Mi lesz velünk tavasszal?

Hivatalosan tegnap kezdődött meg az átigazolási időszak Magyarországon, de gyakorlatilag már január 1-je óta lehet igazolni, ahogy tette azt már több NB I-es csapat is. Nálunk eddig meglehetősen érdekesen alakul az átigazolási időszak, hiszen mindeddig csak távozókról tudunk hivatalosan, érkezők pedig nincsenek egyelőre…

pontes

A múlt héten kezdte meg a felkészülést a csapat a tavaszi szezonra, erről már írtunk is cikket, így most nem is konkrétan ezzel foglalkoznánk, hanem fókuszáljunk csak az igazolásokra. A hétfői starttal egy időben hozta le a hivatalos honlap, hogy öt labdarúgó biztosan nem futballozik tavasszal Derbecenben, így Geoffrey Castillion, Ognjen Djelmic, Balogh János, Kuti Krisztián, és a csapatkapitány, Szakály Péter is máshol folytatja. Erről is beszéltünk már, előbbi négy nevén nem lepődtünk meg, Szakályén viszont igen. Azóta már több pletyka is napvilágot látott, miszerint a játékosnak komoly összeggel tartozik a klub, így gyakorlatilag felajánlották neki a szerződése felbontását, ha lemond ezen “követeléseiről”, ezt azonban a klub határozottan cáfolta. Ezzel kapcsolatban nekünk annyi információnk van, hogy Leonel Pontes számolt volna Szakállyal a tavaszi szezonban is, azonban kénytelen volt beleegyezni abba a döntésbe, hogy távozik a kapitány. Az okokba nem mennénk bele, valótlan információkkal nem szeretnénk dobálózni, az esetleges pletykákért pedig nem vállalunk felelősséget.

Az érkezők oldalán egyelőre csak kölcsönből visszatérő, valamint a tartalékcsapatból felhozott fiatalokat találunk: Barna Szabolcs Nyíregyházáról, Varga Kevin Balmazújvárosról tért vissza, míg Csősz Richárd, Nagy Kevin, Koval Viktor, valamint Kerekes Krisztián a tartalékcsapatból kerültek fel (terveink szerint utóbbi öt fiatallal készítünk majd interjút – Barna Szabolccsal korábban már készítettünk). Esetlegeses érkezőkről sem sokat hallani. Elsőként a Vasas fiatal jobbhátvédjének, Osváth Attilának a neve vetődött fel, a 21 éves játékos egy komoly sérülésből felépülve nem tudta visszaverekedni magát a Vasas kezdőjébe, és a hírek szerint hajlandó lett volna elengedni őt az angyalföldi gárda, ám jelenleg úgy tűnik, hogy mégis marad a fővárosban a védő, hiszen elutazott a Vasassal a mátraházi edzőtáborba. Bőle Lukács nevét a múlt héten dobta be a román sajtó, kezdetben egy 70 ezer eurós elutasított ajánlatról olvashattunk, amit most a hírek szerint 100 ezer eurósra emeltünk. A 27. életévében járó szélső Kaposváron futballozott Magyarországon, onnan igazolt 2014-ben jelenlegi klubjába, a CSM Iasiba. A legújabb hírek szerint pedig kapust is szeretnénk szerződtetni, hiszen tudvalevő, hogy Danilovicsnak csak nyárig van szerződése a DVSC-vel, hiszen csak kölcsönben szerepel itt Felcsútról, és minden jel arra mutat, hogy nem tudjuk őt megtartani. A kinézett hálóőr egyébként nem kisebb név, mint a  2009 óta Belgiumban védő Köteles László. A 32 éves kapus évekig alapembere volt a Genknek, amellyel bajnokságot is nyert, az idei szezonban azonban kölcsönadták őt a Beverennek. Korábban már szóltak hírek arról, hogy a portás elvágyódik Belgiumból, és felvetődött egy esetleges tengerentúli szerződés is, két MLS csapattal is kapcsolatban állt az ügynöke, de úgy tűnik, hogy képben van adott esetben a hazatérés lehetősége is. Zuhanyhíradóból származó információk szerint a hétvégén tárgyalásra került sor az ügynökével, ám megegyezés nem született, vélhetően az anyagiakon nem sikerült dűlőre jutni.

07Legalább az edzésen jó a hangulat

Jelenleg tehát csekély 20 fő alkotja az első csapat keretét (plusz az előbb említett fiatalok), ami nem csak létszámra, de minőségre is borzasztóan kevés, hadd ne kezdjem most sorolni, hogy a jelenlegi keretből ki az, aki nem üti meg az NB I-es szintet sem, mert akkor lehet egy kezdőre elegendő sem játékosunk maradna… Úgyhogy bár lehet azt mondani, hogy az eddigi távozók nem fognak hiányozni (szintén friss, hogy Mészáros Karolt a Haladás csábítja, és jó eséllyel szerződteti is), de ettől még nem erősödtünk. Alig egy hónap múlva kezdődik a tavaszi szezon, kevesebb, mint két hét múlva pedig utazunk Portugáliába edzőtáborba, amire már az lenne az egészséges, ha összeállna a végleges tavaszi keret, vagy legalábbis a nagy része. Ettől még jelenleg nagyon messze vagyunk. Pontes két-három minőségi igazolást vár, pedig ennél is jóval többre lenne szükségünk. És ezek csak a rövid távú céljaink, hiszen ha a nyár elé tekintünk, akkor az a szomorú helyzet, hogy további alapembereinket veszíthetjük el: Danilovics, Jovanovics és Brkovics szerződése is lejár a nyáron, és jelenleg semmi jel nem utal arra, hogy bármelyikük is maradna.

Borzasztóan kilátástalan tehát jelenleg a helyzetünk, és még vár ránk egy kőkemény tavasz is, a célunk pedig jelenleg nem más, mint a kiesés elkerülése… Az nem vita tárgya, hogy ez a jelenlegi kerettel majd hogy nem lehetetlen feladatnak ígérkezik: a védelmünk még úgy-ahogy elmegy egynek, ha mindenki egészséges, és legalább közepes formában van, utána viszont gázos a helyzet. A középpályán nincs minőségi labdaszerzőnk, a szélsőink katasztrofálisak, a játékmesterünk egy személyben Holman, aki ha pocsék napot fog ki, a fene megette az egészet, a csatársorunk meg úgy ahogy van nem létezik: jelenleg Könyves, Chuka, Takács és Bereczki alkotja ezt a sort. Pár éve ez a névsor még a DEAC-ba is kevés lett volna. Eközben a közvetlen riválisaink ténylegesen erősítgetnek (elég megnézni, hogy az MTK kiket szerződtetett, illetve a Diósgyőr is fogott pár ígéretes játékost). Régen nem látott mélységben van szeretett csapatunk, és amíg nem oldódik meg a tulajdonos kérdés (Szima vs város háború), addig nincs is esély arra, hogy bármi pozitív irányba változzon. Higgyétek el, nem puszta pesszimizmusból mondjuk ezeket, sajnos közel sem rózsás a jelenlegi és a jövőbeli helyzetünk.

 • Jamen

  Megjártuk az utóbbi tíz évben a menyországot, most jön a pokol!

 • Várbíró István

  Szerencse, hogy már indulónk van 🙁

 • Nemeztkeresed

  Egy cseppet sem tragédia, ha a pénz-motivált zsoldosok helyét focizni szerető és tudó, uszkve “névtelen” játékosok foglalják el. Velük többre megy Pontes, higgyétek el…

 • Isti

  Nagy változások nem fognak történni. A keret gyenge,mint a harmat,a fiatalok meg nem lesznek azonnal hasznára a csapatnak. Csak most marhára nem azt az időket éljük,mikor lehet kísérletezgetni. Reménykedjünk a csodában. A Gyírmót biztos kieső,a másik meg remélem a Dvtk lesz. Ők talán nálunk is gyengébbek. Pontest meg úgy átverték,mint a sz*rt ezzel a minőségi játékosokat igazolunk dumával. Mindjárt utazunk (teljesen feleslegesen) Portugáliába,egy nulla kerettel. Nem fog ide jönni a kutya se. Egy Osváth Attilát sem tudunk leigazolni több hónapos sérülés után sem. Szerintem Szimáéknak esze ágában sincs az erősítés leszarnak már mindent. Majd a Fradi meccs előtt két nappal bejelentik egy újabb Bokros szintű játékos érkezését és annyi. Ennek a Pontes féle taktikának meg semmi értelme egy emberünk sincs szinte aki ezt tudná játszani. Remélem a téli felkészülés alatt kitalálnak valamit amit tud játszani a ,,csapat”.

 • G.B.B.

  Egyetértek. Zavar a divatos mantra: gyengék a fiatalok. Persze, ha távolról nézik a “nagyokat”. Meg félredobják az első gyengébb produkció után. A fiatalok legfőbb előnye a fiatalságuk. Meg hogy jobban kötődnek a helyhez. Folyamatos bátorításra, nevelésre van szükségük. Túl kell lökni őket e kezdeti kicsinyhitűségeken. Erre Pontes szerintem alkalmas.Hogy fizikailag és mentálisan is összegyúrja őket.
  A másik mantra: minőségi igazolás. Honnan, Kit, miből? Akit idekukáztunk “minőséget”, elsöprő többségben nem nyújtottak többet, mint egy fiatal, akit mentálisan jól kezelnek. És ezek a “minőségek” relatíve horribilis összegekbe is kerültek.
  Nem bánom, ha most kiesünk, csak kezdjünk végre valóban minőségi fiatalításba, hogy legyen jövő a csapat előtt. Amelyet a magunkénak érzünk. Mint annó a Sándor-Dombi féle “aranycsapatot”

 • Pancrator

  Teljesen egyetértek veled. Szokás szerint megy a hülyítés, csak ha így haladunk, csont nélkül kiesünk, onnan pedig nagyon nehéz lesz visszajutni szerintem.. Tavaly 3millió euró körül volt a bevétel JÁTÉKOSOKBÓL!. Kérdem én, hol van annak a pénznek legalább 1 kis része?? Semmi nem lett visszaforgatva játékosokra… Így nem lehet bent maradni még egy sz*r Mennyeiben sem..

 • László Kiss

  Miből? Esetleg abból a pénzből, amit jeles elnökünk és tulajdonosunk “kölcsönad” a kapcsolt vállalkozásainak, ahelyett, hogy a DVSC-re költené.

 • G.B.B.

  Igaz, a tulajnak már rég nem szívügye a Loki, de ha kétszer annyit lenne hajlandó áldozni játékos vásárlásra, az is édeskevés lenne két-három épkézláb “minőségre”.
  És még fennmarad a kérdésem többi része: Kit? (Ki hajlandó idejönni?), honnan? Milyen kilátásokra? NB I kiesőzóna? Üres lelátók? Egy (vagy több) “minőségnek”?
  És további és, hogy honnan akad le egy (eszement, fanatikus) bőkzű (bb) tulaj? A város költségvetése nem terjedhet ki a futballra, csak ha olajkincs bukna fel a földből Debrecen közelében. Még akkor sem biztos. Mert az az állam tulajdona lenne.
  Legfeljebb ha idecsalogatnánk egy milliárdos ukrán maffiózót, aki pénzmosásra tudná használni a lehetőséget. Akkor talán jóval több csurogna le. De ezt a törvények nem sokáig tűrnék, és marad a klub feloszlása.
  Szóval helyi kötődésű klubban kell(ene) gondolkodni.

 • László Kiss

  Ukrán pénzmosóról nem tudok, azonban több olyan jelöltről igen, akik hajlandók lettek volna komoly befektetésre, ezzel megugorva azt a szintet, amit Szima Gábor már nem vállalt fel. A probléma minden esetben a tulajdonos passzivitásán halt el. Lehet hangoztatni, hogy 1 Ft-ért átadom a klubot, de ez sosem volt igaz.
  Az hogy már senki sem akar idejönni, annak nagyon egyszerű okai vannak. Látják, hallják, hogy mi történik a klubnál az elmúlt években.

 • Lucas

  Miért, a mostani tulaj szerinted mire használja a klubot? 🙂

 • Jamen

  Ha kiderülne az igazság, még licenszünk sem lehetne…..

 • Jamen

  Ez a pontos ok, amiért itt tartunk!

 • G.B.B.

  Ez így elég szomorú. Kifolytunk, mint a víz a lyukas vödörből, nincs tovább, “Baross tér végállomás?” Vagy mégis? El lehet zavarni a klubtulajt? És ha igen, 1 Ft-ból ki fogja üzemeltetni?
  Vagy ide parancsolnak (parancsolunk) egy elfogadható új tulajt megfelelő tőke-erővel? Ilyenek nem igen potyognak az égből!
  Vagy ki kell mondanunk: R.I.P. Debreceni profi futball?
  Vagy vegye át 1 Ft-ért a város, és csupa fiatallal építsük fel újra a klubot, mert az sokkal kevesebbe kerülne? Annyit talán a város is kibírna?
  És hátha a lelkes fiatalok beválnának. Vagy ez csak bili-szindróma?

 • László Kiss

  Nem kell annyira temetni a csapatot. Ha Szima valami isteni útmutatástól vezérelve mégis megválna kedvenc játékszerétől, akkor még új tulajdonos (ha a város szerzi meg) nélkül is teljesen jól elmenedzselhető lenne a klub az MLSZ és a közvetítési jogdíjak után valamint a stadion üzemeltetőtől befolyt pénzecskéből. (ez hellyel-közzel kb. 0,8-1Milliárd Ft évente) Nem mondom, hogy gazdag és bajnokesélyes klub lennénk, de ebből egy tisztes középmezőny és egy dobogós hely azért hébe-hóba kifussa. Utána meg lehet gondolkodni. De ami most van, hogy a könyvelésből 24 óra leforgása alatt sikerült pl. 600millió forintocskát eltüntetni?! Na ez azért már túlmegy minden határon. A rózsaszín köd azért előbb utóbb csak felszáll mindenki szeméről. Én pl. nagyon kíváncsian várom a 2016. gazdasági évről szóló éves mérleget és beszámolót. 🙂

 • G.B.B.

  Köszi a buzdítást, így már mégis dereng valami remény, én is ehhez hasonló kimenetelre gondoltam. Amúgy nem semmi infóid vannak!! Én is kíváncsian várom a fejleményeket.

 • G.B.B.

  Remélem mégse!

 • Levente Vértesi

  Miért ne tudnánk Danilovicsot megtartani??? Az 100%, hogy a Puskás Akadémiának többé már nem fog kelleni, hiszen legalább 2 kiváló kapusuk van: a legendás Hegedűs Lajos, és a fiatal Gőcze Gergő. Így kétlem, hogy valaha is visszatér Felcsútra, és szerintem itt nagyon jól érzi magát, és dönthet úgy, hogy maradni szeretne. Egyébként azóta már két légiós, Justin Mengolo és Wilmar Jordan Gil is itt van Debrecenben. Remélem aláírnak, nagyon jónak nézem mindkettőt! Hogy mi lesz velünk tavasszal? Pontessel az élen a hátralévő 14 meccsből minimum 13-at nyerünk!! =D

 • JuveFan1897

  Majd rájössz.

 • Jamen

  Három komoly érdeklődő is volt, az egyik a Kiss László által említett 600 milliót nem találta a könyvelésben, ezért lépett vissza.Ez az amiért azt írtam, ha ez igaz, akkor a licenszünk is veszélyben forog!

 • László Kiss

  Meg tudnád indokolni, hogy miért, miből érzed, hogy ez a két játékos (akik közel 8 hónapja nem játszottak, ha igen akkor is nagyon keveset) erősítést jelenthetnek a számunkra?

 • Pántye Szabolcs

  Az új potenciális “erősítések” kb. olyanok lesznek, mint a kispesti légióskeringő jobbnál-jobb játékosai. Kalandorok, akik szerződésre vágynak, de játszani aligha tudnak. Persze 100-ból 1 bejöhet véletlenül, akit aztán úgysem tudunk megtartani 🙂
  Szánalmas az egész, nincs is miről beszélni. Essünk ki, hátha akkor tényleg elindul valami reform.

 • Nemeztkeresed

  Eszembe jutott valami… Ha már játékban nem tudunk felnőni a nagyokhoz, legalább az átigazolás-politikában majmoljuk őket: az utolsó másodpercekben írnak alá nagy igazolásaink, addig hadd menjen a feszült várakozás és találgatás 😀
  Hányat is kell még addig aludnunk?

 • Jamen

  Lefordítom JuveFan hozzászólását neked.Nem biztos, hogy sérülés volt az oka, hogy Danilovic nem védett az utolsó két meccsen.