7/3 – Ki az igazi felelős?!

Az eheti Heti Hármas podcast adásunkban legfőképp arra kerestük a választ, hogy ki az igazi felelős a jelenlegi helyzetért, hibáztatható-e Pontes a gyengébb szereplésért. Emellett két játékosunkat külön kielemeztük  a statisztikák segítségével.

73HD600

A rendhagyóan hosszúra nyúló adás résztvevői Csibu, JuveFan1897 és Enderson voltak.

Heti kérdések:

 1. Pontes mennyire hibáztatható az eredménytelenségért?
 2. Mi az a momentum, ami után már a mi türelmünk is elfogyna Pontessel kapcsolatban? Ha kikapnánk Gyirmóton? Ha nem lenne idén győzelmünk? Ha az alsóházban végeznénk?
 3. Filip és Tőzsér is jóval kevesebbet ütközik a kelleténél, így kevés labdaszerzéssel és csekély emberfogással dolgozva kisebb hatékonyságot érnek el. Mi a véleményetek erről a kijelentésről?

 • Isti

  Én úgy vagyok vele,hogy ha a téli szünetig nem lépünk előrébb és a kieső zónában kullogunk akkor el kell köszönni Pontestől. Semmi értelme kitartani mellette.Akkor jöjjön egy másik edző egy teljes téli felkészüléssel. Az öngyilkossággal lenne egyenlő,ha megvárnánk még le megy 4-5 meccs nem változna semmi,kirúgnánk Pontest és akkor keresnénk másik edzőt. Azért van annyira erős ez az Nb1,hogy kiessünk. Személyes vélemény bár,de én az Eto elleni verességet azóta se tudom megemészteni. Annyira nem szar a keretünk,hogy egy ilyen csapaton ne tudjunk túllépni. Ez van.

 • csibu

  De az ugyanaz lenne, mintha maradna Pontes. Új felkészülési időszak megújított kerettel. Akkor már nem jobb, ha marad az, aki végre 4 hónap alatt megismerte őket, mintha megint egyből egy vadidegenhez nyúlunk? Csak kérdem, nem támadás vagy ilyesmi.

 • DEBRECENIVSC

  … én 3mast mondanék, mert ha rossz pedagógus és jó edző, egyáltalán nem fog érvényesülni, én úgy érzem Kondás sem pedagógusnak sem edzőnek nem volt megfelelő (lásd Farkas Balázs eset, elvileg az öltözőben is volt hogy a többiek előtt kiosztotta), Herczeg legalább annyira jó pedagógus mint edző (elhitetette jó pár emberrel hogy tudnak ők pl Szilágyival az elején, vagy most Kutival), de szegény Pontes legalább a klubnak lenne annyi esze hogy portugál fordítót mellé tenni, hát látszik, hogy küzd ő is az angollal, nem tudja úgy kifejezni magát, ahogy szeretné.

  Kitl Miklóssal mi lett (?), anno a Kecsóval szárnyalt (17-18 évesen), majd egy cseh csapat hívta meg játékra, de nem hívták vissza, azóta?

  A tavaszi első 4 fordulójából kiderül, hogy mennyire sikerült magáévá tenni a csapatot (FTC,Honvéd,Diók,Paks), ha ezekből nem jön 8 pont akkor nem sikerült, kalap-kabát, de addig sajnos ez a felemás érzés marad, nekem látszatra úgy tűnik hogy megvan a kellő felkészítés, vannak olyanok akik kicsit lefelé lógnak ki, de azt csapategységgel lehetne orvosolni, a baj az hogy, román, bosnyák,szerb, ukrán, szlovák, holland,nigéria légiós kontingensünkből nem lehet egy túl nagy csapategységet kihozni (még klikkesedés sem nagyon van, mindenhol ilyen kis sziget), talán ha lenne 2-3 féle, na de nem 9, a francia vonal nekünk teljesen bejött, szerb is bár utóbbi időkben, nem annyira, az itteni horvát légiósokról sem tudtam sok rosszat elmondani (Habi,Tomic,Simac). Tehát Ponteséknek fel van adva a lecke, téli felkészülési idő alatt alakítani a csapat erőnlétét, taktikát, játékát és magát a csapatot egy egységes, legalább egy úgy kinéző csapatot alkotni, de bármi van tavasszal már kell az eredmény.
  Őszintén megmondom, most egy kicsit árnyaltabb vagyok Pontessel kapcsolatban, de fő az optimizmus, kívánom, hogy mutassa meg amit tényleg tud és ne egy mr.fríííípenálti (Gomes) váljon belőle.
  Hajrá Loki!

 • DEBRECENIVSC

  Persze én egy Herczeg, Bücs, Spisljak tirumvirátusnak örülnék a legjobban, egy ifj. Garamvölgyi segédedzővel kiegészülve a jövőre való tekintettel.

 • JuveFan1897

  “de szegény Pontes legalább a klubnak lenne annyi esze hogy portugál fordítót mellé tenni, hát látszik, hogy küzd ő is az angollal, nem tudja úgy kifejezni magát, ahogy szeretné.”

  Pontes perfektül beszél angolul. Az indok, amiért egyszerű szavakat használ az az, hogy a klubnál senki nem tud angolul Tőzséren és Róka Gézán kívül. Frida az, aki úgymond a tolmácsa, de látjuk, hogy mennyire megy neki, ezért is próbálja egyszerűen kifejezni magát. A klub sajnálja a pénzt egy profi tolmácsra, így hát marad ez a megoldás…

 • csibu

  Kitl = DVTK, cserejátékos, e szezonban 4 meccsen játszott összesen 161 percet, szerintem nem találják igazán a helyét, 45%-ban védekező, 35%-ban támadó középpályást játszatnak vele és 20%-ban kiküldik szélre. 😀

  A külföldi kontingenst kurtítani kell a télen, helyükre vagy igazán jó külföldi játékosokat kell hozni, vagy magyarokat, de utóbbi elég költséges, kukázással (Könyves, Wittrédi, Völgyi) nem vagyunk kisegítve.

 • tiberius

  T.Szerkesztők!
  Egy ilyen hosszú adást nem biztos,hogy van ideje mindenkinek végig hallgatnia még ha érdekes is számára a beszélgetés témája.Tudom,hogy nektek meg sokat kellene körmölni ami tényleg fárasztó.De nem lehetne egyes beszélgetések kezdetét jelezni a videon? Régebben volt erre példa!
  Engem pl. a 2.téma érdekelne kifejezetten, mi a véleményetek a jövöről, mi jöhet ezek után?

 • Pántye Szabolcs

  Én is meghallgattam a podcastet (közben azért wowoztam) és a következő megállapításra jutottam: Van egy gondolat amit gondosan kerültetek eddig is és a podcastban is ez történt, hogy Pontes valójában milyen konkrét hatással van a játékosokra ami a lelkivilágukat tükrözi.

  Én megmondom őszintén, látva nagyon sok topligás edzőt, az a sikeres közülük, aki a személyiségével valami különös ráhatással igenis képes a játékosokból nagyobb teljesítményt kihozni.

  Ha ez nem számítana pl Szentes Lázár is jó edző lehetne, mert szakmailag biztos nagyon jó, de egyszerűen nem tudja a játékosokat motiválni, nem jönnek az eredmények még rövid távon sem.

  Lehet, hogy Pontes pontosan ilyen edző. Tény, hogy kevés ideje volt a saját képére formálni ezt a szedett-vedett bandát, de emlékszem mikor Kondás átvette a stafétát Scasny-tól, akkor bizony jöttek is azonnal az eredmények, mert valahogy tudta a csapatot motiválni (az más kérdés, hogy talán a csehet meg is akarták buktatni, bár akkor is mindenki azt mondta, hogy szereti…)

  A másik, hogy (ezt hallom) Pontest nem szereti Szima (mondjuk nem értem akkor minek hozta ide) ellenszélben meg nagyon nehéz ám pisálni. Nincs normális tolmácsa, senki sem tud ángliusul ami persze vicces, de ez a rögvalóság.
  Summa-summárum, rengeteg hendikeppel kell helytállnia, ráadásul én azt is érzem, hogy nem elég jó motivátor.

  Zárszónak fenttartom: Ha nincs legalább 4 pont a köv 2 meccsen, akkor már én nem vele kezdeném meg a telet, mert majd tavasszal nagyon nagy bajba is kerülhetünk. Amíg Szima a tulaj, ő diktál, akkor hozzon ide neki kedves edzőt, hátha azzal jobban megy (nem fog).

 • JuveFan1897

  Ha több téma szokott terítékre kerülni, akkor általában jelezzük az adott témák kezdetét. Most mivel alapvetően csak három kérdéskört érintettünk, így fölöslegesnek éreztem. A podcast adás legnagyobb részét egyébként a harmadik kérdés töltötte ki, a második valamikor a 20. perc környékén kezdődik. Ha beletekersz úgyis hallod, hogy Csibu mikor tereli a szót a következő kérdésre. 🙂

 • JuveFan1897

  Annyi kiegészítés, hogy Kitlnek volt egy súlyosabb sérülése, ezért nem játszott mostanában a DVTK-ban.

 • tiberius

  Holnap meghallgatom!Nagyon köszönöm a választ!!!

 • JuveFan1897

  Nem tudatosan kerüljük ezt a felvetést, egyszerűen eddig nem esett erről szó. Amit Pontesről már korábban is tudtunk (tehát még mielőtt idejött), hogy nem az a karakán, vadállat motivátor, mint mondjuk egy Véber vagy egy Mátyus. Egy portugál újságíró is ezt jelölte meg gyengéjének. Egyébként biztos forrásból tudjuk, hogy a játékosok szeretik Pontest, szeretik az edzéseit, mert színvonalasak. Tehát nincs személyes konfliktus az edző és a játékosok között. Hogy Szima miért hozta ide, ha nem kedveli? Egyszerű: nem ő hozta, nem is ő fizeti. Ezért is fúrja gyakorlatilag már a kezdetek óta.

 • LebesgueStieltjes .

  https://www.reddit.com/r/soccer/comments/3af3lc/why_is_442_outdated/
  Nem elavult a 4-4-2 csak megváltozott, az Atletico és a City és nyert vele bajnkságot.

 • bakberci

  Ki fizeti és miből?

 • Kálmán Horváth

  Én is megvárnám a tavaszt Pontessel kapcsolatban, főleg az igazolások miatt. De! Mint azt egyik kommentemben kifejtettem, nem tetszik (sose tetszett) a két védekező középpályásos felállás. Vagy legyen, de akkor a feljebb tolt ürge szervezzen. És két csatár kell, ez nem vitás. Amíg nincsenek olyan szélsőink, akik megcsinálják a cselt, és akár kapuig mennek, addig az egy csatár kevés. Még egy minőségi is, aki meg ugye nincs is. Nekem is feltünt, hogy Filip nem egy pitbull – ami ezen a poszton elengedhetetlen – továbbá Tőzsér herézése. Sokkal többet vártam tőle. Ez nagy csalódás eddig. A Vasas meccsen sem tudtam elhinni, hogy egy ilyen nevenincs csapat elverjen minket. Akarat és tudatosság, ennyivel voltak többek. Az alsóház meg abszolút nem érdekel. Ha kimennék a hazai meccsekre és élvezhető focit látnék, már megérné!

 • csibu

  Korábban már kifejtettük. Vannak kisebbségi tulajdonosok is, Szima Gábor pedig kijelentette, akkor jöhet Pontes, ha ők fizetnek. Fizettek. Azt, hogy miből fizették, őket kérdezd meg.

 • bakberci

  Az önkormányzat biztosan nem fizet. Esetleg van valamilyen más befektetőről infótok? Nyomnál egy linket arról, hogy hol fejtettétek ezt ki? Szívesen megkérdezném az illetőt már ha így felajánlottad.

 • Isti

  Ahhoz még meg kell élnie a decembert Pontesnek,hogy bármiről is beszélhessünk. Most hatványozottan rezeg a léc a feje fölött. Nyerni kell a következő meccseket. Én egyáltalán nem vagyok elájulva Pontestől eddig. Van egy bő hónapja,hogy bebizonyítsa, ő a mi emberünk. Ha nem megy,akkor most váltsunk. Egyedül ettől a tavaszi szerepléstől félek. Pontessel vagy nélküle de előre kell lépnünk a tabellán.

 • JuveFan1897

  Ezt te sem gondolod komolyan, hogy ez hivatalosan ki van kommunikálva. 🙂

 • bakberci

  Az önkormányzat csak úgy fizethet, ha határozat van róla. Én ilyet nem találtam, de még hasonló előterjesztést sem. Ez tehát kizárt. Az pedig, hogy bárki más fizetne valószínűtlen. Így azt kell vélelmeznem, hogy a fenti állítás kacsa.

 • JuveFan1897

  Hidd csak ezt akkor. 🙂

 • tiberius

  Mindenki még én is túl sokat vár a következő két meccstől pedig utána, nagyon nehéz 4 meccs következik…..A kiesési rangadók után megint jön két hét pihenő!!!! Azzal együtt a bajnokságban 8!!!!! hét szünet lesz s ez nagyon soknak tünik.A tavaszi felkészülésre sem lesz összesen ennyi idő hisz február 18 -án a fradi ellen már játszunk.
  Tegnap olvastam egy Mészáros nyílatkozatot amiből az jön le,hogy kedvelik az edzőt s több van bennük !!!Csak az a gondom ,hogy az akarás nem mindenkinél látszik a pályán….
  Azt hiszem ha a következő meccseken betlizik a csapat Pontes menni fog, márpedig erre hatalmas az esély ismerve a a játékvezető személyét aki a gyirmot elleni meccset vezeti….

 • Happur

  Gondoltam, én is írok valami okosat. 
  Először is a tartalmi mondanivalóra reagálva. Nehéz persze megítélni, hol a kedvenc csapatunk valódi helye a bajnokságban, mert ahogy az ember a feleségét/férjét, barátját/barátnőjét, gyerekét nem tudja objektíven megítélni, úgy szeretett csapatát sem. Mi, szurkolók mégis annyival könnyebb helyzetben vagyunk talán, hogy rengeteg statisztika, elemzés készül folyamatosan, ahogy ezt a szerkesztők is idézték. Én még egyet hozzátennék: a transfermarkt.de alapján a Loki kerete a harmadik legerősebb az NBI-ben. Azért ez csak jelent valamit! Az edzőváltás, a játékoskeringő miatt sok pontot elhullajtottunk már, de nem vagyunk kiesőjelölt csapat. A pontveszteségek miatt a dobogó, a nemzetközi kupaszereplés sem reális, de az 5-6. helyre odaérhetünk.
  És még valami. Én hiszek az elvégzett munkában. Sőt, csak abban hiszek. Pontes és stábja, ahogy hírlik, szakmailag pontos és következetes munkát végeztet a csapattal. Ennek meg kell hogy legyen az eredménye! Nem is értem, hogy az edzőcsere hogy merülhet fel ilyen esetben. Hagyni kell dolgozni. És persze várom a télre beharangozott újabb játékosmozgást. (És nem tartozik ide, de mindenképpen megjegyezném, hogy több örömteli változást látni mostanában a klub tájékán, pl. marketing tekintetében.)
  A podcasttal kapcsolatban a formai észrevételem meg elsősorban a szerkesztőknek szól. Talán jobb lenne, ha nem tartanátok hosszú monológokat, hanem rövidebben beszélnétek, egymásra azonnal reagálnátok, akár (kulturáltan) a másik szavába vágva, úgy sokkal pörgősebb és érdekesebb lenne az adás.

 • JuveFan1897

  “a transfermarkt.de alapján a Loki kerete a harmadik legerősebb az NBI-ben. Azért ez csak jelent valamit!”

  Tavaly a PAFC kerete a 3-4, legerősebb volt a transfermarkt szerint. A végeredményt ismerjük. 🙂 Az összes adat közül ez a legkevésbé értékmérő, hiszen pusztán szubjektív véleményen alapszik, hogy mennyit ér egy játékos, ez nem jelenti azt automatikusan, hogy aki sokat ér az klasszis, aki meg keveset az falábú.

 • Happur

  Köszi a megjegyzést!

  Ennek alapján próbáltam kicsit utánanézni a Puskás értékeinek. Tavaly a bajnokság kezdetén a 8. legértékesebb kerettel rendelkeztek a transfermarkt.de adatai alapján, s a szezon végére “jöttek fel” a 4. helyre, miközben ugye utolsó előttiként kiestek.

  Érdekességképpen megnéztem a többi csapatot is a szezon elején+végén, és megnéztem, hány pontot szereztek összességében a tavalyi idényben. Aztán kiszámoltam az átlagos csapatérték és a szerzett pontok között a korrelációt: 83%. Azért ez elég magas érték, vagyis olyan nagyot nem téved a transfermarkt, sőt!

 • csibu

  A podcastunk formai jellegével kapcsolatban: szerintem rendkívül amatőrök vagyunk ebben a tekintetben, nagyon nehéz rendesen összehoznunk ezeket a dolgokat, mert nem egy stúdióban ülünk, hanem mindenki odahaza, a saját, pár ezer forintos fülesével, néha szakadozó internetkapcsolattal, olykor laptoppal történik a felvétel, így a hangerősség, a hangminőség is rosszabb, mint szeretnénk. Jelenleg viszont csak úgy tudnánk ezen javítani, ha asztali mikrofonnal, közös helységből vennénk az adásokat. (Az adásaink során általában a többiek el is vannak némítva, amikor nem beszélnek, így pl. a nevetés vagy a kis oda-odamondások egymásnak nem hallatszódnak számotokra, pedig sokszor ezek emelik nem pedig csökkentik a színvonalat.)

  Ebben az esetben az élőbb, rádiósabb, egymás szavába “vágó” beszélgetésekre nincs módunk. 🙁 A 7/3-as formulával pont a rövidség, tömörség a cél, max 20-30 perces beszégletésekkel, ahol az ilyen monológok is rövidebbek; a nagy podcastjainkban pedig 4-6 fő is részt szokott venni, így ott emiatt pörgősebb a beszélgetés. Most ez egy különleges 7/3 lett, bocsánat az olykori monotonitás miatt, jogos az észrevétel.

  Ha valakinek van ötlete a minőségjavítás érdekében, elő a farbával! 😉

 • csibu

  Ezen én is gondolkoztam már (a 2 vkp-s dolgon), de mivel még mindig nincs épkézláb csatárunk egy sem, nem hogy kettő, így marad az egycsatáros játék. Talán JuveFan is említi a podcastban a 4-1-4-1-es formációt (vagy írt róla hsz-t korábbi cikknél?), de a jelenlegi kerettel az sem biztos, hogy működőképesebb lenne, mert nincs ütköző vkp-nk.

 • JuveFan1897

  Azért tegyük hozzá, vannak csalóka dolgok. Például Tőzsér 1,5 millió eurós piaci értéke, vagy Szakály 550 ezer eurósa…

 • Happur

  Hát igen, ha Dani tényleg úgy játszana, mint a liga MVP-je, akkor most nem lenne miről beszélnünk…