A show megy tovább

Már előző hét csütörtökön is írtam egy rögtönzött eszmefuttatást, úgy látszik ezt most sem tudom elkerülni, ugyanis a héten számos fontos esemény történt a klub életében, melyről szólnunk kell, melyről beszélni, írni érdemes – még ha ezek az események nem is a futballpályán történtek. / Témakörök: Portugálok. Pénz. Licenc. Szurkolók. Önkormányzat. /

pomo

Az első és legfontosabb, hogy jelezzük mi is: már az első körben UEFA és NB I-es klublicencet kapott a klubunk. (Forrás: DVSC) A működésünkben, pénzügyeinkben, infrastruktúránkban semmiféle kivetnivalót nem találtak. Várható volt, hiszen nem külső, hanem belső problémák nehezítik életünket (ezért is csodálkoztunk, mennyien komolyan vettétek JuveFan áprilisi tréfáját). Mindazonáltal elszomorító, hogy mára ott tartunk, hogy a licenszkérelmünk elfogadása komoly hírértékkel bír. Ettől függetlenül a licenchez gratulálunk, és őszintén örülünk neki.

A második, szintén lényeges történés, hogy elkészült a 2016-os évhez tartozó üzleti jelentés, melyben 688 milliós nyereség szerepel, ami az elmúlt évek negatív tendenciájához képest óriási emelkedés, ahogy az az MFOR ábráján is látszik. A részletekbe nem szeretnék belemenni, megtette azt a Menedzsment Fórum (forrás), de nem csodálkozunk azon, hogy a pozitív eredményt elsősorban a játékoseladásoknak köszönhetjük. Sőt, az alábbi idézet is sokat elárul a tavalyi évünkről: “ha kivesszük a történetből az 1,1 milliárdos játékoseladásból származó bevételt, masszív, több százmilliós veszteséget termelt volna a klub.” A nézők számának növelése és egy főszponzor megjelenése további, folyamatos bevételnövekedést jelentene.

dvsceredmeny_170426

Eddig tart a kellemes hírek szakasza, a szórványos napsütést ismét megzavarják ugyanis a gonosz fellegek.

A nézőszámnövelésének lehetőségeiről ugyanis a jelentésben ez áll: “A nézőszámokkal kapcsolatosan talán a legnagyobb probléma, hogy nehéz felmérni pontosan mi okozza a szurkolók távolmaradását.” Ja igen, a jelentés linkjét majdnem lefelejtettem: DVSC Üzleti Jelentés 2016.

meme12

Nehéz felmérni? Nem tudják, mi okozza? Elképesztő… Talán szét kellene nézni. Vagy megkérdezni azt az 1000 bérletest, aki váltott bérletet és nem jár a meccsekre, hogy ugyan már, miért nem jössz? (Csak remélni tudom, a bérletvásárlóktól kérnek elérhetőségre vonatkozó adatot.) Esetleg egyeztetni az ultrákkal, vagy online felmérésben megkérdezni a Facebook 60 ezer (!) DVSC követőjét, hogy miért nem jöttök meccsre. Esetleg, tanulmányozni az általunk végzett felmérés adatait, összefüggéseit. Az mondjuk tetszik a jelentésben, hogy “ennek megoldására vissza kell szerezni a szurkolók bizalmát.” Egyetértek. Nagyon fontos lenne. Kérdés már csak a hogyan. (Ezt a jelentés nem taglalja, bár nem is ez a célja.)

A jelentés utolsó oldalán többek között pedig még ez is szerepel: “Továbbra is elsődleges szempont az utánpótlásfejlesztés, hogy minél több tehetséges saját nevelésű játékost tudjunk beépíteni a nagycsapatba.” Ennek a hogyanja talán még fontosabb, hiszen ez lehet az egyik kulcs a nézők visszacsábításáért folytatott küzdelemben is. Ennek ellenére, e témában a mai napon rendkívüli események történtek, melyek bizony tovább csorbítják a klub önképét és egy újabb szakadékot emelnek, éppen az akadémia és a nagycsapat, közvetetten pedig a klub és a szurkolók közé.

Bár hetek óta nyílt titok volt, hogy a nyáron az akadémiára érkező három portugál szakember komoly vitába keveredett az Akadémia magyar vezetésével és utánpótlásedzőivel, a helyzet megoldatlan maradt. A mai napig. Már ha nevezhetjük megoldásnak, hogy a portugálok a szerződésük felbontását kérték, ami megtörtént, a mai napon ki is pakoltak és “elbúcsúztak” az Akadémiáról. Kíváncsian várjuk, hogy fog erről beszámolni a helyi sajtó, illetve a DVSC tulajdonosai hogyan és mivel magyarázzák majd meg azt, hogy három külföldi szakembert 10 hónappal kinevezésük után elküldenek, miközben a pontosan (!) négy évvel ezelőtt, 2013.04.27-én átadott Akadémia az eltelt négy év alatt csupán egy Balogh Norbit tudott kinevelni magából (akinek átigazolása egyébként sem volt a legtisztább üzletek egyike).

JuveFan és Enderson ihletett formában:
maradjtalponmeme

Nagyon sok borongós gondolatot szül bennem az, ami mostanában a DLA-n folyik, de nem a DLA-ról szól elsődlegesen a cikk, úgyhogy menjünk tovább. Mondjuk az sem lesz túl pozitív.

Az üzleti jelentést a közgyűlésnek kell elfogadnia, ez a mai napon meg is történt, ott azonban több érdekesség is elhangzott Papp László polgármester szájából (forrás: Dehir). Nem akarok ítélkezni, szócsatába bocsátkozni, de jól tudjuk, a DVSC-nek a többségi tulajdonos Szima Gáboron kívül számos kisebbségi tulajdonosa van, többek között, pont az önkormányzatról van szó. Hogy mondhatja tehát azt, hogy “A teremben ülők nem tehetnek arról, hogy kevesebb a néző, mint az Oláh Gábor utcai stadionban…” Ez nevetséges, és hihetetlen kijelentés. Ki tehet akkor róla, ha nem a tulajdonosok?

De nem ez az egyetlen furcsa kijelentés, ami elhangzott tőle, hanem az is, hogy arra a felvetésre, hogy Debrecenben nagyon kevés játékost hívtak fel az akadémiáról az első csapathoz az utóbbi öt évben, így reagált: „Az viszont a vezetőedző döntése, hogy kit küld pályára”. Tehát nem a 33%-ban önkormányzati és 33%-ban egyetemi tulajdonban lévő Akadémia a hibás, hogy nem nevelt ki az elmúlt években NB I-re kész játékosokat, hanem természetesen Kondás Elemér, illetve az az általuk beajánlott Leonel Pontes, akivel papíron nem ők, hanem Szima Gábor kötött szerződést.

fameme

Az elmúlt évek felelőtlen döntései miatt elsődlegesen nem az önkormányzatot bíráltuk, de ezen kijelentések után megkérdőjeleződik bennem, hogy pontosan milyen viszonya is van a többi tulajdonosnak az Akadémiával és a DVSC-vel. Ez a “mosom kezeimet” hozzáállás Papp Lászlótól, legalább olyan szomorú, és a szememben megvetendő, mint például az, hogy a klub nem tudja pontosan, mi a szurkolók távolmaradásának oka. Térjünk már kicsit észhez, mert közben elherdáljuk az értékeinket, legyen az idő, pénz, alkalmazott, játékos vagy infrastruktúra. Egy kis összefogás a tulajdonosok között, egy kis összefogás a klub és a szurkolók között, olyan nagy kérés lenne? Olyan fantasztikus klubunk lehetne! Kérjük az érdekelteket, tegyenek érte!

Aki pedig teheti, legyen ott legalább a hazai mérkőzéseinken. Május 6-án ráadásul épp egy “Retroparty” közben fog majd kitörni egy DVSC-UTE meccs, szóval sálat, mezt elő és bulizzunk egy nagyot. Hátha csatlakoznak a jó bulihoz a játékosaink is! 😉

Csibu

A végére pedig egy Lucas-mém a portugálok távozása okán:
18190972_1533746093326100_275356462_n

 • ROOshnya

  Fasza cikk, tetszik. :)) A tartalma már kevésbé, de egy Papp László parafrázissal élve: arról nem a szerző tehet. Ha már Papp László, akkor viszont annyit megjegyeznék, hogy ha jól értem a mondanivalót – hozzáteszem, a linkelt cikkeket nem olvastam el – ez pont, hogy nem “mea culpa hozzáállás”. Utóbbi az lenne, ha elismerné a hibát.

 • narrator

  A portugálok távozásáról van valami hír/cikk/közlemény?

 • narrator

  A “mea culpa” részt én sem értettem az írásban. Pont arról szól a fejtegetés, hogy fel sem merült a felelősség vállalása. Csibu valamit benézhetett.

 • JuveFan1897

  Még nincs, de kíváncsian várjuk, hogy ki és hogyan kommunikálja le.

 • JuveFan1897

  Nem volt irónia.

 • Kálmán Horváth

  Értem én nagy részét és nem tetszik finoman fogalmazva sem. De! A szurkolók távolmaradásával annyira nem. Persze jobb lenne egy minőségi, alázatos, többségében magyar (saját nevelésű…) játékosokból álló csapatnak szurkolni, úgy, hogy nem kíváncsi senki az adatainkra. De ez a csapatunk. Most ilyen. Nekem sem tetszik, én is többre vágyom, de kimegyek. Kint vagyok nézem, szurkolok. Az életem része még így is. És egyik pillanatról a másikra nem tudom eldönteni, hogy nem fogok kijárni, mert nem megy. És nem is fog! Hajrá Loki!

 • Jamen

  Mi az igaz abból, hogy Herczeg összeverekedett a portugálokkal és végső soron ez vezetett a szakításhoz?

 • Jamen

  Míg Te fizetsz, hogy nézhesd a meccseket, ugyanezért a játékosok átlagosan 1,4 milliót kapnak havonta.

 • JuveFan1897

  Nem akarunk valótlanságot állítani, úgyhogy csak annyit mondok, hogy aki tud olvasni a sorok között, az tudja a választ.

 • joel

  Az durva…hihetetlen 😀

 • bakberci

  Ez a sorok közötti olvasásra biztatás ugyanolyan erkölcstelen, mint ahogyan korábban kitörölted a válaszodat, így az én viszontválaszom értelmetlenné vált. Vagy mondasz valamit, vagy nem. Ez egy sunyi, alattomos hozzáállás amit művelsz.

 • JuveFan1897

  Azért töröltem a válaszom, mert rájöttem a válaszra, ami a kérdésemben volt.

 • bakberci

  Akkor légy szives töröld az enyémet is ahogy kértem.

 • JuveFan1897

  Megtettem, bár te is tudod törölni a sajátod 🙂

 • bakberci

  Nyilván így több értelme van, hogy az eredeti hozzászólásomat törölted, nem azt, amit a te törölt válaszodra írtam. Gratula.

 • Kálmán Horváth

  Igazad van. De ezt tudtam. Persze én is szeretnék a pénzemért legalább jól szórakozni, de attól, hogy nem megyek, ő nem fog kevesebbet keresni. Teljesítmény-bérezés kellene a prémiumot meg szétosztani a nézők közt!

 • JuveFan1897

  Figyelj, ha valamit állítunk, és nincs rá bizonyítékunk, akkor az rágalmazás. Nem fogjuk saját magunk alatt vágni a fát, bocs.

 • csibu

  Az a része volt csak irónia, átírtam. A cikk egyik része sem irónia a mémeken kívül. Minden írott szöveget komolyan gondoltam.

 • bakberci
 • JuveFan1897

  Ne idegesíts már, légyszíves. Előbb azt kéred, hogy töröljem (ismét hozzáteszem, hogy te is tudnád), utána meg az a baj, hogy törlöm…

 • Zoltan Feher

  Ez sokkoló és meglepő…..Ja, nem!

  A könyvelés tele van simlis, nem tiszta számokkal, kiadásokkal.

  A DLA-n folyó szakmaiságról már sokan, sok fórumon felszólaltak, nem meglepő, hogy a portugálok nem élték túl az évet, úgy gondolom az itt marad helytartó gárda sem lesz hosszú életű.

  A keret tele szeméttel és olyan játékosokkal, akik amint vége a szezonnak már itt sincsenek, ha bent is maradunk, jövőre lehet újra építeni a csapatot nulláról, és ismerve a tudjuk ki átigazolási politikáját, garantálható, hogy az a röpke 6-700 milliócska haszon jobb helyre lesz elköltve, mintsem játékosokra.

  2017.06.30-al lejár a szerződése:
  Danilovics, Verpecz, Brkovics, Mészáros, Osváth, Nagy Zoli, Jovanovics, Feltscher és Suk játékosainknak.
  Kevala nem igazán aktív a csapatba kerülésért, hosszú távon vele sem számolok, így kapus poszton konkrétan NEM MARAD SENKI.
  Belső védőnk marad Szatmári és Szilvási valamint Koval Viktor.
  A jó hír, hogy a bal bekk pozícióban nem gyengülünk, mert Barna és Völgyi, valamint a mostanában helyettük ott játszó Ferenczi szerződése se jár le most.
  Jobb bekkjeink Osváth és Nagy Zoli szerződése is lejár, ott konkrétan NEM MARAD SENKI.
  Középpályáról Jovanovics, Feltscher szerződése jár le, valamint egyre többet lehet hallani Holman Dávid távozásáról is.
  Csatárposzton pedig Suk fél éves kölcsöne fog lejárni.

  Nem akarom a falra festeni itt a micsodát, de jelenleg egyik lejáró szerződésű játékossal sem hosszabbítottunk, pedig pontosan 1 hónap múlva ér véget az utolsó forduló, azután pedig a játékosok szétszélednek…

  Aki még mindig támogatja ennek a félőrültnek és sleppjének az ámokfutását és nyílt hazudozását, ami idestova 5 éve tart már, annak gratulálni tudok csak.

  Hajrá Loki!

 • Sanyi Tóth

  Az üzleti jelentés jövőképre vonatkozó soraiban valami borzalmasan mély félreértések fogalmazódnak meg. A klub nem hajlandó felismerni, hogy a korábbi éveknél sokrétűbb kedvezmények és szabadidős lehetőségek önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy a klub népszerűségét visszaállítsák, vagy minimum megakadályozzák az egyre romló tendenciákat. Amíg a csapat játékában, mentalitásában, a klubvezetés hitelességében és az utánpótlásmunka tudatosságában nem következik be LÉNYEGI VÁLTOZÁS, lehet hetente szépségverseny, csünghetnek rajtam tucatjával a 45 kilós hostess-lányok, az egyszeri és hétköznapi, mindenekelőtt szórakozni vágyó szurkoló számára továbbra is erős mérlegelés tárgya lesz az, hogy kimenjen-e hétvégén a stadionba, avagy sem. A szurkolótábor az Újpest ellen megmozdul, vélhetően jó hangulatra számíthatunk, ám hogy ebből sem sikerül majd levonni a megfelelő konzekvenciát (miszerint a vezetői szintű hozzáállásban és stratégiában is szükségszerű lenne belevágni valamifajta változtatásba, vagy minimum időszerű lenne már nekik is elindulni valamerre), abban teljes mértékig biztos vagyok!

 • Kolárik József

  Hát nem semmi. Minden magyar klubnál van valami svindli. A végèn még a szurkoló lesz a hibás nálatok is.úgy csinál minden klub mintha minőségi szolgáltatást nyújtana csak a bunkó szurkoló nem értékeli. Bede a volt spori majdnem ezt is nyilatkozta a minap. Nálunk a Fradinál hozzászoktam az állandó hazudozáshoz a vezetőink részéről de úgy látom a Loki sem marad le ebben.

 • csibu

  Már sokszor megkaptuk, hogy mi vagyunk a hibásak, mint szurkolók, meg mint blogoldal. Mutogatni a másikra mindig könnyebb.

 • tiberius

  Amikor a TEva megszüntette a támogatást,azt nyílatkozták,hogy az a pénz nem híányzik!!!Rövid távon nem,de hosszú távon szerintem meg fog…..Én is bérletes vagyok de nem mindig érzem azt,hogy nekem ott kellene lennem pedig nagyon sok mindent átéltem már a LOKIval.
  Kb két hete vette észre,hogy a stadion honlapjára az fb vel nem tudok belépni,a goggleval igen de az meg nem látja a stadion kártyámat!!!!Írtam a stadion e -mail címére gyorsan is kaptam válasz de még mindig nem oldodott meg a probléma!!!
  Apró de pozitiv változások azért már vannak,nem kell jegyet venni a tömegközlekedési eszközökre meccs előtt,s az új sörözönél is több érdekes program van.Beszélgetés a fiatal tehetségekkel,s már fél órával a meccs kezdése előtt ismertetik az összeállitásokat!
  Amig nem javul a játék ,nagyon sok idegenlégiós játszik addig ne isremélje senki ,hogy tolongani fognak a drukkerek a péztárak előtt!

 • Szabó Béla

  Egyrészt a mostani kommunikációs tevékenységnél már meg se lepődnék, ha nem is lenne arról hír, hogy a portugálok távoznak, vagy ha igen, akkor csak lerendezik annyival, hogy “távoztak”.
  Olvastam a cikket én is a Dehíren tegnap, tipikus “nesze semmi fogd meg jól” nyilatkozat, tipikusan politikus hozzáállás. Egyik tanárom mondta az egyetemen, hogy az a jó politikus, aki úgy beszél sokat, hogy a mondanivalójában nem szerepel, az “igen”, “nem”, tények és konkrét időpontok.
  Mindig a fejétől bűzlik a hal, de mégsem képesek felismerni a hibát, csak mutogatni másra.
  A szurkolói mentalitásról meg annyit, hogy átlagban meg a Fradi meccseire járnak a legtöbben (na jó mostanában a Honvéd, meg a Vasas meccseire, de csak addig míg ki nem durran a lufi), akkor az MLSZ-re mutogatnak, hogy országos tendencia a fogyás, nem érdeklik őket a bérletesek, mert kifizették az összeget, ki nem szarja le, ha kimennek, vagy sem. Az ultrák sem értek el semmit a távolmaradással, szóval azzal nem károsítod, meg becsmérled a klubot, ha nem mész ki, mert a kisebbség, az a kevés hülye (köztük én is) aki még kimegy, önigazolást ad a klubnak. Akkor lehetne elérni változást, ha általános bojkottot hirdetnének a szurkolók és kollektíven nem mennének ki a meccsre, vagy mondjuk félidőben, vagy a 60. percben mindenki fogná magát és hazamenne. Addig amíg szurkoló van, úgy se változik semmi.
  A pénzügyi helyzetről meg annyit, hogy mindenki aki valamilyen szinten foglalkozik pénzzel, az belelát a pénzügyekbe, kreatívan könyvelni meg nem nehéz, főleg, ha összemosódások is vannak, és ide-oda teszem a pénzemet.

 • bakberci

  Egész pontosan azt nyilatkozták, hogy az így kieső összeg a DVSC költségvetésének stabilitását nem érinti. Ez teljesen mást jelent, de itt sikert arathatsz ilyen kis csúsztatással.

 • tiberius

  Te ezt csúsztatásnak veszed én meg az előre látás hiányának!Ha elolvasod a beszámolót kitünik belőle ,hogy csak a játékos eladások miatt állunk jól….de mi lesz holnap s holnap után????

 • JuveFan1897

  Évente 50 milliót adott a TEVA tudtommal, ami manapság aprópénznek számít. Nyilván minden forint értékes, de még jelen helyzetünkben sem oszt vagy szoroz sokat az az összeg.

 • csibu

  Ráadásul ezzel be is árazzuk magunkat: ha 50 millióért is megvehető az ami máshol 10-szer ennyi, azzal önmagunkat kicsinyeljük le. Pláne, ha közben a tulajdonosok a klub értékét milliárdokban határozzák meg.

 • Severus

  No, nem tudnátok megszólaltatni a feleket? Szigorúan minkét oldalt (portugálok és HB)…

 • Jamen

  Ezekről a dolgokról senki nem beszél, beszélhet.(szerződési kötelmek)

 • Jamen

  Arra azért kíváncsi lennék, hogy kinek engedett el a klub tartozást.Ez is benne van a beszámolóban.

 • Severus

  ettől tartottam, de hátha…
  mondjuk a civishír elég erős állításokat tett, arra reagálhatnának

 • Jamen

  A klubra nem igazán jellemző a reagálás.Ennek is biztosan megvan az oka.

 • Severus

  nem is a klubra gondoltam a civishír kapcsán, hanem a portugálokra – konkrétan amiatt, hogy eltávolították őket az eredménytelenség miatt…

 • joel

  https://www.dvsc.hu/dla/szakmai-stab
  szep kis tarsasag…(futball)analfabetak gyulekezete…(a portugalokat nem ismerem)

 • csibu

  Nem fognak ezzel kapcsolatban nyilvános interjút adni. Talán pár év múlva. Akkor meg már “minek”. Látod, a mai egyik megyei online hírlap cikkében is az állt: Herczeg sem kommentálja a dolgot.