elemér ellen szólt, csupán ténymegállapítás. Ha nem vagy hozzászokva a gyors váltásokhoz, az átszervezésekhez, akkor hiába. Ha egy edző azt mondja, csináld ezt, de összezavarodsz, mert a másik társad is ugyanazt csinálja (lásd Holman és Tőzsér egymást történő akadályozása, vagy Szakály bentebb helyezkedése), akkor az egész taktikának lőttek, borul minden. Elemérnél nem láttunk ilyen hibákat, mert faék egyszerűségű játékot játszottunk. Most sok játékosnak, akik az elmúlt években itt voltak, át kell szokniuk erre az új helyzetre.

  Ez nem menti fel Pontes hibáit, szerintem túl sokat akart hirtelen, mintha ő is elkezdett volna kapkodni 1-2-nél. Könyvest érthetetlenül tette be a kezdőbe és hagyta fenn 60 percig, de én értékelem, hogy Elemérhez képest ő legalább próbálkozik, és hátrányban nem védekező középpályást, hanem támadókat, szélsőket cserél be.

  Az szintén egy másik kérdés: valóban gond-e ha egy csapat játékát és szereplését 3 hónap után is az előző edzővel történő játékához és szerepléséhez hasonlítjuk. Ha téged, vagy mást zavar, elnézést érte, én úgy gondolom, az összefoglaló és cikkeink objektivitásához ez is szükséges.

  Annak egyébként örülök, hogy vannak dolgok, amiket hasonlóan látunk.

  Reagálva egyébként a Juvefannal folytatott beszélgetésedre: nem mondjuk, hogy Pontes hibátlan. Azt mondjuk, hogy adjunk neki időt, mert 2 hónap nem elég arra, hogy lássuk, mire képes. Az összes eredményben benne van a keze, ha veszítünk, az az ő hibája is, ehhez nem férhet kétség. Azzal viszont abszolút JuveFannal értek egyet, hogy ez a keret Kondás kezei közül került ki, minden jó és rossz tulajdonságukkal együtt. Az, hogy érkezett pár új játékos (akik közül többen eleve nem játszottak, szinte nem is edzettek hónapok óta!) nem menti fel Elemért a hibái alól és nem menti fel a klubvezetést sem, hogy tavaly júniusban szerződést hosszabbítottak vele.

  Ez nem ördögszekér kergetés, ezek tények. Ha Pontessel lebőgünk, és jön egy új edző és hasonló események zajlanak le, akkor ugyanígy le fogjuk írni, hogy mindez Pontes öröksége. Jelenleg azonban nagyobb tudatosságot látunk a pályán és a pályán kívül mint az eltelt években, a jelenlegi helyzetben pedig én a magam részéről már ennek is örülök.

  Szerintem ezeken a dolgokon kár ellenségeskedni, én el tudom fogadni, hogy téged zavar az általad kondásozásnak nevezett mondataink, de kérlek te is fogadd el amit mondok: nem ellenségeskedésből tesszük ezt. Köszönöm!

 • bakberci

  Ez teljesen korrekt.

 • Jamen

  Még szerencse, hogy a Nyíregyháza újra hasznosítja a Debrecenből elmenteket.Olyan, mint egy konyhamalac……

 • Pancrator

  Az a helyzet, hogy Pontes nem vállalhatja a felelősséget egy olyan csapat játékáért, amelyet nem ő rakott össze.Aug. utolsó napján érkezett 5-6 játékos, akiket egyből be kellett rakni a csapatba, új társak közé, a régieknek pedig szezon közben kell átállni egy teljesen új játékrendszerre. Ezenkívül nagyon hiányzik a csapatból a minőség is. Könyves, Ferenczi, Castillion, Nagy, Horváth egy élcsapatba NEM férne be.. Fiatalok sehol, de azért én betennék 2-3 18- 19 éves játékost lassan. Azon is el kell gondolkodni, hogy a jelenlegi Loki elbírja e az amúgy jó képességű Tőzsér alibi játékát. Én kitartanék Pontes mellett a szezon végéig mindenképp, de a következő szezon után lehetne értékelni a munkáját igazán, feltéve hogy az igazolások az ő kérésének megfelelően történnek e.

 • LebesgueStieltjes .

  Hiába látszik, hogy mit kér Pontes, hiába a tudatosság látványa, a pályán nem valósul meg belőle semmi. NB1-es szinten a mentális felkészítés sokkal többet számít mint a taktikai vagy az erőnléti. A Vasas hátékosok szerintetek többet tudnak? Nem, de duzzadnak az önbizalomtól. Vajon a Vasas taktikája összetettebb és kifinomultabb? Nem, viszont egyszerű és végrehajtható (lásd önbizalom).
  Adhatunk még időt a portugálnak, de már hat légiós szerepelt, jövőre pedig már csak három lehet majd, ha így folytatjuk. Kérdés, hogy megéri-e beáldaozni egy évet és egy csomó pénzt.

 • Carlo

  Régen voltam kint meccsen, gondoltam megkapják a srácok a bizalmat, kár volt. Tutyimutyi védekezés (ha baj van ki kell bikázni a lelátóra a labdát nem szégyen), kevés mozgásos, ötlettelen, sokérintéses támadások. Nincs ritmusváltás, nem mozgunk be üres területekre, lassan gondolkodunk (még a bedobást sem tudjuk gyorsan elvégezni). Nincs olyan statisztika, hogy egy játékos átlagosan hányszor ér bele a labdába ha nála van? Én sokallom. Védelem mögé belőtt labdákkal nem futtatjuk az ellenfelet (mi fáradunk el előbb), nem kezdeményezünk párharcokat felívelésekkel (elveszítjük azokat). Mégis hogyan akarunk nyerni? Mire menjenek ki a nézők?
  Tőzsér tényleg sokszor álldogált, Vittek folyamatosan lesen volt. Amíg nem lesz szélső játék akinek be lehet lőni a labdákat és a védelem mögé lehet kerülni nem lesz előrelépés. A gólunknál Bobko szépen csinálta, valóban feljebb kellene játszatni, Könyves nem megoldás jobb oldalon.
  A Vasas semmi különöset nem mutatott, masszív csapat meg van szervezve a védekezése, viszont amint labdájuk volt azonnal támadták a kaput és zavarba hozták a védelmünket. Ennyivel jobbak voltak.

 • pghempy

  Én azért most már többet várnék Pontestől és csapatától. Volt két 3 hetes szünet. Ennyi idő alatt azért úgy gondolom valamit el kellet volna érni, legalább a csapat szintű védekezést stabilizálni. Nevetséges gólokat kapunk minden meccsen amellett hogy több helyzetük is van tehát nem egyszer jönnek el a kapunkig és gól. A mostani két bekapott gólnál is 7-5 volt a védekező és a támadó játékosok aránya. És amit csinált az a hét játékos az bicskanyitogató.
  A labdabirtoklási fölény azért van mert a védekező harmadban passzolgatunk. Támadásépítés = 0 , alig van értékelhető támadás. Csak egyéni villanások.
  Bobko és Szakály szerintem jók voltak a bal oldalon, a jobb oldalunk felejthető. Tőzsértől több előre játékot várok most elég sz.r volt. Filip pedig? Ott volt a meccsen kb 2-es alá.
  Mészáros K. beállása után talán jobb volt de nem segített neki senki. Érdekes volt látni a meccs végén mikor elindult a vonal mellett azt hiszem 2 védő kiment rá és nem tudott kinek passzolni míg a 16os vonalán a majdnem félkörnél a már akkor 3 debreceni támadó szinte egymás mellett állt és egymást fogták, de nem mozogtak semerre.
  A lényeg: mindenféle képen hagynám Pontest dolgozni, végigcsinálni a téli alapozást igazoljon Ő akiket akar a szezon végén dönteni a továbbiakról!
  Hajrá Loki!

 • Nemeztkeresed

  A mérkőzésről az a benyomásom maradt, hogy egy szárnyaszegett vergődést látunk a csapattól. Szélsőjáték nulla. Lehet Szakályt magasztalni, hogy végre-valahára, de nem szélső játékos. Könyves egyenesen katasztrófa. Vitteknek pedig az kéne, hogy szélről tömjék labdákkal, ő az a verekedős típusú center, nem egy futóbajnok. A helyzete is azért maradt ki, mert elfogyott a szufla, mire a lövésig ért, már nem volt ereje sem gondolkodni, sem cselekedni, teljesen esetleges megoldást választott (ismerem az érzést, egyszer már kerültem hasonló helyzetbe magam is… 🙂 ).
  Filip inkább mélységi irányító, mint szűrő, egymást oltja ki a Tőzsér, Filip, Holman trió; több eset is volt, főleg az első félidőben, amikor egymásra futottak (ész nélkül).
  Kezdek amondó lenni, hogy Pontes mester egyelőre álmokat kerget, és nem a játékosállomány valós tudásából indul ki a taktikai elképzeléseivel… Majd kijózanodik “szeginkám” ahogy erre mifelénk mondják. A mezőny alsó harmadában lenni olyan látvány, amihez nincs hozzászokva lelkünk… És még nincs vége.

 • DEBRECENIVSC

  Nekem az nem világos, hogy zónában védekezünk vagy emberfogással, mert mind2őre vannak jelek és az is lehet hogy középpályának csak vissza kell zárni és tartani egy-egy pontot (egy feltehető magyarázat arra az ácsorgásra) míg a védelem nem tudom, talán ők is zónáznak míg nem ér közelebb egy játékos akkor fel kell venni (?), költői kérdések, de lehet ezek kombinációja zavarhatja össze a védelmet kompletten, az tuti, hogy rengeteg gólt kapunk és kell valami megoldás.
  Érdekes meglátások, nekem Brkovic-Jova kettős tünt a leggyengébbnek, Brkovic fejben meccsek óta nincs rendben, hoz egy elvárható szintet, de egyre többet ront és legutóbb még piros lapot is sikerült kiharcolnia, lehet a menedzsere már megszellőztette a következő klubja nevét(?!).
  Nem tudom most mit csinálnék Pontes helyében, mondjuk bele tudom képzelni magam, 4-3-1-2es rendszer erőltetném vagy a kedvencemet a 3belsővédős (3-5-2/3-4-1-2).
  Ezekhez mit szólnátok?
  4-3-1-2
  __________________Danilovics__________________
  Jovanovics______Brkovics_Mészáros_________Bobko
  ________Djelmic_______Filip_________Tőzsér______
  ___________________Holman___________________
  ____________Könyves_______Horváth____________

  3-4-1-2
  __________________Danilovics__________________
  _________Brkovics___Szilvási____Mészáros________
  Djelmic_________Filip_______Tőzsér_________Bobko
  ___________________Holman___________________
  ___________Könyves_________Horváth___________

 • JuveFan1897

  Az elsővel annyi a gond, hogy Djelmic vonal szélső, ebben a felállásban viszont a középpályások alapvetően középre tömörülnek. A háromvédős felállás meg nem magyar csapatnak való.

 • DEBRECENIVSC

  Vasas többször 3védős rendszert játszik, Korcsmár mintha többször fent lett volna támadásnál is, nem egy tipikus belső védős szerepkör, bár ki tudja.

 • csibu

  Mit szólnánk? Egy Könyves Horváth csatárkettőshöz? 😀 Áh.

  Az első esetén Tőzsér helye nem jó, ő nem szélső, gyakorlatilag egy 4-4-2 ami 4-1-2-1-2-ként van játszatva. A második eset Bobko miatt az egyik szélen talán még működhetne is, de a másik oldalra nem tudok olyan játékost aki egyszerre jó szélső védekezésben és támadásban, ráadásul így a középpályánk rendkívül meggyengülne, a játékosoktól pedig még nagyobb erőnlétet kívánna meg.

 • tiberius

  Egy edző elöször a csapat védekezését teszi rendbe s erre épitkezik.
  Sajnos most már egyre többen elégetlenek az eddig mutatott játékkal.Gyatra a védekezésünk mert nincs igazi védekező kp-k.
  Pontes mereven ragaszkodik egy játékrenszerhez /mert talán ezt tudja/ s ezért is bukhatott meg több helyen is.Nagyon sok zsoldos játszik s még ratuk kivül is sok van a keretben.Egy évvel ezelőtt arról beszéltek a klubnál,hogy csökkentik a légiosok létszámát,ehhez képest nálunk van a legtöbb!
  Sajnos a bekapott gólok számában is dobogosok vagyunk a mezőnyben!!!Akkor nem kaptunk ennyit amikor Verpi védett ,egy fél szezon alatt….Nem szabad várni ,egy téli felkészüléskor is jöhetnek még újak akiket szintén be kellene épiteni,s jön majd a magyarázkodás,hogy idő kell mindenhez….
  Filip most sokat futott de nem védekező tipus,nem agressziv a játéka,Bobko nem jó balhátvédnek ez a második gólunknál látszott a legjobban.
  Vittek,nem fogja megváltani a világot…..egy bedobásnál még az első félidőben egyáltalán nem csinált semmit nem helyezkedett,nem mutatta magát!!!A kihagyott helyzetéről meg jobb nem beszélni.
  A biró nem volt velünk,a második félidőben talán Szakályt rántotta le egy vasas védő utolsó emberként s még sárgát sem kapott…azért mi sokszor kaptunk pirosat nemzetközi meccseken!
  Játszatják azt a Castiliont aki tavaly a Puskásnál is csak kispados volt,nálunk meg aug.ban cselett botlott s a drukkerek kinevették….a gyors Mészáros kevés lehetőséget kap,amit meg játszik abban a 15 percbe 10-t jobb hátvédként van a pályán!
  A szomszédban lemondott Mátyus,itt is azt kellene tennie az edzőnek.

 • Pántye Szabolcs

  Gondoltam, hogy én is írok valami okosat, de szerintem felesleges.
  Mindent láttunk.
  A vezetők helyében elkezdenék óvatosan puhatolózni, kit lehet majd idehozni edzőnek. Ha a következő két meccsen nincs legalább 4 pont akkor én már a telet sem Pontessel csináltatnám végig.
  Ki lett cserélve a madame és a lányok is, előbbi és utóbbi sem váltotta be a reményeket, de előbbit lecserélni könnyebb…

 • JuveFan1897

  És az nem lenne könnyebb, ha hagynánk még neki egy kis időt, mondjuk a tavaszig, és nem kezdenénk el most megint mindent a nulláról? 🙂

 • DEBRECENIVSC

  Ebben az esetben a két szélső a 2 bekk is egyeben (direkt nem szélre raktam Tőzsért meg Djelmicet), amúgy is egyre jobban terjed ez a fajta felfogás, a 3 jómadár középen, meg szervező,labdaszerző szerepkörben mozognának, sok nagy csapat 4-1-3-2ben játszik, az elsőnél inkább a középpályán és elől kellene cserélni, míg a második esetben a főleg a 2 szélsőt kellene cserélni.

 • Asdert

  Ugy gondolom, hogy a keretből pár embert el lehetne küldeni most azonnal, hogy kezdje meg az alapozast a tavaszi szezonra. Hátha akkor legalább erőnlét lenne … majd.

 • Norton

  Oh micsoda picsogas folyik itt.
  Nehany honapja meg az volt a baj, hogy se eredmeny, se akarat. Mindenki azzal jott, hogy ki lehet kapni, de legalabb az igyekezetet latnank.

  Na most megkaptuk. Eredmeny meg nincs, de az igyekezetet lathatjuk. Es bonuszban meg csapatjatekot is latunk helyenkent. Ezt pedig azert nem sokszor mondhattuk el az elmult evekben.

  A lenyeg, hogy nem Kondas az edzo, igy nem sullyedunk melyebbre. A keret nem acelos, de hat lattuk, hogy a jobbak vagy elmentek, vagy maradtak es leromlottak. Majd az is szepen visszaerosodik, csak kell meg egy-ket sikeresebb atigazolasi szezon. Addig meg oruljunk, hogy elindultunk felfele. Ne akarjunk mar egybol bajnokok lenni. A Videoton is indult mar meg innen felfele es dobogosok lettek a vegen.

 • Pántye Szabolcs

  Adhatunk, de akkor mikor majd tavasszal a kieső helyre kerülünk, lesz csak igazi megint új edzővel végigcsinálni a maradékot. Mert akkor neki meg az lesz a baja, hogy Pontes csinálta végig az alapozást télen.
  Ha nincs a köv meccsen legalább 4 pont, mennie kell, ne csináljon itt több kárt.

 • csibu

  Számomra nem egyértelmű a cikkel, vagy a hsz-ekkel kapcsolatban írod. Nem megvédve senkit, de Pontes mérlege eddig 10 tétmeccsen 2 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség. Ha nem kezdünk el pontokat termelni, az végzetes lehet…

 • Norton

  A hozzaszolasokkal kapcsolatban mondtam. En orulok, hogy vegre ujra erdemes leulni Loki meccset nezni. Rendben, nem nyerunk, de megsem erzem olyan remenytelennek a helyzetet. Jovoheten is leulok, es megnezem a csapatot. Hozzatennem a masodik felidobol nem sokat lattam, mert a sport4 online kozvetitese eleg dejavu-s volt. Sok reszt, 3x is lattam, egyeseket, meg egyszer sem. De ez lehet annak is koszonheto, hogy kicsit messzirol neztem.

 • László Kiss

  Istenem, hány és hány edző mondott le az elmúlt három évben a magyar csapatoknál, csak egy nem akart… az ő fejét miért nem követeltétek ilyen hangosan?!
  Nagyon sajnálom Pontest, lehet, hogy nem is olyan kiváló szakember, mint gondolták róla sokan, de hogy ennyire eredménytelen legyen… Sajnos a körülötte zajló folyamatok mind a klubelnökedzőúr 😀 malmára hajtják a vizet. Jöhet, az ugye én megmondtam… 😀

 • tiberius

  Követelték elég sokan,én a korábbi sikeres évei miatt kevésbé kívántam távozását…..

 • tiberius

  Szerintem meg most sincs eredmény és akarat!
  Nagyon jó a Csibu irása ,mi sem bizonyítja jobban,hogy nincsenek nagy eltérések -vitatkozások a játékosok pontozásában!
  Pont az első vasas meccs volt az ahol gyalázatos helyezkedési híbák miatt kaptunk ki Angyalföldön…tessék csak megnézni a bekapott góljainkat ,szintén rossz helyezkedések a védők részéről a hétvégi meccsen is.
  Remek dolog ,hogy CSibu betette azokat a fotokat hogyan nem csinálnak semmit a kp-k….
  Nem nagyon látszik az előre lépés hisz sok gólt kapunk,s elől sem megy igazán a gólok szerzése ,s ha ránézünk a tabellára akkor nem hiszem,hogy sok előre lépésről beszélhetünk!
  Ennek ellenére aki ide ír az valamilyen szinten szereti a LOKI.t s aggodik is….

 • JuveFan1897

  Az biztos, hogy Pontes bukása Szima újabb sikere lenne…

 • tiberius

  Te mit josolsz mi várható??Neked talán több rálátásod van mint nekem..több mindent hallhatsz!

 • csibu

  “Ne csináljon itt több kárt.” Szerintem az elmúlt 5 évben ő csinálta itt a legkevesebb kárt.

 • JuveFan1897

  Ami tény, hogy Szimáék azóta fúrják Pontest, mióta idekerült. Már a második meccse után (Hali elleni vereség) válságstábot akart összehívni. A bizalom tehát nincs meg a tulajdonos részéről, még ha kifelé ezt is közvetíti. Emiatt nagy kérdés, hogy megkapja-e a lehetőséget tavaszig, félő, hogy ha most a két újonc ellen nem szerzünk legalább 4 pontot, akkor nem…

 • Pántye Szabolcs

  Az egyik hozzászólásom eltűnt a semmiben. Ez most komoly?
  Mert ha az történt amire gondolok, akkor van baj.

 • JuveFan1897

  Mi nem nyúltunk hozzá, az biztos. Melyik hsz-ed?

 • Pántye Szabolcs

  Lentebb van egy eszmecsere, amire te is meg Csibu is reagált, én is nyomtam tovább a szöveget, de a legutolsó hsz-em, ami nem tagadom, kritikusabb volt, de nem durva vagy közönséges, eltűnt.
  Ilyenkor megfordul ám az ember fejében, hogy nem véletlen a dolog. Remélem nem ez történt.

 • JuveFan1897

  Biztos hogy nem mi töröltük ki, egy kezemen meg tudom számolni, hogy amióta disqust használunk, hány hsz lett törölve (maximum spam meg amit tényleg ostobaság és nem odaillő). Ettől függetlenül furcsa, hogy eltűnt a hozzászólás, bár én rendszeresen olvastam az itteni hsz-eket, és nem találkoztam vele.

 • csibu

  Vannak nagyon elvetemült kommentelőink és kommentek, mégsem szoktunk törléshez folyamodni, láthatod néha milyen vitákat folytatunk egy-egy személlyel. Szóval nem kell ilyesmitől félned.

  Már csak azért sem, mert a saját disqus fiókodban elméletileg látnád, hogy törölve/moderálva lett hozzászólásod.

  Kíváncsi vagyok egyébként mit írtál, én nem találkoztam vele (és ha jól tudom csak én és JuveFan tudunk moderálni, de ha más adminnak is megvan ez a jogosultsága, akkor sem élt még vele soha). Ha nem nagy fáradtság és kérés, leírnád újra?

 • Pántye Szabolcs

  Rendben, semmi gond, én is nagyon meglepődtem volna, ha töröltétek volna, nem ilyennek ismertem meg a csapatot.
  Egyébként nem érdekes már az sem amit írtam, eléggé zaklatott vagyok ha a Loki jut az eszembe, rosszul esik amit látok és tényleg nagyon kézenfekvő az edzőt hibáztatni mindenért.
  Lesz ami lesz, reméljük jobb mint eddig.
  Addig is hajrá Loki!

 • csibu

  Majd hallgasd meg a héten kikerülő podcastünket, ha teheted. Kíváncsi vagyok, mi a véleményed a felmerült kérdésekről (nem vitás, az adás nagy része Pontesről szól).

 • Pántye Szabolcs

  Ok, várom 🙂