A nyár legfontosabb meccse jön

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor végleg lezárhatjuk az előző szezont, elfelejthetjük a rossz emlékeket, és átadhatjuk helyüket valami újnak, remélhetőleg valami sokkal kellemesebbnek. A szombati napon kezdetét veszi a 2017/18-as szezon, itthon fogadjuk a Mezőkövesdet. Kérdés, hogy ezzel új időszámítás is kezdetét veszi-e a Lokinál, vagy marad minden a régiben? Meccsbeharangozónk egyben a nyár és az év beharangozója is.

mezbor

Az új időszámítás kezdete arra irányul, amit az elmúlt hetekben hangoztatott a Loki vezetősége. “A helyi szakemberek és saját nevelések kezébe teszik a Debrecent, mert eredményesebb lesz, mint a külföldiekkel.” Nagyjából így szólt az üzenet. Hogy ez valóban megvalósul-e és ténylegesen eredményesebb lesz-e, a következő hónapokban kiderül. Személy szerint félek tőle, hogy az új időszámításról lemarad majd az első pár karakter és csak az ámítás marad.

A sok fiatal játékos ígérete ugyanis szép dolog, sőt, támogatni kell, de jómagam szkeptikus vagyok, hiszen ezen labdarúgóink többsége már évek óta megkaphatta volna a bizalmat, valamiért ez mégis elmaradt. A kockázat pedig két oldalról is jelen van: ha túl sok ifit bepakolunk egyszerre, nem biztos, hogy fizikailag és mentálisan elbírják a terhelést. Ha viszont az eredeti ígéretek ellenére a tapasztaltabbak, korábban is a DVSC első keretében futballozók játszanak (erre azért nagy az esély egy Novota, Mészáros, Bényei, Ferenczi, Tőzsér, Filip, Jovanovic, Holman, Takács, Tisza tízessel, kiegészülve Szatmárival), akkor joggal érheti kritika a ház elejét: nem ezt ígértétek.

Persze bárkiket is lássunk a pályán, ha a teljesítménnyel nem maradnak adósak, nem fogunk bosszankodni (legfeljebb azon, hogy arra a 2-3 posztra miért nem erősítettük meg a keretünket). A jó teljesítmény alapja pedig az lehet, ha kiegyensúlyozott évet nyújtunk, ha tiszták a játékosok előtt a feladatuk, ha csapatként küzdenek, ha nem folyamatosan a kiesés elől menekülnek. Ez az a pont, ahol elérkezünk a Mezőkövesd elleni első fordulóhoz.

A Mezőkövesd elleni meccset ugyanis én a nyár legfontosabb találkozója névvel illettem a címben. Talán túlzásnak tűnhet ez a titulus, de higgyétek el, akár az egész szezonra rányomhatja akár pozitív, akár negatív bélyegét az, amit majd látunk és az, amilyen eredményt elérünk. Miért gondolom ezt? Külső és belső okok miatt. Kezdjük a külsővel: láttátok a sorsolásunkat? A Mezőkövesdet követően utazunk Sopronba a Haladás ellen, no meg Paksra is és egyik csapat ellen sem megy igazán jól idegenben. A Haladás ellen idegenben utoljára 6 éve (!), 2011 őszén nyertünk (utána 6 meccsből 3 döntetlen és 3 vereség). Ha a Paks ellen is a legutóbbi 7 idegenbeli meccsünket vizsgáljuk meg, akkor is csupán 2 Loki sikert találunk 4 döntetlen és 1 vereség mellett.

Ezt követően (én optimista becsléssel 7 pontot, pesszimistával 2-3 pontot jósolok magunknak) jön a Fradi, utazunk a Vidihez, fogadjuk a Vasast és megyünk Kispestre. Zsinórban négy meccs a tavalyi első négy helyezett ellen. Itt simán el tudok képzelni olyan forgatókönyvet is, amiben 0-1 pontot szerzünk, esetleg 3-t, minden továbbit nagy dolognak tartanék. Két hónapot, 7 mérkőzést követően 3-10 pont között állhatunk. Tehát a Mezőkövesd elleni győzelem biztos három pontot, jó szezonkezdést jelentene és megalapozná a további, rázós meccseket. Mindegy hogyan, de muszáj begyűjtenünk a 3 pontot, ha már most kiesőhelyre kerülünk és már augusztus végén a kiesők között ácsorgunk, az előrevetítené, hogy egész évben menekülnünk kell majd a kiesés elől. Ez pedig csak felesleges súlyokat pakolna rá a csapat tagjaira. Az idényünk annál nehezebb lesz, minél hamarabb elkap minket az az érzés, ami tavaly ősz végén jött el: akár még ki is eshetünk…

hbandi

Itt jutunk el a belső okokhoz. A Temesvár elleni edzőmeccs is megmutatta: van igény a jó focira. Kell a debrecenieknek a csapatuk. Egy győzelem nem csak a csapat motorját indítaná be, a pesszimistább szurkolóink számára is jelezné: nem a levegőbe beszélt Herczeg András és csapata. Talán még a bérletvásárlásra is hatással lenne, a szurkoló a megújulófélben lévő csapattal megtalálhatná a közös hangot (nagyon jó érzés volt például a Temesvár ellen Sós góljánál őszintén együtt örülni játékosunkkal). Egy esetleges vereség viszont pont az ellenkező reakciókat kapcsolhatja be: azt jelezheti, hogy semmi nem változott, minden ugyanolyan maradt. Az pedig nem csak a szurkolók bizakodásának tenne be, hanem a játékosok motivációjára is rányomhatja bélyegét, ami még jobban megnehezítheti a következő hónapokat.

Félre ne értsetek, nem plusz terhet akarok rakni senkire. Egyszerűen észre kell venni, hogy a Mezőkövesd ellen nem egy szimpla meccset játszunk szombaton, hanem annál sokkal többről lesz szó: a csapatunk jövőjéről. És nem szeretnénk csalódni; ahogy azt sem szeretnénk, hogy valaki túlságosan sok reményt tápláljon – feleslegesen. Jómagam egyébként egyre nagyobb lázban égek, ha a meccsre gondolok. Talán az új szezon, talán a belülről jövő, abszolút nem reális bizakodás, talán az, hogy jómagam is részt vettem egy fogadóiroda forgatásán a Nagyerdei Stadionban, statisztaként, két nappal a meccs előtt. Mily meglepő, pont a főkommentátornak választottak ki… Nagy élmény volt, még akkor is, ha a végleges anyagban jó, ha egyetlen másodpercre megjelenek (no meg csak az olasz és spanyol adókon fog megjelenni).

Azt, hogy milyen felállásban lépünk majd pályára, talán megjósolni sem tudom. Az edzőmeccsek vegyes csapatrészeinek köszönhetően, még nem tiszta, kikre számít kezdőként Herczeg András. Novota sérülése miatt a kapuban Nagy fog kezdeni, így egyből bizonyíthat. A védősort a Kuti, Kinyik, Mészáros, Ferenczi négyes alkothatja, bár Kinyiknél én Szatmáriban jobban megbíznék, mégis csak rutinosabb; illetve Ferenczi helyén is talán Barnát játszatnám – lehetséges, ez utóbbi hiba lenne. Kuti helyére van egy rutinosabb alternatíva Bényei személyében, így az egyedüli biztos pont Mészáros személye. A középpályára a Jovanovic, Tőzsér, Filip, Sós négyesnél nehéz lenne jobbat találni, esetleges helyettesek a két szélen Könyves és Mengolo lehetnek, középen pedig Sekulic és ha igazán merész Herczeg, akkor Kusnyír. A támadásokat a Holman, Takács párosnak adnám, ahol Tisza kiváló alternatíva lehet irányító és támadó pozícióba is, nem beszélve a tehetségét az edzőmérkőzéseken is meg-megvillantó Bíróról.

A 4-4-2-es hadrendet, amelyben a második csatár mélységi irányító is egyben, borítékolni lehet, de nem is feltétlenül baj ez, a Lokinak jól áll ez a stílus. A kulcspozíciót most Tőzsérnek és Filipnek adnám. Nem csak azért, mert a Mezőkövesd támadásainak hamar gátat vethetnek, hanem azért is, mert ezt az újjáalakuló ellenfelet a gyors visszatámadásokkal térdre kényszeríthetnénk, ehhez pedig az ő kulcspasszaikra is szükség lesz.

dvsckovesd

A Mezőkövesd félig-meddig új edzővel vág neki a szezonnak, hiszen Radványi Miklós már az előző szezon végén átvette a csapat irányítását. A szakember több szlovák klubban, többek között Dunaszerdahelyen töltötte edzői karrierje nagy részét, 2013 tavaszán az ő vezérletével nyerték meg a másodosztályt és jutottak vissza a szlovák élvonalba. Megszerzése komoly fegyvertény, de az érkezők között is vannak jó fogások. Jakub Brasen a DAC-ból, Cseri Tamás Kisvárdáról, Paul Keita Görögországról szabadon igazolhatóként, Köböl Máté Salgótarjánból, Martin Krnác a Slovan Bratislavaból, Lázár Pál visszavonulást követően, Novák Csanád a Vasasból, Vadnai Dániel az MTK-ból, Szalai Attila a Rapid Wienből, Róbert Pillár pedig az FK Senicából érkezett hozzájuk. A vérfrissítésre persze szükségük volt, hiszen alapembereik távoztak, többek között Balogh Béla, Ulysse Diallo, Marko Dinjar, Egerszegi Tamás, Heffler Norbert, Tarmo Kink, Molnár Gábor, Orosz Márk, Stipe Bacelic-Grgic, Branko Pauljevics, Vági András, Hegedűs Dávid és nagy örömünkre Sós Bence.

A védelmük megerősödött, kérdés, a gólszerzés mennyire fog sikerülni. A vezetőedző nem véletlenül bízik még egy támadó érkezésében, a csapatot a 6-8. hely közé várja, erősebbnek tartja a tavalyinál. Egyébként mindenki figyelmébe ajánlom az alábbi cikket a Mezőkövesd hivatalos oldalán: a szurkolók írásban tehettek fel kérdéseket, melyre írásban válaszolt a vezetőedző. És nem ám csak a mézes-mázas kérdésekre, hanem a kellemetlenebbekre is.  A keretüket elnézve nagyon óvatosan tippelem meg a kezdőt, de talán ha a felét eltalálom, örülni fogok, épp a fent említett átalakítások miatt. A kapuban biztosan Tujvel áll majd, előtte a Lázár, Pillár, Hudák, Vadnai – Tóth, Sulek, Keita, Brasen – Strestik, Novák mezőnyjátékosok sorakozhatnak fel.

Előnyünkre válhat, hogy védekező középpályás poszton teljes megújulás van a csapatnál, ezt kihasználhatjuk, a széleken pedig hiába két Lokit is megjárt nagyágyú fog futkorászni, talán képesek leszünk feltörni ott is a védelmüket. Legalábbis a Sós-Lázár párharcot bizonyára előbbi nyeri majd meg többször is, akkor pedig elég egy jó lövés, vagy beadás… A Mezőkövesd számára kulcsfeladat lesz Holman és Sós kikapcsolása, ha ezt meg tudják oldani, az egy pontra jók lehetnek.

De bízzunk benne, hogy nem így lesz, és magabiztos győzelmet aratunk, hogy megalapozzuk a szezont egy kiváló kezdéssel! A mérkőzés 18 órakor kezdődik, a tv nem közvetíti, de az M4 Sport streamjén várhatóan látható lesz, illetve a megszokott módon a LokiBlogon is lehet majd hallgatni a mérkőzés minden rezdülését! Zúgjon majd a hajrá Loki! 😉

Csibu

(képek forrása: dvsc.hu)


Mivel az idény elkezdődik, két fontos változást is szeretnénk bejelenteni. Az egyik, hogy változtattunk minimálisan a pontozási rendszeren. Az eddigi pontozásban a 4-es osztályzat “alibi teljesítmény”, a 3-as pedig “gyenge játék” néven futott. Mivel az alibi játék és a gyenge játék között nem egyértelmű a különbség, a 4-es osztályzatot átneveztük FELEJTHETŐ PRODUKCIÓ-ra. Ez azért lényeges, mert négyes osztályzattal nem biztos, hogy valaki nagyon kilógott a sorból, elég, ha szerintünk nem tette oda igazán magát. A gyenge osztályzathoz viszont már konkrét hibák is kellenek. Ezzel kapcsolatban több jelzésetek is volt felénk, reméljük a változtatás eléri célját, alaposan átgondoltuk a lehetőségeket. A másik bejelentés a következő hetekben fog igazán kikristályosodni, de úgy néz ki, új taggal bővül a szerkesztők névsora, így már nem csak Lucastól, JuveFantól, Endersontól, Redboytól és Sidtől, illetve tőlem olvashattok cikkeket! Részletek ezzel kapcsolatban, később! 😉

 • Lucas

  Lázár-Vadnai… így múlik el a világ dicsősége. Pár éve ez a szélső védelem még Loki-mezben rúgta a labdát.

 • Nemeztkeresed

  Az utóbbi 3 évben elherdált játékosokból igen ütőképes csapatot lehetne összeállítani…

 • Kálmán Horváth

  Nálam reális a bizakodâs!

 • öcsisajt

  Tékozló Elemér nem egy játékost űzött el azért,hogy az általa felhozott és favorizált örök tehetségeket játszatni tudja. Kijönne egy ütőképes csapat belőlük. De a legnagyobb baj az,hogy a tulajdonosi kőr asszisztált ehhez az ámokfutáshoz!

 • Tylla

  Rakjuk össze a névsort:
  Novakovic-Lázár,Brkovic,Morozov-Bódi,Varga,Mihelic,Damahou-Volas,Sidibe

 • csibu

  Novakovicot nem mondanám elherdálásnak, olyan sérülsét szenvedett, amiből nem tért vissza. És Brkovicot is szerette volna megtartani a klub. Bódi és Varga szintén nem elherdálás, hiszen komoly pénzt kapott érte a klub (khrmm akarom mondani Szima Gábor) és már nem voltak csúcsformájukban. Damahou egy éven keresztül volt sérült, így azt sem feltétlenül mondanám elherdálásnak. Volas nem nyújtott kimagasló teljesítményt, bár nélkülözését tavasszl, kevésbé értettem. Sidibe pedig már szintén túl volt legjobb évein.

  Én elherdálásként sokkal inkább említeném azokat a játékosainkat, akik hiába számítottak nagy tehetségnek, nem kaptak kellő lehetőséget és már vagy idősebbek, vagy nem itt játszanak.

 • Nemeztkeresed

  Vagy azokat, akiket teszteltünk, kimondottan jól mozogtak, de mégsem igazoltuk le őket (nehogy már felfele lógjon valaki ki a társaságból…)

 • narrator

  Fontos meccs lesz, de úgy érzem, kicsit túl van lihegve a jelentősége. “Csapatunk jövőjéről lesz szó”, igen, mind a 33 meccsen arról lesz szó. Miért kellene a Pakstól és a Halitól berezelni? De a többiek esetében sincs rá ok. A nyár után is lesz még vagy 26 forduló, lehet, hogy akkorra forr össze a csapat, pl. nem kell úgy elcseszni az őszt, mint tavaly.
  Ha kiesési gondjaink lesznek (előzetesen erre is van esély), az tartós mentális és/vagy tudásbeli gyengeségre utal, nem hiszek abban, hogy egy-egy rosszabb meccsre ki lehetne hegyezni.

 • csibu

  Nyilván lesznek meccsek és nyilván az is lehet, hogy tőlünk függetlenül lesz 2 sokkal gyengébb csapat. Nem erről van szó. Arról van szó, hogy ha szombaton nem nyerünk, az ráteheti bélyegét a csapat jövőbeli szereplésére és a csapat-közönség kapcsolatára. Nyilván, egy esetleges vereség esetén is van lehetőség javítani, akár a következő hazain, a Fradi ellen. De én reálisan közelítem meg a helyzetet. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a 2-7. forduló között vagy mumusainkkal, vagy nálunk jóval erősebb csapatokkal kell majd játszanunk, akkor igenis számít, hogy egy jóleső győzelemmel megyünk bele egy ilyen sorozatba, vagy még a kötelezőnek tűnő feladatot sem sikerült megoldani, hazai pályán… Számít, hidd el.

  Nem ugyanaz a helyzet, nyilván, de gondolj csak bele, mekkora jelentősége volt a BATE elleni visszavágónak. Gyakorlatilag most, három évvel a meccs után is érezzük hatását.

 • narrator

  Az első bekezdéshez annyit mondanék, hogy igen, számít, de engem speciel nem töltene el jó érzéssel, ha egy mai győzelmet negatív sorozat követne (mondván, hogy az a papírforma), ellenben pozitívabban értékelném, ha egy mai bukta után fokozatosan javulnánk, és 4-5 fordulón belül érzékelhető lenne a határozott előrelépés.
  Voltak játékosmozgások, új a stáb, nem hinném, hogy rögtön az elején elfordulna a közönség a csapattól, némi türelmet azért megérdemelnek, főleg a fiatalabb játékosok (amennyiben persze játszani fognak).

  A BATE-hoz: ezt a megállapítást gyakran hallom, de nem értem. Milyen hatását érezzük 3 évvel később? A klub, a csapat mai állapotán miben tükröződik? Illetve az a hatás, amit annak tulajdonítasz, valóban abból vezethető le?

 • JuveFan1897

  Nem érezni a hatását a BATE meccsnek? Konkrétan akkor csesződött el minden, az a vereség vezetett a mai állapothoz.

 • csibu

  “nem töltene el jó érzéssel, ha egy mai győzelmet negatív sorozat követne”
  Kit töltene el jó érzéssel?

  “pozitívabban értékelném, ha egy mai bukta után fokozatosan javulnánk”
  Nyilván, de erre nagyon kicsi a sansz, pláne, ha ma nem nyerünk.

  “Voltak játékosmozgások”
  Igen, elhúztak innen jó páran, ezt még Herczeg is kiemelte az ankéton, hogy amikor átvette a csapatot, azt gondolta, egyben tartja a klub a játékosokat. Érkezők meg nem voltak a helyükre, max. a 2 kapus. Szóval nem, nem voltak játékosmozgások. A stáb sem új, sőt. Legalábbis semmiképp nem olyan értelemben ahogy mondjuk Pontes stábja volt tavaly. Ők nem érdemeltek volna nagyobb türelmet? Szeptember végén már mindenki küldte volna őket haza!

  A fiatalabb játékosok többsége nem fog játszani. Legalábbis nem számottevően. Ha mégis, azt nem a saját erején éri el, hanem azért, mert szükséghelyzet áll elő. Ez a legnagyobb bajom ezzel az aktuális helyzettel. Amúgy fontosnak tartom a fiatalítást, de nem így.

  Milyen hatását érezzük a BATE-nak? Anyagi, mentális és játékosállománybeli, illetve bajnokság helyezési hatását. Ha az a meccs megvan, akkor minimum EL csoportkör lett volna Debrecenben:
  – Több néző abban az évben és a következőben, ez több bevétel és pozitív hangulat. nem lenne a többség letargikus és nem fogyott volna el az ultra közösségünk sem annyira.
  – Több pénz az UEFA-tól. Akár milliárdos tétel.
  – A játékosok nem elmentek volna innen, hanem maradnak, sőt, újakat tudunk hozni.
  – A következő években jobb koefficiens, így több esély az újabb csoportkörre.

  Ehelyett a kiesés miatt Szima Gábor egy éven át leszarta a csapatot (ezt meg is mondta, miután 2 év elteltével újra ankétot tarott), a játékosok apátiába kerültek, egy teljes ősz kellett, hogy kimásszanak a gödörből, majd el is kezdtek szállingózni más csapatokhoz. Kondás Elemér egyik legjobb párharca volt, mégis képtelen volt kivinni a csapatot egy csoportkörbe, így ez az ő kudarca is volt. Az addig jól teljesítő Novakovic és Bouadla lett a két bűnbak, ami az ő megítélésükre is rányomta a bélyegét. A csapat a bajnoki szereplését elrontotta, egyre messzebb került a bajnoki cím esélye vagy a nemzetközi kupaindulás, és mivel a pénz is elfogyott, mára SEMMI motivációja nincs egy játékosnak, hogy ide igazoljon: a fizu kicsi, a szurkolók semmivel nem jobbak mint máshol, a csapat már nem is dobogóesélyes, nincs rá sansz, hogy NK-ban indulunk (vagy ha mégis, ugyanaz a sors vár ránk, ami a többi magyar csapatra). Egyedül azoknak marad meg a motivációja, akik karrierépítésről álmodnak és akik helyi kötődésűek (lásd pl Sós), vagy akik már sehova nem kellenek (lásd pl Tisza).

  Akkora pénz- és energiabomba lett volna az EL-csoportkör, amit nem csak a DVSC, de állítom, az egész magyar labdarúgás megérzett és a mai napig tart a hatása.

 • Tom Tom

  Tavalyi csapathoz képest Nagy, Kuti ,Sós az “újítás”!. A padon is Bényei, Kinyik, Szabados :-(((((((
  Ha akarunk valamit merjünk is fiatalítani!!!!! Azt hittem Bandi’bá merészebb már így az elején is!!!

 • narrator

  Szerintem ez csak a látszat. de valójában másról van szó.

 • narrator

  Azért fogalmaztam így, mert nem gondolom, hogy önmagában a mai meccsnek volt akkora jelentősége, amit belelátsz. Így, végigszenvedve a 90 percet, mondhatjuk, hogy a negatív forgatókönyv jött be, de szerintem nem abból a szempontból fontos, amiket írtál, hanem azért lehet hozadéka, hogy a tulajdonosoknak is világossá válhatott: gyors és valós erősítések nélkül a 11-12. hely várományosai lehetünk. Várom a változásokat, egyelőre türelmes vagyok, örülök, hogy Herczeg a nyilatkozata alapján megőrizte a tisztánlátását.
  Játékosmozgásnak nevezek bármilyen el-, vagy ideigazolást. Vannak távozók, illetve vannak érkezők. Gyakorlatilag 4 új, illetve régi-új játékos volt a mai kezdőben.
  Nekem ez egy új stáb, még akkor is, ha voltak már ebben a pozícióban. Új a helyzet, másabb az állomány, stb.
  “Ők nem érdemeltek volna nagyobb türelmet? Szeptember végén már mindenki küldte volna őket haza!”
  Költői túlzás, hogy mindenki. A többség lehet, de nem mindenki. Egyébként, ha jól számolom, a huzavonák ellenére végül 28 fordulónyi türelmet kaptak.
  A BATE-ra külön reagálok.

 • narrator

  Amit a BATE elleni kiesésnek tulajdonítasz, az javarészt egy teória. Nekem más a teóriám. Abban egyetértek, hogy az egy olyan pont, amelyet – tévesen – könnyen azonosíthatunk a bajok kezdeteként. Mégsem gondolom, hogy a mai állapotokért az a kiesés lenne a magyarázat. Ez túl egyszerű lenne, szerintem nem is életszerű, és –
  feltételezem – akaratodon kívül némi felmentést sugall Szimának (szegényt nagyon megviselte a dolog, elment a kedve, stb.). Az még rendben is van, hogy a következő hónapjainkra negatív hatással volt, mondjuk azt, hogy a teljes 2014-15-ös évadra. Na de komolyan azt lehet mondani, hogy az azóta történtekre a 3 évvel ezelőtti kupakiesés a magyarázat? Szerintem nem.

  Az én teóriám a következő. Nem életszerű, hogy egy (mindannyiunknak) fájdalmas kupabúcsú végleg kedvét szegi egy olyan klubtulajdonosnak, akinek a csapata a megelőző évtizedben hétszer bajnok lett, kétszer csoportkörbe jutott. Átmenetileg szerepe lehetett, de csak részlegesen van jelentősége.
  Ahogy sajnos a 2009-es és 2010-es csoportkörök sem alapozták meg hosszabb távon a klub jövőjét (pl. nem érkezett olyan szponzor, aki tartósan lendített volna), úgy a 2014-es csoportkörnek az elmaradása sem lehet indok a totális lezüllésre. Meggyőződésem, hogy ha akkor bejutunk az EL-csoportba, akkor sem lennénk most sokkal jobb állapotban, maximum 1-2 évvel később kezdődött volna a teljes lecsúszás.
  A 2009-2010-es körülményekhez képest mondjuk 1 milliárd forint manapság már nem annyira komoly tétel idehaza sem, hogy hosszú évekre megalapozza a klub sorsát (és igazából akkor sem sikerült). Egy Fradi, Vidi éves büdzséjének kb. negyedéről beszélünk. Ha az a csoportkör összejön, akkor sem tudnánk ma versenyezni ezekkel a csapatokkal, mert sokkal összetettebbek a problémák.

  Ezek részben a 2010-től megváltozott, 2014-től pedig még szilárdabb politikai környezettel és döntésekkel magyarázhatók (felpumpált állami csapatok, a versenyegyenlőség teljes felborulása, játékgépek betiltása, stb.), amelyek nekünk nem kedveznek /külső tényezők/, másrészt a mindig is (igen, a csoportkörök idején is, mindmáig) amatőr, provinciális és hazug klubvezetésben keresendők /belső faktor/. Az előbbi valóban elkedvetleníthet egy tulajdonost, hiszen hiábavalónak, kilátástalannak és üzletileg ésszerűtlennek tekintheti a komolyabb befektetést. Mi a helyzet? A politika infrastrukturális fejlesztésekkel, MLSZ-dotációval, stb. vásárolja meg a neki annyira nem kedves klubvezetők, tulajdonosok hallgatását, éri el megalkuvását, és rohaszt el mindent. Ez a rendszer bűne.

  És akkor nézzük a belső faktort. A BATE elleni kiesés miatt teljes csőd eddig a DLA utánpótlás-nevelése? Az ad magyarázatot a vezetők hazudozására? Valóban döntő köze van a mellébeszéléshez, dilettáns döntésekhez, Kondás pozícióban tartásához, Pontes hátráltatásához, Castroék eltávolításához, a játékosok elüldözéséhez, a rossz hírünkhöz, stb.? Szerintem nem.
  Egy 2014-es csoportkörrel is ez lett volna előbb-utóbb.

  A csoportkörbe jutás az említett külső tényezőre értelemszerűen semmi hatást nem gyakorolt volna, ahogy a személyek változatlansága miatt a belső faktor is érvényesült volna. Szima beleszarok mentalitása szerintem már a BATE-kiesés előtt is érződött, kb. 2012 nyarától (1-2 rövid fellángolástól eltekintve), nem invesztált a csapatba a bajnoki cím után sem, gondolj vissza, hogy Verpivel, a 35 éves, lelakott Nikolovval, Rezessel álltunk ki egy BL-selejtezőre (volt is szerepük a kiesésben), ahogy 2 évvel később pl. Seydivel és Ludánszkival bohóckodtunk, de a vezetés egyik legnagyobb bűne a szememben, hogy legkésőbb 2013-ban nem hozott egy normális vezetőedzőt.

  Még egy-két dolog. A 3 évvel ezelőtti kiesés a magyarázata annak, hogy pl. az elmúlt másfél évben játékoseladásokból befolyt több mint 1 milliárd forintnak (ami mint említettem, hosszabb távra vetítve nem akkora összeg) semmi kézzelfogható hasznát nem láttuk és látjuk a csapaton? Az az oka annak, hogy morálisan megkérdőjelezhető értékű, alibiző játékosokat hoztunk a csapathoz (Holman, Tőzsér), és őket tekintjük kulcsembernek?

  Összegezve, 2014. augusztus 5.-e a saját teóriám szerint nem ok, maximum ürügy volt Szima “kivonulására”, pontosabban egy már javában zajló folyamat felgyorsítására, amely a fentiek miatt – csoportkörrel vagy anélkül – szerintem mindenképp bekövetkezett volna.

  Köszönöm a lehetőséget.