Nem egy szokványos felkészülés

A mai napon a DVSC elmúlt sok-sok évének egyik legfurcsább, legnehezebb, egyúttal legfontosabb téli felkészülése vette kezdetét. Az okokra majd később térek ki, egyelőre csak rögzítsük a tényt: január 10-én, szűk hat héttel az első tétmeccsünk előtt megkezdte a felkészülést a tavaszi szezonra a csapat. Az első nap rögtön fontos változások történtek a keretben, és még nincs vége…

22

Már az eleve furcsa volt, hogy az NB I-es csapatok közül mi kezdtük el legkésőbb a téli alapozást, ami igen csak meglepő a helyzetünk ismeretében. Bár lehet, hogy ez a pár nap plusz pihenő sokat jelent a játékosoknak, mondjuk nem igazán mondhatjuk, hogy nagyon beleszakadtak volna a melóba az ősszel… A nap orvosi vizsgálattal indult, amivel kapcsolatban szintén megjegyezném: különös, hogy fél nap alatt lezavarták a teljes keret átvizsgálását (a képek alapján rutinvizsgálatokra került sor a pallagi edzőcentrumban), miközben a Diósgyőr kétnapos átvizsgálásra érkezett a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjába, amely egyébként épp a Nagyerdei Stadionban található… Mindegy, ezen már ne is húzzuk fel magunkat, van épp elég gondunk így is.

No de a felkészülést nem a teljes keret kezdte meg, ugyanis rögtön öt távozót jelentett be a hivatalos honlap a délelőtt folyamán. A kevésbé meglepetés kategóriába tartozik a másfél éve táppénzen lévő Balogh János (nulla tétmeccs a DVSC-ben visszatérése óta), a nyár végén meglepő módon lehetőséget kapó, azzal eleinte élni tudó, később kevésbé Kuti Krisztián, a Kondás Elemér által leépített Geoffrey Castillion, valamint a nagy reményekkel, de Chukához hasonlóan orvosi vizsgálat nélkül szerződtetett, és szívproblémák miatt hosszú hónapokat kihagyó, formáját soha meg nem találó Ognjen Djelmic. Az ötödik név számított igazán nagy meglepetésnek, ugyanis ő nem más, mint a kilenc éve Debrecenben focizó, évek óta csapatkapitánynak számító Szakály Péter. Valljuk be, az elmúlt években nyújtott formája alapján teljesen jogos döntés, de mi magunk sem hittük volna, hogy meg merik húzni ezt a lépést. Bővebb tájékoztatást arról, hogy ki milyen feltételekkel (kölcsön vagy végleg) távozik, illetve hogy hova, nem kaptunk. Annyit azért sejtünk, hogy Kutit vélhetően csak kölcsön adjuk, míg a többiek végleg távoznak. Nem lenne egyébként meglepő, ha Szakály Nyíregyházán, vagy a Vasasnál tűnne fel a következő napokban, utóbbi csapat egy válogatott játékos bejelentésére készül, nem kizárt, hogy ő lesz a “nagy fogás”.

23

Ezzel egyébként elég soványkára, szám szerint húszfősre csökkent a keretünk, amiből 18 mezőnyjátékos maradt. Igaz tegyük hozzá, hogy ehhez még hozzájön a kölcsönből visszahívott és a tartalékcsapatból felhívott játékosok sora, név szerint Barna Szabolcs, Varga Kevin, Nagy Kevin, Csősz Richárd, Kerekes Krisztián és Koval Viktor. Tegyük hozzá, hogy ezzel minőségileg nem igazán léptünk előrébb, bár ne ítéljünk elhamarkodottan, mert jelenleg elég alacsonyan van a mérce. Nyilván lesznek érkezők is, az egyik legnagyobb esélyes a Vasas jobboldali védője, Osváth Attila, akit tavaly már Bernd Storck is behívott a válogatott bő keretébe, ám egy súlyos sérülés miatt ki kellett hagynia a szezon nagy részét, és azóta sem sikerült visszaverekednie magát az angyalföldiek kezdőjébe. Nem mondjuk, hogy ő lehet a megváltó, de még csak 21 éves, és Nagy Zolinál már most jobb, de lehet, hogy még a jelenlegi Jovanovicsnál is. Pontes elmondta ma, hogy két-három minőségi játékossal szeretnénk erősíteni, ami rendben lenne, bár 2-3 minőségi játékosnál jóval többre lenne szükségünk. A hírek szerint egyébként több portugáliában futballozó játékos érkezik majd a napokban próbajátékra Pontes ajánlására, meglátjuk, hogy belőlük mi lesz. A Lokit érintő átigazolási hírek gyűjtőhelye egyébként továbbra is a Játékoskeringő című átigazolási rovatunk, melyet a fenti menüsorban a ‘Lelátó’ alatt találtok meg. Érdemes követni, ha naprakészek szeretnétek lenni.

Beszéljünk akkor magáról a felkészülésről. Kezdésnek hétvégén a DEAC-ból és az U19-ből összeverbuvált csapat ellen játszanak majd a srácok, majd idén is a jól megszokott, NB II-es ellenfelek ellen készülünk Pallagon, ezúttal a Kisvárda, a Balmazújváros és a Békéscsaba szerepel a kínálatban. Előbbi kettő és utóbbi között viszont elutazunk egy közel kéthetes edzőtáborba, és ezúttal nem Belekbe, hanem Portugáliába, ami Pontes személye miatt nem meglepő. Vezetőedzőnk közbenjárásának köszönhetően ráadásul egy rangos felkészülési tornán, az Atlantic Cupon is részt veszünk majd Algarvéban. Az ottani ellenfeleinkről, valamint a torna lebonyolításáról már beszámoltunk a hét végén egy Facebook poszt keretében, azért annyit röviden rögzítsünk itt is, hogy három mérkőzés vár majd a csapatra, ebből két ellenfél már ismert, a svéd Djurgardens és a dán Aarhus. A harmadik ellenfél a Sahtar Doneck, Jablonec, Aalborg, Örebro négyesből kerül majd ki attól függően, hogy az előtte lévő két meccsünk alapján hányadik helyen végzünk a csoportunkban. Az itthoni edzőmeccseinkről tervezünk majd beszámolókat készíteni, Portugáliába pedig természetesen nem utazunk, kicsit abszurdnak éreztük, hogy páran feltették ezt kérdésnek. 🙂 A téli felkészülés pontos menetrendjét egyébként láthatjátok az oldalsávunkban.

32

Végezetül kifejteném, hogy miért illettem a fenti három jelzővel az idei felkészülést. Azért lesz furcsa, mert nem a megszokott helyszínre utazunk edzőtáborba, és nyilván nem is az utóbbi években megszokott, Kondás-féle lötyögős felkészülés vár majd a játékosokra, biztos vagyok benne, hogy Pontes meghajtja őket rendesen. Éppen ezért is lesz nehéz, hiszen nem lesz lehetőség lazsálásra, emellett pedig végre tényleg komoly ellenfelekkel mérkőzhetünk majd meg Portugáliában az Atlantic Cup keretében. Fontos pedig azért lesz, mert piszok nehéz tavasz elé nézünk, és nem eshet meg velünk az a szégyen, hogy kiessünk az NB I-ből. Ehhez pedig mindenkinek a maximumot kell majd nyújtania tavasszal, nincs alibizés!

 • Norton

  Nekem tetszik, hogy elment egy olyan jatekos akinek berelt helye volt a csapatban. Ez motivacio a tobbieknek is, nagyobb esely a meccskeretbe kerulni. Igy visszagondolva az osz pont jo lett volna, hogy egy-ket fiatalt beepitsunk. De ugye megint az eredmenykenyszer. Es tavaszal mar megint.

 • Levente Vértesi

  Én egy kicsit sajnálom azért a Djelmicet. Nyár végén, ősz elején egész a Videoton elleni meccsünkig (5-1 🙁 ) szerintem a csapat egyik legjobbja volt, és a meccsek értékeit olvasva is ez tűnik ki! Egy jobbszélsővel kevesebben lettünk, szerintem még hasznát vettük volna a játékának. Szekulics viszont maradt, amit nem értek, hiszen Djelmiccel ellentétben ő még nem tudott bizonyítani.

 • Jamen

  Lenne még két-három jelöltem, akik mehetnének!

 • László Kiss

  Én azon is csodálkozom, hogy Djelmic egyáltalán megkapta, megkaphatta a sportorvosi engedélyt.

 • László Kiss

  http://www.blikk.hu/sport/magyar-foci/dvsc-tobb-tizmillios-tartozas-miatt-tavozott-ingyen-a-csapatkapitany/9bnll6v

  Tudom, tudom… ez egy szennylap, de nem zörög a haraszt. Arról nem beszélve, hogy nem ő lenne az első, aki így és emiatt távozik a DVSC-től.

 • Pántye Szabolcs

  Szerintem sosem tudjuk meg majd a pontos igazságot, de én ezt simán el tudom képzelni. Még pár évvel ezelőtt mondtam először, egy jelentős formahanyatlás okán, ami az egész csapatot érintette, hogy biztos valami ki nem fizetett pénz lehet a háttérben. Persze a klub vezetői mindent letagadtak a játékosok, meg úgy gondolom abban reménykedtek majd megkapják a pénzt és inkább hallgattak.
  Szakály persze évek óta tudása alatt játszik, de az is lehet, hogy évek óta késnek valami pénzel, nem tudjuk.
  Őt kellene megkérdezni, mert ha ő színt vallana, akkor kiborulhatna a bili.

 • JuveFan1897

  Gyakorlatilag nyílt titok, hogy évekig tartoztak/tartoznak egyes játékosoknak prémiumokkal, van aki még a 2014-es bajnoki cím után járó összeget sem kapta meg tavaly (de lehet, hogy még most sem). A szerződések úgy vannak kötve a DVSC-nél, hogy az összeg jelentősebb részét prémium formájában kapják a játékosok, így amikor Szima Gábor azt mondja, hogy a fizetések nem csúsznak, akkor nem hazudik, mert a szerződésben szereplő juttatást ténylegesen megkapják a játékosok (a teljes fizetésükhöz képest minimális összeg). A prémiumok viszont már más kávéház…

 • László Kiss

  Így hogy a búbánatba akarnak igazolni? Gondolom ezek az infók azért a belterjes labdarúgásunk berkeiben szintén megjelennek. Akkor hogyan várjuk el, hogy komoly játékos a klubhoz szerződjön. Róka Géza akkora faarccal magyarázta a “Péternek lehetőséget kell adnunk, hogy máshol új impulzusokkal, blablabla…”. Miért kell még mindig hazudozni? Egy zsebkendővel akarnak eltakarni egy 10 hektáros területet. Nincs egy jóérzésű ember a klubnál, akinek elege van és úgy dönt, “hogy egy életem-egy halálom, kiborítom végre a szaros bilit”? Borzalom, hogy évről-évre tehetetlenül nézzük végig ezt a mocskot.

 • Pántye Szabolcs

  Ez az információ honnan jött? Mert most úgy tűnik itt ezzel mind tisztában vagytok, de nekem ez teljesen új. Vagy már írtátok ezt valahol csak elkerülte a figyelmemet? Minden esetre ha ez “nyílt titok” akkor miért nem volt erről szó korábban?

 • JuveFan1897

  Ha leírva nem is volt, beszéltünk már erről többször is podcast adásokban.

 • JuveFan1897

  Mondjuk speciel a transfermarkt által meghatározott értékek maximum tájékoztató jellegűek, de semmiképp sem mérvadóak. Tőzsér jelenleg az NB I legértékesebb játékosa 1.5 millió euróval… 🙂 Amúgy a DVTK a hasonló kaliberű, jó statokkal rendelkező Fülöp István épp 70 ezer euróért igazolta le a Botosanitól, szóval nem hinném, hogy Bőle többet érne, pláne lejáró szerződéssel.

 • László Kiss

  Elfogadom.

 • Norton

  Elkepzelhetetlennek tartom, hogy valaki lemondjon tobb 10 millio forintrol, hogy elmehessen mashova. Foleg, hogy eddig se kapkodtak utana se itthonrol se kulfoldrol az elmult evekben nyujtott teljesitmenye utan. Jo helye volt itt, kapott penzt, jatszott, megszakadni nem kellett. Ne felejtsuk el, hogy oneki volt az egyik legmagasabb fizuja itt.

 • Nemeztkeresed

  Elkezdődött a felkészülés… Láttam is egy képet Tőzsérről a konditeremben, ZÖLD szerelésben, amint épp megszakad abban, hogy szelfit készítsen egy tükör segítségével. 6 hét múlva kitűnő fizikai állapotban leszünk, brühühü 🙁

 • Lucas

  Azt én is láttam. Több energiát fektet az Instagramjába, mint az edzésmunkájába.

 • Jamen

  Megerősítem.Ez nyílt titok, hogy így megy,és ez nem debreceni specialitás.A fizetések többsége arculatátviteli szerződések formájában érkezik.Ezt lehet a legkönnyebben elsummantani, mert ezeket a szerződéseket külsős cégekkel kötik a játékosok.Ha nem kapják meg, a klubok mossák a kezeiket….

 • Jamen

  Hamarosan Pontes teszi ezt meg, ha más nem! Mert Ő becsületes és más a mentalitása!

 • Jamen

  Nem vallhat több okból sem.Én sem mondhatok erről többet, mert akkor rágalmazásért még egy pert is kaphatnék a nyakamba.Maradjunk annyiban ezek az arculatátviteli szerződések sok szempontból sokkal kedvezőbbek, mint ha fizetésként kapnák.Ha megkapják sokkal kevesebb a levonás,és kevésbé ellenőrizhető a teljesítés ha értitek mire gondolok.

 • Szabó Béla

  Magyarország a kiskapuk és az “urambátyám” megoldások hazája, kis labdarúgásunk nagyon szép leképeződése a hazai általános viszonyoknak, soha semmi nem fog itt kiderülni…

 • Szabó Béla

  Szakályt az elmúlt évek “teljesítménye” alapján nem bánom, igazán Castilliont is csak azért, mert láttuk, 15 nyarán-őszén, hogy mit is tudhatna igazán, de azóta önmaga paródiája volt csak, Balogh tökéletesen beleillik az elmúlt évek igazoláspolitikájába, Djelmic problémáival sem szoktak sűrűn élsportolók lenni. Tényleg kíváncsian várom a felkészülést és annak eredményeit.

 • Lucas

  Debrecenre pedig ez sokszorosan igaz.

 • Szabó Béla

  Élnék a hallgatás jogával 😀

 • Lucas

  Ügyvéd és telefonhívás is jár. 😀
  Enderson blogger remek ügyvéd.

 • Jamen

  A több 10 millióhoz esélye sincs hozzájutni, mert nem a klub tartozik neki papíron.Így megkapja a saját játékjogát, amit néhány millióért majd elad.Ezt hívják kármentésnek.

 • Tylla

  A nevezett öt játékost ki küldte el: Pontes vagy a cégvezetés?

 • Jamen

  A cégvezetés, de Pontessel egyeztetve.Pontes tíz nevet adott le, az első körben ebből ötöt küldtek el!

 • Tylla

  Megnyugtató, hogy a vezetőedző beleszólhat a keret megalkotásába. Remélem hoznak olyan játékost, akit ő kér.

 • JuveFan1897

  Azért ennyire nem egyszerű a helyzet. Szakályt nem akarta elküldeni Pontes, Szima ötlete volt, Pontes pedig rábólintott.

 • Jamen

  Sajnos egyenlőre a dolgok ezen részével még gondok vannak!