7/3 – Olvasói kérdezz-felelek

Ezen a héten némileg különleges lesz a Heti Hármas adása, hiszed arra kértünk titeket, hogy dobjatok be nekünk témákat. Sok érdekes felvetés érkezett, így a három közül az egyik témakör az olvasói kérdések megválaszolása volt.

73HD600

Ezúttal Csibu és JuveFan1897 tárgyalták ki a témákat.

Heti témáink:

 1. Hogyan láttuk a Ferencváros elleni meccset?
 2. Mikor kezdtük utoljára ilyen gyengén a szezont?
 3. Olvasói kérdezz-felelek

 • Tom Tom

  Atlético de Madrid & AC Milan:-)))

 • Tom Tom

  Miért és ki nem engedi meg, hogy leírjátok a dolgokat??

 • Madridista

  Hala Madrid!

 • Layash

  Srácok, ez egy blog, amit csináltok, van véleményetek, elmondjátok, nem kell, sőt nem is szabad azt olyan hosszasan körül magyarázni, mint ahogy azt sokszor teszitek..
  A futball mindig is ilyen volt, sokaknak van véleménye, és ugyanarról sokan teljesen mást gondolnak, akiket rövid érvekkel nem lehet meggyőzni, hosszú magyarázkodásokkal sem.

 • JuveFan1897

  Igazából senki nem tiltja, de nem akarunk sem magunknak, sem a klubnak bajt. Meg támadási felületet sem.

 • Layash

  Az akadémiára vonatkozó kérdések többsége a játékosokra, a tehetségekre irányul, holott az ott folyó szakmai munkát kellene górcső alá venni.
  Tehetséges gyerekek biztos, hogy vannak, de a tehetség önmagában legfeljebb megyei bajnokságra elég, ha nem kap nevelést, képzést, nem olyan közösségbe kerül, ami inspirálóan hat a gyerekre.

 • sisoko

  Nos, hogy talan , hogyan lehetne jobban, az elö pelda szerintem a Honved, külföldi edzö kell, nincs penz magyarorszagon scouting rendszerre , a sikeresebb magyar csapatok mind az edzö kapcsolatai reven szereznek minösegi legiosokat. Plusz ahogy Van der Meernek , korabban Rossinak elö van irva , hogy kötelezö jatszani 21 even alulit. 1 Fiatalt elbir minden csapat raadasul akkor tudnak igazan fejlödni ha nagyobb a terheles. A jelenlegi keret legnagyobb baja , hogy tele van ertektelen jatekosokkal.

  Nagy S.,Kuti,Szilvasi,Meszaros,Völgyi,Djemic,Chuka ide sorolnam meg Takacsot es Jovanovicot is mind olyan jatekosok akiknek a piaci erteke 0, tehat fizetni kell azert hogy elmenjenek majd.

  Nincs hosszutavu terv, tehat amikor azt mondjak , hogy Laczkot tervezik balhatvednek az mar halal. Ahogy megvolt a Mezökövesd meccs, mar tervezni kell a következö szezont. Elküldtek Handzicot , hogy helyette elhozzak svajci klonjat par honappal kesöbb. Nem tudom ki dönt , hogy Roka Geza vagy Szima, de nagyon kellene egy szakmai igazgato.

 • DEBRECENIVSC

  Az volt a terv mint tavaly, fiatalok beépítése, de előbb ki akartak alakítani egy debreceni magot + mások, akik nem a kiesés elkerülésért küzdenek, hát ez egyelőre terv, de még messze van a téli szünet, de nekem az a tippem, hogy Varga,Bíró hamarabb előtérbe kerülhet.

 • sisoko

  Ez sajnos nem terv, ha tudod , hogy nincs csatarod es fogalmad sincs kit fogsz igazolni, akkor nem bontasz szerzödest az 1 szem emberrel akivel esely van a gollövesre.
  2
  Ha van egy atlag szerb legiosod aki nem tul jo , de nem is rossz de
  34 eves nem hosszabbitasz vele.
  3
  Nem hozol vissza egy Tiszat aki mar lassu es semmire nem jo(mellesleg öt kifelejtettem a fenti listabol a 0 ertekü jatekosokkal)
  4
  Nem hozol 2 kapust, ha fiatalokat akarsz beepiteni, jöjjön 1 stabil a többi legyen fiatal

  Igazabol ez minden magyar csapatra igaz, borzalmas az atigazolasi strategia, semmire nem mennek, csak itt nincs allami penz , hogy kompenzaljak.
  A teli szünetre meg mar jo esellyel minden eldöl.Ha bentmaradas lesz ha nem.

 • Layash

  Előre átgondolt tervezés évek óta nincs Debrecenben, folyamatos késésben jönnek a döntések, ennek következtében nem lehet szó építkezésről, csak folyamatos tűzoltás zajlik, és az sem biztos, hogy a meghozott döntések helyesek.
  Herczeg András hazai szinten lehet jó edző, de, mint akadémia igazgató semmit nem tud felmutatni, és most a saját, akadémián végzett munkájának gyümölcseiből kellene építkezni – hol vannak a fiatalok, mit csináltak az akadémián dolgozók éveken keresztül?
  Nem a srácokon kell elsősorban számon kérni, hogy csak annyit tudnak, amennyit, hanem azokon az edzőkön, akik ennyire tanították meg őket – nagyjából sajnos semmire.
  A debreceni labdarúgás az alapjainál roppant össze, tudják azt az illetékesek, hogy az akadémiáról nem tudnak játékosokat felhozni, azért, kényszerből visszahozták a szétszór debreceni futballisták egy részét, akikről igazán senki nem tudja, hogy mire is képesek, de az eddigi pályafutásukat nézve többségüknek magas az NB1.
  Helyi kötődésű játékosok nélkül nem lehet jó csapatot építeni, de nem lehet jó csapatot építeni kizárólag saját nevelésű játékosokból sem, és a Loki játékoskeretében olyan szinten borult fel az egyensúly, hogy azt rövid távon nem lehet kijavítani, pénz nélkül meg esélytelen.

 • DEBRECENIVSC

  Ez volt a terv az edző elmondása szerint, rutinosabb és debreceni kötődésű legyen a mag, többször belinkeltem, most már nem fogom >> DTV Közügy, Herczeg Andrással, szezon előtt.
  Nyilván nem gondolta, hogy Takács ki fog dőlni mert belerúg a földbe az első fordulóban, rajta kívül Könyves volt a csatár, azt is mondta, hogy szeretné pótolni az elmenőket, de nem rajta múlik, mert más dolog, hogy mit szeretne az edző és mire van kesh.
  A külföldieknek nem nagyon akartak maradni, de nem is nagyon küzdöttek érte, de cserébe sokkal többe kerültek.
  Handzic Feltscher nem igazán jöttek be, Kelaváról meg nem tudjuk meg mit tudott volna itt, Danilovics,Suk,Osváth meg nem volt a miénk, bár Suk sem igazolta, hogy olyan jó lenne, bár lehet hogy Pontes nem tudta őket kezelni, de ez már a múlt, a lényeg, hogy kellene egy balbekk, egy csatár és egy támadókp, most hogy meg kiesett Sós, így vagy oda is kellene, vagy alapember lesz Mengolo és Varga Kevin meg eggyel előrébb lép a rangsorba.

 • Madridista

  ti nem csináltok semmi rosszul,egyszerűen a szar az szar marad hiába szépítenétek

 • Madridista

  az a 29000 nevetséges,talán 1 elfogyott eddig?:D

 • Madridista

  te amúgy hol élsz?:D melyik országban?:D

 • Madridista

  az egész szar,mindenhol…

 • gyberci

  Mi mennyi? 🙂

 • Loki4ever

  Vidmar már lecserélte a profilképét, ez engem arra enged következtetni hogy nem jön :/

 • Loki4ever

  Virág Ákost kölcsön adtuk

 • Loki4ever

  Tulajdonképpen mi történt, miért nem lehetett nb2-es a Létavértes?

 • JuveFan1897

  Elfelejtettek licenszet kérni nekik

 • Palote

  NBII-be, Ceglédre

 • Loki4ever

  Köszi! Az igen… Hogy lehet elfelejteni? 😀

 • Layash

  Az már a mostani időszak első lépéseihez tartozott szerintem.
  Létlem, hogy valóban elfelejtettek licencet kérni a Létának, nem is akartak licencet, de publikálni sem akarták, hogy felszámololják az együttműködést, amit néhány hét múlva meg is tettek, és akkor muszály volt kiadni egy rövid nyilatkozatot.
  Licenc kérelmet nem lehet elfelejteni, ha NB3-ra, vagy megyébe adják le, akkor nem tűnik fel, hogy az nem NB2-es licenc?
  Nem is akartak licencet kérni.

 • JuveFan1897

  Sok teória van azzal az esettel kapcsolatban, tény, hogy igazából sosem lett felelőse az esetnek, pontosabban rákenték a Létaiakra, akik után fél éven belül meg is szűntek…

 • öcsisajt

  Na eladták alibi Dávidkát!! Most vagy azért mert Szima amit még ki tud venni kiveszi vagy tényleg rájöttek,hogy egy kerék kötője a csapatnak. Bodi talán visszajön és ha végre leigazólják Vidmárt akkor szerintem jobbak leszünk Holman nélkül is.

 • Tom Tom

  Kiveszi amit még lehet aztán “eldobja” a klubot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FELHÁBORÍTÓ!!!!!

 • Lucas

  Vidmar nem fog jönni, már visszament Ljubljanába.

 • gyberci

  Mondd csak Tom-Tom! Mikor lesz már végre olyan qrva jóóóóó???? Mert most egyre rosszabb!!!! Erre a hétre ígérted a nagy durrrrranást!!!

 • gyberci

  Fizetnek érte? Akkor csak nem olyan xar.

 • öcsisajt

  Biztos nem azokon a meccseken látták amikor végig alibizte a 90 percet. Tavaly a Hali ellen látták akkor jól játszott mert tudta megnézik. A lehető legjobb,hogy Szima eladta,az más kérdés,hogy jön e valaki? Bódit rebesgetik és szerintem Holman és Bódi fizuja forma-forma és Bódi szerintem jobb játékos inkább őt fizetik? Holman emberileg egy 0 mert focizni tudna ha nem lenne egy nyegle,beképzelt,alibiző pöcs,sosem a tudásával volt gond!

 • gyberci

  Ebben egyetértünk: sohasem a tudásával volt a gond! Mivel elmegy, a többiről már nem érdemes vitázni.:-)
  Remélem nem kacsa Bódi visszajövetele. Őt szívesen látnám.

 • Imre

  Kedves Csibu és JuveFan!
  Most volt időm meghallgatni benneteket, ezért a késedelmes reagálás. Hadd kezdjem egy általánossággal: nagyon jó, amit csináltok és jól is csináljátok! Szerintem az se baj, hogy érzelmeket tesztek az elemzéseitek mögé, viszont azon nem érdemes tán fennakadnotok, hogy az olvasóitok is így vannak ezzel… Ezen felül lássátok Layash kolléga kapcsolódó hozzászólását lentebb.
  Amihez most szeretnék hozzászólni, az a klub – általában a klubok – mint vállalkozások működése. Éreztem ebben az adásban (is) és néhány hozzászólásban is, hogy ezen a téren egy kis zavar van a fejekben. Én közgazdász-menedzser vagyok, tanultam is ezt a témát. Remélem, nem veszitek okoskodásnak soron következő fejtegetésimet. A tisztán látást szeretném segíteni abban, hogy mik is a bajok.
  Tehát vannak a tulajdonosok, a Lokit üzemeltető vállalkozás esetében Szima Gábor és az Önkormányzat. A tulajdonosok biztosítják a vállalkozás számára a tőkét, amiből a vállalkozás menedzsmentje befektet. Egy futballklub esetében befektetés pl. egy játékos játékjogának a megvétele. Nem jó, és sok vállalkozás ment már csődbe amiatt, hogy a tulajdonos egyben menedzser is (mint esetünkben Szima Gábor), mert érzelmi alapon, esetleg hozzáértés nélkül befolyásolja a menedzsment befektetési döntéseit. Például megvetet egy játékost, akit a többi menedzser esetleg nem venne meg. Ez a Baj 1. Ha a vállalkozás profitra tesz szert, akkor a tulajdonosok eldönthetik, hogy a profitot újra beruházzák, vagy osztalékként “hazaviszik”. Szima Gábornak tehát ezen az alapon nem lehet azt felróni, hogy “kivette a pénzt” a vállalkozásából, hiszen pont ezért fektetett be. Dönthetett volna úgy is, hogy a profitot egy még nagyobb későbbi profit reményében újra befekteti, de ezt nem tette, biztos azért nem, mert nem látott további profitszerzésre lehetőséget. Ez az ő magánügye volt és ma is az. Ez a döntés a mindenkori tulajdonos mások által ugyan véleményezhető, de nem megkérdőjelezhető természetes joga. Ezért nem lehet neki szemrehányást tenni. Az sem róható fel neki, hogy amit egyszer kivett, azt most miért nem teszi vissza. Az Önkormányzat nem feltétlenül profitorientált tulajdonos, ezért ebben a kérdésben (mármint az osztalékfizetésben vagy újra-befektetésben) lehettek – szerintem voltak is – a tulajdonosok között nézeteltérések. Ha egy vállalkozás tulajdonosai között ilyen alapvető kérdésben vita van, akkor azt így vagy úgy, de rendezni kell. A Loki tulajdonosai ezt nem tették meg, és ez a Baj 2. A fociklub vállalkozás a bevételekből gazdálkodik. Ilyenek az értékesítések (pl. jegyeladás) árbevételei, a játékoseladásokból származó összegek, az állami és tao-s támogatások és végül, de mondandóm szempontjából nem utolsó sorban a szponzorációs bevételek. A szponzor nem tulajdonos, hanem a vállalat vevője, a fociklubok esetében a kiemelt vevője. Nagyon leegyszerűsítve azért adja oda a szponzorációs pénzt, hogy vegyen magának egy reklámfelületet, hogy az ismertségét, piaci részesedését növelje. Tehát a szponzoráció is egy profitszerzés reményében folytatott üzlet. Ha a szponzor nem lát ebben üzletet, nem is szponzorál. A Lokinak azért nincsenek új és jelentős szponzorai, mert nem látnak a hanyatlásnak indult Lokiban üzletet, megtetézve azzal, hogy a nem teljesen transzparens gazdálkodás miatt bizalomhiány van a klubbal szemben. Első látásra nem problémás, de ha jobban megpiszkáljuk, mégis az, hogy Szima Gábor szponzor is. Ez egyrészt szerepzavar, mert mesterséges árbevételhez juttatja a maga által tulajdonolt céget. “Becsapja” saját magát, hiszen befolyásolja a cégének a gazdálkodását. Másrészt lehet, hogy ez zavarja a többi, potenciális szponzort. Ezt nem állítom, csak felvetem. Szóval, mindezek eredőjeként nincs kellő számú és erősségű “önkéntes”, üzleti alapon gondolkodó szponzor. Ez a Baj 3. A magyar focira jellemző, más csapatok esetében meglévő, államilag irányított szponzorációról én most nem beszélek. Ezt értjük mindnyájan, ezzel nem sokat lehet momentán kezdeni.
  Ezek lennének szerintem az alapvető Baj-ok, az összes többi “csak” okozat. A megoldás a szerepzavarok felszámolása lenne: a tulajdonos fektessen be, a menedzsment gazdálkodjon, a szponzor meg szponzoráljon.

 • gyberci

  Jó írás! A BAJ2 a FŐBAJ! Amióta összekülönböztek és nem békültek ki a tulajdonosok, azóta tart a mélyrepülés.

 • Tom Tom

  Ember vedd észre, hogy csak egy ember szarakodik…
  Mielőtt eladják a klubot jól kifacsarja mint egy citromot!!! A “facsarás” miatt halad lassan az eladás-átvétel is mert szándékos időhúzás folyik… (csak a vak nem látja)
  (A szándék mindkét fél részéről megvan)

 • Jamen

  Az első opció a befutó.Vidmar pedig már az új tulajdonosra vár éés akkor jön.Az Instagramján látható, hogy itt van.

 • Jamen

  Ehhez képest Szoboszlóról posztolt az Instagramján, vagy rosszul tudom?

 • Jamen

  Nehéz úgy eladni a klubot, hogy valaki zsebbe kéri az árát.

 • JuveFan1897

  Én személy szerint sosem sajnáltam Szimától, hogy a BL pénzből vett ki osztalékot, de azt gusztustalannak tartom, hogy az utóbbi 3 évben a játékosleadásból származó bevételeket egy az egyben kiveszi, illetve a klub által ad kölcsönt a saját cégeinek, amiket persze nem fizet vissza.

 • Imre

  Igazán nem akarok veletek kekeckedni, nekem se kutyám, se macskám Sz.G. úr, hogy megvédjem, sőt, anélkül, hogy egyszer is láttam, hallottam volna, egyáltalán nem szimpatizálok vele, de: ha az említett bevételek miatt lett a klub nyereséges (azaz ebből lett a profit), akkor bizony ezeket a pénzeket elvihette. Az egy más kérdés, hogy mi Loki-drukkerek ezért rá dühösek vagyunk. Ha erről beszélsz, akkor egyetértünk. A tagi kölcsön (gondolom, az volt) vissza nem fizetése már neccesebb ügy is lehet… Ismerni kellene a körülményeket.