Győzelem vagy halál

Az OTP Bank Liga 28. fordulójában DVSC – Haladás mérkőzést rendeznek szombaton, és bár ezt követően vár még ránk öt mérkőzés – ami nem kevés – mégis, én személy szerint úgy tekintek erre az összecsapásra, mint kvázi egy utolsó esélyre: ha nem sikerül begyűjtenünk a három pontot, akkor megpecsételődik a sorsunk, és készülhetünk az NB II-re. Több lesz ez tehát egy egyszerű bajnokinál.

wod

Először is nézzük a tényeket: a múlt héten három létfontosságú, kiesési rangadót játszottunk, sorban a Gyirmót, a Mezőkövesd és az MTK ellen, kettőt ráadásul hazai pályán. Jogos elvárás volt, hogy minimum hét, de az ellenfelek aktuális formáját tekintve akár kilenc pontot is szerezzünk. A Gyirmótot nagy nehezen, egy adag mákkal legyűrtük az utolsó pillanatokban, majd Mezőkövesden kilátástalan játékkal fájó vereséget szenvedtünk. Ezt követően jött az MTK elleni meccs, ami az eredmények tudatában a három közül a legfontosabbnak ígérkezett, és ahol legfőképp szükség lett volna a három pont begyűjtésére. A játék képe alapján erre lett is volna esélyünk, de túl tompák voltunk ahhoz, hogy a gyenge, támadásban semmit sem nyújtó MTK-nak egy gólt begyötörjünk, így meg kellett elégednünk az egy ponttal, amivel gyakorlatilag semmire nem mentünk.

Így aztán úgy állunk hat körrel a vége előtt, hogy bár kilencedikek vagyunk, az MTK-nak ugyanannyi pontja van mint nekünk, és a sorsolásuk is szinte megegyzik a miénkkel (ők a Haladás helyett a Pakssal játszanak majd, a másik öt ellenfél megegyezik, csak fordított pályaválasztással), a Diósgyőr pedig két pontra van e két csapattól, viszont sokkal könnyebb sorsolása is van, és formát tekintve egyértelműen az ő helyzetük a legbiztatóbb a három csapat közül. Így hát vélhetően az MTK és a Loki közt dől majd el a másik kieső személye, ezért lett volna fontos legyőzni őket, és három pontos előnyre szert tenni. És ezért lesz fontos innentől minden meccs, és minden pont, így elsőként a Haladás elleni hazai bajnoki.

lokihalivarhato

A képen most kivételesen nem a várható kezdőcsapat várható, sokkal inkább az általam remélt változat. 99.99%, hogy nem így fogunk felállni, viszont szerintem így kéne. Igen, jól látható, elővenném a jó öreg 4-4-2-t, amit több mint tíz évig játszottunk, és igen, Holmant kihagynám a kezdőből. Egyszerűen nincs rá szükség, ilyen mentalitással csak mínusz egy ember a pályán, hiába papíron az egész keretünk legjobb játékosa. Szatmári maradna a kezdőben Mészáros kárára, és lehetőséget adnék Barnának is – Ferenczi pedig így egy sorral fentebb mehetne az igazi posztjára. Középen Tőszér mellett Jovanovics játszana, így Filipnek nem jutna hely, Felstcher pedig végre a posztján játszhatna. Elöl pedig két csatár, Suk és Handzic, utóbbi helyett esetleg opcionálisan Chuka, bár ő az utóbbi hetekben ismét partvonalon kívülre került.

Ehhez képest nyilván a tényleges kezdőnknek köze nem lesz a fent felvázoltakhoz, de jól esett egy kicsit elmélkedni azon, hogy szerintem hogyan is nézne ki jelen pillanatban az ideális kezdőnk. Na de térjünk vissza a tárgyra. Hogy miben bízhatunk holnap? Nem sok mindenben. A játékunk az utóbbi meccseken semmilyen tudatosságot nem hordoz magában, ad-hoc jelleggel focizunk, csapongó stílusban, azaz vannak jó és kifejezetten rossz periódusaink is. Ráadásul az ellenfél az utóbbi időben a mumusunk, tavaly két döntetlen és egy vereség, idén két vereség a mérlegünk ellenük, ráadásul legtöbbször óriási mákkal nyernek ellenünk (lásd az őszi soproni meccset). Emellett kellemetlen a stílusuk, amibe a Diósgyőr is belekóstolhatott a múlt héten: szervezetten védekeznek (értsd: bunkerfoci), amelyből villámgyorsan kontráznak (értsd: kiugratják a szélsőket és végigrohannak a pályán), és amint látható, elég jó a helyzetkihasználásuk. Emlékeztet valamire ez a leírás? Igen, ez az általunk utált mentalitás, ami ellen sosem tudunk mit kezdeni (lásd: Mezőkövesd elleni hazai 0-0). Úgyhogy induljunk ki abból, hogy ez is egy dögunalmas 0-0 lesz, de ha sikerül egyszer megkontrázniuk minket, akkor kikapunk egy góllal.

lokihalivarhatok

Itt már a ténylegesen várható kezdők láthatók

A Halinál egyébként továbbra is egy rakat alapember hiányzik, sérült Tóth, Calvente, Bamgboye, Gajdos, Rózsa, Németh és Jánvári, Devecseri pedig öt sárga miatt nem lesz bevethető, emellett Király és Williams is folyton sérüléssel bajlódik, utóbbi például most kezdhet kisebb sérülése után újra. Nálunk csak a szokásos emberkék nem bevethetők (Völgyi, Szilvási, Bereczki), és végre eltiltottunk sincs, ettől függetlenül vannak bajok. A védelmünk (különösen annak bal oldala) sebezhető, a középpályánk nem hatékony, míg elöl Holman mentalitása nettó emberhátrányt eredményez, a csatáraink pedig impotensek. A kilátások tehát vegyesek, de inkább rosszak. Ha nem nyerjük meg ezt a meccset, akkor nincs miről beszélni, nem lesz meg a bentmaradás. Úgyhogy a tét nem kicsi: győzelem, vagy…


Régebben készült, de most aktuális

Remélem senki kedvét nem vettem el attól, hogy adott esetben a helyszínen szurkoljon holnap, én így fogok tenni, és így tesz Csibu is, aki szokás szerint a sajtóból jelentkezik majd élő rádiós közvetítéssel, a mérkőzést ugyanis ezúttal nem közvetíti a televízió. Kezdés 18 órától a Nagyerdei Stadionban, a játékvezető pedig Berke Balázs lesz.

 • Kálmán Horváth

  A maradék hat meccsből talán ez meg az Újpest elleni a nyerhető, szóval mindent bele kell adni. Amit írtál, pont azt fogalmaztam meg egy kommentben, hogy támadásban semmi tudatosságot nem látok. A remélt kezdőcsapatnak személy szerint nagyon örülnék, de inkább 100%, hogy nem ez lesz. Mivel az eddigi felállások nem hoztak eredményt, ezért lehetne változtatni. Az a Williams is állítom nekünk biztos be fog találni, vagyunk olyan balekok.

 • Koly

  Remélem Pontes olvassa a Lokiblogot 🙂

 • Isti

  Egyáltalán nem vagyok elájulva ettől a Diósgyőrtől. Holnap a Paks ellen lépnek pályára,idegenben. Sima vereség. Nekünk minden meccs a szezon meccse lesz most már. Nem sok jót várok a Hali ellen. Ellenük valahogy nem megy.. Egyébként dettó ugyanígy játszatnám a csapatot 4-4-2 felállásban,ezzel a kezdővel, Aztán ha van még sanszunk a 60-70-ik percben,akkor jöhetne Chuka.

 • Levente Vertesi

  Handzic miért lenne jó kezdőbe! Egy jó meccse nem volt még Debrecenben – Chukával ellentétben. Nem tud lekezelni egy labdát sem, remélem távozik év végén!

 • AirSanyi

  Érdekes. Én pont fordítva látom a két játékost..

 • Lucas

  Vértesi Levente megértéséhez teljesen egyedi látásmód szükséges, fordítva van bekötve az agya. Még be is lehet szólni ilyeneket, azt is bóknak veszi. Ha humános vagy, próbálj meg mindent amit mond, egy alternatív kulturális kontextusban értelmezni. Ha reálos, csak szorozd meg -1-el, 😛

 • JuveFan1897

  Facebookon még áradoztál róla, hogy mennyire hajtott.

 • Levkoo

  Múltkor nézegettem az összefoglalókat…
  …azért az is megérne egy misét, hogy a tőlünk elzavart Mészáros Karol, hogy fér be (és játszik jól) egy nálunk sokkal szervezettebb (és jobb) csapatba…

 • Lucas
 • Lokiultra

  Off: Mikor lesz elérhető YouTubeon a csütörtöki beszélgetés?

 • csibu

  Amint elérhető lesz lesz róla cikk is.

 • tiberius

  A remélt kezdő nekem is tetszik!!! vajon pontes miért nem meri ezt a védelmet meglépni???Egyébként meg, nyerünk ma is meg jövő héten is!!!!