7/3 – Mi a helyzet az utánpótlással?

Ezen a héten a Heti Hármas egyik témaköre az utánpótlásunkra volt kihegyezve, de foglalkoztunk az NB I kiegyenlítettségével, valamint azzal, hogy vajon az elmúlt három meccsen mennyire volt köszönhető az eredményesség az ellenfeleink gyengélkedésének.

73HD600

Ezen a héten CsibuJuveFan1897Enderson és Lucas voltak a podcast adás résztvevői.

Heti témáink:

 1. Mennyire befolyásolta az elmúlt három mérkőzésünket az ellenfeleink gyengébb játéka?
 2. Az NB I mezőnyében 10 csapat is 1-2 győzelemmel áll. Milyen következtetéseket vonunk le ebből és lehet-e esélyünk ezek alapján a Honvéd ellen?
 3. Melyik gondolattal értesz egyet: az utánpótlásunk az elmúlt években annak ellenére kevés szerepet kapott, hogy láthatóan képesek jó játékra; vagy az utánpótlásunkból felkerült labdarúgóink csak azért képesek jó játékra, mert a csapat teljesítménye leromlott és a kiesés elkerülése elől menekülünk?

 

 • sisoko

  Alapvetöen en maskepp latom, az hogy a Diosgyör egy szezonon belül teljesen maskepp tud szerepelni pontosan megmutatja a Magyar bajnoksag problemait. Egy jo edzövel lasd Rossi ala Honved, egy csapat tud magyar szinten sikeres lenni. Barmelyik magyar csapat kepes egy minösegi edzövel es a neki biztositott profi feltetelekkel kiesöböl a bajnoksag elsö felehez tartozo csapat lenni. Ha ennel magasabbra vagysz akkor mar profi sportvezetö is kell. Az elmult evekben nem elsösorban a Loki lett rosszabb, hanem lett 3-4 csapat ahol profi munka van, plusz 3-4 ahol irdatlan mennyisegü penz van ami barmilyen baromsagot ellensulyoz.
  Rosszul kezdödött a bajnoksag ebben 99 szazalek a felkeszüles a ludas, gyenge ellenfelek ellen, Herczeg Andras nem tudta jol felmerni a jatekosok erejet, nem tudna ki mit tud es ez mire eleg. Az elsö 2 forduloban jött a kijozanodas onnan, pedig azert lassan ö is rotalta a keretet. A Fradi es a Vidi ellen szerintem csak nem mert kockaztatni , mert siman benne volt egy 5-6 golos vereseg, egy olyan meccsen megegetni Varga Kevint töl felesleges. A Vasas ellen, ami eleg szetesö jatekot mutat siman lehetett 19 re lapot huzni, mar csak azert is mert egy vereseg eseten vegervenyesen leszakad a csapat.
  Visszaterve szerintem a Fradi es Vidi ellen ugyanigy a Vasas ellen igen erösen bejatszik az edzö Faktor, ha megnezitek a nyilatkozatokat mind azt mondta , nem koncentralunk a Debrecenre a sajat jatekunkat visszük veghez, es itt jön a kepbe az egy jo felkeszülessel , barmelyik NB1 es csapat kepes tönkretenni a masik jatekat, ahogy Ferenczi Attila mondta a semleges terfelben, mindenki jo csapat jatsza a sajat stilusat , de egy apro modositasok az ellenfelhez kellenek. Nah most itt van 50 szazalek aki probal sajat stilusban jatszani, barmilyen modositas nelkül, plusz van 50 szazalek aki csak ehhez alkalmazkodik( ez a könnyebb plane ha nem keszülnek rad). Jelenleg a Loki a masodik 50 szazalekban van.
  + a Balmazujvarost biztos kiesönek vennem, Lattam a Honved elleni meccset a TVben es most vegigszenvedtem a Felcsut ellenit is. Szemmel lathato a leepüles. Fogalmam sincs minek erölteti ezeket a gruz legiosokat Horvath Feri, bar elgondolkodtato , hogy ugyanez volt Diosgyörben is.

 • Layash

  Továbbra is hibás a megközelítése a Loki utánpótlásban nevelődő játékosokat tekintve.
  Az nem kérdés, hogy vannak az akadémián tehetséges fiatalok, de a tehetség önmagában legfeljebb megye1-ben futballozáshoz elég, már NB3-as szinten is kell némi alapképzés.
  A DLA-n nevelkedő fiatalokban ki kell jelenteni, hogy kevés a minőségi munka, ezt bizonyítja az is, hogy az NB2-be, NB3-ba kölcsönadott játékosok többsége elkallódik, amiben persze van szerepe az ottani stábnak, de ha egy képzett akadémistát kapnának, akkor valószínűleg nem kiegészítő játékosok lennének ott.
  Mert az nem nem baj, ha a tehetséges játékosok alacsonyabb osztályban szereznek rutint, kispadon, lelátón nem lehet fejlődni.
  Az alap probléma tehát az akadémián folyó szakmai munka színvonaltalansága, amit az akadémiával kapcsolatba került szülők is többször megerősítettek, és azon is el kellene gondolkozni az illetékeseknek, hogy miért vittek el nagyon sok gyereket a megyéből Felcsútra, Budapestre, miért nem volt nekik jó Debrecenben…
  Van a DLA-n is néhány edző, aki elfogadhatóan dolgozik, de ők vannak kisebbségben, és általában ők hagyják el az akadémiát (pl Fórián Zsolt) maradnak az alkalmatlanok, akik kéz, kezet mos alapon képesek voltak rövid úton kicsinálni a portugálokat is.
  Az NB1-hez a tehetség kevés, ha a játékosnak nincs megfelelő taktikai alaptudása, nem tanították meg az alapokat, sőt technikailag, fizikálisan sincs a topon, rövid idő alatt partvonalon kívülre kerül, nem csak itt, de még NB2-ben, NB3-ban is nagyon kevés edző hajlandó alapfogalmakat, alap mozgásokat tanítani, úgy vannak vele, hogy azt már tudni kellene.

  A ’90-es években volt egy hosszabb interjú Garami Józseffel, akiről köztudott, hogy sikeres utánpótlás edzői múltja volt, és a felnőtt csapatainál is nagyon sok fiatalt küldött pályára.
  Ő már akkor szóvá tette, ha egy tehetséges játékossal tizenévesen nem foglalkoznak az edzők, esélytelen lesz NB1-ben futballozni, ha a taktikai utasításokra nem tud megfelelően reagálni.

  Taktikai képzésen túl még technikailag is csiszolni kell a gyerkőc tudását, mentálisan felkészíteni, erőt, gyorsaságot fejleszteni, stb.
  Debrecenben úgy működik az akadémia, hogy szerencsés esetben egy jobb edző elkezdni a munkát a gyerekekkel, tanulnak egy keveset tőle, majd jön egy korcsoport váltás, ami edző váltást jelent, aki esetleg lenullázza még az addig tanultakat is… rosszabb esetben egyből egy gyenge edzőhöz kerül a gyerek, s néhány hónapon belül elmegy a kedve a futballtól.
  Akik maradtak az akadémián főleg a hiányos képzés miatt nem lettek 20 éves korukra NB1-ben bevethetőek – nem csak Debrecenben, a kölcsön adogatott játékosoknál is kevés volt a kivétel (de volt néhány)

 • Layash

  A Loki játékoskerete nagyon sokat gyengült, ez egy több éve tartó tendencia.

  Azt nem tudom, mennyire tudja felmérni a szakmai stáb ennek a keretnek a reális helyét a bajnokságban, ami persze nem egyszerű, sok ismeretlenes egyenlet.

  Az öt évvel ezelőtti Loki most is esélyes lenne a bajnoki címre, tehát gyengültünk, nem is keveset, nem a többiek legfeljebb az öt évvel korábbi önmagukhoz képest erősödtek.

  Herczeg Andrást jobb edzőnek tartom, mint amilyen akadémia vezető lett, de a vezető edző mögött nem mindegy milyen stáb áll.
  Anno Zoran Spisljak is a stáb tagja volt, mióta ő elment Debrecenből azóta elég sok gondunk volt az erőnléttel is (kivéve a tavaly tavaszi szezont, a portugálok ezen a téren is tudhatnak valamit)

 • sisoko

  Nos vegyük a 2013-14 es Lokit mert az bajnok lett,egyebkent az elmult 5 evben semmilyen mas erdemleges bajnoki szereples nem volt, akkor azert ha jol remlik, a vidi eppen akkor volt Gomeses korszakaban , ami teljes szeteses volt. A györ atmenetben volt Pinyö es Horvath Feri között , mindkettö katasztrofa, a Fradi dobta Monizt es eppen atalt Dollra. Mar bocs , de azota felnött egy Honved generacio, egy Vasas generacio. Az 5 evvel ezelött Loki profi körülmenyek között 5 eve sem lett volt eselyes max az 5 dik helyre.

 • Layash

  Az öt évvel ezelőtti Loki, profi körülmények között a második harmadik ligában szerepelne… Németországban, Spanyolországban, vagy Angliában, Hollandiában, Belgiumban lehet egy névtelen kis csapat lehetne az első osztályban, de Magyarországon nincsenek, és nem is voltak profi körülmények.
  A veretlenül megnyert bajnoki címet senki nem veheti el Kondás Elemértől, de azzal együtt is el tudtunk volna képzelni jobb edzőt a Lokinál, ergo itt sem biztos, hogy az számított, hogy a riválisaink hogyan, miben hibáznak -ezt megmutatták a nemzetközi leszerepléseink , a játékosok leépítése, a kivételezettségi helyzetek, stb.
  Akkor kellett volna egy Pontes mentalitású, hosszú távra gondolkozó edzőnek megadni a bizalmat,…

 • sisoko

  5 evvel ezelött sem voltak profi körülmenyek csak az eredmenyek elfedtek a valosagot, ennyi.

 • öcsisajt

  A lentebb szólóknak sok mindenben igaza van. Ami a lényeg akkor kezdődött el a lecsúszás amikor Kondást kinevezték edzőnek és mellé a stábját. Szima onnantól kezdett belexarni az egészbe. Azt hiszem ha a BL csoportkör utánni évben a kapott pénzt nem veszik ki hanem hoznak 2-3 nemzetközi szinten is jegyzett játékost nem itt tartanánk.Jöttek még jobb játékosok de azokat Elemérék módszeresen tönkretették. Kellett a hely az örök fiatal tehetségeknek akiket anno ő edzett?? Nem akarok neveket mondani de aki követi a csapatot az látta tudja. Nem volt erőnlét de mit várunk hírvivő Győrkytől. Voltak sikerek de a nemzetközi porondon szart se értünk vele. Kizúgtunk kivéve a Bate elleni ki ki meccs amit a mai napig nem értek???? A helyzet most sem jobb,igazolni nem fognak,új tulaj hát nem úgy néz ki! Abból főznek ami van és sajna több a bab mint a hús!

 • Layash

  Nem tudom mi az oka, de már többször megtörtént, hogy eltűnik a hozzászólás az oldalról.
  Megjelenik., olvasható, néhány perc múlva köddé válik, és nem hiszem, hogy törlés miatt, inkább szerver hiba

 • Imre

  Ámbár nem élek Debrecenben, és a csapatnak is többnyire a fotelból szurkolok (van ilyen…:-), de ezer szállal kötődök a Lokihoz, amelyik kb. 5 éves korom óta, 50 éve az egyetlen Csapatom. Mint ilyen, én nagyon tudnék szeretni egy olyan Lokit, amelyik az utánpótlásra épül, kiegészítve néhány olyan légióssal, vagy nem saját nevelésű magyar játékossal, aki hosszabb távra tervezve érkezik hozzánk, nem primadonnáskodik és “beépül” a csapatba és a városba is. Szóval, nagyon örülök a “fiatalok” előtérbe helyezésének, csak így tovább! Kövezzetek meg, de számomra az se lenne baj, ha egy ilyen csapat nem tudná felvenni a versenyt a pénzből profi (?) munkát magának megengedni tudó klubokkal. Magyar viszonylatban sztár légiósokat úgysem tudunk igazolni, akiért meg senki se akar fizetni, az meg minek ide hozzánk? Viszont az akadémiára valóban jó szakemberek kellenének. Ezt is organikusan gondolnám megoldani, abba kellene egy rahedli pénzt belerakni, hogy az utánpótlással foglalkozók tanuljanak, fejlődjenek.
  Remélem, kikerültünk a gödörből…

 • elvill miszki

  Azért szerintem nem mindenáron kell a saját nevelés! A jelenlegi loki amolyan uram-bátyám keret, ami sajnos az utánpótlásba is visszagyűrűzik. Ez a debreceni foci nagy rákfenéje!

 • JuveFan1897

  Sajnos a disqus valamiért egyes hozzászólásokat kiszűri spam-gyanú miatt… Van, amelyiket úgy, hogy mi sem tudjuk visszaállítani.

 • go

  Most megint feljön az örök fiatal téma, de az elmúlt 10 év minden felnőtt kezdő 11-e erősebb volt mint a mostani. Ebből nekem az jön le,hogy oda a mostaniaknál is jobb,ügyesebb fiatalok SEM tudtak akkor bekerülni. Ezért és az állandó eredménykényszer és teljesítménykényszer miatt szépen lemorzsolódtak.(persze voltak tényleg nem oda valók,de azért nem mindenki)
  Például Fodor Marcell, mai napig nem tudom, hogy neki miért jutott 6bl meccs, holott akkor már Korhutot is be lehetett volna dobni és talán hamarabb berobban, de lehet hogy nem

 • Imre

  Én se azt mondom, hogy mindenáron saját nevelés kellene. De, alapvetően, az kellene… És, igazad van, az uram-bátyám szemlélettől megtisztulva…