Power Rankings #1

A héten kezdődő 2017-2018-as szezonban is folytatjuk Power Rankings sorozatunkat, azaz bizonyos időközönként rangsoroljuk az NB I csapatait az aktuális forma, és a szubjektív véleményünk alapján. Az első rész mindig különleges, hiszen innentől kezdve ehhez viszonyítunk, ez lesz a mérleg nyelve a szezon végén. Így aztán alaposan meggondoltuk, hogy melyik csapatot hányadik helyre jósoltuk.

pr17181

Hat szerkesztő összeállította a saját sorrendjét, ezek átlaga adja a végleges sorrendet. A csapatok neve után a tavalyi helyezésük olvasható zárójelben.

1. Videoton (2.)

Én személy szerint továbbra is tartom, óriási blama, hogy a Vidi nem tudta tavaly megnyerni a bajnokságot. Igaz, hogy volt egy erőn felül teljesítő Honvéd és Vasas, de a Fradi hamar kiszállt a versengésből, és a keretük játékerejét ismerve egyértelműen ők voltak az esélyesek. Idén újra nekifuthatnak, és most talán révbe is érhetnek: a tavalyi két meglepetéscsapat idén nem fog annyira brillírozni a korai kezdés, és a kezdeti többlet meccsterhelés miatt (ami a Vasast már nem is érinti), a Fradi pedig idén is nagy talány lesz, így ennek a szezonnak a Videoton a fő aranyesélyese.

2. Ferencváros (4.)

Érdekes a Fradi helyzete, igazoltak nagy neveket idén is, de továbbra is talány, hogy miért nem képesek úgy szerepelni, ahogy ilyen kerettel illene. Thomas Doll személye már régóta megosztó a zöld-fehéreknél, szerintem egy edzőcsere rájuk férne, és felfrissíthetné őket. Nem kell amiatt tartaniuk, hogy a nemzetközi menetelés miatt nem fogják bírni a kettős terhelést, ugyanis a következő kör vélhetően a végállomás lesz a számukra. Ettől függetlenül nem érezzük, hogy a bajnoki címért idén versenyben lehetnének.

3. Felcsút (újonc)

Ezt még leírni is rossz… Visszatért a mindenki által gyűlölt, mesterségesen létrehozott és állami pénzen üzemeltetett “akadémia”. És nem is bízzák a véletlenre, ugyanis komoly vásárlásba kezdtek, gyakorlatilag a fél NB I-et felvásárolták. Mindezek mellé még egy magyar szinten jónak mondható edzőjük is van, aki láttuk, hogy tavaly ősszel mit hozott ki a Mezőkövesdből. Így aztán hiába a rengeteg új játékos, Pinyő hamar csapatot faraghat belőlük. Lehet, hogy jócskán túlbecsüljük őket, de a keretük alapján simán befuthatnak a harmadik helyre – reméljük, hogy tévedni fogunk.

4. Honvéd (1.)

Furcsa ezt mondani, de a címvédő idén még a dobogóért sem biztos, hogy harcban lesz. Óriási veszteség volt a Kispesten Marco Rossi távozása, és kérdéses, hogy a BL meccsek mellett hogy bírják majd a szezon elején a bajnoki meccseket is. Még ha ki is esnek, akkor is rámegy erre 2-3 fordulójuk, ami rögtön meghatározhatja a teljes további szezont. Óriási kérdés, hogy az új holland edzővel milyen lesz majd a Honvéd, de aligha fogja Rossi mentalitását és stílusát továbbvinni, pedig épp annak köszönhetően szerezték meg a bajnoki címet az előző kiírásban.

5. Vasas (3.)

A Vasas bőven erőn felül szerepelt az előző szezonban, és bár ősszel még a bajnoki címért is versenyben voltak, aligha elégedetlenek a harmadik helyezéssel és a kupadöntős szerepléssel. Azt hiszem nem kockáztatok, ha kijelentem, hogy idén nem fognak ilyen jó évet futni. Már tavasszal is jócskán bukdácsoltam, ám mert a riválisok is folyamatosan hullajtották a pontokat, végül befutottak a harmadik helyre. Idén viszont korábban kellett kezdeniük az Európa Liga miatt, és a keretük sem erősödött sokat. Kiesési gondjaik nem lesznek, viszont a dobogóért idén nem lesznek harcban.

6. Újpest (7.)

A legnehezebb dolgunk az Újpesttel van, hiszen hosszú idő után újra igazolhattak, és ezt ki is használták, rengeteget változott a keretük, kulcsemberek távoztak, azonban érkeztek is magyar szinten jónak mondható játékosok. Kérdés, hogy Vignjevics tud-e belőlük hamar egységes csapatot faragni, vagy az idei szezon még rámegy az építkezésre. A tavalyinál biztosan jobban fognak szerepelni, de azért vérmesebb reményeik még aligha lehetnek idén, pláne ha a címercsere miatt elvesztik a szurkolóik támogatását is.

7. Haladás (6.)

A bajnokság egyik leghektikusabb csapata évről évre a Haladás. Általában egy jó szezont egy rosszabb követi az esetükben. Tavaly jól szerepeltek, úgyhogy idén lehet, hogy hátrébb végeznek majd. Sok a fiatal a keretben, nem is nagyon igazoltak, így abból kell gazdálkodniuk, ami van nekik. Mészöly Géza viszont minden évben hozzá tudja adni azt a kis pluszt, ami ilyen esetben szükségeltetik. Kísértetiesen hasonlítanak amúgy ilyen szempontból a Pakshoz.

8. DVSC (8.)

A mi szereplésünket tekintve volt a legnagyobb egyet nem értés a szerkesztők között. Abban egyet értettünk, hogy kiesési gondjaink nem lesznek (és sajnos dobogós reményeink sem), viszont ezt leszámítva nagyon széles skálán lőttük be a lehetséges végső helyezésünket. Az optimistábban a 6., a pesszimistábbak a 10. helyre várják a Lokit, és egyet is tudok érteni ezzel a skálával, ahogy azt korábban is elmondtam, a nagy tülekedés miatt bárhol végezhetünk ebben a tartományban, még azt is meg merem kockáztatni, hogy talán feljebb is, egy kis szerencsével. Egyelőre nehéz belőni, hogy játékerőben hol leszünk, vélhetően 3-4 forduló választ ad erre a kérdésünkre is.

9. DVTK (10.)

Bódog Tamás megmentette a Diósgyőrt a kieséstől, és idén az ő mentalitásával aligha lesznek kiesési gondjai a Diósgyőrnek. Talán még alá is becsüljük őket, bár az is jellemző volt, hogy többet vártunk tőlük, mint ahol végül végeztek. Így aztán egyelőre egy stabil alsóházi-középcsapat titulus van kinézőben nekik, de annyira szoros lesz a mezőny, hogy simán elképzelhető, hogy ennél sokkal jobb helyen végeznek majd.

10. Paks (5.)

Minden évben alábecsüljük a Paks erejét, ez már-már LokiBlog hagyomány, de vélhetően nem csak mi vagyunk így velük. Tavaly is a tabella hátsó részére vártuk őket, ehhez képest befutottak az ötödik helyre. Évek óta alig igazolnak játékosokat, szinte minden évben gyengülnek egy picit, mégis van egy olyan magja a csapatnak, ahonnan ha 1-2 játékos kikerül, nem érzik meg, és pótolják őket fiatalokkal. Idén nagyon nagy tumultus várható a harmadiktól a tizedik helyik, így könnyen elképzelhető, hogy idén is alábecsüljük őket, de jelenleg úgy érezzük, hogy ebben az évben nem jön ki nekik a lépés.

11. Mezőkövesd (9.)

Tavaly hihetetlen módon menekült meg a Mezőkövesd a kieséstől, amihez kellett, hogy az utolsó fordulókra edzőt cseréljenek. A nyáron jócskán meggyengült a keretük, az erősítések pedig eddig nem szóltak olyan nagyot, így ebben a szezonban már nem biztos, hogy megússzák. Én személy szerint úgy érzem, hogy ők és a Balmazújváros is jócskán a mezőny mögött fog végezni, és idén nem lesz olyan kiélezett harc a bennmaradásért, mint tavaly volt.

12. Balmazújváros (újonc)

Minden szezonban van egy csapat, amely kilóg a mezőnyből lefelé, és simán kiesik. Ha visszatekintünk a korábbi évekre, mindig találunk rá példát: Gyirmót, Békéscsaba, Pápa, Kaposvár, Eger, Zalaegerszeg, Szolnok, Diósgyőr, REAC, Sopron… Ezek az elmúlt tíz szezon utolsó helyezettjei, akik kivétel nélkül nagyon simán búcsúztak, rendszerint már 5-6 (vagy még több) körrel a szezon vége előtt. Az az érzésünk, hogy idén ez a sors a Balmazújvárosra vall. A megye második NB I-es csapata nagy meglepetésre jutott fel az NB II-ből, és nem is nagyon erősítettek az élvonalra, a játékospolitikájuk a Gyirmótéhoz hajaz, ők is a feljutókkal vágtak neki a szezonnal, de hamar belátták, hogy így nem lesz meg a bennmaradás. Ráadásul a sikerkovács, Feczkó Tamás is elhagyta a csapatot, és az a Horváth Ferenc lett az utódja, aki tavaly a Diósgyőrt kis híján kiejtette. Mindezek fényében nem jósolunk nekik sok pontot a következő szezonban.

 • Levente Vertesi

  Szerintem a Felcsút nem fog olyan jó helyen végezni. Hiába Pintér, a világ jelenlegi legeslegjobb magyar edzője, a túl sok sztár fogja okozni a csapat vesztét, hiszen egyrészt kiszorítják egymást, másrészt elönzőzik a játékukat, nem fognak tudni csapatként együtt működni! Én a tabella végére várom őket a szerintem bent maradó Mezőkövesd és a kieső Paks közé! A Loki erős középcsatár lesz!

 • csibu

  Nem sok esélyt látok rá, hogy bármelyik gondolatod igazzá váljon, de bízzunk ebben.

 • Tom Tom

  Én azért félek az általatk “leírt” Mezőkővesd 11. helyétől. Szerintem jobbak(de ne legyen igazam). Remélem hétvégén lenyomjuk őket mint a bélyeget!!!

 • Layash

  Pintér nem fogja tűrni az önzősködést a játékosaitól.
  Nem szeretjük a felcsúti csapatot, főleg azt nem, amit képvisel, de úgy tűnik az igazolások ott az edző kérésére történtek, illetve szívfájdalom nélkül el is küldte azokat, akikkel nem tudott, nem akart együtt dolgozni.
  Arra kíváncsi leszek, így, hogy kedve szerint igazolhatott Pintér játékban fejlődnek-e, vagy marad továbbra is a betonvédelemből kontrázás náluk.
  A Videoton erős játékoskerete miatt jósolnak egyértelmű bajnoki címet nekik, de ne felejtsük el, hogy új edzőjük van, ebből jól is kijöhetnek, de rosszul is, igaz a jót erősíti, hogy a keretükben is elég sok a délszláv, akiknek nem lesz szokatlan az edzőjük stílusa.
  A Fradi ott lesz a dobogón, de sótlan a játékuk, és semmit nem fejlődtek, szórják a pénzt, fél évente lecserélik a fél csapatot, nem látszik nyoma sem, hogy tulajdonképpen mit is akarnak játszani.
  A Honvédnál Rossi évek alatt rakta össze a csapatot, betanított egy játékot, de most jött egy holland edző, aki valószínűleg mást akar majd játszatni, és a keret is gyengécske a dobogóhoz – középcsapat lesznek.
  A Vasas meglepően erős ősz után már tavasszal is visszafogottan teljesített,, őket is inkább a középmezőnybe várom, a dobogó sok.
  Az Újpest végre tudott igazolni, elvileg erősödtek így, ha nem mérgesedik el a viszony a klubon belül (lásd most is a címer vita), helyezésben, játékban is előrébb kellene lépjenek, de a dobogó szerintem nem reális (4-6 hely), viszont, ha nem lesz nyugalom a klubon belül, az kihathat a játékukra is.
  A Diósgyőr előrébb fog lépni, talán az egyetlen klub, ahol Bódognak köszönhetően sejthető valami hosszabb távú elképzelés, ott valahogy átgondoltabbnak tűnik a csapat építés, mint nálunk

  A többi csapat közül a Balmazújváros lefelé fog kilógni szerintem is, nem akarom megbántani őket, mert ők voltak azok, akik kiharcolták az NB1-es tagságot, ott lett volna a lehetőség a “nagy múltú” klubok előtt, de nem ők lettek a feljutók, viszont a magyar futballnak valóban nem ad pluszt a valódi bázis nélküli csapatok NB1-ben szereplése, a Felcsút sem, és a Kisvárda sem lett volna jobb az Újvárosnál.
  A Haladás, a Paks, a Mezőkövesd és a Debrecen között nüanszokon fog múlni a különbség, pozitív, vagy negatív irányban.
  Úgy gondolom én is, hogy a Mezőkövesd most picit gyengébb, mint a másik három, de nincsenek nagy különbségek.
  Azt kívánom, legyen igazuk az optimistáknak, legyen a Loki erős középcsapat, ne legyenek kiesési gondjaink, de sajnos, ha a nüanszok rossz irányba picit is tolódnak, akkor bizony bajban leszünk.
  Meg lehet nézni a játékos keretünket, nem tudnánk egy olyan csapatot összerakni, ahol azt mondhatnánk, hogy ez egy stabil, megbízható csapat, több poszton nem tudjuk felmérni, hogy az oda kerülő játékos mire lesz képes. Az kevés lesz, ha csak 2-3 újonc nyújt megbízható teljesítményt. Kapuba van egy Novota, aki jó kapus, de sérülések hátráltatták az utóbbi években, és ha ő nem védhet, valamelyik ifiistának kell felnőni a feladathoz – ami nem lehetetlen csak lutri a legfontosabb poszton.

  Lyukas a védelmünk, már a kezdő négyest sem egyszerű össze rakni, megbízható helyettesítőkről nem is szólva. Középpályán azt mondom, létszámban megvagyunk, ha nincs sérült, eltiltott, mert, ha helyettesíteni kell valakit, oda is olyan játékost kell beküldeni, aki vagy megoldja a feladatot, vagy nem.
  Ezek után az már jelentéktelen probléma, hogy ki legyen a csatár… Ami még nagyon fontos lesz, az a csapat egység, a küzdő szellem, és bizony a rutinos játékosaink ebben nem nagyon jeleskedtek, a fiatalok mentalitását nem ismerem, de az idősebbek között nem nagyon van megalkuvás nélkül, buldogként küzdő, alibizésre hajlamos annál inkább. Nagyon sok egyenlőre ismeretlen tényezőnek kell ahhoz pozitívan össze jönni, hogy a többek által elképzelt 6. helyen zárjuk a bajnokságot, de legyen igazatok.

  Én pillanatnyilag nem látok többet jelenleg a csapatban a 8-10 helynél, mert nem lehet az egész bajnokságot 11 emberrel lejátszani, még 16-al is nehéz, és nem lehet tudni, van-e 16 játékosunk, aki tudja hozni a nem túl magas NB1-es átlagot

 • Szabó Béla

  Egészen elképesztő, hogy mennyire kiszámíthatatlan a mezőny, én nem mernék egyértelműen pontos helyezésekbe bocsátkozni. A Loki (meg még pár csapat) nekem is nagy talány, talán a helyiekben lehet bízni, hogy ők tényleg megpusztulnak a klubért, amely vonzó lehet a nézőknek.
  A Videoton “elméletileg” felfelé lóg ki, de van bennük hiba, nézzük csak meg a máltaiak elleni meccseket is. Tényleg olyan sűrű, hogy ha valaki kifog egy 4-5 meccses jó vagy rossz periódust, a tabella másik végén találhatja magát, közhelyeket puffogtatva, szerintem legalább 4-5 meccs, vagy az első kör végére fognak kikristályosodni az erőviszonyok.

 • csibu

  Valamiért nem minden komment jelenik meg a cikkek alatt. utánanézünk. Ez Layash kommentje

  Pintér nem fogja tűrni az önzősködést a játékosaitól.
  Nem szeretjük a felcsúti csapatot, főleg azt nem, amit képvisel, de úgy tűnik az igazolások ott az edző kérésére történtek, illetve szívfájdalom nélkül el is küldte azokat, akikkel nem tudott, nem akart együtt dolgozni.
  Arra kíváncsi leszek, így, hogy kedve szerint igazolhatott Pintér játékban fejlődnek-e, vagy marad továbbra is a betonvédelemből kontrázás náluk.
  A Videoton erős játékoskerete miatt jósolnak egyértelmű bajnoki címet nekik, de ne felejtsük el, hogy új edzőjük van, ebből jól is kijöhetnek, de rosszul is, igaz a jót erősíti, hogy a keretükben is elég sok a délszláv, akiknek nem lesz szokatlan az edzőjük stílusa.
  A Fradi ott lesz a dobogón, de sótlan a játékuk, és semmit nem fejlődtek, szórják a pénzt, fél évente lecserélik a fél csapatot, nem látszik nyoma sem, hogy tulajdonképpen mit is akarnak játszani.
  A Honvédnál Rossi évek alatt rakta össze a csapatot, betanított egy játékot, de most jött egy holland edző, aki valószínűleg mást akar majd játszatni, és a keret is gyengécske a dobogóhoz – középcsapat lesznek.
  A Vasas meglepően erős ősz után már tavasszal is visszafogottan teljesített,, őket is inkább a középmezőnybe várom, a dobogó sok.
  Az Újpest végre tudott igazolni, elvileg erősödtek így, ha nem mérgesedik el a viszony a klubon belül (lásd most is a címer vita), helyezésben, játékban is előrébb kellene lépjenek, de a dobogó szerintem nem reális (4-6 hely), viszont, ha nem lesz nyugalom a klubon belül, az kihathat a játékukra is.
  A Diósgyőr előrébb fog lépni, talán az egyetlen klub, ahol Bódognak köszönhetően sejthető valami hosszabb távú elképzelés, ott valahogy átgondoltabbnak tűnik a csapat építés, mint nálunk

  A többi csapat közül a Balmazújváros lefelé fog kilógni szerintem is, nem akarom megbántani őket, mert ők voltak azok, akik kiharcolták az NB1-es tagságot, ott lett volna a lehetőség a “nagy múltú” klubok előtt, de nem ők lettek a feljutók, viszont a magyar futballnak valóban nem ad pluszt a valódi bázis nélküli csapatok NB1-ben szereplése, a Felcsút sem, és a Kisvárda sem lett volna jobb az Újvárosnál.
  A Haladás, a Paks, a Mezőkövesd és a Debrecen között nüanszokon fog múlni a különbség, pozitív, vagy negatív irányban.
  Úgy gondolom én is, hogy a Mezőkövesd most picit gyengébb, mint a másik három, de nincsenek nagy különbségek.
  Azt kívánom, legyen igazuk az optimistáknak, legyen a Loki erős középcsapat, ne legyenek kiesési gondjaink, de sajnos, ha a nüanszok rossz irányba picit is tolódnak, akkor bizony bajban leszünk.
  Meg lehet nézni a játékos keretünket, nem tudnánk egy olyan csapatot összerakni, ahol azt mondhatnánk, hogy ez egy stabil, megbízható csapat, több poszton nem tudjuk felmérni, hogy az oda kerülő játékos mire lesz képes. Az kevés lesz, ha csak 2-3 újonc nyújt megbízható teljesítményt. Kapuba van egy Novota, aki jó kapus, de sérülések hátráltatták az utóbbi években, és ha ő nem védhet, valamelyik ifiistának kell felnőni a feladathoz – ami nem lehetetlen csak lutri a legfontosabb poszton.

  Lyukas a védelmünk, már a kezdő négyest sem egyszerű össze rakni, megbízható helyettesítőkről nem is szólva. Középpályán azt mondom, létszámban megvagyunk, ha nincs sérült, eltiltott, mert, ha helyettesíteni kell valakit, oda is olyan játékost kell beküldeni, aki vagy megoldja a feladatot, vagy nem.
  Ezek után az már jelentéktelen probléma, hogy ki legyen a csatár… Ami még nagyon fontos lesz, az a csapat egység, a küzdő szellem, és bizony a rutinos játékosaink ebben nem nagyon jeleskedtek, a fiatalok mentalitását nem ismerem, de az idősebbek között nem nagyon van megalkuvás nélkül, buldogként küzdő, alibizésre hajlamos annál inkább. Nagyon sok egyenlőre ismeretlen tényezőnek kell ahhoz pozitívan össze jönni, hogy a többek által elképzelt 6. helyen zárjuk a bajnokságot, de legyen igazatok.

  Én pillanatnyilag nem látok többet jelenleg a csapatban a 8-10 helynél, mert nem lehet az egész bajnokságot 11 emberrel lejátszani, még 16-al is nehéz, és nem lehet tudni, van-e 16 játékosunk, aki tudja hozni a nem túl magas NB1-es átlagot