Storck távozása és a honi labdarúgás

Nem tartozik kimondottan a profilunkba a magyar válogatottról szóló cikkek készítése, de akad néha olyan esemény, amely miatt mégis fontosnak tartjuk kifejteni véleményünket. Ilyen esemény volt például, amikor a válogatott Debrecenben szerepelt (Litvánia, 4-0), vagy amikor megjártuk Marseille-t (Movie) és értékeltük az EB-szereplést (Erkölcsi forradalom), vagy amikor az idegenlégiósok szabályozását tettük mikroszkóp alá (A jó szándék kudarca). És ilyen esemény most az, hogy Bernd Storck távozik a válogatottól, mind vezetőedzőként, mind sportigazgatóként. Ez pedig többet jelent egy egyszerű hírnél.

storck

Nem szeretném részletesen ismertetni Bernd Storck tevékenységét, hiszen ezt megtette pár napja Szirt Olivér a goal.com-on (A Storck-sztori). Ami azonban tény: két és fél évnyi munkát tett le az asztalra, egy olyan EB-kijutással, melyre évtizedek óta vártunk, és amit (hiába volt benne a keze Dárdainak is) nem lehet tőle elvenni. A pótselejtező és a csoportmérkőzések után mindannyiunkat büszkeség és őszinte boldogság tölthetett el, még akkor is, ha tudtuk, ez kimagasló eredmény.

A felnőtt válogatott az MLSZ kirakata. Az MLSZ pedig, hiába nem akarunk politizálni, a hatalmas politikai nyomás miatt valahol a kormányunk és az országvezetésünk lenyomata is. Ezért is volt hihetetlen az Andorra elleni kudarc, ami visszanyomott minket oda, ahol talán valójában a helyünk van. Mert jelenleg a magyar labdarúgás sehol nincs Európa térképén. Még tíz éve is több, meghatározóbb légiósunk volt szerte Európában, a nemzetközi kupák csoportkörét pedig háromszor is megéltük (kétszer a Lokival, milyen szép is volt), de mostanra már júliusban (!) elbúcsúzhatunk az európai sorozatoktól.

Az, hogy Bernd Storck és az MLSZ kölcsönösen megegyeztek a válásról, egy szokványos történet lehetne. Egy olyan, ami Matthäus vagy Koeman után történt. Jöttek, próbálkoztak, maximum csak részsikereket értek el, majd mentek. De ez nem egy szokványos történet, mert olyan szabad kezet, mint amit Storck kapott a szövetségtől, én még nem láttam. Szabadon variálhatott, alakítgathatott mindent, edzőképzéstől az utánpótláscsapatok összeállításáig, a vele dolgozó stábtagokon át gyakorlatilag minden a kérésének megfelelően történt. Az, hogy most a sportigazgatói munkáját is megköszönték, rendkívüli erejű jelzésnek kellene lennie. Milyen következtetéseket vonhatunk le mindebből?

 1. Két és fél év munka alapján beigazolódott, hogy a munkája nem volt megfelelő. Nem vitte előre a magyar labdarúgást.
 2. Rossz döntést hozott az MLSZ azzal, hogy egyszerre két kulcspozícióban is őt alkalmazta.
 3. Kapkodás megy a háttérben és igazából az MLSZ sem tudja, mit akar.
 4. A szurkolók képesek komoly nyomást gyakorolni az MLSZ-re (Csányi-interjú).
 5. A magyar válogatott csak a jéghegy csúcsa. Az, hogy a magyar foci “láthatatlan” részeit nem gondozzuk, évtizedes probléma.
 6. Két és fél évnyi munkát dobhatunk a kukába és megint kezdhetünk mindent elölről.
 7. Még mindig nem ismerték fel az illetékesek, hogy a foci több annál, hogy ki az edző, vagy a jobbhátvéd.
 8. A bajt továbbra is, szövetségi szinten is az aktuális szövetségi kapitányra kenik, vele könnyű takarózni.
 9. Nincs előre kidolgozott terv, melynek mentén kialakítható lenne egy egységes válogatott és magyar labdarúgás.
 10. Vagy nagy mákja volt Storcknak (zsinórban 5 meccsen? kétlem), vagy egy zseni. Bármelyik is igaz, az összeomlásért nem csak ő a felelős.

Ezek között biztosan találtok olyat, amit erősebbnek, vagy gyengébbnek éreztek. Én sem állítom, hogy ezek a következtetések teljes mértékben helytállóak, mindazonáltal elgondolkoztatnak. Nem a múltról, mert ami volt, megtörtént. Számomra sokkal nagyobb örömet okozott a válogatott az EB-n annál, hogy az andorrai vereséget ne tudnám megbocsátani (különösen, hogy ez maximum a koefficiens pontjainkat befolyásolta) és így gondolok majd Storck úrra is.

storck640

Nem a múlt már ami fontos, hanem a jövő. Tisztességesen végiggondolt, alapos terv kidolgozására lenne szükség. Olyanra, ahol nem klubok és egyéni (akár politikai) érdekek mentén hoznak döntéseket, hanem a magyar labdarúgás egészét nézve. A szurkolót megbecsülve, az ifijátékosoknak nagyobb teret engedve, a magyar játékosokat nem felértékelve, de segítve, a klubok szakmai munkájához hozzájárulva, a játékvezetői- és edzőképzést megreformálva. Az nem segít, ha megint jön egy “csodatévő”, aki a saját képére formálja a honi labdarúgást, majd pár év múlva elhagyja a hajó fedélzetét, hogy átadja a helyét valami újabb Hókuszpóknak. Tudatos, előre elgondolt, a szurkolókkal és a klubokkal egyeztetett, világos elképzelésre és megvalósításra van szükség. Mind a felnőttcsapatok, mind az utánpótlásképzés szintjén.

Mert nem csak ideiglenes sikerekre vágyunk, hanem folyamatos jó teljesítményre. Olyanra, melyre büszkék lehetünk. Olyanra, melyben legalább a sikeresebb jövő képét láthatjuk. Ha ez a kép sérül, vele bukunk mindnyájan. Idén nyáron vele buktunk szurkolóként, és Bernd Storck is vele bukott. Kérdés, az MLSZ hogyhogy nem bukott bele? Ha pedig nem bukott bele, nem érzi még égetőbben, hogy változásra van szükség, ami több, mint a vezetőedző személye?!

“Ha nem vállalsz kockázatot, nem lehet elérni a céljaidat. Ez most nem jött be, de a pozitívumokat kell nézni, mindez azért jó, mert lehet tanulni belőlük.” – nyilatkozta Storck az EB-t követően. Vajon az MLSZ tanult-e az elmúlt időszakból? Nagyon remélem, hogy igen!

Hajrá Magyarország!
Csibu

 • Márton Aczél

  Azt gondolom, hogy az EB-szereplés nemcsak a fantasztikus magyar válogatottnak volt köszönhető, egy kicsit benne volt az is, hogy 24 csapatosra bővítették a mezőnyt. Hasonló feltételek mellett egy-kétszer még kijuthattunk volna. Megítélésem szerint az utóbbi évtized legjobb magyar válogatottja a 2010-11 körüli, amikor egyszerre volt a csúcson Dzsudzsák, Gera, Rudolf és Szalai. Az a csapat is mindenképpen megérdemelt volna egy EB-szereplést.

 • cs1cs0ka

  Ezzel semmi sem változott, ismerek olyat aki tehetséges volt – fiatal – de nem volt elég pénze, hogy egy ilyen akadémián focizzon tehát kimaradt. Vajon miért Pajeroval furikázzák az összes gyereket az utánpótlás edzésekre? Vegyük ezeket a TAO pénzeket nyilvánvaló arról szól hogy itt van 100 misi ebből visszaadsz 40-et te a 60-ból megtartasz 40-et és 20 majd elmegy erre arra – ezek az arányok lehet még rosszabbak a valóságban sőt az a 20 is lehet valami haver/rokon milliós fizetésére megy el aki semmit sem csinál. Egy edző nem tehet csodát ez a pár év megint kevés volt. A vébére pedig valljuk be – persze lehet túl pesszimista vagyok – kevés esély van még egy jól működő utánpótlás stb. mellett. Elképesztően kitágult a világ minden kb. 20 éve nem létezett válogatott most már tényező egyre több ország egyre jobb focit játszik ergo egy vébé helyre most jóval többen jutnak.

 • csibu

  Azt ne feledd el, hogy pótselejtezőn Norvégiát múltuk felül. Én is azt gondolnám, hogy csak azért voltunk ott, mert megemelték a létszámot – ha egyenes ágon jutottunk volna ki. De nem, ezt saját erőből értük el, ettől szép.

 • Madridista

  http://www.digisport.hu/news/29065/
  ennyit fűznék hozzá…

 • Csaba Molnar

  Várható volt hogy az EB utáni eufória nem tart sokáig, hiszem a magyar fociról van szó, és akármennyi külföldi is ül(t) az MLSZ székházban, azért mégiscsak a mi focink.Ne várjunk csodákat attól a válogatottól ahol a csapat húzóembere a sivatag közepén – a labdarúgás térképén a világ végén – kergeti a labdát meg tevéket.. . A többi meg – tényleg 1-2 kivétellel – max. a kispadon ül. Azok meg, akik hazajöttek…hát azok gyorsan felvették a honi stílust és tempót. Ilyen környezetben nem lehet csodát tenni csak max. 30 évente egyszer. Magunkat csapjuk be.
  Az se normális dolog, ha valaki saját magának a főnöke…hogy gondolta ezt az MLSZ?!?!? És persze ott vannak a vérig sértett , Mezey féle sértett edzők. Folyamatosan furták Storck-t. Egy dologhoz ért a jelenlegi MLSZ, a szurkolók üldözéséhez és persze a klubok baszogatásához, hogy valaki ki merte mondani hogy “Mocskos MSZ”…miért ne mondaná a szurkoló, ha az MLSZ mindent megtesz ezért az elismerésért.
  Unalmas közhely ma már hogy az MLSZ-nek fáj, ha kinn van 8000 néző a meccsen, de tényleg,…garantált a büntetés…

  Fordítva ülnek a lovon és nekünk el kell ezt hinni, hogy jól van ez így, ha nem tesszük és szólni merünk…szeretett klubunk fizet…
  Hát…kapja be az MLSZ a sivatagi teve aszott farkát és legyen boldog vele.
  Mindegy ki lesz a szövetségi kapitány, az új rendszerben már az EB-t is elkúrtuk sajnos.

 • Szabó Béla

  Az igaz, de ha nincs a létszámemelés, akkor nincs a pótselejtező sem… Attól függetlenül még csodálatos élmény volt, még a tv előtt is.

 • Szabó Béla

  Ezzel a kvalifikációs átalakítással nem lesz könnyebb a kijutás, sőt… Megkérdezném Csányitól, hogy mi alapján lenne kötelező a kijutás 2020-ra?
  A mai magyar labdarúgás problémája a mai magyar labdarúgás… Lehetne sorolni a problémákat az utánpótlástól, annak belterjességétől, az urambátyám rendszertől, a magyar “szakértőkön” át, a profi MLSZ vezetőiig, teljesen mindegy ki lesz a kapitány, irracionális víziókkal vannak megáldva, fantazmagória, álomvilág.
  10000-es átlagnézőszám? Még egy két döntés és meg is lesz… az egész fordulóban összesen. Hibás döntések, hibás koncepció.
  Nem vitatom el Storck érdemeit, és a “ha” sem játszik a sportban, de vajon milyen eredmények születtek volna, ha nem 5, hanem mondjuk 1,2-2 hetet készülnek együtt az EB előtt, mint a többi csapat? Vajon akkor is ilyen eufória lett volna, meg ilyen eredmények. Semmi racionalitás nincs itthon.

 • JuveFan1897

  Létszámemelés ide vagy oda, azért így is olyan országok maradtak le az EB-ről, mint Hollandia, Bosznia, Szlovénia, Görögország, Dánia, Szerbia. Úgyhogy én nem degradálnám le a teljesítményünket. Elértünk a harmadik helyet egy nagyon kiegyenlített csoportban, és önerőből kiharcoltuk a továbbjutást a pótselejtezőn egy magasabban jegyzett csapat ellen. Az EB-n pedig bizonyítottuk, hogy joggal jutottunk ki.

 • Szabó Béla

  Nem kötekedésből írtam, és nem is degradálom le, mert csodálatos élmény volt, amit elvenni tőlünk nem lehet. A pótselejtező pedig önerőből volt ez biztos.Az általad felsoroltakból csak a szerbek jutottak ki a vb-re, meg a görögöknek és a dánoknak lehet még esélyük pótselejtező után. A hollandok mélyrepülnek, a másik kettő meg éppen lemaradt. Vannak, amikor rosszul jön ki egy sorozat, lásd a görögöket az eb selejtezőkön, akit csak mi nem vertünk meg.
  Az megint egy más kérdés, hogy ha nem 5 hetet, hanem 1,5-2 hetet készülnek együtt, mint a többi csapat, akkor mi lett volna? De az ilyen kérdések a sportban nem játszanak…