Hosszú út a semmiért

Tegnap Mezőkövesden vendégszerepelt a Loki az OTP Bank Liga 26., hétközi fordulójában, és sokadmagammal én is elkísértem a csapatot. Bíztam abban, hogy az utóbbi meccseken látott eredményesség ráragad a csapatra, hogy a Vasas ellen látott játékot nyújtjuk ismét, hogy bedaráljuk a gyenge formában lévő Kövesdet. A lefújás utáni érzéseim furcsák voltak: egyszerűen nem éreztem semmit. Nem voltam sem dühös, sem csalódott. A totális érdektelenség, a nihil érzése uralkodott rajtam. Valószínűleg a csapat is hasonló mentalistában játszott tegnap…

20170412_190303

Az egyik fontos kérdés az volt a meccs előtt, hogy Pontes mennyire fog belenyúlni a csapatba, nevezetesen pihentet-e bárkit is a sűrű programra való tekintettel. Egy változás borítékolható volt, hiszen Brkovics eltiltás miatt nem játszhatott, így az biztos volt, hogy Szatmári bekerül helyette. Más poszton adta volna magát Handzic vagy Chuka, esetleg a középpályán Szekulics vagy Könyves. Jobban belegondolva más változás nem is nagyon lehetett volna, hiszen meglehetősen szűkös a keretünk, gyakorlatilag 14-15 olyan játékosunk van, akit nyugodt szívvel betennénk a kezdőbe. Pontes végül egy poszton változtatott még, a Gyirmót ellen gyengén játszó Osváth helyett Szekulics kezdett, így a jobbhátvéd Jovanovics lett, Szekulics pedig az ő helyét foglalta el a középpályán.

kovesdloki

Úgy kezdtük a meccset, mintha a lelátóról szedtek volna össze 11 játékost, akik életükben először találkoznak, és rúgnak labdába. Olyan marhaságokat csináltunk hátul, hogy nem hittünk a szemünknek a vendégszektorban. A játékosaink egymást szívatták a csínybe adott, valamint hosszan passzolt labdákkal, amikből rendre megindult a Mezőkövesd, és a hetedik percben gólt is kaptunk egy ilyenből: Mészáros úgy kezelt le egy átadást, hogy a labda öt méterre pattant tőle, így a megszerzett labdából már indították is Sós Bencét a bal szélen, akinek a centerezését Veselinovic vágta be az üres kapuba. Lehet itt jönni azzal, hogy les volt, de egyrészt centiken múlott a dolog, amit ilyen szinten nem lehet bírói hibának minősíteni, másrészt meg is érdemeltük, hogy ebből a hanyag játszadozásból gólt kapjunk. A bekapott gól ellenére nem pörgött fel a csapat, csak nyomoztuk a labdát, a kövesdiek pedig rendre zavart okoztak a bal oldalunkon, ahol Ferenczi hathatós közreműködése is hozzájárult ahhoz, hogy nem egy veszélyes akciót vezetett a hazai csapat azon a szélen. Danilovicsnak az egyik ilyen után nagyot is kellett védenie, hogy meccsben tartson minket. Mi pedig írd és mondd, egyetlen veszélyes helyzetet sem tudtunk kidolgozni az első félidőben, hacsak Holman Dávid stadionból kapásból kilőtt labdáját, illetve a hasonló eredménnyel végződő, ígéretes helyről elvégzett szabadrúgását nem számítjuk ide.

A második félidőben cseréltünk, és a semmit sem csináló Szekulicsot Handzic váltotta. Csakhogy ezzel nem álltunk át két támadóra, hanem a bosnyák csatár a balszélre érkezett, amit nem igazán értettem. Hiába húzódott be gyakorta beadásoknál középre, alapvetően a szélről indult, ahol az ő alkatával nem igazán lehet mit kezdeni a védők gyűrűjében. Többet birtokoltuk a labdát, “benyomtuk” a hazaiakat a kapujuk elé, de veszélyes helyzeteket nem tudtunk kialakítani. Szuknak volt egy fejese, majd Handzic előtt is adódott egy hasonló lehetőség, de tíz méterre a kaputól, teljesen tisztán felugorva egyikőjük sem tudta veszélyesen megfejelni a labdát. A 63. percben érkezett Könyves a szintén gyengén játszó Feltscher helyett, majd utolsó csereként Jovanovicsot Osváth váltotta a 74. percben – sokatmondó, hogy ennyit tudtunk tenni annak érdekében, hogy az utolsó negyed órában kétségbeesve próbáljunk legalább egy pontot megmenteni. Az ilyesfajta reményeink a 79. percben foszlottak szerte, amikor Ferenczi volt ismét könnyelmű a mellette betörő Strestíkkel, a cseh támadó pedig Baracskainak passzolt, aki közelről vágta a tehetetlen Danilovics mellett a kapuba a labdát a felsőléc segítségével. És bár pár perccel később Tőzsér potyagóljával szépítettünk (meglehetősen gyengén, laposan elvégzett szabadrúgása megpattant a sorfalon, ami így becsapta az elvetődő Tujvelt), nem éreztem azt, hogy lenne esélyünk még egy gólt szerezni. Végül nem is volt, az egész második játékrészben csak Könyves veszélyes, de könnyedén védhető lövését jegyezhettük fel, mint helyzetecske.

Vereségünkkel a Mezőkövesd ismét meglépett előlünk, négy pont az előnyük, ami a kiesés ellen folytatott harcban azért soknak számít. És hiába nehéz a sorsolásuk, a miénk sem könnyebb. Az Újpest szintén nyerni tudott, mint ahogy meglepetésre (vagy talán már nem is annyira meglepetésre) a DVTK is legyőzte a Honvédot, így ők is megközelítettek minket. Mivel az MTK nem tudott nyerni a Haladás ellen, így velük szemben legalább minimális lépéselőnyünk maradt, bár pillanatnyilag azonos pontszámmal áll a két csapat. És lévén, hogy a hétvégén DVSC – MTK találkozót rendeznek, nem nehéz kitalálni, hogy mekkora jelentősége lesz annak az összecsapásnak…

20170412_175905

Osztályzatok:

Elöljáróban annyit, hogy sokáig gondolkodtam azon, hogy van-e értelme értékelni a játékosokat, vagy bőven elég, ha “idehányom” a pontszámokat. Végül úgy döntöttem, hogy bár a tegnapi produkció nem különösebben szorul magyarázatra, mégis megindoklom az osztályzatokat.

Branislav Danilovic – 4 
k_danilovicsHetek óta bizonytalan, minden meccsre jut legalább egy marhasága, amiből majdnem, vagy ténylegesen gólt kapunk. Így aztán hiába van mellette 2-3 bravúros védése, ezek a megmozdulások rontják az összképet. Ettől függetlenül még mindig vele van a legkevesebb gond a csapatból. (Zárójeles megjegyzés: először senkinek nem akartam hármasnál jobbat adni, azonban igazságtalan lenne, ha Danilovicsot is lepontoznám. A kapott gólokról nem feltétlen tehetett, és bár voltak bizonytalanságai, 4-esnél rosszabbat nem érdemel. Ettől függetlenül bár pontszámilag ő volt a legjobb, a sárga csillagocskát nem kapja meg, mint mezőny legjobbja.)

Aleksandar Jovanovic – 3
jovanovic_kBorzasztóan gyenge produkció volt ez, és most már nem elég az, ha valaki végigrobotolja a meccset, ez a mi helyzetünkben egyszerűen kevés. Ez akkor ér valamit, ha mellette van 4-5 játékos, aki jól játszik, és tudja húzni a csapatot. De amikor a kezdőcsapat 90%-a mélyen tudása alatt játszik, akkor nem sokra megyünk ezzel a mentalitással. Tegnap ismét jobbhátvédként játszott, de sajnos nem volt benne sok köszönet.

Szatmári Csaba – 3
szatmari_kVégig bizonytalan volt, Mészárossal egymást szivatták az első negyedórában, és a sokadik necces passzolgatásnak meg is lett az eredménye egy kapott gól formájában.

Mészáros Norbert – 2
meszaros_kŐ volt a fő ludas az első kapott gólban, de azt leszámítva is katasztrófa volt, amit művel. Elképesztő, hogy hogy tud egy játékos (és ez nem csak őrá vonatkozik) ilyen hullámzó teljesítményt nyújtani.

Ferenczi János – 2
ferenczi_kNo comment. Ismét megmutatkozott a gyengéje, az első félidőben az összes veszélyes hazai támadás az ő oldalán futott. A kapu mögül sokkal feltűnőbb volt a katasztrofális helyezkedése, gyakorlatilag Filipnek és Feltschernek kellett rendszeresen kisegíteni az ő oldalát, a második gólnál bemutatott “védekezése” pedig megye 1-es szintű volt.

Ioan Filip – 3
filip_k
Vicc kategória volt az ő teljesítménye is. Támadásban nulla amit csinál, ehhez képest nem egyszer ő adogatott be szélről. Kérdem én, hogy minek? Sokszor össze-vissza helyezkedett, nem ott volt, ahol lennie kellett volna.

Tőzsér Dániel – 3
tozser_kCsak a gólja miatt nem 2-es. Bár az sem feltétlen az ő érdeme volt. Ismét elbújt a mezőnyben, keveset vállalkozott, a szabadrúgásai ismét veszélytelenek voltak, Holmannal pedig ismét ment a vita egész meccsen.

Danilo Sekulic – 2
szekulics_kA pályán volt egyáltalán? Mert sokszor nem találkozott a labdával, amikor meg igen, abban sem volt sok köszönet.
.

Frank Feltscher – 3
Frank_Feltscher_kBiztatóan kezdett a tavasszal, az utóbbi meccseken viszont totál észrevehetetlen. Van 1-2 jó megmozdulása, de azt leszámítva csak csetlik-botlik. Ezúttal sem volt a csapat hasznára.
.
Holman Dávid – 2 
holman_kKedves Dávid! Ha nincs kedved focizni, akkor szólj az edzőnek, nem muszáj pályára lépni. Mert ennek így nincs értelme. A nyilatkozatokban folyton azt hangoztatod, hogy mennyire nagy felelősség van rajtatok, és hogy segíteni szeretnéd a csapatot. Nem ezt látjuk. Az utóbbi két meccsen tanúsított hozzáállás felháborító, és vérlázító volt. Ennek így nincs értelme.

Suk Hyun-jun – 3
Szuk_kFeltscherhez hasonló pályát ír le – kiválóan kezdett, tudása alapján kimagaslott a mezőnyből, az utóbbi meccseken viszont úgy beleszürkült az NB I-be, mintha már évek óta itt játszana, és rutinosan tudná, hogy itt fölösleges 100%-ot nyújtani. Bár rajta még legalább látszik az akarás, de ahogy ez Jovanovics esetében is kevés, így nála is az.

∼•∼

Haris Handzic – 3
Haris_Handzic_kSemmit nem tett hozzá a csapat játékához, bár érthetetlen, hogy az alkatával miért a szélen erőlteti őt Pontes.
.

Könyves Norbert – 3
konyves_kTőle várjuk a megváltást… “Sajnos” még így is ő játszik elfogadhatóan általában az utóbbi meccseken… Ezúttal viszont tőle is csak pocsék megoldásokat láttunk, leszámítva az egyetlen jó lövését, ami kaput talált.

Osváth Attila – 0
Osvath_Attila_kNem igazán értettem a cseréjét, hátrányban miért kellett védő helyett védő. Nem is szállt be egyébként jól.
.

∼•∼

Leonel Pontes
leonel_pontes_kSajnos ezúttal is csalódás volt a csapat játéka. Nyilván van az a pont, ahol azt mondhatjuk, hogy az már nem feltétlen az edző felelőssége, ha a játékosok nem tudják végrehajtani a kitalált taktikai formációt, illetve ha nem teszik oda magukat a játékosok, azzal sem sok mindent tud kezdeni az edző. Éppen ezért meglepő, hogy a Vasas ellen látott tudatosság kiveszett a csapatból, és sem a Gyirmót, sem a Mezőkövesd ellen nem láttam semmilyen elképzelést a játékunkban. Ebben az ő felelőssége is meg van.

kovesderedmeny


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

Gyenge színvonalú meccs volt két gyenge csapattal, ahol legalább a hazai együttes minimálisan tett a siker érdekében, míg a mieinket a totális nemtörődömség jellemezte a kilencven perc során. A játékvezető munkájában nem láttam kivetni valót, ha volt is tévedése, az nem befolyásolta a végeredményt.

20170412_175633

Elnézést, ha esetleg valaki nem ilyen összefoglalóra számított, bevallom, eleinte azon is elgondolkodtam, hogy van-e egyáltalán értelme írni erről a meccsről, de rájöttem, hogy bloggeri kötelezettségemnek eleget kell tennem, illetve nyilván az olvasók kiszolgálása sem utolsó szempont. Úgy voltam vele, hogy alszok rá egyet, és hátha eszembe jut valami magvas gondolat, de sajnos az a helyzet, hogy továbbra is az érdektelenség, kilátástalanság érzése kavarog bennem. Akárhányszor eszembe jut a DVSC, a jelenlegi helyzet, mindig csak arra tudok gondolni, hogy legyen már vége ennek a szezonnak, ennek a rémálomnak. Hátha jövőre minden jobb lesz. Aztán eszembe jut, hogy semmivel nem lesz jobb a helyzet jövőre, még akkor sem, ha bent maradunk. Elkeserítő ez a helyzet, amiből egyelőre nem látni a kiutat. Hogy rövidtávon gondolkozzunk: ha hétvégén nem verjük meg az MTK-t, akkor elég valószínűnek tartom, hogy nem fogunk bentmaradni.

 • Kálmán Horváth

  Az utolsó mondattal egyetértek. Viszont én baromi dühös voltam. Semmi elképzelés nem làtható. A nagy halom támadó jellegű emberből hogy egy sem bír egy mocskos gólt lőni! Tragédia! Az első gólt ugyan nem láttam de a 2.-nál Ferenczi és Osváth amit leművelt! Lassan kezdem azt gondolni hogy Pontes se egy jó edző. Ez a csapat nem érdemli meg hogy Lokinak nevezzék!!!

 • Levente Vértesi

  Hogy őszinte legyek, szerintem a játék a vereség ellenére jobb volt, mint a Gyirmót ellen. Ezúttal legalább mi domináltunk a mérkőzésen, és sok helyzetünk volt. Én személy szerint nem Holmannak adtam volna a citromdíjat, mert ő legalább igyekezett ezúttal, hanem Mészárosnak, de Danilovic és Handzic is rászolgálnának. A második gól szerintem elsősorban nem Ferenczi, hanem Danilovic hibája volt, ha a passznál kivetődik, akkor nincs a gól! Persze nem akarom védeni Ferenczit, mert ő is gyenge volt (remélem, Völgyi már játszhat végre jövőhéten). Gyanús az, hogy inkább a fociképtelen Handzicot játszatják Chuka helyett, hiszen a nigériai legutóbb jól játszott, ahogy az is, hogy a végére ismét a Kondás-féle játék jött elő, azaz ívelgessünk előre, hátha gólt szerez valaki. Amit Holman az ősszel csinált, most Tőzsér vette át, és én úgy érzem, egyre inkább ő lesz a csapat motorja, bizonyítva, hogy jó kapitányt választottunk. Ami Könyvest illeti, szerintem inkább balszélen kellene játszatni, mert úgy látom, hogy a belső lábával szokott lőni. S ezúttal mindkétszer a gyengébbik lábával lőtt így (bár még így is veszélyes volt). Suk játéka leginkább a Balogh Norbiéra emlékeztet, ő az, aki nagyon hajt a pályán, de a védekezésben nem jeleskedik. A támadással most különös probléma nincsen, hiszen a Honvéd elleni meccs óta minden meccsen lőttünk legalább egy gólt! A védekezést kellene megoldani. Szerintem ehhez három lépés kell: Mészáros visszavonulása, Völgyi visszatérése és Kelava játéka. És érdemes lenne Chukát és Mengolót szerepeltetni elöl, hiszen leigazoltuk őket. Talán nekik jobban menne…

 • Kálmán Horváth

  Szerintem is volt most rosszabb Holmannál. Azonban a 2.gólnál egy értelmes balhátvéd be se engedi a támadót a 16-oson belülre, nemhogy lekövesse az ötösig, mint ahogy azt Janikánk tette. Osváth meg a belső emberről maradt le. Völgyi nemigen fog játszani, viszont egy Barnát ki lehetne próbálni. Sukot nem hasonlítanék Balogh-hoz. Amit leírtál a támadással kapcsolatban, azzal kitörölhetjük. Egy gól, amit a védekező középpályásunk rúg. Mit ér ha kikapunk? És hol vannak az úgynevezett támadók? Miért állunk fel mindig középen három védekező játékossal? Sekulicot el kell felejteni? Mengolonak meg ki tudja mi van a papírjaival?

 • Lucas

  Szatmári ennyire nem volt rossz. Szóvá is tettük Csibuval, hogy hihetetlen, hogy egy Mészáros szintű rutinos róka egyrészt így leromlik 4 nap alatt, illetve hogy egy zöldfülű is sokkal biztosabb pont tud lenni a védelmünkben.
  A játékvezető nálam kettes, de legfeljebb hármas, azért sokszor volt következetlen a meccs során, és mindkét csapat kárára tévedett. A többi ül. Bennem is a nihil kavarog, de most az MTK ellen még változhat: vagy elmúlik, vagy még mélyebbre zuhanok.

 • LebesgueStieltjes .

  Meglepő, hogy 2-est adtál a meccs színvonalára. Semmi nem emlékeztetett arra, hogy itt első osztályú csapatok fociznak. Kiábrándító volt minden tekintetben.

 • Lucas

  Én meg a te utolsó mondatoddal értek egyet. Hazafele jövet a sötét pusztát bámulva arra jutottam, hogy a Loki több kell, hogy legyen ennél a tizenegy botlábúnál. Ezek a játékosok igen kevés kivételtől eltekintve sz@rt nem érnek. Ezt ki kell mondani. Esélyes, hogy minden, amit jelenleg Lokinak hívunk, a DVSC jelenlegi struktúrája hamarosan darabra hullik. Most az éltet, hogy a városunk jelképéhez, a főnixmadárhoz hasonlóan a DVSC is újjá fog születni a hamvaiból, amíg mi, szurkolók vele vagyunk.

 • Kálmán Horváth

  Az igazi szurkolók, mint mi megmaradnak,de csak mi kevesek vagyunk. Itt akarat+tett+türelem kell! Na jó ezt felejtsd el! Pénz kell dögivel!

 • Kálmán Horváth

  Amúgy köszi az összefoglalót. Minden tiszteletem, néha nem lehet egyszerű szavakba foglalni egyes meccseket, teljesítményeket!

 • Lucas

  A pénz nem elég önmagában. A Semleges Térfélben arra panaszkodott a Fradista delegált, hogy náluk (most figyelj)… TÚL SOK A PÉNZ. Ő szó szerint ezt mondta: sok bába közt elvész a gyerek. Túl sokan lopják ki a pénzt a fradiból. 😀 Hosszú távon mégis csak az akarat, a türelem és a tett lehet a befutó. 🙂

 • joel

  Ez a Mezokovesd meg a Gyirmotnal is gyengebb volt pedig…Valtoztatni kell ezen a 4-1-2-2-1-es felallason mert nem mukodik. Vagy a mi jatekosaink nem tudjak mi a dolguk benne, vagy ennyire konnyu az ellenfelnek levedekeznie…

 • Kálmán Horváth

  So be it!

 • Gorcsev Iván

  Jövőre készülhetünk a Loki-Szpari derbyre. Kár, hogy már nincs meg a Vágóhíd utcai stadion. Úgy lenne az igazi, ha visszaköltözhettünk volna. És hogy teljes legyen a nosztalgia, csak magyar játékosokat fogunk látni a csapatunkban. Ki tudja? Hátha felbukkan egy Sándor Tomi, Madar Csabi, vagy Dombi Tibi. De jó lenne.

 • Nemeztkeresed

  Ki kellett volna állíttatnia magát valamelyik játékosunknak… 🙂 Eddig ez a taktika működött a leginkább. Egyébként előzetesen döntetlent vártam ettől a mérkőzéstől, hát… nagyon nem jött össze.

 • Severus

  El kell gondolkozni azon, hogy igaza volt-e Pontesnek, hogy az utolsó 20 méteren az edző nem mondhat semmit, mert egy jó lövés, csel dönt el mindent. Látjuk az eredményét. Már nem az űrfocit játsszuk, nem az ellenfél kapuja előtt akarunk labdát szerezni, (arra a szituációra tényleg nem lehet készülni), hanem hátulról építkezünk. És nem megy, a védőink rúgják a gólokat, ha valaki… Ennél veretesebb támadósorunk nem lesz, és tudatosság nélkül megint az adjuk be az izéknek szintjén játszottak.

 • tiberius

  Egyáltalán nem csodálkozom az értékelés hangulatán!Már a mult heti Gyirmot elleni meccsünk sem volt valami meggyöző számomra sem! Akkor /mivel találkoztunk/ nem láttam a bemelegítés nagy részét ,csak a kapura lövéseknél ültem le, s bizony elkeseritő volt nézni ,hogy minden 3.!!!! lövés ment kapura……Ez a flegmaság aztán folytatodott a legutobbi meccsen is.
  Sajnos nagyon nagy a baj ,s vajon miért csak a drukkerek veszik ezt észre?Már a Gyirmot ellen is volt veszekedés a pályán ,Jovanovics középcsatárt játszott s meccs végén csak immel -ámmal ment oda a csapat az egyébként a meccsen legtöbbet szurkoló C szektorhoz!
  Jelenleg igazi zsoldosok lépnek pályára a LOKIban,akik nem érzik nem tudják mit jelent az itt élőknek a LOKI!!!!
  S még a jövö sem nagyon biztató,mert vasárnap a kis LOKI itthon kapott ki ,s akkor azon a meccsen szinte a fél nb1-es keret játszott!!!
  Sokan abban biztak,hogy Pontessel jó felkészülés lesz a télen,s azoknak most csalodniuk kellett!Senkinek nem kellő,gyenge idegenlégiósok !Mit akarnak itt???
  Mégis csak edző váltás kellene ,mert a dióknál ez bejött!!!Csak lehet,hogy a tulajdonosi kör ezt nem akarja?
  Akár bent maradunk akár nem,én visszahoznám a kölcsönben lévő játékosokat Kártikot,Berdót Sóst s egy új csapatot épitenék Tözsér köré!Valahogy ilyen lenne: Kevala-Osváth,Szatmári,Brkovic/Koval/ Barna-Nagy K,Berdó/Csösz/Tözsér,Ferenczi.Kerekes Sós.

  S mi várható az Mtk ellen? semmi jóra nem számitok .Kevesen leszünk mert a mostaniak nem mutatnak olyat amiért érdemes kimenni az ország egyik legszebb környezetében lévő Stadionjába!