Az álmok színháza

Aki nem teljesen járatlan a külföldi labdarúgás világában, jó eséllyel ismeri a Manchester United híres stadionjának, az Old Traffordnak a „becenevét”: The Theatre Of Dreams, azaz Az álmok színháza. Bár személy szerint nem vagyok a vörös ördögök nagy híve, de a holnap este 19 órától kezdődő, Diósgyőr elleni meccs kapcsán mégis ez jut akaratlanul is az eszembe. A mezőkövesdi stadion ugyanis mindkét csapat szurkolótáborának az álmok színháza lesz holnap este.

oldtrafford

Nem olyan rég volt a múlt nyár, amikor a labdarúgó válogatottunk felejthetetlen meccsekkel és EB meneteléssel ajándékozott meg minket. Döbbenetes élmény volt látni az extázisban tomboló embereket, a felhőtlen ünneplést, megélni azt, milyen erőket képes megmozgatni a futball, és hogyan képes addig elképzelhetetlen mértékű összefogást kovácsolni emberek között. Már szinte teljesen elfelejtettem addigra, mit is jelent igazán izgulni egy csapatért, a torkomban dobogó szívvel nézni, merre tart a labda. Akkoriban klubcsapat szinten, a Lokival kapcsolatban rég nem volt ilyen élményem, amikor igazán éreztem a tétet.

Az idei szezon viszont szép lassan megtanított újra minderre. Nem arról álmodtam ugyan, hogy így alakul, és a kiesés elkerülése lesz a szurkolásom tárgya, de ezzel már nem is tudunk mit kezdeni, és most különösen fontos félretenni ezt a csalódottságot magunkban. Igazat kell adnom Herczeg Andrásnak: a Diósgyőr elleni meccs miatt tényleg újra futball-láz lett Debrecenben, és sokan élhettük meg a héten, hogy ha csak egy pillanatra is eszünkbe jut a szombat este, görcsbe rándult a gyomrunk.

LINEUP111495824106384

Mint tudjuk jól, sajnos csak kevés nézőnknek adatik meg, hogy élőben is átélhesse ezeket az izgalmakat. Az ő helyzetük kiváltságos, történjen is bármi: nem csupán nézői, alakítói is lesznek az eseményeknek. A futball ugyanis valóban színház, de nem úgy, mint sokan azt tévesen értelmezni szokták. Az alapvető célja tényleg a szórakoztatás, azonban itt a nézők maguk is befolyásolói a cselekménynek. Az, amikor egy csapat együtt tud lélegezni és küzdeni a szurkolóival, olyan lelki és mentális fölényt jelent, amit nagy hiba lenne lebecsülni. Félhetnénk is persze ettől, hiszen a Diósgyőr lesz hazai pályán, és a szurkolótáborukat sem kell senkinek bemutatni, de nekünk éppen elég az, ha felvesszük majd a versenyt a hazaiakkal, függetlenül a létszámfölénytől. Ha azt érzi a csapat, hogy nem hagytuk őket magukra, az rengeteget jelenthet nekik, ebben hiszek. Éppen ezért, kedves szurkolótársaim, akik a helyszínen lesztek, tudjátok, hogy rajtatok is sok múlik majd!

Szeretnék üzenni a játékosainknak is, hátha eljut hozzájuk. A Loki egy nagyon különleges klub, mely nem a szokványos módon működik. Az a focista, aki ezért a csapatért hajlandó küzdeni és mindent megtenni, és ezzel örömet szerezni a drukkereknek, egy nagy család részévé válik, és ebből nagyon nehéz kiesni, egy életen át elkísér. Mi, debreceni szurkolók rendelkezünk egy furcsa „kollektív tudattal”, mely elraktározza az összes pozitív élményt, amit egy labdarúgónknak köszönhettünk, és akár évekkel, évtizedekkel később is emlékszünk rá, hálásak vagyunk érte. Ez a közeg egy dolgot viszont nagyon nehezen visel el, az alibizést. Ha azt látjuk, hogy megszakadtok értünk és a győzelemért a pályán, akkor megbocsátunk mindent, és erre emlékezünk. Tudom, hogy nagy lesz a nyomás holnap rajtatok, de a Loki mezét felhúzni nagy megtiszteltetés, még a mostani, nehezebb időszakban is, és ezért a klubért küzdeni és diadalmaskodni hihetetlen érzés tud lenni, amit kívánom, hogy holnap este éljetek át!

És persze mindnyájunk szerepe fontos, azoké is, akik csak az m4sport.hu stream-adásán keresztül szurkolnak. Emlékszem, micsoda élmény volt hallani az EB meccseken a gólöröm hangját mindenhonnan, ahogy szállt a levegőben. Ez a láthatatlan egység és összefogás sok erőt adhat szintén.

Holnap este eljön tehát az előadás ideje, felmegy a függöny, és álmok feszülnek majd egymásnak. Kívánom, hogy végül mindkét félnek Happy enddel záruljon a történet, de most igazán csak a sajátunk számít. Herczeg András egyszer már jó darabot rendezett a mezőkövesdi stadionban, akkor nyerni tudtunk, reméljük, hogy most is hasonlóan sikeres tud lenni. Mi pedig merjünk bízni és reménykedni az álmok színházában, mert hiába fájó a kudarc lehetősége, megélni a pillanatot is csak így lehet igazán.

Mindörökké hajrá Loki!

Enderson

 • Jamen

  Én meg azt hittem rájuk gondoltál:
  https://www.youtube.com/watch?v=0lWrkxzWA5M

 • Lucas

  Glory glory hajrá Loki! <3
  https://www.youtube.com/watch?v=hKneQI1yUFI

 • Jamen

  Meggyőződésem, hogy mindaddig döntetlen lesz a meccs,amíg az MTK meg nem szerzi a vezetést.Ha a Paks vezet több góllal,vagy az MTK vezet, akkor mi is éles meccset játszunk.Mindenki taktikázni fog holnap, mert szerintem mi sem akarjuk, hogy a Diósgyőr kiessen.

 • DEBRECENIVSC

  Szerintem meg nem fogunk arra várni, hogy a Paks lőjön gólt, így mi majd mindent megteszünk hogy gólt szerezzünk zárt védekezés mellett.

 • joel

  Miert jatszanank mi elesebb meccset ha a Paks tobb gollal vezetne? Pont akkor jo mindkettonknek az iksz.

 • csibu

  Jaja, Jamen hozzászólásában van valami. Biztos, hogy figyelik majd a másik meccs alakulását, és felpörögnek az események, ha vezetést szerez az MTK. Ez is egy jó téma, hogy vajon mennyire képesek a játékosok ezt figyelmen kívül hagyni és vajon bemondják-e a hangosbemondóba a többi meccs aktuális állását.

 • dvscloki

  Bandi bá nem fog taktikázni,az első perctől támadni fogunk.Ez nem az a helyzet,és mi most nem vagyunk azok,akik taktikázhatnak.
  Ja és igen,nem bírok aludni…
  Mindörökké!!!

 • gyula53

  Mennyiben a Paks vezet, az mindkét csapatnak jó, csak arra nem szabad alapozni. Az utolsó percben is megfordulhatnak a dolgok./ lásd Mezőkövesd-Paks/ Hajrá Loki! A döntetlen nekünk jó, de erre játszani nem szabad.

 • gyula53

  Az utolsó mondatomban a döntetlen a mi meccsünkre vonatkozott. A Paks döntetlenje mindenkinek jó, csak az MTK-nak nem.

 • gyula53

  Arra sem szabad várni, hogy a Diósgyőr lőjön gólt,mert akkor nagy a baj.

 • tiberius

  Ha Lucasnak az élőadásban elmondottak az év kommentje,akkor nálam ez az év legjobb, leghátborzongatobb beharangozója! Köszönöm Enderson!!!

 • Jamen

  Mert akkor aki nyer, az végezne előrébb és nem kell egy win-win tipusú döntetlenre játszani.

 • Jamen

  Igen Csibu, hiszem, hogy az az érdekünk, hogy a két keleti csapat bennmaradjon és ezért most az sem érdekelne, ha békés döntetlen lenne, miközben kiesik az MTK.Természetesen erre csak akkor van reális lehetőség, ha nem vezet az MTK.Amíg a Paks-MTK döntetlenre áll, addig sem szabad erre alapozni, mert valóban, akár a 93.-ik percben is győzhetnek a kék-fehérek……

 • öcsisajt

  Nem kell a Pakssal foglalkozni mert benne van a pakliban,hogy leadja a pontokat? Nekünk menni kell azt nyerésre játszani.Azt viszont nem értem nyálas Holman miért kezd?? Bandi ha látta az utóbbi meccseit és bízik benne? Lelke rajta de egy nyegle faxkalap és el akar menni,neki a kiesésben van érdekeltsége mert akkor ingyen mehet.

 • Jamen

  Úgy tudom, még nincs kezdőcsapat.

 • Jamen

  A rémálomnak vége, felejtsük el!