Ellentétes félidők

Nagyot fordult a világ a szezonnyitó forduló óta: akkor Debrecenben a Mezőkövesd 2-1-re legyőzött minket, ráadásul emberhátrányban, miközben a csapatunk az előző szezonra is jellemző kilátástalan focival rukkolt elő. Akkor sokan féltettük a Lokit, hogy idén is gyötrelmes évünk lesz, míg a Mezőkövesd a második fordulót követően egyedüli száz százalékos csapatként vezette a tabellát. Nos, azóta eltelt jó néhány hónap, és változtak az erőviszonyok: a Kövesd az említett második forduló óta nem nyert meccset, míg mi hat mérkőzés óta veretlenek vagyunk, és ezalatt ráadásul öt meccset be is húztunk. Így aztán egyértelműen győzelmi reményekkel utaztunk Mezőkövesdre szombaton.

mkvbor

Kérdéses volt, hogy a rengeteg sérült miatt hogy állunk majd fel a támadósort illetően, hiszen az elmúlt hetekben kidőlt Tabakovic, Könyves és Takács is a csatársorból, Mengolo pedig épp hogy csak felépült. Mellette még visszatért Sós Bence is a legutóbbi bajnokin, így személyében legalább egy technikás és gyors játékossal bővültek a variációs lehetőségeink. A nagy kérdés az volt, hogy Mengolo kezdeni fog-e majd, mi magunk arra tippeltünk a beharangozóban is, hogy nem, és Tisza kaphat majd lehetőséget kezdőként. A tippünk nem jött be, Mengolo már az első perctől a pályán volt, és a felállással sem szakított Herczeg András, ragaszkodott a jól bevált 4-4-2-höz, így ezúttal Varga Kevint tolta kissé szokatlan pozícióba, kvázi a középpálya és a támadósor közé, amolyan összekötő kapocsnak.

mkvdvsckezdok

Többen kérdezték tőlem a meccs előtt, hogy milyen összecsapásra számítok. Az volt az érzésem, hogy a Balmazújváros elleni meccshez hasonló szenvedős, nyögvenyelős találkozó lesz kevés helyzettel, és remélhetőleg egy gólocskával ezt a meccset is megnyerjük valahogy. Tudniillik féltettem magunkat attól, hogy lesérültek a támadóink. Lehet, hogy meg is gyűlt volna a bajunk a hazaiakkal, ha nem épül fel Mengolo, mert az ő visszatérésével egy új taktikai fegyvert vehettünk elő: gyors kontrák az ellenfél hibáira alapozva. Ebből láthattunk bemutatót az első fél órában: gyakorlatilag öt percenként ziccerbe kerültünk, legtöbbször a hazai védők bizonytalankodása vagy hibái miatt. Sós Bence, Mengolo és Varga Kevin is nagyon jól mozogtak be az üres területekre, így élmény volt nézni, ahogy beindítottuk az említett játékosokat, akik könnyedén futkározták le a lomha hazai védőket. Ha pedig épp nem volt tökéletes az indítás, akkor a védelembe hátra vezényelt Iszlai ajándékozott meg minket kihagyhatatlannak hitt helyzettel.

Sajnos csak hittük, hogy ezek kihagyhatatlanok, ugyanis számolatlanul puskáztuk el a nagyobbnál nagyobb ziccereket. Előbb Sós Bence ugrott ki a szélen és vezethette kapura a labdát, de lövésébe Tujvel még úgy ért bele, hogy éppen kapu mellé pattanjon a labda. Majd jöttek Mengolo lehetőségei, előbb Iszlai hibájából ajtó-ablak helyzetben vezethette kapusra a labdát senkitől sem zavartatva, de úgy lőtt, hogy még a kaput sem találta el. Néhány perccel később ismét ő érkezett a kapu elő Sós beadására, fura mozdulattal kapura is tette a labdát, de Tujvel bravúrral védett. Aztán stílszerűen az előzőeknél bonyolultabb lehetőséget használt ki, igaz az akció mintaszerű volt, de Varga Kevin középre gurítása kicsit hosszú volt támadónknak, ő azonban könnyedén befutotta azt, és éles szögből a kapus lábai közt a kapuba gurított.

Ezt követően sem álltunk le, újfent Mengolo vezethette a labdát, érkezett mellette Varga és Sós is, de önző módon kapura lőtt éles szögből, a labda pedig épphogy elkerülte a kaput. Két perccel később viszont már majdnem gólt rúgatott Vargával, de középre adásáról épphogy lemaradt fiatal tehetségünk. A 41. percben Mengolo most Sós Bencét szolgálta ki, aki szintén éles szögből próbálkozott, de ez a lehetőség is kimaradt. Jól látható tehát, hogy nem kevesebb, mint hét komoly gólhelyzetet dolgoztunk ki az első félidőben, ezek közül viszont sajnos csak egyet sikerült kihasználunk. Azért is volt ez bosszantó, mert így nyitott maradt a mérkőzés, és benne lógott a levegőben, hogy a hazai csapat rendezi a sorait a szünetben, összekapja magát, mi pedig visszább esünk, vagy óvatosabb felfogásban vissza állunk majd.

kiugratás1Egy tipikus játékszituáció az első félidőből: Sós és Mengolo is jól mozog be a védelem mögé, a hazaiak védelme pedig teljesen rendezetlen. Varga Kevinnek két lehetősége is van, Sós pedig ziccerben vezetheti a labdát a kapusra a kiugratást követően.

Félelmünk pedig be is igazolódott. Bár azt nem állítanám, hogy félelmetes offenzívába kezdett a Mezőkövesd a második félidőben, de már többször is eljutottak a kapunkig, és akadt is komoly gólszerzési lehetőségeik. Egy ízben például Veselinovic nagyjából három méterről vágta fölé a labdát egy szabadrúgást követően, majd Kinyik hibája után Strestik kapta tisztán a labdát középen, de eltörte a lövést. Tegyük hozzá, hogy bár voltak nagy helyzetei a Kövesdnek, Nagy Sándornak egyszer sem kellett védenie, rendre pontatlanok voltak a hazaiak a kapunk előtt. Ettől függetlenül benne lógott a levegőben, hogy talál egy gólt a hazai csapat, így azért mi sem adtuk fel a támadások lehetőségeit, bár érthetetlen volt, hogy az első félidőben működő lapos beindítások helyett miért kezdtünk el ívelgetni, pláne a Mengolo helyére beálló Nagy Kevinre, aki nemhogy nem csatár, de még csak nem is olyan alkatú játékos, hogy megtartsa a labdákat.

A meccset végül a 84. percben zártuk le végleg: ekkor egy mintaszerű támadás során Tőzsér ugratta ki Ferenczit, aki egyből centerezett a hosszú oldalon érkező Bódinak, kihagyhatatlan helyzetbe hozva őt, Bódi pedig nem is hibázott. Ekkor nyugodhattunk meg végleg, és már nem is adtuk ki a kezünkből a győzelmet. Két ellentétes félidőt láthattunk, amelyek közül az elsőben iskolafocit mutattunk be, de a rengeteg kihagyott helyzet kis híján megbosszulta magát a második félidőben. A várakozásaim tehát abszolút nem váltak be, egy élvezetes, sok helyzetet hozó mérkőzést láttunk, ahol teljesen megérdemelten gyűjtöttük be a három pontot.

mkv1

Pontozás

Nagy Sándor – 0
Nagy_SandorHetek óta nincs dolga (na jó, az Újpest ellen volt egy kevéske), úgyhogy nem is nagyon kell aggódni amiatt, hogy bármikor hibázhat. A hibafaktor egyébként már hónapok óta nincs is benne a játékában, mentálisan a maximumon pörög.

Bényei Balázs – 5
Benyei_BalazsA tegnapi gyengébb produkció volt, mint amit megszoktunk tőle, a vége felé már közel állt a piros laphoz is, és a hibafaktor is benne volt most a játékában. Remélhetőleg a következő meccsen jobb teljesítményt nyújt majd.

Kinyik Ákos – 5
KinyikAkosEddig a tegnapi játéka volt a leggyengébb, mióta bekerült a csapatba. Akadtak érthetetlen hibái, az egyikből kis híján gólt is kaptunk. Tegyük hozzá, hogy nyolc meccsenként egy hiba bőven belefér, főleg, ha nem bosszulja meg az ellenfél.

Szatmári Csaba – 6
Szatmari_CsabaEzúttal is ott volt mindenhol, és takarított, amikor kellett. Vezérré nőtte ki magát a védelemben, szerintem ezt senki nem gondolta volna róla fél évvel ezelőtt.

Ferenczi János – 6
Ferenczi_JanosHetek óta sokkal jobban játszik, és nem is feltétlenül a védőmunkája javult fel (mert az továbbra is pocsék, most is voltak érthetetlen helyezkedései), támadásban viszont bátran lép fel. Újpesten már kis híján gólt szerzett, most viszont kiosztott egy gólpasszt.

Bódi Ádám – 6
Bodi_AdiMost végre a jobbik arcát mutatta, sokat dolgozott mezőnyben, és kevesebb hibát is láthattunk tőle. A koronát egy góllal tette fel a mai teljesítményére.

Aleksandar Jovanovic – 5
Aleksander_JovanovicEzúttal visszafogottabb játékot nyújtott, a korai sárga lap miatt nem is nagyon mert keménykedni, ami azért egy védekező középpályástól sokszor elvárt lenne. Kis híján gólt szerzett, bár az sokkal inkább Tujvel érdeme lett volna, mintsem az övé.

Tőzsér Dániel – 5
Tozser_DanielŐ sem villogott ma, de mint ahogy megtudhattuk a meccs végén Herczeg Andrástól, nem volt biztos, hogy vállalni tudja a játékot, így viszont már érthető a mostani teljesítménye. A második gólunknál szépen vette észre a szélen lopakodó Ferenczit, és forintos labdát adott neki.

Sós Bence – 6
Sos_BenceEgy ajtó-ablak ziccer, és 2-3 apróbb lehetőség, ami a nevéhez fűződött, sajnos nem sikerült betalálnia, pedig megérdemelte volna. Remélhetőleg nem súlyos a sérülése, mert nagyon kell az ő játéka a csapatnak.

Varga Kevin – 6
Varga_KevinMióta várunk már erre! Mármint arra, hogy idegenben is jó játékot lássunk tőle, ne csak a Nagyerdei Stadionban. Egy szép gólpassz fűződött ezúttal “csak” a nevéhez, illetve Mengolo lövethetett volna vele gólt kétszer is. Ráadásul ezúttal nem a megszokott posztján játszott, hiszen a pálya közepén, a középpálya és Mengolo között ficánkolt.

Justin Mengolo – 6 
Justin_MengoloHejj, ha megtanulná belőni a helyzeteit, akkor az NB I egyik legjobb légiósa lehetne… Nyilván akkor nem is az NB I-ben játszana. A sebessége brutális, biztosan a top3-ban van a ligában ilyen tekintetben, erre játszva pedig egészen egyedi fegyver van a kezünkben, de tényleg nagy kár, hogy képtelen belőni a ziccereket. Egyet azért szerencsére értékesített (stílszerűen talán a legnehezebbet), amivel nálam kiérdemelte a meccs legjobbja címet.

∼•∼

Nagy Kevin – 5
Nagy_KevinEgész jól szállt be most is, ráadásul ő sem a klasszikus pozíciójában kellett, hogy játsszon, hanem gyakorlatilag csúcsék volt. Kapott pár jó indítást, de ezekről vagy lemaradt, vagy leszerelték őt, viszont voltak jó labdatartásai, és egy-két jó befordulása is.

Csősz Richárd – 5
Csosz_RichardRégóta mondjuk már, hogy 5-10 percekkel soha nem fogja tudni megmutatni, hogy mit tud, és nagyon meccsrutint sem szerez vele. Most kapott szűk 25 percet, és nem is vallott szégyent, még kis híján gólt is szerzett. Sokkal inkább ő szálljon be így a meccsek végén, mint például Szekulics.

Mészáros Norbert – 0
Meszaros_NorbertHerczeg András szeret átállni öt védőre, amikor szűkös az előnyünk, Mészinek pedig manapság már csak ekkor jut szerep. Ráadásul ez volt a 300. NB I-es bajnokija, ebből 248-at pedig a DVSC szerelésében töltött a pályán, amivel egyébként hetedik a klub örökrangsorában.

∼•∼

Herczeg András
kherczeg_andrasNem volt könnyű dolga a sok sérülés miatt, de jól kevergette a kártyákat, bevált, hogy Mengolo legyen a csúcsék, és az sem volt rossz húzás, hogy Varga Kevint egy (vagy inkább fél) sorral előrébb vezényelte, és középen játszatta. A cseréi is ültek (még ha kettő kényszerűnek is volt mondható), úgyhogy ezúttal is hozzátette a magáét a győzelmünkhöz.


Összefoglaló

kovesdlokieredmeny


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

Azért adtam csak közepest a mérkőzés színvonalára, mert bár különösen az első félidőben nem unatkoztunk, rengeteg hibával játszott mindkét csapat: a hazaiak pocsékul védekeztek, mi pedig szinte az összes nagy helyzetünket kihagytuk, pedig akár mészárlást is rendezhettünk volna. Ettől függetlenül a csapat teljesítménye dicséretes, még ha tényleg három meccsre elegendő helyzetből csak kettőt tudtunk berúgni, de rutinosan lehoztuk győzelemmel a találkozót. A bíró teljesítménye is csak hármad, különösen az első félidőben voltak érthetetlen döntései, amikor hagyta a hazai játékosok keménykedését, míg nekünk az első komolyabb belépőnkre sárga lapot adott.

A folytatásban két hazai bajnoki jön egymás után, közte egy idegenbeli Magyar Kupa meccsel. Jelenlegi formánkat tekintve elvárásnak tekinthető a hibátlan mérleg, a Monor legyőzése mindenképp kötelező feladat, de a Haladás ellen is illene győznünk, már csak azért is, hogy visszavágjunk a második fordulóbeli vereségért. A Paks egy fokkal nehezebb dió lesz, már csak azért is, mert Csertőiék is jó formában vannak, de hazai környezetben idén egy kisiklástól eltekintve nagyon jók vagyunk, úgyhogy azt is jó lenne behúzni, már csak azért is, mert után irtó nehéz sorozatunk kezdődik az ősz további részében. Jelenleg azonban semmitől nem féltem a csapatot.

 • Loki4ever

  Nagyon tetszett az összefoglaló! Különösen szimpatikus hogy beláttad hogy nem volt igazad előzetesen

 • Jamen

  Megtanultunk átlagos játékkal is biztosan nyerni.Csak így tovább!

 • volt debreceni

  Reális értékelés, tényszerű, teljesen egyetértek vele. Valahogy meg kellene értetni Sóssal és Mengolóval, hogy csapatban játszanak, és ha a csapat egységes, akkor mindegy ki lövi a gólt, az a csapaté, amiben ő is játszik. Ha Sós ugyanazt tette volna, amit a meccs végén Ferenczi, akkor simán gól lövethetett volna a ziccerénél Mengolóval, aki kb. 1 méterrel a védője előtt volt a kapu előtt. Hasonló helyzetben volt Sósnak és Mengolónak is a kapu bal sarka mellé szálló lövése. Mindketten lőhettek volna több gólt, csak egy kicsit elönzőzték, minden áron gólt akartak rúgni. Kivétel ez alól Mengoló labdalopása és kiugrása, viszont nem találta el a kaput.
  A bíróról: már az első félidőben ki kellett volna Tóth-ot állítani két sárgával. De csak a második félidőben kapott egyet. Hihetetlenül alattomosan és durván játszott. Még egy: nem tünt fel nektek, hogy elmaradt egy jogos 11-es az első félidőben? Amikor egy jobboldali (emlékezetem szerint) szöglet után Sós fejelt kapu mellé, úgy hogy Tóth a nyakánál fogta, lerántotta, majd rázuhant. Ebbe sérült bele Sós. S mindez az ötös jobb sarkánál. Mi volt ez, ha nem egy jogos 11-es? Sós úgy fejelt, hogy Tóth a nyakánál fogva rántotta le! Ha tudjátok nézzétek vissza, mert a nagy helyzetek miatt ez nem került be az összefoglalóba.
  Jön a Hali, jön a kettős meccs, jó az idő, jó a csapat! Össze kell fogni a Dió szurkolókkal, a mi meccsünkön segítsenek pokoli katlant csinálni, majd ugyanezt az ő meccsükön. Össze fog jönni a két “debreceni” nyertes meccs.
  Még csak annyit Herczeg Bandi megint nagyot alkotott, s a játékosok éltek a lehetőséggel. Gratulálok!

 • tiberius

  Azért a második félidőért kár volt.Intő jelnek kell lennie a csapat számára.Egy jobb csapat lehet ,hogy élt volna a gólszerzési lehetőségekkel.

 • Sanyi Tóth

  Azt veszem észre, hogy Kinyiket lendületből nem nagy kihívás megverni. Az, hogy ez mindeddig nem ütközik ki látványosan, egyik oldalról az ő, másikról pedig a csapatvédekezés érdeme.

 • JuveFan1897

  A tizigyanús esetet én nem láttam a vendégszektorból, az összefoglalóból meg kimaradt.

 • Thomas

  Ez a meccs is megvan, teljesen megérdemelt a siker habár balszerencsével ráfázhattunk volna. Az volt a jó az elmúlt meccseken hogy minden ellenfél viszonylag nyílt volt, nem álltak be bunkerbe és gyakran feltolták a védelmüket így sok volt az üres terület a gyors támadóinknak. Ezért tartok egy cseppet a következő 2 ellenféltől habár a Halinak nagyon kellenek a pontok mert hátul van, a Paksnak teljesen jó egy 0-0 is. Remélem azért sikerül megverni őket is néhány kombinatív akcióval, most nagyon egyben van a csapat, csak a védelemben ne legyen sérülés.

 • Szabó Béla

  Nem láttam a meccset, csak az összefoglalót, illetve amit JuveFan leírt.
  Egyrészt jó, hogy ennyi helyzetet ki tudott alakítani a csapat, azonban a második félidő intő jel kelljen, hogy legyen, még ha a végén jött is a második gól. Egy jobb formában lévő csapat ellen nem biztos, hogy belefér ennyi helyzet elpuskázása. Most igen, de az biztos, hogy a pl. a Paks ellen nem lesz ennyi, de lehet, hogy most a Hali ellen sem. Másrészt Sós és Mengolo a fejébe véshetné, hogy néha a gólpassz nagyobb érdem, mint maga a gól és a csapat fontosabb. Azért ha a Kövesdnél kicsit jobban céloztak volna, lehetett volna sokkal szorosabb is, vagy akár egy gyengébb vízilabda meccs eredménye is kisülhetett volna belőle a nagyobb helyzeteket/ziccereket tekintve 🙂

 • öcsisajt

  Totál igazad van és Sósnak nem ez az első olyan megmozdulása amikor passz helyett elrúgja. Jó dolog a góllövés de a foci csapatjáték. Mengoló dettó de lehet Ő ennyit tud mert szerintem lehet Sós egy kicsit nagyképű?? Remélhetőleg Bandi rendet tesz a fejekbe mert pár ilyen flegma megoldás azt úgy jár mint Kuti.

 • Madridista

  tényleg volt ilyen,

 • csibu

  Szerintem az nem volt tizi, még ha keményebb is volt Tóth.

 • Jamen

  Edzőbuktatásra játszottak a Kövesdiek, ez tisztán látszott.Olyan hibákat, amilyeneket Iszlai és még néhányan elkövettek nem lehet véletlenül csinálni.

 • Jamen

  Kinyik a hiányosságait remek helyezkedésével pótolja.

 • volt debreceni

  Ha jól tudom, akkor ebbe sérült bele Sós. Nem magától esett el, mert amikor fejelt már fogta Tóth, és úgy kerültek a földre, hogy a nyakánál fogta, majd ráesett. A lerántás, márpedig ez az volt, szabálytalan. S ha az a tizenhatoson belül történt, ráadásul az alapvonali bíró szeme előtt, akkor 11-es. De a bíró nemcsak ezt a szabálytalanságot nem fújta be, hanem még vagy 4-5 kövesdi igen kemény, dúrva belépőt (ebből kettő Tóthé volt), majd amikor ezt megelégelte adott nekünk egy sárgát.
  Egyébként amikor az ominózus Tóth-Sós affér történt még 0-0 volt. Akár mérkőzést befolyásolható is lehetett volna.

 • Szabó Béla

  Ahogy írták is, ha Mengolo berugdosná a helyzeteit, már nem itt játszana 🙂 Sóson látszik, hogy jó kis spíler, de az első meccseken is látszódott, hogy megvan benne a primadonna hajlam, meg a nárcisztikusság, ez ebből a pár percből is lejött. Ha ezeket sikerülne levetkőzni, akkor lehetne szintet lépnie.

 • Szabó Béla

  És a hír be is igazolódott, el is küldték Radványit. Ha jól emlékszem, még mikor ideérkezett, volt vele egy interjú, amiben intették attól, hogy Magyarországon vállaljon munkát, mert az ő módszereire nem lesznek itt vevők. Ha ez tényleg igaz, hogy edzőt buktattak, akkor szomorú, de nyilván nem ismerjük a belső viszonyokat. Ha meg Iszlai is benne van, akkor meg őt kellene kirakni onnan először, mivel jóval később került oda, talán van egy hónapja, hogy hivatalosan ott játszik. Mocsár ez a magyar foci…

 • joel

  Sosbol meg akar jo jatekos is lehetne de lathatoan nagy az arc…

 • gyberci

  Sós – értékelésem szerint – egy mosolygós, életvidám, emberi kapcsolatokra nyitott, igazi közösségi ember, aki képes és könnyedén fogékony a csapatmunkára. (Az ilyen emberekre sokszor rásütik, hogy nagyképű.) Már ma is nagyon hasznos tagja a Lokinak, és még inkább így lesz ez a jövőben, amikor sokkal jobban összeérik a csapat. Egy támadónak lépten-nyomon, a másodperc töredéke alatt döntenie kell, hogy passzoljon, lőjön vagy csináljon még egy cselt. Hát bizony, a jó döntés, még a legnagyobbaknak sem mindig sikerül.

 • Szabó Béla

  Lehet igazad van, elfogadom, azonban nem ismerem, sem a habitusát, az viszont jobban foglalkoztat, hogy mennyire van a csapat hasznára. Nem mondtam, hogy nagyképű, csupán vannak allűrök, ami nem feltétlenül megengedhető, mert nincs még azon szinten, hogy ilyeneket megengedjen magának (hiszti, dobálom magam, stb, na jó lehetne még pár hasonlót emlegetni, Radó, meg a brigád)
  Persze nem lehet mindig jó döntést hozni, de ez is fejleszthető képesség,

 • JuveFan1897

  Szerintem Sós minden csak nem nagyképű meg nárcisztikus. Az Holman volt. Az, hogy önző néha, az már inkább a játékára jellemző sem mint a személyiségére. Ezen pedig lehet még változtatni bármikor.

 • öcsisajt

  Legyen igazad de a nagyképűség és az önzés kézen fogva járnak!! Legyen igazad és talán kinövi vagy Bandi átprogramozza az agyát?