Van, amit nem lehet pénzért megvenni…

Egy percig nem tagadom  (van is róla bizonyíték), hogy tartottam ettől a mérkőzéstől. Pintér Attila csapatai rendre szenvedést okoznak az ellenfeleknek (és a nézőknek), ráadásul a felcsútiak hozzánk hasonlóan remek formában voltak a meccset megelőzően. Igazi erőpróbának tűnt tehát ez a találkozó, amitől nagyon féltettem a csapatot, mint utólag kiderült, alaptalanul. Úgy tűnik ugyanis, elfeledkeztem egy örökbecsű igazságról a két együttes összehasonlításakor: van, amit nem lehet pénzért megvenni…

dvscpuskas_372

Ha létezik csapat, amelyet egy egész ország utál, akkor az a Felcsút. Ott van pl. a Fradi, amit mindenki ellenségnek tekint, aki nem fradista, de azért valljuk be őszintén, eléggé sok a fradista, így kiegyenlítődik a dolog. Mondhatnék még más csapatokat is, de egyrészt ezek a klubok legalább rendelkeznek saját szurkolótáborral, másrészt van múltjuk, amit lehet tisztelni. A “Puskás Akadémiáról” – az idézőjelet a cikk további részében is használni fogom, hiszen sem Puskáshoz, sem az akadémiához mint fogalomhoz semmi közük – mindez nem mondható el, ráadásul abban az érdekes helyzetben van a felcsúti egyesület, hogy bár érzékelhető a politikai háttere, és így ideológiai elven is sokan támadják, de még az elkötelezett Fidesz szavazók között sem találkoztam olyannal, aki szimpatizált volna velük. Egyszóval: politikai szimbólummá váltak ugyan, de párthovatartozástól függetlenül mindenki utálja őket. Nem meglepő, hogy már csak ezért is nagyon fontos lett volna a győzelem ellenük.

Herczeg András a szokásos kezdőt küldte a pályára: mivel Mengolo sérüléssel bajlódik, ezért a helyén a múlt héthez hasonlóan Tabakovic kezdett, egyebekben az elmúlt időszakban megszokott kezdő futott ki a pályára 4-4-2-es hadrendben. Ellenfelünknél kimaradt a keretből Szakály Péter, korábbi csapatkapitányunk, akinek a mérkőzést megelőzően gyermeke született, amelyhez ezúton is gratulálunk! Nélküle sem hiányoztak azonban az egykori debreceniek a “Puskás Akadémiából”: Osváth Attila a kezdőben, míg Danilovics, Zsidai és Szécsi Márk a kispadon foglalhatott helyet. Sokat elmond egyébként ellenfelünkről, hogy a pályára kifutó 11 játékos közül egyedül Hegedűs és Vanczák volt tavaly is tagja a vendégegyüttesnek, saját nevelésű labdarúgó pedig még a kispadon sem kapott helyet. (Egy akadémiánál…)

lflu

A mérkőzés pont olyan unalmasan kezdődött, ahogyan arra számítani lehetett: a felcsútiak – igazi Pinyős taktikával – ölték a játékot, és bár nagy helyzet egyik oldalon sem alakult ki, de nem igazán tudtunk föléjük nőni játékban. (Az ugyanakkor tény, hogy a szokásossal ellentétben ezúttal nem a bunkervédekezés dominált, hanem a labdakihozatalainkat zavarták meg, ugyanakkor a megszerzett labdákkal csak tötymörögtek.) Az első igazán nagy helyzetet így is mi tudtuk kialakítani: a 23. percben egy gyorsan elvégzett bedobás után Varga Kevin lőtt egyből, Hegedűs hárított, a kipattanót pedig Bódi – szinte üres kapura – nagyon csúnyán mellérúgta. Aztán a félidő közepe táján Herczeg András gondolt egyet, és teljesen átvariálta a csapat taktikáját, amivel aztán a vendégek egyáltalán nem tudtak mit kezdeni. Ezt követően teljesen föléjük nőttünk játékban, egyre jobban átvettük a játék irányítását, és a játékrész végén mindez góllá érett: Bódi fantasztikus labdáját Varga Kevin jobb külsővel átvette, majd ballal gönyörűen kilőtte a hosszú alsót. Milyen egyszerű játék ez a futball…

dvscpuskas_19

A második félidő elején veszélyesebbnek tűnt a PAFC, aminek főként az lehetett az oka, hogy túlzottan is kitámadtunk az előnyünk ellenére. Ez majdnem meg is bosszulta magát: Latifi léphetett ki, az őt követő Bényei elesett, a vendégek játékosa pedig eltolta a labdát Nagy Sándor mellett, majd az üres kapuba gurított. Erdős József azonban – talán inkább tévesen – érvénytelenítette a találatot szabálytalanság miatt. Nekem úgy tűnt, hogy Bényei mintha a saját lábában esett volna el, és nem lépett rá a támadó, ugyanakkor Latifi nem reklamált, és a meccset követően sem emlegette fel senki ezt a szituációt, így nem kizárt, hogy mégis helyes döntés született.

Innentől kezdve viszont nem volt sok keresnivalójuk a felcsútiaknak: egyre jobban beszorítottuk őket, sorra jöttek a lövések, zömében Könyves jóvoltából, a fölényünk pedig végül neki köszönhetően a 82. percben góllá érett: bár támadónk gyönyörű, külsős kapáslövését még elképesztő bravúrral hárította Hegedűs, az ezt követő szögletnél a kapus által röviden kiütött labdát már sikerült bekanalaznia a hosszú alsóba.

Ekkor lehetett érezni, hogy végleg eldőlt a meccs, és Tőzsér négy perccel később feltette a koronát saját és a csapat teljesítményére: jó 27 méterről, szabadrúgásból ragasztott egy elképesztő erejű lövést a kapu jobb felső sarkába. A labda szabályosan kikerülte a sorfalat, ilyen gólt még nemzetközi szinten is ritkán látni.

3-0 állt az eredményjelzőn, és igazi örömfocit láthatott a tomboló közönség. Bár a lefújás előtt még volt egy kapufája a “Puskás Akadémiának”, az eredmény már nem változott; magabiztos és nagyszerű győzelmet arattunk; a vendégcsapat pedig a szezonbeli legnagyobb vereségét szenvedte el.

Egy kis taktikai elemzés, ha már Pinyőnek nem ment:

Nem szabad elhallgatnunk, hogy ez a győzelem is nagyban Herczeg Andrásnak volt köszönhető. Nem csak arra gondolok, mennyire jól sikerült összeraknia ezt az együttest, vagy arra, hogyan tudja a maximumot kihozni a játékosainkból, hanem a mérkőzés közbeni taktikai váltására is.

A már leírtak szerint az elmúlt mérkőzéseken megszokott 4-4-2-es felállásban kezdtünk, amiből szemmel láthatólag felkészült a vendégcsapat, és a középpályán rendre fölénk tudtak kerekedni. A támadóink sokat örlődtek egyedül elöl, nem jutottak el hozzájuk a labdák, és mindemellett érződött, hogy a védelmünkön is nagyobb a nyomás az ideálisnál, bár ezt nem igazán tudta kihasználni az ellenfél. Herczeg András viszont érzékelte, hogy nem lesz ez így jó, ezért átálltunk a 4-1-4-1-es felállásra, személyi változtatás nélkül. Könyves kihúzódott a jobb oldalra, Bódi pedig középre került, bizonyos szempontból hasonló szerepkörbe, mint ahol korábban Holman játszott. Ezzel sokkal stabilabbá vált a középpályánk, lényegesen jobban meg tudtuk tartani a labdákat, és a két szélen Varga és Könyves, valamint a szélső hátvédeink is gyakran odaértek a kapu elé.

formaciovaltas

Erre az új stratégiára nem igazán tudott Pintér Attila mit reagálni, látszott, hogy ide nem lesz elég a tolódás. Különösen érthetetlenek voltak egyébként a cseréi, és azt sem bánom, hogy Molnár Gábor csak a hajrában léphetett pályára, az ő mellőzése is hibás döntésnek bizonyult, egyből megélénkült a beállításával a támadójátékuk. De ez legyen az ő bajuk, mi inkább örüljünk neki, hogy Herczeg András így leiskolázta stratégiailag egykori remek szövetségi kapitányunkat…

Fontos még megemlíteni, hogy a védelmünk azért is működik annyira jól, mert bevállaljuk a bátrabb megoldásokat és labdakihozatalokat, ugyanakkor szükség esetén nem szégyelljük arra rúgni a labdát, amerre állunk. Jó azt látni, hogy nem felívelgetünk, hanem a saját kapunktól kezdve építgetjük a támadásainkat, még akkor is, amikor nyomás alá helyeznek minket letámadással. Mindezek mellett a pontrúgásainknál érezhető a tudatosság, látványosan építünk ezekre a szituációkra, és kiemelkedően sok gólt értünk el közvetlenül vagy közvetve ezekből a helyzetekből: az eddigi 16 gólunkból 8-at, azaz minden második találatunkat tizenegyes, szabadrúgás vagy szöglet után jegyeztük. (Sőt, ha Sós Bence Paks elleni gólját is ide számítjuk, amit szintén egy pontrúgás előzött meg nem sokkal, akkor egyenesen 9-re nő ez a szám.) Döbbenetes statisztika az elmúlt évek tükrében.

Játékosok értékelése:

Nagy Sándor – 0
Nagy_SandorNem akadt sok dolga, ami jelzi, mennyire jó munkát végzett a védelmünk. Amikor azonban hárítani kellett, akkor a helyén volt, ezúttal is magabiztosnak éreztem. Különösen tetszett az első félidőben bemutatott mentése, szépen lépett ki a kapujából és tisztázott a kilépő felcsúti játékos elől.

Bényei Balázs – 6
Benyei_BalazsTöbb szép megoldása akadt, főleg támadásban, néha szinte megalázó volt, ahogy szórakozott a vendégek védelmével. Ezzel a résszel tehát teljesen elégedettek lehettünk, ugyanakkor sajnos védekezésben most nem éreztem annyira biztosnak, rendre rossz ütemben ugrott fel a labdákért fejelni, és ezen felül is többször bizonytalannak tűnt. Ennek ellenére nincs szívem rosszabb jegyet adni neki, még ha ez csak egy gyenge 6-os is.

Kinyik Ákos – 7
KinyikAkosSzinte hibátlanul hozta le a meccset, folyamatosan fejlődik a játéka. Ritkán szoktam élvezni a középhátvédek játékát, de őket kifejezetten szeretem nézni Szatmárival, mert remekül egészítik ki egymást. Kinyikben az a legjobb, hogy a látszólagos egyszerű stílusa mögött meglepően nagy játékintelligencia van, előre gondolkozik, hogy vajon hová érkezik majd a labda, és lépéselőnybe kerül a támadóval szemben, mert már alapból sejti, mi lesz a következő lépés. Azt is érdekes volt látni, hogy a labdákat sem vaktában fejelgeti ki, hanem megpróbálja társhoz irányítani, amikor csak lehetséges. Nagyon kellemes csalódás a teljesítménye, talán annyit tudnék “negatívumként” kiemelni, hogy eddig az ellenfél kapuja előtt nem igazán érzem benne azt a veszélyt, amit a tavalyi gólmennyisége indokolna. (A Budaörs színeiben a 2016/17-es szezonban középhátvéd létére 5 találatig jutott.)

Szatmári Csaba – 7
Szatmari_CsabaHa Kinyikről azt mondtam, hogy taktikus, okosan helyezkedő középhátvéd, akkor Szatmárinak ki kell emelni az energikusságát, amivel jól kiegészíti védőtársát. Kinyik inkább “vonalban” söpröget, Szatmári viszont hatalmas sprintekkel mindig berobban oda, ahová a labda kerül. Neki is egyre jobb érzéke van a helyezkedéshez, ha pedig mégsincs ott, ahol kellene, valahogy csak odaér az esetek többségében. Egyre jobb középhátvéd válik belőle, rá is igaz, ami Kinyikre: szinte hibátlanul hozta le a meccset.

Ferenczi János – 6
Ferenczi_JanosEz most az a Ferenczi volt, akit máskor is szívesen látnék. Egy-két apróbb helyezkedési hibától eltekintve ezúttal a védekező feladatát is jól ellátta, több jó mentést bemutatott, látszott rajta az akarat, becsúszott, beleállt az ütközésekbe, azonnal visszazárt, egyszóval megtette azt, amit máskor hiányolunk tőle. Emellett főleg az első játékrészben kifejezetten aktív volt támadásban, szóval csak így tovább, jó lenne, ha egyszer végre a középpályán is láthatnánk, mire képes, mert folyamatosan érződik a veszély a beadásaiban és átlövéseiben.

Bódi Ádám – 6
Bodi_AdiA mérkőzés elején az elmúlt egy-két meccs Bódiját láthattuk, rengeteg pontatlansággal és bosszantó hibával. Különösen csúnyára sikerült az eltört lövése, ahol csak a félig üres kaput kellett volna eltalálnia. Az azonban látszott, hogy nagyon küzd és akar, rengeteget segített be most is a védekezésbe, ráadásul az első gól előtt gyönyörű gólpasszt adott Vargának. Érdekes kérdés lehet, hogy melyik poszt a legideálisabb neki, mert középre húzódva látványosan feljavult a játéka. Ez egyébként logikusnak tűnik nekem, mindig furcsának találtam, miért szélen játszik Bódi, miközben a képességei és erősségei talán inkább középen tudnának érvényesülni.

Tőzsér Dániel – 7 
Tozser_DanielHol volt tavaly ez a Tőzsér Dani? Végre igazi vezér a pályán, ez a meccsek óta tartó tendencia pedig szerencsére ezúttal sem szakadt meg, sőt, talán még inkább érzékelhető volt, mint eddig. Már az első félidőben is akadt egy bődületes szabadrúgása, ami kicsivel célt tévesztett, de a második játékrész hajrájában meglőtte a szezon (egyik legnagyobb) gólját. Sajnos a felvételek nem adják vissza ugyanazt, mint amit a kapu mögül lehetett látni, de amilyen ívben a labdája kikerülte a sorfalat, arra csak kevesen képesek. Ezen kívül mezőnyben is hatalmasat dolgozott, ezúttal szeme volt szinte minden labdájának, és védekezésben is jó megoldásokat választott. Egyedül az bosszant, hogy akinek ilyen rúgótechnikája van, az miért nem mutatja meg ezt többször.

Aleksandar Jovanovic – 6
Aleksander_JovanovicA mérkőzés utolsó harmadát leszámítva nem voltam annyira elégedett a védekező játékával, főleg az első félidőben elképesző mennyiségű labdát szórt el, ráadásul saját térfélen, amiből többször is megindulhatott a Felcsút. Ez a pontatlanság szokatlan volt tőle, és ezt csak az tudta ellensúlyozni, hogy egyébként szokás szerint végig hajtott és több jó labdaszerzése és passza is volt, főleg a vége felé, valamint szinte az összes veszélyes támadásunkból kivette a részét.

Varga Kevin – 7
Varga_KevinHihetetlen ez a srác. Olyan természetességgel és vagánysággal játszik, amilyet fiatal játékosoktól ritkán látni kis hazánkban, ráadásul teszi ezt kifejezetten eredményesen, az ellenfélre nézve pedig életveszélyesen. Nem fél lőni, ráadásul a lövéseinek szeme van. Nem fél cselezni, belemenni a párharcokba, amelyekből az esetek egy jelentős részében győztesen kerül ki. Mindezek mellett besegít a védekezésbe is, ami azért Ferenczi esetében amúgy sem mindegy. Látszott rajta ezúttal, hogy kevésbé fáradt el a második játékrészre, mint az eddigiekben. Már csak arra lenne szükség, hogy ezt a formáját az idegenbeli meccsekre is átmentse, mivel eddig inkább csak a Nagyerdei Stadionban tudta megmutatni a tudását.

Könyves Norbert – 7
Konyves_NorbertÓriási mezőnymunkát végzett, folyamatosan terrorizálta a vendégek védelmét, és csak Hegedűs volt az oka, hogy nem szerzett hamarabb gólt. Nagyon megérdemelte már, hogy betaláljon, meccsek óta küzdött érte, reméljük, hogy ez elhozhatja az áttörést számára. Nem gondoltuk volna, hogy ekkora erősségünkké válhat, de valami mintha “átprogramozódott” volna a fejében, és azt érzem, úgy küzd a csapatért, mintha mindig is debreceni lett volna.

Haris Tabakovic – 6
ktabakovicBár a kapura ezúttal nem volt különösebben veszélyes, de rengeteget dolgozott a mezőnyben, jól tartotta meg és osztogatta a felpasszolt labdákat. Főleg az elején nagyon sokat faragták őt a felcsúti védők, de azért csatárunkat sem kellett félteni. Külön pozitívum volt, hogy mennyire nagy hatékonysággal passzolt, hiába darabos a mozgása, ebben valahogy nagyon jó. Sajnálatos a sérülése, reméljük, hogy nem esett ki hosszú időre, bár nekem rossz érzésem van ezzel kapcsolatban.

∼•∼

Takács Tamás, Tisza Tibor, Csősz Richárd – 0
Takacs_TamasTisza_TiborCsosz_RichardKevés időt kaptak, így nagyon érdemi lehetőségük sem volt megmutatni magukat. Igaz, ezen a meccsen nem is volt nagyon olyan teljesítmény, ami indokolta volna a korábbi cseréket. Takács kicsit darabosan mozgott ezúttal az elmúlt két meccshez képest, viszont a Könyvesnek adott, pörgetett passza gyönyörű volt. Tiszánál érdekes kérdés, hogy a sérülések és eltiltások időszakában mire lesz képes, Csősz pedig némi túlzással annyi percet játszik a szezonban, ahány meccset. Jó lenne majd egyszer őt is hosszabb időre megnézni, milyen focista is valójában.

∼•∼

Herczeg András
kherczeg_andrasAzt eddig is tudtuk, hogy a klub sikeredzőjéről van szó, nem kell nagyon magyarázni a BL és EL főtáblát, hogy mekkora siker volt mindkettő. Számomra azonban még ezekkel együtt is most mutatta meg igazán, az elmúlt mérkőzéseken, hogy mennyire is képzett edző. Ebből a nem túl erős keretből a megfelelő motivációval és meccsről meccsre remekül kidolgozott stratégiával nagyszerű csapatot formált. Nyugodtan mondhatjuk, hogy leiskolázta Pinyőt, aki nem csak szakmailag, de emberileg is sokat tanulhatna edzőnktől.

lfer


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

Az első félidő szenvedős, nyögvenyelős volt, a PAFC a tőlük várható undorító bunkerfocit játszotta. A második félidőre felpörgött a játék, jót tett a gólunk a mérkőzésnek. Az, hogy a végére ez egy ennyire élvezhető és nézhető meccs lett, egyértelműen csak nekünk köszönhető. A Loki ugyanis élvezetes, gólra törő, sokszor kombinatív és szép egyéni megmozdulásokat hozó játékot mutatott be, így egyértelműen egy kiváló teljesítményt láthattunk a fiúktól. Erdős József ténykedése vegyes volt: ugyan a lapok terén elég sok hibát vétett a felcsútiak javára, pl. Diallo kiállítása elmaradt, mint ahogy Heris is minimum egy sárgát megúszott, azonban számunkra is hozott egy kedvező döntést, mikor – véleményes módon – nem adta meg Latifi gólját. A szubjektív véleményem nem volt róla negatív, hiszen nem éreztem azt, hogy egyoldalúan vezetné a meccset, viszont sokat hibázott, így objektíve nézve a 3-as is jóindulatú. A kétes ítéletei összességében kiegyenlítették egymást, és különösen is érdekes kérdés lehet, hogy vajon idén minek köszönhető, hogy hosszú évek után először nem fújnak ellenünk a bírók.

Záró gondolatok:

Akadnak néha olyan reklámok, amelyeket tényleg sikerül nagyon eltalálni, és biztosítják egy adott márka vagy termék számára, hogy a nevét évek múltán is emlegessék az emberek. A Master Card hirdetése is ilyen volt, mivel meg tudta ragadni a lényeget: bár fontos dolog a pénz, de nem old meg minden problémát, nem “mindenható”. Valamiért folyamatosan ez a reklámszöveg jutott eszembe a mérkőzést követően, annyira találónak éreztem.

Van, amit nem lehet pénzért megvenni…

Az elmúlt fordulókban végre valamit ismét érezhetünk abból, miért is annyira különleges dolog Loki szurkolónak lenni. Visszatért a stadionba a hangulat, újra vannak érzelmek, a játékosaink és a szurkolók részéről egyaránt, látni a klubhűséget és kötődést, a vagányságot és az alázatot. Ezek mindig is meghatároztak minket, csak az elmúlt években valahogy háttérbe szorultak. Most viszont, a legnagyobb bajban és a biztos kiesés kapujában, hirtelen visszatértek. Nagyban köszönhető ez egy embernek, Herczeg Andrásnak, aki rácáfolt a kétkedőkre – köztük rám is -, és bebizonyította, hogy lehet a szarból is várat építeni. A munkája nyomán újra lett egy szerethető csapat, amely az elsőtől az utolsó percig hajt és küzd a pályán, nem alibizik, átérzi, mit jelent a címer a mezén. Kezd magához térni a szurkolótábor, és újra a csapatra hangolódni. Hosszú évek óta nem élveztem annyira meccsre járni, mint mostanában, pedig ehhez hasonló győzelmi szériából akadt egy pár az elmúlt szezonokban is.

Ezt az identitást, szurkolótábort, múltat, hagyományt, életérzést, közeget nem lehet pénzért megvenni, még ha ezt sokan nem is értik. (Próbáljuk meg elképzelni, ahogy a felcsúti játékosok olyan eufórikusan ünneplik a góljukat, mint a mi focistáink tették azt a második találatunknál. Nehezen megy, ugye?)

felcsútmeme3

…Minden másra ott a Master Card…

Élő példa erre a “Puskás Akadémia”, amely mindenben az antitézise annak, amit a fociban és egy csapatban szeretni lehet. Egy kreálmány, amely nem csak a játékosait, hanem még a nevét is ellopta egy másik klubtól; amelynek nincsenek szurkolói, és esélye sem arra, hogy ez megváltozzon, és amely a létezése alaptételeit és célkitűzését is folyamatosan semmibe veszi, hiszen akadémiaként nem ad lehetőséget a fiataloknak, ráadásul az NB2-es “fiókcsapata”, a Csákvár is egyre csak bukdácsol a remek szakmai munkának köszönhetően. Ebben az egy klubban tökéletesen megtestesül a hazai futball minden baja: kezdve a beszédhibás, arrogáns, önkritikára teljesen képtelen, a hazai mezőnyből még ezzel együtt is viszonylag kiemelkedő edzővel; folytatva a lélektelen, a klubhoz kötődni nem képes, csak a fizetést szem előtt tartó játékosokkal; bezárva azzal a téves feltevéssel, hogy ha politikai alapon döntve, sokszor mindenfajta koncepciót nélkülözve teletömjük pénzzel a bajnokság bizonyos csapatait, akkor biztosan jönnek majd az eredmények. Nem jönnek. Azért nem, amire ez a meccs is rámutatott: legyen bármennyi pénz, a koncepciót, jó szakmai munkát, identitást, vagányságot, hűséget, elkötelezettséget nem lehet pénzért megvenni. Így pedig hiába jó és szimpatikus a kormányzati célkitűzés a futball fejlesztésére, az út sajnos teljesen elhibázott.

…Amit azért néha mi is használhatnánk

Ettől függetlenül az sem ideális, amit Szima Gábor vall, mondhatni, a másik véglet. Tényleg szomorú, hogy pl. a “Puskás Akadémiához” ömlik az a temérdek pénz, aminek lehet, hogy mi a feléből is BL vagy EL főtáblás csapatot tudnánk építeni. Az viszont látszik, hogy a teljes pénznélküliség, spórolás, zsugoriság sem járható út. Néha ugyanis tényleg csak egy kis áldozat hiányzik a nagy profithoz. Nem igazán ideális az a jelenség egy klub életében, ha a legnagyobb erősítést éveken át a távozók (pl. legutóbb Holman) személye jelentik. Attól még, hogy nincs elég pénz igazolni, legalább a befolyt összegeket vissza lehetne forgatni a csapatba. Attól, hogy nem vagyunk olyan gazdag klub, mint a PAFC, még lehetne korrekt módon hozzáállni a játékosokhoz, hogy ne vigyék rossz hírünket.

Mert azt látni kell az eufória közepette – ami a tegnapi meccsen rajtam is úrrá lett -, hogy ez a teljesítmény tényleg csoda, ami más edzővel nem működne. Ez pedig így nagyon vékony hajszálon múló stabilitás, és ilyenkor felesleges sikeres jövőről, bajnoki címről álmodozni, mert ahhoz nem elég, ha az edző, a játékosok és a szurkolók mindent megtesznek. Legalább ennyire kellene hozzá a klubvezetés is.

Ha majd ebben változást látok – akár személyi szinten, akár hozzáállás szintjén -, akkor én is jó szívvel énekelem, hogy “harcoljatok a bajnoki címért”. Addig viszont maradjunk reálisak, és örüljünk tiszta szívből annak, hogy rendelkezünk szinte minden fontos dologgal, amit nem lehet pénzért megvenni. De azért néha nem ártana a Master Card sem…

Hajrá Loki!

Enderson

(fotók forrása: dvsc.hu)

 • cs1cs0ka

  Szép cikk. Nem vagyok túl aktív Loki drukker de ha ez így folytatódik akkor ki kell mennem a Nagyerdőre! Ezzel a kerettel ha sikerülne a dobogón végezni elégedett lennék, de még ha a Honvéd befurakodna elénk azt sem érezném csapásnak. Bevallom nem gondoltam volna, hogy ekkora szerepe lehet egy edzőnek.

 • Jamen

  Nagyon igaz, sok minden változott a klubnál, és sok minden nem, vagy csak még mi nem tudunk róla és pont az változott, amiről mi még nem tudunk.Valami oka csak van Herczeg Bandin kívül is, hogy egyszerre minden más lett.Valamiért szeretnek a játékosok Debrecenben lenni.Még azok is itt élnek-Feltscher, Chuka, Coulibaly, Ramos, akiket elküldtünk innen.Van ennek a városnak és klubnak egy varázsa.Nem véletlen, amit Könyvesről írtál. Amúgy Tabakovicnak külső bokaszalag szakadása van valószínűleg, ami egy hónap alsó hangon. Bényei esetében én is azt láttam, hogy egyszerűen elvesztette az egyensúlyát, de pont olyan ütemben, hogy a bíró azt hitte Latifi billentette ki.Az is igaz, hogy Diallónak nem szabad lett volna a pályán befejezni a meccset.Azzal is egyetértek, hogy nem osztottál ki citrom díjat.

 • volt debreceni

  Kíváncsisággal vártam a beszámolót, mert a múlt héten Juve szóról szóra azt írta, amit én írhattam volna. Erre mi történik: Enderson ír egy tudósítást, értékelést, megpróbálja valahogy a labdarúgás térképén elhelyezni a Felcsútot, és minden leírt szava tükrözi azt, amit a meccsnézés közben gondoltam, vagy mondtam magamban ill. hangosan. Ha akarnék, se tudnék fogást találni rajta, de nem is akarok, jó az ha a szurkolók, mert végül is a cikk írója is az, ugyanazt a meccset ugyanúgy látják, és ugyanúgy tudnak örülni a jó játéknak, annak, hogy újra csapat van a Nagyerdőben. Nem nagy nevek, nem sztárok, szerethető csapat. Ez hiányzott, ezért tűntek el a nézők, s most a kifejezetten rossz idő ellenére, egy nem sztár csapat elleni meccsre is több mint 3000-en kimentek. Mennyien lettek volna, ha jó az idő?
  Fiúk! Egyre jobbak az anyagok, egyre inkább ráéreztek a szubjektíven is objektív tudósításokra. Persze tudom könnyű egy győzelmi széria ötödik meccséről írni, mint egy nyögvenyelős döntetlenről, vagy egy vereségről.
  Remélem az Újpest elleni meccs utáni tudósítás főcíme ez lesz: Megvan a hatodik!

 • t-vitamin

  Na ez az összefoglaló, ez minőségi munka kéremszépen! Ezek a hasonlatok, párhuzamok… nálam 10/10! Pluszban annyi, hogy nálam legalább egy megosztott meccs embere díjat kiérdemelt Könyves, mivel nem rajta múlt, hogy ne egy mesterhármassal fejezze be a mérkőzést (és tényleg nagyon látszott rajta a motiváltság, küzdeni akarás), de egyébként a pontozás is teljesen korrekt.

 • t-vitamin

  Utánanéztem most az említett volt játékosoknak kíváncsiságból, és nagyon meglepett, hogy Ramos még most is csak 32 éves…

 • Asdert

  Nekem az tűnt fel, ahogy Bódi végig irányította a csapatot. Mindenkinek segített, hogy hova helyezkedjen, nem csak küzdött, biztatott is. Két csk volt a pályán.

 • tiberius

  Az egyik kedvenc blog iróm Enderson! Mostsem kellett csalodnom a beszámolojában!
  A B közép kiadta a jelszót a meccs elején……..álomnak tünik de valoság is lehet belöle.
  Feltünöen sokat csuszkáltak a játékosaink,talán nem müködött a csapadék elvezetése?Ha valakinek rossz a kedve,nézze meg az m4 meccs összefoglalóját.Nagyon boldog mosolygós drukkerek a B-ben,s a játékosok gólöröme is hihetetlen.

 • tiberius

  Gyanítom többen benne lesznek a forduló válogatotjában.Könyves,Tözsér,Varga K, s még az ellenfélnél is volt egy két nagyon jó teljesítmény:Márkvárt,Latifi.

 • Szabó Béla

  Sajnos nem tudtam megint kimenni a meccsre, de most sztrímen sem láttam, így az összefoglalót néztem meg még este. Abból tisztán látható volt, hogy a Felcsútnak sok helyzete nem volt, míg a LOKInak annyi, amennyivel akár 2-3 meccs is nyerhető. Mentek előre, volt tudatosság, lendület, stb. Hol van már az első 2-3 meccs kínlódása?!
  Az értékelés utáni résszel pedig mélységesen egyetértek – mindegyik oldal tekintetében, itt az nincs ami a másik oldalon dögivel, de a másik oldalon nem is lesz olyan, aminek itt már régi tradíciója van. “Puskás” “Akadémia”, a kertvégi focicsapat, ugyan hagyjuk már…, bár ebben biztos unikális…

 • tiberius

  Nekem a Csányi féle banktól van prémiumos,s az nem számol fel költséget…..sőt egy bizonyos összeg elköltése után nincs kártya díj…

 • gyberci

  Gondolatok a mérkőzés kapcsán:
  1. Bebizonyosodott, hogy kiváló az utánpótlás képzésünk. Remek munka folyik a DLA-n. A Cívis Nagymester azt is kiválóan vezeti. Még jó, hogy nem kezdtünk el igazolgatni a bajnokság elején idegen játékosokat. Itt van nálunk az aranybánya!
  2. Tőzsér Dániel magas játékintelligenciával rendelkező csapatkapitány, mindent tud a fociról és azt magas szinten műveli. Mellette egyszerűbb a fiatalok beépülése.
  2. Ma már az NB1 legjobb védőmunkát teljesítő csapata vagyunk. Kezdhetjük számolni, hogy hány meccsen nem kapunk gólt.
  3. A Cívis Nagymestert minél hosszabb ideig tartsa meg a jóisten (meg Szima Gábor úr) a Loki élén. Ő Magyarország legjobb edzője (aki jobbat tud szóljon!). Vezetésével újra fogunk szerepelni nemzetközi főtáblán. (Remélem már 2018-ban).
  4. A fiatalokért már a téli szünetben be fognak jelentkezni hazai és külföldi csapatok. Vigyázzunk rájuk!!!

 • olomhuszar

  Bár gólt nem kapott, de Nagy Sanyinak két védésnél is dadogott a kezében a labda, ha szemfülesebbek a gyakadémia csatárai akár bajba is kerülhettünk volna.
  Sokszor túl messzire pattan tőle a labda, még van hova fejlődnie.
  Egy nyugodt természetű kapus, ami szvsz jó hatással van védőinkre is, viszont bennem szurkolóban még mindig meghűl a vér ha játékba kell avatkoznia.

 • JuveFan1897

  Szerintem azokat a szitukat jól oldotta meg, az egyiknél nem pattant veszélyesen messzire, a másiknál meg sunyi kis pattogós lövés volt, bár tény, hogy furán ért hozzá. Szerintem mentálisan kb. a maxon pörög meccsek óta, nyoma sincs annak a bizonytalanságnak, ami az elején jellemezte.

 • Jamen

  A forintosnál igaz, de az eurósnál trükköznek.Előbb az euród visszaváltják forintra, majd azt újra euróra.Mivel monopol helyzetben vannak, bármit megtehetnek.

 • Sanyi Tóth

  Hibátlan írás, gratulálok! Kezd nagyon szépen összeállni ez a történet. Minden hétvégén mutatunk valami újat, és mára gyakorlatilag ott tartunk, hogy nincs gyenge teljesítmény a csapatban, és mindenki hozzá tud tenni a játékhoz. A védelemből most mindenki nagyon éretten játszott. A középpályán Jova és Bódi is képes volt feljavulni a kezdeti pontatlanság után, előbbi szerintem a második félidő egyik legjobbja volt. Tőzsér úgy focizik és viselkedik, ahogy azt egy csapatkapitánynak kell. Varga és Könyves pedig egymást múlták felül, utóbbi már nagyon megérdemelte a gólt, a második félidőben könnyesre szivatta a felcsúti balszárnyat.

  Bandi pedig óriási pedagógus, elévülhetetlen érdemei vannak a sikerben, és abban, hogy ekkorát fordult velünk a világ. Tündérmese ez, jó lenne nem felébredni.

 • csibu

  1. Csak azért, mert Sós sérülése miatt bekerült Varga Kevin, aki jól játszik, én még nem mondanám azt, hogy kiváló az utánpótlásképzésünk. Azt sem, hogy rossz, de a két dolog nem függ össze. Egyébként megannyi kérdés felmerül: ha Varga ilyen jó, hol volt eddig? Miért nem tette be őt senki korábban és miért csak akkor került be, amikor sérülés történt? (Ha Sós nem sérül meg, most ugyanott lenne, ahol júliusban.) Ha Sós és Kinyik olyan jó, akkor miért adtuk oda őket más csapatoknak korábbi éveikben? Ha Bényeire annyira büszkék vagyunk, miért csak 27 évesen hoztuk vissza az NB II-ből? Ha Varga így berobbant, akkor miért nem próbáljuk ki pl. Bírót vagy Csőszt vagy a többi ifijátékosunkat? Ha jók a kapusaink, miért igazolunk két idősödő hálóőrt is eléjük? Ha jó az Akadémia, akkor hol van az a balhátvéd, akit már 6-8 éve elkezdtek kinevelni, mert látták, hogy Korhut távozófélben van, vagy bármikor megsérülhet és az ő hiánya esetén csak Ferenczire támaszkodhatunk? Ha jó az Akadémia hol vannak azok az edzők és stábtagok a felnőttcsapat körül, akik Kondás és Pontes távozása után egyből hadrafoghatóak lettek volna? Nem mondom, hogy rossz az Akadémia, csak azt, hogy egy Varga Kevin miatt még nem lesz jó az Akadémia – Dzsudzsák Balázsnak például Akadémia sem kellett, hogy magyar szinten igazi sztár legyen.

  2. Tőzsér Dániel kimagasló munkát végzett a elmúlt meccseken, de neki is megvannak a hibái, ne szálljunk olyan magasságokba, hogy elkezdjük kábé isteníteni, mert egy, hol volt eddig egy éven át, kettő, mi lesz, ha majd kevésbé megy neki jól a játék.

  Ezután a számolást elrontottad, de sebaj. A lényeg, hogy ne szálljunk el magunktól, mert akkor megint pofára esés lesz a vége, kezeljük helyén a dolgokat!

 • gyberci

  Az előző edzőknek kényelmesebb volt kész játékosokat a csapatba tenni, mint fiatalokat beépíteni. Herczeg András – mert ismeri a fiatalokat – igyekszik – nem kapkodva – beépíteni őket. Szép lassan sor kerül a többiekre is, akik már ott vannak a keretben. Tehát az akadémiáról lehet építkezni.

 • Tom Tom
 • Tom Tom

  Hozzuk vissza Bódit!!!!!!!!!!!!!

 • The_Taker

  Nagyon jó írás, különösen a klubokra vonatkozó résszel. Sajnos azt gondolom, hogy a Felcsút az idén nem lesz olyan rossz, mint korábban. Ahogy a szerző is írta, hiába minden háttér, eddig látványosan az volt velük, hogy akik odamentek, csakis a politika által biztosított háttér miatt tették, jó pénz kerestek, tudhatták, hogy a klub stabil marad, de senki nem döglött meg a pályán azért a klubért, amikor tavaly kiestek, az főleg ezért volt. Jarni előtte Pécsett volt edző: az az ember egy jó edző. Pécsen egy taktikailag és morálisan szétesett csapatot át tudott szervezni és fanatizálni. Ebből semmit nem mutatott meg Felcsúton, és nekem meggyőződésem, hogy azért, mert abban a csapatban senkit nem lehetett motiválni a klubért. Most viszont más a helyzet. A klub tele van Pintér-bébikkel, azzal a pár játékossal, akik mindenhová mennek utána, és olyan légiósokat igazoltak, akik pont leszarják a Felcsút hátterét, egyszerűen egy stabil hátterű előrelépési lehetőséget látnak benne, ezért motiváltak. Knezevic pl. pont ilyen játékos. Ezzel együtt a Loki teljesítménye bámulatos, én külső szemlélőként sosem gondoltam volna, hogy ezt ki lehet hozni olyan játékosokból, mint Bényei, Kinyik, Szatmári, vagy épp a félévben debütáló Varga Kevin. A debreceni futballnak a problémái sajnos nem oldódtak meg, az akadémia sem lett jó, de az most már vitathatatlanul látszik, hogy legalább a szakmai munka a helyére került. Taktikailag és morálisan is. És ez lenyűgöző. Bevallom, szintén külső szemlélőként én nem hittem ennyire Herczeg tudásában. Az a Loki, amit anno ő sikerre vitt, magyar szinten egy topjátékosokkal teli csapat volt, és csak halvány emlékeim voltak a korábbi tevékenységéről, mert kisfiú voltam még. Az elmúlt években meg egy sikertelen akadémia fűzödött a nevéhez. De az, ahogy összerakta ezt a csapatot, és ahogy a honi “sztáredzővel” szemben bizonyította a stratégiai tudását, na ez előtt le a kalappal!

 • The_Taker

  Azért is tudom ennyire dicsérni a szakmai munkát, mert van egy világosan látható tendencia, ahogy összeállt a csapat játéka, ahogy a játékosok megtanulták, mit akar játszani ez a Loki, és kikerültek azok az emberek (pl. Kuti és Holman), akik visszafogták az egészet. Tőzsér ég és föld a középpályán, mióta Holman elment. Bódinak voltak szarabb meccsei, az kétségtelen, de ahogy a csapat egészében működik, az őt igazolja. Egyelőre Tabakovics is jó szerintem. Picit egy Szalai típusú csatár, sose fognak igazán rajongani érte, de egy hasznos játékos, és tehermentesíti a szintén robosztus, de sokkal gyorsabb Könyvest.

 • dvscloki

  Bandi bá egy félisten!!!

 • Tylla

  Kíváncsi lennék, hogy Bandi keze alatt a tavalyi csapat idén hogyan teljesítene. Osváth, Feltscher és a többiek mire lettek volna képesek, de ezt már sosem tudjuk meg.

 • csibu

  Biztos bennem van a hiba, de én nem látok igyekezetet, csak kényszerhelyzetet. De mindettől a gondolatodtól függetlenül továbbra is állítom: az akadémia munkáját ne abból ítéljük meg, hogy Varga Kevin mit játszott az elmúlt hetekben. Ugyanezt mondanám akkor is, ha arról lenne szó, hogy nincs játékos az akadémiáról a keretben. Bár ez van a kirakatban, de nem az minősít egy boltot, hogy mi van a kirakatában!

  Nem mondtam, hogy nem szállhatsz el, csak azt mondtam, hogy attól, mert épp örülünk a sikereknek, ne essünk át a ló túloldalára.

 • DEBRECENIVSC

  Jó írás, bár a szarból várat kicsit túlzás :D, talán nagyobb munka van a háttérben, szénből gyémántot préselni és a szagból és értékben is jobban jövünk ki később.

  Ahogy kérdeztem a 3. kör után, hogy mi lesz a sok negatív hangú emberrel egy esetleges megtáltosodás esetén fejre állnak e, szerencsére nem ..csak kicsit fura most már a bajnoki cím a cél meg BL/EL, bár így lenne, mert akkor Juve is megkapja :D, hogy kinevette Nagy Sándort amiért azt mondta, hogy szeretne az EL-ben védeni.

  Herczeg minimum egy taktikai hadúr, mert bár korábban le lettek írva a játékosok egytől-egyig, majdnem mindegyik kiváló-jó közelében teljesít és Holman távozásával, egy Bódi-Filip cserével stabilabbak lettünk és ha így haladunk még ebben a szezonban be fog mutatkozni Kusnyír, Bárány (Csősz talán több lehetőséget kap, bár pont erre a posztra van/lesz több alternatíva), következő szezonban Virág, Kerekes lehetnek a szerencsések és talán Kártikot vissza tudjuk hozni tírpákföldről, Karikással nem tudom mi lett, úgy rémlett, hogy ő is jobb bekket játszott és hogy ő lesz a következő, Balogh Krisztián remélem belehúz, mert nem értem miért kell emberhátrányban kezdeni a meccset, talán csak így juthat szóhoz az illető, mert elől tuti nem lenne kezdő.

  A meccsről, hát újabb 0-ás meccs a védelemtől. újabb csatárunk szerez gólt a szezonban (immár mindegyik csatárunk szerzett gólt, Tisza is bár ő az MK-ban), Könyves már megérdemelte, mert bár sokat önzőzik, a mezőnymunkájára csak egy szó van, alázatos, amilyen rúgótechnikája van, már sokkal több gólnál kellene járnia, mert a lehetőségei megvoltak. Tőzsér bomba, mintha visszatért volna belé az élet mióta a komája (inkább a kómája 🙂 ) elment.
  Nem tudom Varga Kevin, hogy edz külön, de ilyen higgadt, érett játékot nem is tudom kitől láttunk utoljára Loki mezben, védekezésből is kiveszi a játékot elől meg nagyon meghatározó játékos, hát foghatja a fejét az edző, hogy ki legyen a kezdő a Mengolo,Sós,Varga trióból, szerencsére itt nem kell tartani, hogy kit is tegyenek be ha valamelyik játékosnak esetleg visszaesne a teljesítménye, viszont az tuti, hogy ha tartja a formáját a szezon végén újabb 2 milliós játékostól búcsúzunk.

 • tiberius

  Miért van olyan érzésem,hogy nem tudsz örülni a jelenlegi állapotnak???
  Az,hogy Varga Kevin miért nem kapott eddig lehetöséget,Elemértől vagy a kokler pontestől kellene megkérdezned!Egyszer már leírtam:soha de soha nem volt ennyi korosztályos válogatotjaa LOKInak!Ez azért dicséri az akadémiánkat,bár én is hallom a negatív véleményeket a mindennapokról….

 • tiberius

  Ügyes húzás! Ahányszor átváltják annyiszor számolhatnak fel kezelési költséget!

 • Jamen

  Azok után, ahogy bántak vele, nem hiszem, hogy Bódi vissza akarna térni a Videotonba.

 • öcsisajt

  Nagyon jó amit írtok de mi a faxnak kell politikát belevinni? Mi is kaptunk stadiont amiről az előző rendszer exkomcsi vezetői hallani sem akartak. Mi is igazolnánk milliókért játékost mint ahogy meg is tettük amíg volt rá pénz. Ezért utálok sok focival foglalkozó oldalt mert nem tud politika mentesen működni. Úgy látszik ti sem tudjátok átlépni a saját árnyékotokat?? Amennyiben jönne ide egy szponzor akár állami akár nem és pénzt áldozna a csapatra azt is baszogatnátok. Megáll az ész biz isten.

 • Imre

  Kedves Öcsisajt barátunk, szeretném megvédeni a szerkesztőket, bár tudom, hogy nem szorulnak rám. A politikát sajnos nem lehet kikerülni, legfeljebb csak szégyenlősen hallgatni lehet róla, ha valaki ma Magyarországon fociról ír, beszél, gondolkodik. A politika eluralta a magyar focit. Megvan ennek az oka egyébként. A politika túltengésének a Felcsút egy igen szép és egyben röhejes példája. Enderson ezt kikarikírozta, ízléssel és humorral. Ha már ennyi sem fér bele azoknál, akiknek egyébként tetszik a Felcsút-jelenség, akkor itt nagyon nagy baj van.

 • csibu

  Tehát azt kéred, hogy írjunk úgy a fagylaltokról, hogy nem beszélünk arról, melyikben mennyi cukor van? Írjuk le a színét, a nagyságát, az árát, a különlegességét, de arról, hogy mennyire mesterségesen létrehozott valami, ne szóljunk egy szót se?

  1) Ez egy blog, kérlek engedd meg nekünk, hogy azzal és úgy foglalkozzunk, amivel szeretnénk.
  2) A magyar, de még a nemzetközi foci is összefonódott a politikával. Ezt megkerülni nem lehet és szerintem nem is szabad, mert hozzá tartozik a történethez. Akkor politizálnánk igazán, ha konkrétan pártok mellett vagy ellen beszélnénk, de ilyenről nincs szó.

  Ezek szerint nem tudjuk átlépni az árnyékunkat, akkor minket se olvass és le van tudva. Annyit kérek, hogy gondolkozz el azon, mi a különbség aközött, hogy egy csapathoz szponzor érkezik, és aközött, hogy a nulláról egy szempillantás alatt élcsapatot csinálnak, mert az aktuális politikának ez áll érdekében. Annyit kérek, gondolkozz el azon, mit tett a Felcsút azért, hogy milliárdokat költhessen és saját stadionja legyen és mit tett a DVSC azért, hogy stadiont kapjon? Az utóbbiban segítek: a BL idején a Loki képes volt rá, hogy 30000 nézővel töltse meg sorra a Puskás Stadiont. Csak a stadionbérléseink árából, a BL és EL pénzek adójából és az elmúlt 10-20 év jegyeladásának ÁFÁjából többet adott a DVSC az államnak, mint tíz stadion ára, vagy amit valaha a Felcsút képes lesz adni. (Csak számolj utána: csak az elmúlt 30 év hazai jegyeladásaiból közel 1 milliárd forintnyi adót fizettünk be. És ezt nem a klub fizette, ezt mi fizettük a saját pénzünkből!)

  És még egy utolsó gondolat. Nem azért akadok ki, mert szerinted nem való ide politika, ez a te véleményed, elfogadom. Az a hihetetlen, hogy te akarod megszabni, hogy mit írjunk és mit ne, és olyan szavakkal oktatsz ki minket, amit nem tudok egyszerűen hova tenni.

 • volt debreceni

  Figyelj Öcsi!
  Nincs abban semmi politika, hogy a Felcsútnak több állami nagyvállalat a szponzora milliárdos összeggel. Abban sincs, hogy ez a nagy hagyományokkal, eredményekkel (NBII bajnok) rendelkező egyesület, mármint a Felcsút, egyedül több TAO pénzt kapott, mint az utána következő 6 másik csapat, igaz azoknak nincs múltjuk, Fradi, UTE, DVSC, Vasas, Honvéd, Videoton. Vagy abban sincs politika, hogy a Mezőkövesd több TAO-t kapott, mint a DVSC? Azt a NAV-ját neki!

 • DEBRECENIVSC

  A Liverpool ellen közel teltház volt (42000 fő) :D, annyi volt a biztonságos, már akkor le voltak zárva a felső karéjok, de az összes többi meccsen is elérte a 40000-ret a nézőszám, hogy ebből mennyi volt a Loki szurker az már kérdés, de a jegyeladás szempontjából tökmind1 kinek szurkol az illető, a 40k+ néző fixen megvolt.

 • DEBRECENIVSC

  Hát már akkor is voltak saját-nevelések (Bodnár,Varga,Kiss Zoli,Dombi), voltak olyanok akik itt lettek nagyok (Coulibaly,Laczkó,Rudolf), voltak olyanok akik a BL/EL lehetőség miatt jöttek ide (Szélesi) nem mondanám, hogy akkor olyan nagy nevekből állt a csapat, inkább azt mondanám nagyon jól össze volt rakva, jó csapat volt kompletten, de a jót lehet fokozni ugye. Egy nagy kakukktojás volt, Fodor BL csoportkört megjárt játékos, hát utánunk elég erősen lefelé ívelt a karrierje, összes többi játékos tovább tudott lépni valakik állni is Svájc,Görögország,Olaszország .. stb

 • Enderson

  Bár látom, hogy már sokan válaszoltak helyettem, de kérlek, engedd meg, hogy én is reagáljak.
  Hidd el, tökéletesen megértem a reakciódat abból a szempontból, hogy én sem szeretem, ha politikát kevernek egy olyan témába, ahová nem kellene. Ennek ellenére azt hiszem, itt talán mégis lehetett helye, az alábbi okokból:
  1. Rég rossz, ha a foci kapcsán politikáról kell beszélni, a PAFC kapcsán azonban a klub létezése is szorosan összefonódik a politikával, így bár meg lehet kerülni a témát, de akkor nem teljes a kép.
  2. Azt gondolom, hogy a cikkből még az sem derülhetett ki, hogy egyáltalán nekem milyen a politikai beállítottságom. Éppen azt hangsúlyoztam, hogy a Felcsútot politikai nézettől függetlenül nem szeretik az emberek. Ezt sem ok nélkül emeltem ki, hanem azért, mert utána próbáltam megvilágítani ennek a sokatmondó jelenségnek a hátterét.
  3. A probléma egyáltalán nem önmagában a stadionnal, a kisvasúttal vagy a drága igazolásokkal van. Nem véletlen hangsúlyoztam, hogy pozitívnak találom a foci fejlesztését, mint célkitűzést. Arról viszont érdemes és fontos beszélni, hogy jó-e az út, amin keresztül ezzel próbálkoznak. Véleményem szerint a PAFC tökéletesen összefoglalja, hogy mik a téves irányvonalak, és nem véletlen, hogy ekkora ellenszenv ötvözi a klubot.
  Nekem nem lenne velük akkora gondom, ha tartanák magukat az elveikhez, és tehetséges fiatalokat nevelnének ki az ország számára évről évre. Ilyen utánpótlás-műhelyekre nagy szükség lenne. Ehhez képest viszont kiöregedett játékosokból és légiósokból, valamint más csapatoktól összevásárolgatott, szintén nem éppen fiatal focistákból próbál csapatot építeni az a magyar edző, aki világ életében gondosan kerülte, hogy fiatalokat kelljen beépítenie a csapatába. Még egyszer hangsúlyozom: ha legalább nem röhögnék ki ennyire látványosan a saját létezésük okát és célját, akkor minden más negatív dolgot könnyebben félre tudnék tenni.
  4. Az összehasonlítás másik oldalán nem véletlen, hogy a Loki állt; nem csak elfogultságból, hanem azért, mert itt van egy város, egy szurkolótábor, egy múlt és tradíció az egész mögött, ráadásul még nem is olyan rég nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket értünk el. A fájó számomra az, hogy ennek ellenére mi a stadionon kívül – amiért azóta is hálás vagyok Loki-szurkolóként – semmi más támogatást nem kaptunk. Nincsenek idevezérelt szponzorok, tao-s pénzek, költségvetési átcsoportosítások. Pedig nálunk lett volna mire építeni, és ezt a lehetőséget nagy hiba volt sportpolitikailag elszalasztani, sőt, sokfajta eszközzel még elő is segítették a hanyatlásunkat. Már jó ideje akarok írni erről egy eszmefuttatást, egyszer csak összejön. Szóval nem azzal van a baj, hogy ömlik a pénz a fociba, hanem a koncepcióval, hogy egy kis falu számára rengeteg pénzből létrehoznak egy életképtelen klubot, amelyről az utókor fog majd anekdotázni, és közben vidéki nagyvárosok csapatai mennek csődbe, csúsznak le, vagy csak veszítenek egykori fényükből.
  5. Ami azt illeti, nekem nem lenne bajom azzal, ha hirtelen jönne hozzánk is egy politikai hátszelű pénzember, mindaddig, ameddig nem sérülne a klub identitása és lényege. Akkor kritizálnám, ha elveszítenénk a karakterünket, mert mint írtam, hiába a pénz, van, amit nem lehet pénzért megvenni…

 • csibu

  Igen, de nem akartam elszállt adatokat mondani. De most utánanéztem:

  Levski ellen 33.000 néző
  Lyon ellen 42.000 néző
  Liverpool ellen 42.000 néző
  Fiorentina ellen 42.000 néző
  Litex ellen 8.000 néző
  Sampdoria ellen 5.000 néző
  PSV ellen 15.000 néző
  Kharkiv ellen 8.000 néző
  ________________________
  195.000 néző, 8 meccsen.

  A jegyeladásból 2000 forintos átlagos jegyárral számolva 100 millió forintunk ment adó formájában az állambácsinak. Ha hozzávesszük, hogy ezeken a meccseken milyen egyéb büfé- BLtermék- és italfogyasztás volt csak a helyszínen, az minimum ennyit hozzáad.

  Arról a 2 milliárdról se feledkezzünk meg, amit csak a BL-csoportkörért kapott a csapat, abból is szép összeg csuroghatott az államkasszába… és lehetne folytatni.

 • gyberci

  Ha törvénytelenül szerezték a pénzt fel kell őket jelenteni, ha nem, akkor ne foglalkozzunk velük. Szombaton törvényesen kaptak 3-at. Hát ennyit ér a pénzük!:-)

 • öcsisajt

  Látom össznépi harag zúdult rám.Értem is meg nem is. Nekem is baxa a csőrömet ami Fradinál, a Felcsútnál meg az alant felsorolt csapatoknál történik. Lehet kicsit meredeken fogalmaztam de annak sokkal jobban örülök a a Lokiról szól ez az oldal, De igazatok van szívetek joga mit és miről írtok. legfeljebb csak azt olvasom el ezek után ami a Lokiról szól és egyébként tényleg jó. Részemről lezártnak tekintem az egészet. Esetlegesen ha valaki sértve érzi magát elnézést de minden csoda három napig tart és az is el fog múlni.Azt,hogy mennyi néző volt a DVSC nagy menetelései alkalmával a Puskásban meg Nyíregyházán és a külföldi meccsein nagyon jól tudom mert Fehéroroszország kivételével mindegyiken ott voltam és büszke voltam vagyok a Lokira. Üdv: Mindenkinek Tisztelettel Öcsisajt

 • Enderson

  Kedves Öcsisajt! Ezt a választ még tegnap este írtam, csak a drága disqus úgy vélte, hogy spam… Szóval – tiszteletben tartva azt, hogy lezártnak tekinted a témát – engedd meg kérlek, hogy bemásoljam ide, amit írtam. Lehet, hogy közben lentebb is megjelenik majd újra, de sosem lehet tudni ennél a rendszernél.

  Bár látom, hogy már sokan válaszoltak helyettem, de kérlek, engedd meg, hogy én is reagáljak.
  Hidd el, tökéletesen megértem a reakciódat abból a szempontból, hogy én sem szeretem, ha politikát kevernek egy olyan témába, ahová nem kellene. Ennek ellenére azt hiszem, itt talán mégis lehetett helye, az alábbi okokból:
  1. Rég rossz, ha a foci kapcsán politikáról kell beszélni, a PAFC kapcsán azonban a klub létezése is szorosan összefonódik a politikával, így bár meg lehet kerülni a témát, de akkor nem teljes a kép.
  2. Azt gondolom, hogy a cikkből még az sem derülhetett ki, hogy egyáltalán nekem milyen a politikai beállítottságom. Éppen azt hangsúlyoztam, hogy a Felcsútot politikai nézettől függetlenül nem szeretik az emberek. Ezt sem ok nélkül emeltem ki, hanem azért, mert utána próbáltam megvilágítani ennek a sokatmondó jelenségnek a hátterét.
  3. A probléma egyáltalán nem önmagában a stadionnal, a kisvasúttal vagy a drága igazolásokkal van. Nem véletlen hangsúlyoztam, hogy pozitívnak találom a foci fejlesztését, mint célkitűzést. Arról viszont érdemes és fontos beszélni, hogy jó-e az út, amin keresztül ezzel próbálkoznak. Véleményem szerint a PAFC tökéletesen összefoglalja, hogy mik a téves irányvonalak, és nem véletlen, hogy ekkora ellenszenv ötvözi a klubot.
  Nekem nem lenne velük akkora gondom, ha tartanák magukat az elveikhez, és tehetséges fiatalokat nevelnének ki az ország számára évről évre. Ilyen utánpótlás-műhelyekre nagy szükség lenne. Ehhez képest viszont kiöregedett játékosokból és légiósokból, valamint más csapatoktól összevásárolgatott, szintén nem éppen fiatal focistákból próbál csapatot építeni az a magyar edző, aki világ életében gondosan kerülte, hogy fiatalokat kelljen beépítenie a csapatába. Még egyszer hangsúlyozom: ha legalább nem röhögnék ki ennyire látványosan a saját létezésük okát és célját, akkor minden más negatív dolgot könnyebben félre tudnék tenni.
  4. Az összehasonlítás másik oldalán nem véletlen, hogy a Loki állt; nem csak elfogultságból, hanem azért, mert itt van egy város, egy szurkolótábor, egy múlt és tradíció az egész mögött, ráadásul még nem is olyan rég nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket értünk el. A fájó számomra az, hogy ennek ellenére mi a stadionon kívül – amiért azóta is hálás vagyok Loki-szurkolóként – semmi más támogatást nem kaptunk. Nincsenek idevezérelt szponzorok, tao-s pénzek, költségvetési átcsoportosítások. Pedig nálunk lett volna mire építeni, és ezt a lehetőséget nagy hiba volt sportpolitikailag elszalasztani, sőt, sokfajta eszközzel még elő is segítették a hanyatlásunkat. Már jó ideje akarok írni erről egy eszmefuttatást, egyszer csak összejön. Szóval nem azzal van a baj, hogy ömlik a pénz a fociba, hanem a koncepcióval, hogy egy kis falu számára rengeteg pénzből létrehoznak egy életképtelen klubot, amelyről az utókor fog majd anekdotázni, és közben vidéki nagyvárosok csapatai mennek csődbe, csúsznak le, vagy csak veszítenek egykori fényükből.
  5. Ami azt illeti, nekem nem lenne bajom azzal, ha hirtelen jönne hozzánk is egy politikai hátszelű pénzember, mindaddig, ameddig nem sérülne a klub identitása és lényege. Akkor kritizálnám, ha elveszítenénk a karakterünket, mert mint írtam, hiába a pénz, van, amit nem lehet pénzért megvenni…

 • öcsisajt

  Ok Csibu vettem és fentebb válaszoltam is respekt!!

 • JuveFan1897

  Kártik és Karikás nem fognak visszatérni, amíg a jelenlegi vezetés van, szépen kicsinálták mindkettejüket, főleg előbbit, pedig ő hasonlóan nagy értékünk lehetne, mint most Varga Kevin. Talán majd egyszer láthatjuk őt DVSC mezben, de az nem mostanság lesz.