Folytatódik a vesszőfutás

Milyen különös az élet… Pontosan három évvel ezelőtt még a Loki játszott Európa Liga-playoffot és arról beszéltünk, hogyan akarunk meglepetést okozni a BSC Young Boysnak. Ezzel szemben 2017 augusztusában, 4 forduló után 2 ponttal áll a csapatunk az NB I-ben, a helyi- meg a klubsajtó pedig mintha mi sem történt volna, még mindig arról ír, hogy szeretnénk “meglepetést okozni”. Hogy a Paksnak, a Ferencvárosnak, vagy épp az aktuális ellenfelünknek, a Videotonnak, az tökmindegy. Itt már minden elcsent pontocska meglepetés, a győzelem pedig egyenesen csodaszámba megy, hiszen szinte mindenki előttünk van már. De ha van egy csapat, akivel nem akarnánk most játszani, mert biztosan jobb nálunk, akkor az a Videoton FC. Az NB I listavezetője hiába lehet már fejben a Partizan Beograd stadionjában, Marko Nikolics legényei aligha fogják fél vállról venni a Debrecent. Azt a csapatot, akinek a feje fölött már a második fordulóban elkezdett lebegni Damoklész kardja, amibe a “Másodosztály” szót gravírozták.

lvfarkas

Ha akarnék, se tudnék rosszabb előjeleket, rosszabb szcenáriót elképzelni szeretett csapatomnak, amikkel a Videoton elleni szombat esti idegenbeli mérkőzésére készülhet. Együttesünk pocsék formája önmagában elég ok az aggodalomra (4 meccsen 2 vereség és 2 döntetlen, mindössze 2 rúgott gól), amin még az sem változtat, hogy a múlt héten a pocsékul játszó Ferencvárostól azért sikerült 1 pontot elcsenni egy máskülönben bőven nyerhető meccsen. Hogy tetézzük a gondokat, a vasárnapi mérkőzés után elveszítettük a góljaink felét szerző Sós Bencét: fiatal középpályásunkat műteni kellett. Játékost azóta se igazolt a klub, de ettől még lehet, hogy mégis erősödtünk. Több forrásból is lehetett már hallani, hogy Holman Dávid aláírt a Slovan Bratislavához, bár hivatalos megerősítés még nem történt a felek részéről. Így egy részről elveszítettük a klub utolsó, jó képességű és valódi értéket képviselő tagját, ami rossz. Másrészt végre megszabadultunk az öltöző legnagyobb kerékkötőjétől, egy nagyképű, kivagyi, nagyra nőtt flegma kölyöktől, aki réges-rég nem akart már itt játszani és csak teher volt nekünk, ami már jó. Kénytelenek leszünk hát minden hadra fogható játékosunkat felzavarni a pályára és reménykedni egy látványos papírforma-borulásban. Cserélni ugyan nem nagyon lesz kit, de ne szaladjunk ennyire előre.

LINEUP111502458364362

Bár Jan Novota már felépült, aligha fogják Oleksandr Nadot kitenni a kapuból, így ismét kárpátaljai kapusunk őrizheti a hálónkat. Bár a vélemények erősen megoszlanak az ő képességeit illetően, a tények azért tények: az elmúlt két meccsen mindössze egy gólt kapott. Ehhez ugyan kellett az is, hogy a Fradinak ne legyen kaput eltaláló lövése, illetve a Paksnak is csak 3-4, de bizonyára Oleksandr is örül neki, hogy végre egy tényleg jó csapat ellen bizonyíthatja: helye van a DVSC-ben. A védelemben ugyanúgy nem indokolt a személyi változás. Illetve helyesbítek. A szokásosnál jobban nem indokolt. Ferenczi ugyanis még mindig nem balhátvéd, Kinyik és Szacsa még mindig nem elég rutinosak, Bényei pedig még mindig nem bizonyította egyértelműen, hogy nyugodtan rá lehet bízni a jobb szélt. Mivel azonban ezek nem olyan problémák, amik egyik napról a másikra megoldódnak, amíg nincs jobb, őket kell játszatni. Rájuk is igaz, amit kapusunkra mondtam: most, illetve az ezt követő néhány meccsen (Vasas és Honvéd) esnek majd át a valódi tűzkeresztségen. A középpályán és a csatársorban azonban kénytelen lesz Bandi báb több kényszerváltoztatást is eszközölni: a műtött Sós helyére Justin Mengolo kerülhet be, Tőzsér és Filip posztjai érintetlenek maradnak, Jovanovics ismét kihúzódhat a jobb szélre. Könyves helye is biztosnak tűnik (bár eddig 4 meccs alapján meglehetősen súlytalannak tűnik ebben a taktikai felállásban, mivel neki a szélről befele cselezés, valamint a kapu előtt keresztbe vitt, majd a hosszúba lőtt labdák lennének a specialitásai), a távozott (?) Holman helyére pedig sokatok nagy örömére bekerülhet Haris Tabakovics. Bizonyára egész életében arra várt, hogy valahol végre bebizonyíthassa, hogy csak egy meg nem értett zseni, aki nem rossz csatár, csak nem feküdt neki a svájci bajnokság (ahol egyébként felnőtt). Debrecenben és a Mennyeiben erre végre lehetősége lesz.

Ugyanakkor ha égni fog a ház (fog is, azt garantálom), elég szűkösek a merítési lehetőségeink. Mivel valódi fiatalok játszatásában nem gondolkodunk 10 percnél hosszabb időre, legfeljebb Danilo Szekulicsot, Tisza Tibort, esetleg Mészárost tudnánk beállítani. Remek kilátások, igaz?

jozsi_nova

Ami a Videotont illeti, nehéz lenne olyat mondanom, ami nem a piros-kék gárda sima győzelme mellett szól. Vinicius és Juhász nélkül is betonkemény a hátvédsoruk: Stopira, Fejes, Fiola és Nego nemhogy bármelyik csatárunkat képesek semlegesíteni, még az előrejátékban, a középpálya támogatásában is kiemelkedőek magyar szinten. A Partizan ellen eltiltott lesz Varga Józsi, így ellenünk jó esély mutatkozik a szereplésére. Az ex-győri Pátkait és Szuljics Asmirt se kell senkinek bemutatni, ahogy Anel Hadzsicsot se, és itt jön az igazi feketeleves: Ezekiel Henty és Lazovics brutális csatársort alkotnak. Olyan jól, hogy megengedhetik maguknak, hogy csak csereként álljanak be a csapatba Szcsepovicsok, Maricsok és Géresik. Vagy még úgy se. A Vidi pedig nem csak egyénileg, csapatként is számos esetben bizonyította, hogy sose lehet biztosra menni ellenük: az Újpest ellen az utolsó percekben egyenlítettek kétgólos hátrányból, illetve múlt héten magabiztosan verték el a Mezőkövesdet is Matyóföldön. Ugyanakkor nem véletlenül hoztam szóba rögtön a legelején az Európa Liga-rájátszást, amiben 2014-gyel ellentétben idén már ők az érdekeltek, nem pedig mi. Reménysugárt nyújthat nekünk, hogy nemrég a leendő ellenfelük, a Partizan Beograd is kikapott hazai meccsén az esélytelennek tartott Vozdovactól. Talán azért, mert fejben már a Videoton-meccsen voltak? Ha a Vidi beleesik ugyanebbe a hibába, nekünk is lehet okunk a bizakodásra. Na meg van itt még valami: a fehérváriak idén még nem nyertek hazai pályán. Hacsak a Puskás Akadémia-Videoton nem minősül mégis annak, mert akkor – bár papíron idegenben voltak- pont nyert a Vidi a Pancho Arénában…

Ugyanakkor mi még sehol sem nyertünk idén… természetesen a veretlenül megvívott felkészülési meccseinket kivéve. :roll:

Az örökmérleg egyelőre a mi javunkra billen, ám minimum ijesztő, de inkább kétségbeejtő, hogy utoljára 2014 márciusában tudtunk nyerni (és egyben pontot szerezni) a Videoton ellen. Azóta hét bajnoki, hét fehérvári győzelem, 0 debreceni pont. Arra pedig mikroszkopikusan kicsi az esély, hogy majd pont most szakadna meg ez a szörnyű sorozat, EL-playoff ide vagy oda.

A meccs maga 20:30-kor veszi kezdetét a felcsúti Pancho Arénában. Csak hogy még egy utolsó rossz hírt mondjak, Kassai Viktor fújja  majd a sípot. Az M4 Sport a műsorára tűzte a találkozót, így akár az otthon kényelméből, akár egy jó hangulatú, kellemes kocsmából is követhető lesz majd számotokra. Akinek pedig van kedve egy kis kötetlen beszélgetéssel egybekötött meccsnézésre velünk, tárt karokkal várjuk a Red&White-ba. Az eseményről írott cikkünket és a Facebook-esemény linkjét ITT találjátok. Gyertek minél többen, lehet velünk dumálni, sörözni, verekedni, ki mit szeretne.

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas

 • pichotto

  Már kezdi a rinyablog, aztán ha sikerül elcsípni egy pontot véletlenül akkor meg jajj ilyen gyenge Vidit alázni kellett volna meg kettős terhelés stb.

 • Ami Whand

  Nem igazán értem miért kell Olekszanderezni. Mikor a neve Nagy Sándor.

 • Lucas
 • Kis János

  Szerintem is jobban hangzik a Nagy Sándor! A mezén is a Nagy S. felirat van, gondolom ő kérte, hogy így írják rá. (vagy a mindentudó tulaj dönti el ezt is?)

 • Lucas

  meg oleg-szkanderezni akarok vele 😛

 • Jamen

  Azért, mert az anyanyelve ukrán.Az apja magyar, aki nem tanította meg magyarul.Saját maga is ukránnak tartja magát.Annyit beszél magyarul. ami itt ráragadt.

 • Ami Whand

  Biztos nem tartja magát ukránnak, ahogy Novota sem szlováknak.

 • Jamen

  Tévedsz, Ő maga mondta egyszer, hogy az anyanyelve ukrán, mert az édesanyja ukrán.Míg nem került Magyarországra gyakorlatilag nem tudott magyarul.

 • Ami Whand

  Novota János. Nem Jan Novota. Tiszteljük már meg a külföldre szorult magyarokat azzal, hogy magyar nevüket használjuk.

 • JuveFan1897

  Szerintem meg kár ezen rugózni, hogy ki hogy írja. Oleksander Nad-ként van anyakönyvezve, ami magyarra átfordítva Nagy Sándor. Tehát mindkettő helyes, és mindenki úgy használja, ahogy akarja. 🙂

 • joel

  Foleg ha holnap kivedi a szemuket! 😀

 • Layash

  Ahogy tegnap írtam, ez egy blog, ami úgy működik, hogy a blog írójának van véleménye, azt leírja, az olvasók meg vagy egyet értenek vele vagy nem…
  Magam részéről most sem a bloggerrel akarok vitába szállni, elfogadom azt, hogy neki most ez így esett jól kiírni magából, néhány megfogalmazása nem tetszett ugyan, de összességében nincs gond az írással.
  Amire rá szeretnék mutatni, az, hogy ebből az írásból is kiviláglik az, ami nagyon sok Loki szurkolóra jellemző már hosszú ideje, és számuk hétről-hétre, hónapról-hónapra növekszik.
  Mi olvasható ki a cikkből, és mi az, ami nagyon sok Loki szurkolóra jellemző?
  A reménytelenség, a hite hagyottság.
  Ez nem kritika, ez nem a szurkolók bűne, ez a folyamat már nagyon régen, még a Kondás-érában érezhetően kezdett rombolni, sokszor bukkantak felszínre olyan jelek, amelyek arra mutattak, hogy ezt a klub nem is szándékozik gátolni, sőt inkább ezen dolgoznak.
  Szisztematikusan építették, bontották le a klubot, a csapatot, a játékosokat a szurkolókkal összekötő érzelmi fonalakat, és be kell ismerni, hogy ezt olyan rutinosan vége is hajtották, hogy elérték azt a szintet, hogy már régen bármit megtehetnek, a szurkolók részéről nem kell számolniuk komolyabb ellenkezéssel, tüntetéssel, lázadással.
  Régen elszakadt, elkopott az érzelmi kapocs a szurkolók, a klub, a csapat között, hiába próbálják néhányan azt sulykolni, hogy a “klub mi vagyunk”, és hasonló szlogeneket, az csak üres duma.
  A mostani Lokit, klubot, csapatot, a játékosokat, igazi érzelmektől mentesen, lehet szeretni?
  Nem a szurkoló csalta meg a klubot, hanem a klub idegenedett el a szurkolóitól, és ennek lett a következménye az, ami a fenti beharangozóból kiolvasható, de ott van nagyon sok szurkoló mondataiban, gondolataiban: nem tud azonosulni ezzel a csapattal.
  Nem azért, mert nem nyerik a meccseket, nem kell feltétlenül sikeres, jó csapat ahhoz, hogy lelkes szurkolótábora legyen, de ha tartósan semmibe veszik a szurkolókat, azok előbb-utóbb idomulni fognak ahhoz a bánásmódhoz.
  Vannak erre példák máshol is, de az legyen téma ott.
  Tehát a beharangozó hűen tükrözi a debreceni szurkolók többségének lelkületét. Nem tudunk már lelkesedni, mert nincs miért, keressük a kapaszkodókat, de nem találjuk, reménykedünk, de tudjuk mi a realitás.
  Kétségbeesett dühünkben olykor olyanokba rúgunk bele, aki éppen utunkba kerül (lásd Nagy Sándor hibáin hetek múltán is csámcsogunk )

 • csibu

  A Jovanovics Sándor, nem is hangzik rosszul. Vagy a Kulibali Ádám. 😀

 • gyberci

  Meg kell kérdezni tőle hogy hívják és azt tiszteletbe kell tartani.

 • Ami Whand

  Marha vicces…

 • Madridista

  egyébként az:DDD

 • Imre

  Jól írtál! Hozzáteszem, hogy a rombolást szerintem nem tudatosan csinálták (csinálják), hanem butaságból és önteltségből. A kritikákat támadásnak vették (veszik most is). Emlékszem, amikor elkezdődött a lejtmenet, a Loki-honlapon (akkor még lehetett oda kommentelni) egy törzsszurkoló (!) elkezdett velem személyeskedni, mert kritizálni merészeltem Szima és Kondás urakat, és mert kicikiztem Spitzmüllert.

 • dvscloki

  Srácok!
  Reggel arra ébredtem, hogy:
  annyira biztos vagyok a mai sikerben, hogy – bár évente 1-, max. 2-szer szoktam – megtettem tippmixen a győzelmünket.
  Valami azt súgja, hogy ma nyerünk!!!
  CSAK A LOKI

 • tiberius

  Tartok én is ettől a meccstől.Minden azon mulik,hogy a vidi idegenlégiosai mennyire lesznek ott fejben a pályán!X lesz!!!

 • Layash

  Az esélytelenek nyugalmával várhatjuk ezt a meccset, ha lesz akarat, lelkesedés, kitartás, meglátjuk mire lesz az elég…
  A gond az, hogy az utóbbi időben ezek is hiányoztak a játékosokból, sőt néhányan látványosan alibiztek a pályán.
  Nem tudom Holmanal mi a helyzet valójában, itt tényként kezelitek, hogy elmegy, a hírekben én csak azt olvastam, hogy van érdeklődő, lehet megy…
  Vigyék nagyon gyorsan, mert, ha még itt van, lehet berakják a csapatba, s annak adok kisebb esélyt, hogy megtáltosodva vezéregyéniséggé válik, inkább arra tippelnél, hogy hozz az utóbbi időben mutatott nihilt…

 • Lucas

  Filip János? Szekulics Dániel? Mind nyilatkoztak arról, hogy van magyar felmenőjük. 😀

 • Lucas

  Üdv! A problémát nagyon jól leírtad, jobban egyet se tudnék érteni vele. Ám megoldást nem javasoltál: hogyan tudna a szurkoló jelen helyzetben kevésbé hitehagyott lenni? Hogyan tudnának a bloggerek lelkesebb beharangozókat írni úgy, hogy magukat se kelljen szembeköpni, és továbbra is őszintén írhassák le a véleményüket?

 • Nemeztkeresed

  Filip magyarul Fülöp. Ha már magyarkodunk.

 • Layash

  Nem javasoltam megoldást, mert jelen helyzetben erre nincs megoldás, a labda a klub, a játékosok térfelén pattog, nekik kellene olyan produkciót előadni, ami legalább szikrát adna, ha nem is gyújtana azonnal tüzet, és ezt többször megismételni.
  Az volt a monológom lényege, hogy nem véletlenül lett ez a beharangozó így megírva, jelenleg a csapat hasonló érzelmeket vált ki nem csak belőled, hanem a többi szurkoló jelentős részéből is, de fogalmazhatunk úgy is, hogy nem vált ki olyan szívből jövő érzelmeket, amit egy normálisan működő kapcsolatnál zsigerből jön elő a szurkolókból a klub, a csapat, a játékosok felé.
  Akarjuk szeretni a klubot, a csapatot, nem a bajnoki címek miatt, sokaknál évtizedekkel korábbiak a kötelékek, de ami az utóbbi években folyik a DVSC labdarúgó csapatánál, azt nem lehet szeretni, legfeljebb a változásban reménykedni, sőt még abban is csak azért, mert “semmi nem tart örökké”

  Saját környezetemben már nagyon régen érzékelhető volt az apátiába süllyedés.
  Nem részletezem a folyamatot, de lényege az egésznek, hogy nálunk is ugyanúgy meghalt a lelkesedés, mint nálad.
  Bármennyire akarunk szurkolni, mert igenis akarunk, látjuk a realitásokat, és látjuk, hogy már az sem működik, hogy a játékosaink legalább küzdeni akarjanak, mint tették azt régen, amikor még a mostanihoz hasonló volt a cél: maradjunk bent az NB1-ben

 • Layash
 • gyberci

  Mángorló Jusztin szintén rendelkezik magyar felmenőkkel!!! 🙂

 • Tylla

  Ausztriában melyik nevét használta? Tudtommal Jan Novota volt. Csak most “lett” Novota János, hogy Magyarországra jött.

 • gyberci

  Nagy királyunk (Könyves Kálmán) leszármazottja is itt játszik:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lm%C3%A1n_magyar_kir%C3%A1ly
  Ria, ria Debrecen!

 • Layash

  Ez egy történelmi információ, ezidáig úgy tudtuk, az Árpád ház kihalt 1301-ben.
  Könyves-Turul Norbert az élő cáfolat 🙂

 • gyberci

  Én már szeretnék túllenni a Videotonovics elleni mérkőzésen. Szorongok! Szurkolok a fiainknak, hogy a védekezésünk legyen olyan (legalább), mint a fradi ellen, akkor nem vallunk szégyent. Az ellenfél jelenleg kimagaslik a magyar mezőnyből. Ezt tudomásul kell venni. A döntetlen már sikernek tekinthető. Amit látni szeretnék: a csapatmunka további fejlődése, és akkor amit reméltem és remélek őszre kiegyenesedik a LOKI.

 • Madridista

  naa ne vicceljünk kérem..:D a fradi kritikán alulit játszott és az nem rajtunk múlt 😀 őket összehasonlítani a vidivel óriási balgaság 🙂

 • gyberci

  Rajtunk múlt!

 • go

  Én azt mondom akkor essen ki a csapat és majd az újbóli feljutásnak mindenki örülni fog mint majom a farkának, ez nagyon sok helyen így van/volt(diósgyőr,ftc,newcastle,)ok az újabb álmodozásra

 • Ami Whand

  http://ujszo.com/cimkek/novota-janos
  https://www.youtube.com/watch?v=kuDpQeJiN0Q
  Kurva okosnak hiszed magad igaz? TISZTELET egy önhibáján kivül országhatáron kivűl rekedt MAGYAR ember felé hogy a MAGYAR nevét használják a HONFITÁRSAI ennyi a véleményem. AKI MAGYARNAK ÉRZI MAGÁT AZ MAGYARUL HÍVJA A HONFITÁRSAIT.

 • Lucas

  De az a vezetékneve. Gondoltam, azt megtartja, 😀

 • Tylla

  Ő miért nem hivta magát magyarul Ausztriában? Ezt Te mondod, aki nem magyar nevet választ magának a bloghoz? Alig vagy ellenmondásos.

 • Lucas

  Minden világos. Ezzel is egyetértek, azzal az apró kiegészítéssel, hogy egyáltalán nem halt ki belőlem még a klubszeretet és a lelkesedés. Ott van a szívem mélyén, és ha végre lesz ok rá, akkor feltörik. Tavaly május végén, amikor a bennmaradásért vívtunk élet-halál harcot, újra ezer fokon égtem én is és az összes szerkesztőtársam.

  https://www.youtube.com/watch?v=a28NzWGdrSk

  Itt a bizonyíték. A végén az az én monológom, illetve a videó szövegét is 95%-ban én írtam meg. 🙂

  Nagyon jól mondtad: akarjuk szeretni a klubot, akarjuk szeretni a játékosokat. Májusban azért lelkesedtünk be így, mert a bennmaradással időt nyerhettünk volna, hogy egy nyár alatt rendbe szedjük a keretet, megtartsuk a kulcsembereinket, illetve hozzunk jobbakat, ne adj Isten, megtisztuljon a klub vezetőségi szinten. Ezek közül egy sem valósult meg és rosszabb helyzetből folytatjuk, mint ahol abbahagytuk. Ezért az elkeseredés. De ez nem lesz így örökre. DVSC volt, van és lesz is, a mi szerződésünk pedig egy életre szól.

 • joel

  A Nagy Sandor-telepi grundon nott fel.

 • Lucas

  Kezdhetünk megbarátkozni a gondolattal.

 • Ami Whand

  Magát, hogy hívja? 😀 Más hogy hívja az a kérdés most.