Érintésvédelem

A Videoton elleni szombati bajnokitól azt kaptuk, amit vártunk. Az őszi sorozatunkba tökéletesen illeszkedett, az év utolsó eleji mérkőzése cliffhanger-mentesre sikeredett, minden jóval és rosszal, amit ez jelenthet. 0-1, vereség, elképesztő bírói ténykedés, góltalanság és mezőnyfölény.

lvb

Egy órával a találkozó kezdete előtt már attól agyfagyást kaptam, hogy Verpeczet és Nagyot kezdőcsapatunkban láttam. Hogy a szétfagyást ne csak a mérkőzés alatt jelenlévő nulla fok körüli hőmérséklet jelentse, arról Erdős spori is gondoskodott, már a 2. percben. Na de ne rohanjunk ennyire előre.

A Videoton kezdője sok meglepetést nem okozott, bár kíváncsi lettem volna, milyen teljesítményt nyújt ellenünk Bódi és/vagy Varga – végül egyikük sem játszott. A 4-3-3-as felállás és a kiváló keret egy magabiztos fehérvári győzelmet ígért. A mi csapatunk a maga túlkoros játékosai mellett sérülésekkel is küzd, egy hét alatt Bobko és Danilovic is kiesett, Mészáros, Szilvási és Chuka pedig továbbra sem bevethetőek. Így jött Verpecz, elé pedig Nagy, Brkovic, Szatmári és Völgyi. A középpályás ötöst (hol 4-2-3-1, hol 4-1-4-1 volt megfigyelhető) Filip, Tőzsér, Jovanovic, Szakály és Holman alkotta, a gólokért pedig elméletben Vittek felelt.

lokividif2

Percről percre nem nagyon van mit írni a meccsről, a már említett 2. percben nem befújt büntető megadta az alaphangot nézőknek és játékosoknak egyaránt. A most végre néha ismét hazai szurkolásba torkolló találkozón már ekkor látszott, hogy a játékvezetővel később is meggyűlik majd a bajunk. A 10. percben még ugyan nem ette meg Lazovic esését (Brkovic mestermunkával szerelte), de onnantól kezdődően hiába játszottunk mezőnyfölényben, Erdős kettősügynöki tevékenységet folytatva kvázi ellehetetlenítette támadásainkat és védekezésünket. Nagy dicséretünkre válik, hogy igazán komoly helyzetig nem jutott el a nagyon szürkén játszó ellenfél. Viszont még a játékvezetői ténykedésnél is súlyosabb az, hogy játékosaink képtelenek voltak helyzetből, ziccerből betalálni. Ezt a korábbi meccseken már megszoktuk, de elképesztő az a gólimmunitás amiben szenvedünk már hónapok óta.

lv1

A második félidő sem változtatást, sem változást nem hozott, az 55. percig minden a megszokott mederben zajlott: mezőnyfölény, helyzet nélkül. Aztán jött a 60. perc. Tőzsér mellett elviszik a labdát, Szatmári Filip lemaradását segítené ki, Völgyi távol van, így Hadzic lőhet. Verpecz pedig csak beleérni tud. 0-1. Elképesztő. Talán majd ki is elemezzük egy videóban.

A maradék 30 perc főszerepében a Vidi játékosok fetrengése vitte a prímet, a játékvezető pedig minderre rá is segített. Zúgott is a *** MLSZ. Vittek még kihagyott pár óriási ziccert, hogy megint elmondhassuk, hogy a helyzeteink meg vannak, csak be kéne lőni őket. Aztán Erdős hármas sípja jelezte: a korcsolyapálya bezárt (a találkozó előtt locsoltunk egyet, hiszen kell az decemberben is)*, undorító játékkal nyert a Videoton, mi pedig egyre szebb játékkal verjük meg saját magunkat. Csekély vigasz.

*FRISS! Krecz Tibor elmondása szerint már egy hete nincs víz a rendszerben a talaj védelme miatt, így locsolás NEM történt. A hibáért elnézést kérünk!
(2016-12-05 15:30)

Játékosértékelés (meccs legjobbját nem választottam):

Verpecz: 4 – Volt egy nagy védése, de a gólban nagyon benne volt.
Nagy: 4 – Láttam tőle néhány jó megoldást, jó beívelést, de védekezésben voltak hiányosságai. Nem lógott ki lefelé a csapatból, volt egy nagy mentése is.
Brkovic: 5 – Neki nincs semmilyen szégyenkezni valója.
Szatmári: 5 – A gólnál másik játékosra kellett figyelnie Filip lemaradása miatt, de ötöst adok, mert különösebb hibájára nem emlékszem. Dicsérhető.
Völgyi: 4 – Az első félidőben nagyon jól játszott, támadásoknál hasznos csapattag volt. Védekezése kevésbé, a második félidőre pedig játéka minősége is visszaesett.
Filip: 4 – Közvetetten felelős a bekapott gólért és nem volt meggyőző játéka, bár volt egy jó lehetőség előtte, kár, hogy kimaradt.
Tőzsér: 3 – Vannak forintos labdái, annyi szent. Nem lógott ki nagyon lefelé, de az alibijáték miatt hármasnál nem kaphat jobbat.
Jovanovic: 5 – Dolgozott, együttműködött, hajtott. Nagyon pozitívan nem kiemelhető, de egy átlagteljesítményt nyújtott.
Holman: 4 – Kidolgozott, de kihagyott helyzetek. Nem sok segítséget kap a társaktól, így kibontakozni nem tud.
Szakály: 3 – Tőzsér párja az alibizésben. Tegye fel a kezét (írjon hsz-t), aki emlékszik akár jó, akár rossz Szakály-megmozdulásra!
Vittek: 3 fop1 – Egy csatár dolga a gólszerzés. Ez neki ma nem (sem) ment. Pedig voltak helyzetei, nem panaszkodhatott. Mi viszont panaszkodunk, a legutóbbi 4 meccsen csak 1 gólt lőttünk.

Cserék:
Horváth és Djelmic: 4-4 – Nem tettek hozzá semmit a csapat játékához.
Takács: 0 – Nem játszott eleget, ez a szerencséje, különben lepontoznám azt a semmit amit láttunk, de nem kapott nagyon labdákat sem.

Vezetőedző: Leonel Pontes
Nem irigylem. Van egy rakat játékosa, látható a taktikai fejlődés a fegyelmezett játék, az előrelépés, a mezőnyfölény. De képtelen a csapat ziccersokaságot és gólt összehozni, így hiába minden. És hiába látható az előrelépés, mivel ez eredményességben nem mutatkozik meg, rossz előérzetünk van…

lve

meccs (3) csapat (3) bíró (1)
—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

A mérkőzés önmagában nem volt rossz, de különösebben jó sem. NB I színvonalát hozta, néhány helyzettel, kevés góllal, sok időhúzással és bírói bakisorozattal. Az MLSZ-től kérdezem: ezért menjünk ki a magyar bajnokikra? (1814-en voltunk.) Csak a gól hiányzott, abból kettő is. Így hiába szeretném, hármasnál jobbat nem adhatok. A bíróról már több szót nem szeretnék mondani, nem rá fogom a vereséget, de már kezd elegem lenni abból, hogy bárki jön a Nagyeredei Stadionba, mindig mi húzzuk a rövidebbet és elképesztő bírói ítéletek sorozatát kapjuk. A történethez (elmaradt tizenegyes, a Videoton játékosainak fetrengéséhez való asszisztálás és fantomfaultok befújása) hozzátartozik, hogy Völgyi is kaphatott volna második sárgát, és nem miatta nem rúgtuk be a helyzeteinket (kivéve, amikor Szakály megindulását visszafújta Verpecz(!) “sérülése” miatt). Ettől függetlenül meccset befolyásoló hibái voltak, ez ihlette egyébként is az összefoglaló címét, az érintésvédelmet. (Rémlik, ahogy Pátkai a 89. percben belép Vittek elé, elesik és kifelé jár a szabadrúgás?)

lv2

Idén már csak egy meccsen, Kecskeméten az Újpest ellen javíthatunk. Kérdés, ez elég lesz-e ahhoz, hogy Pontes megtartsa állását. De talán ennél is nagyobb kérdés: hajlandóak vagyunk-e végre tényleg minőségi játékosokat igazolni, akik nem csak nevükben, hanem játéktudásukban is hozzátesznek a szó nemes értelmében vett csapatjátékhoz. E két kérdés jelentősen meghatározza majd tavaszunkat és talán a hosszútávú debreceni jövőt is…

Csibu

 • Kálmán Horváth

  Szerintem leírtál mindent, ami jellemző volt a meccsre, meg úgy alapjában véve a csapatra. Ezt a Videotont most el lehetett volna kapni,de már egy döntetlen után se éreztük volna, hogy kár volt a székre fagyni. Az osztályzatok is megfelelnek többnyire. Játékban érdekes, hogy pl. Nagy miért húzódil be oly sokszor, mire kiért meg már be is adják. Filip össze-vissza rohangál, Tőzsérrel csak eggyel többen vagyunk (én is mondtam egy-két labdájánál, hogy ez aztán passz, de összességében ez nem visz előre minket, sőt volt egy szitu, amikor Jova jól lcseszte, mert nem követte a támadást), Szakály tényleg egy fantom, Vittek meg csak csúszkált. Ezt a Djelmicet hamarabb be kellett volna állítani (vagy őt kezdetni Szakály helyett). Nálam a legjobb (ha van ilyen) Jovanovic, rajta láttam, hogy akar. A bíró meg egy fosgép, a 2.percben az egy 11-es volt. És pont!

 • Levkoo

  Verpeczet, mint kapust nem tartom sokra, de sztem erről nem tehetett. Szatmári pozitív csalódás, komolyabb ellenfél ellen is helytállt. A középpályánkra nagyon kéne egy Ramos típusú ütköző játékos. Horvát doki viszont sztem nagyon jól szállt be, jöttek a beadások, sokkal hasznosabb volt, mint Szakály.

 • Levkoo

  Télen szét kéne nézni a “nagycsapatok” tarcsijaiban. Nem tudom mennyire engednék el őket mennyire engedhetnénk meg magunknak. De sztem egy Pölöskei Zsolt pl reális lehet (nekem az mtkban nagyon bejött a játéka) Merészebb lenne pl egy Suljic.

 • JuveFan1897

  A videón jól látszik, bár erős lövés volt, Verpecz kezéhez ment, és arról pattant be a kapuba. Ha nem rogy össze látványosan, akkor valszeg nem pattant volna be róla.

 • Lokista

  Valakinek van valami pontos, esetleg klub közeli információja arról, hogy Pontes marad-e?

 • Zsolt Veress

  Horvát Djelmic kivételesen nem mondható el hogy nem tettek hozzá a játékhoz, előbbi kihagyhatatlan helyzetbe hozta Vitteket tökéletes beadással míg utóbbi többször átforgatta a védelem baloldalát és volt egy nagyon jól eltalált kapás lövése, ennyi idő alatt mondhatni hogy többet tettek a statisztikához mint a 80 percet pályán töltők.

 • tiberius

  Nagy szerepeltetése nem akkora meglepetés,hisz már itt a blogon is felvetödött,hogy esetleg Jovanovicsot elörébb kellene játszatni…
  Amúgy nagyot csalodtam a meccsben,sokkal többet vártam.A vidi nem volt olyan félelmetes ellenfél, bár a baloldalon nagyon gyorsak voltak.Rontott a megitélésükön a sok színészkedés ,a legnagyszerűbb amikor Vittek ellen fújt a sipos emberke.Erdős megkegyelmezett a vidinek amikor a csk.nk betörhetett volna a tizenhatoson belülre… s feldobott labdával folytatodott a középkörből…
  Vittek sokat csúszkált a pályán s talán ezért nem tudott elrugaszkodni a fejelésekhez mert alig úgrott fel.Egy ilyen rutinos játékostól talán joggal vár többet az ember !Ja s az állandó lesen maradásával a társait is nehéz helyzetbe hozta akik nem tudták ezek után megjátszani őt.Teljesen jogos a citrom dij neki!
  Nálam azért Szatmári a legjobb,most azért jó játékosok ellen kellett helyt állnia!

 • JuveFan1897

  Csak Jovanovic előrébb játszatásán mi a védekező középpályás posztját értettük, nem a jobboldali támadó kp-t.

 • Isti

  https://www.youtube.com/watch?v=-yONkwCJYHU Szakály egyik rossz megmozdulása. Erre szidja az anyját a földnek 😀 Egy bohóc lettél te is Petikém. Egy alibi szar amit évek óta előadsz. Téged,meg Vitteket tegnap a meccs után azonnali hatállyal kirúgtalak volna Szima helyében. Pontes taktikája jó lehetne,de a keret 80%-a alkalmatlan erre. Most vagy Pontesnek kell a ,,csapathoz” szabni a taktikát vagy az Újpesti meccs után nyugodtan összepakolhat ugyanis télen se hozunk egy értelmes játékost sem. Csatárból kellene vagy 3,a többi hiányposztról nem is beszélve. Tőzsér is ha erőfitogtatásról van szó az elsők között van,de bántóan gyenge a teljesítménye. Tegnap is sírni tudtam volna azokon a szögleteken… Tavasszal átgázol rajtunk az Mtk,Dvtk is de mi akkor is ott fogunk szarakodni a kieső helyek közelében. Lépjünk ki az álomvilágunkból nem lesz itt változás télen se. A maradék értéket még eladjuk. A fiataloknak Pontes sem adja meg a kellő lehetőséget,ennyi erővel teljesen felesleges fenntartani az akadémiát is.

 • Jamen

  Valóban megér egy misét miért csináltak korcsolyapályát a játéktérből. Van így is elég sérült a csapatban! Sajnos ha nem tudunk gólt lőni, csak vereség lehet a vége!

 • DEBRECENIVSC

  Elején Kuti,Szatmári,Bereczki egyaránt megkapták a lehetőséget, nem nagyon éltek vele, most Szatmári ismét megkapta szerintem teljesen jól helytállt, nem nagyon vagy alig hibázott, lehet hogy hosszútávon számolhatunk vele, rajta múlik, nem tudom meddig adtuk kölcsön Sós-t de az új mezőkövesdnél a sérülés illetve kiállítás után nem nagyon kap szerepet, talán érdemes lenne visszarendelni és vele együtt kezdeni a felkészülést.

 • DEBRECENIVSC

  Tőzsér és Filip is feltünt a kapu előtt szerintem is ez inkább 4-3-2-1 volt, ami végére 4-3-1-2 lett.

 • DEBRECENIVSC

  Az egyetlen védése is azért volt mert fejbelőtték. 😀

 • G.B.B.

  Ez van
  Pálya talajáról:
  minek csövezték alá, ha nem képesek üzemeltetni?
  A Balmazújvárosi pálya is nemrég lett felújítva, de pl a Balmaz-Soroksár, de még a Balmaz-Puskás meccsen is dagonyáztak a játékosok. Itt meg fagyos volt a talaj.
  A Nagyerdei Stadionban elkelne egy teljes mobil tetőzet. Tartós esőzésekkor, havazáskor fagyásveszély esetén meccs közeledtekor zárni, jó időben nyitni . De hát fontosabb dolgokra sincs pénz. Csak álmodoztam egy kicsit. De legalább a csövek működnének a fagy ellen! Pancser kivitelezés?
  Meccsről:
  A “gyilkos ösztön” befuccsolt, mint várható volt. Így aztán elmondhatjuk: állva haltunk meg ismét, sokadjára.
  A gyors és hatékony helyzetkihasználást edzéseken talán jobban kellene erőltetni. És nem feltétlenül csak a csatárokkal. Ebben esetleg javíthatna a mester.
  Beszámoló:
  kiváló
  Pontes:
  még ne takarodj
  Szima:
  takarodj
  Erdős:
  válassz más életpályát
  Vidi:
  fetrengők, színészkedők klubja

 • Norton

  Es pont emiatt nem vedett a golnal, felt, hogy ujra fejbelovik. Egy kapus ne feljen a labdatol! Szanalom, hogy egy ilyen ember kapus lehet egy elsoosztalyu focicsapatban.

 • Jamen

  Ha tyúkésszel nem locsolnak, akkor nem csúszott volna!

 • JuveFan1897

  Állítólag nem locsoltak (én nem tudom megerősíteni sem egyiket, sem másikat, mert éppen hogy beestem a kezdésre).

 • Norton

  Tozser akkor asta el magat nalam, amikor egy valogatott meccsen latvanyosan nem ment vissza vedekezni, hanem megallt, mint aki megsertodott.

 • tiberius

  Azzal,hogy ő elörébb került,agresszivabb lett a kp-nk így a védelemre egy kicsivel kevesebb nyomás került.Filip nem volt jó most sem ,remélem ő is kikerül a keretből előbb utobb.
  Ami elkeseritő számomra az Tözsér Dani játéka.Nem hinném ,hogy csak ennyire lenne képes!!!

 • Kálmán Horváth

  Itt is a gólnál fejjel elvitték, ő meg jól megnézte. Legalább nem rúgott alá…De Szakály is tisztes távolságból követte.

 • dvscloki

  Végre jó lesz a debreceni foci tavasz: izgalmas kiesési rangadókat fogunk játszani.
  Előveszem a bérletemet:):) Juhééé

 • Jamen

  A meccset az M!-en közvetítő riporter többször is elmondta, hogy jó alaposan fellocsolták a gyepszőnyeget a meccs előtt!

 • JuveFan1897

  Biztos forrásból tudjuk, hogy nem locsolták fel. Két hete víztelenítették a rendszert a stadionban.

 • Jamen

  Hazudnak ezek a tv riporterek össze-vissza, még Csibut is megtévesztették!