Győzelemre készülve

A Mezőkövesd elleni győzelem és a hétmeccses veretlenségi sorozat, valamint ellenfelünk gyenge teljesítménye csak jót ígért. Nem volt várható, hogy kiszakadjon a Haladás gólzsákja, hazai pályán pedig egyértelmű esélyesei voltunk a mérkőzésnek – milyen jó ezt ismét megélni, leírni. DVSC – Haladás összefoglaló.

dh0

A hazaiak kezdőcsapata nem változott, a megszokott kezdővel léptünk pályára, a cserepadon pedig a sérüléséből felépülő Könyves és Tabakovic is helyet kapott. A Haladás kezdőcsapatából több kulcsjátékos is hiányzott sérülés miatt, egyértelmű volt, hogy a védekezésük stabilizálása és a szélsőink hatástalanítása elsődlegességet kell, hogy élvezzen, ha pontról, vagy akár pontokról álmodoznak.

lokihalilu

Az első tíz perc mégis Haladás fölényt eredményezett, köszönhetően többek között annak is, hogy már a harmadik percben, az első kapuralövésből Kiss révén megszerezték a vezetést. A bombagólt követően még további két lehetőséget is kidolgoztak a dunántúliak, egyiknél a szerencsénk, másiknál pedig a kapusunk akadályozta meg a találatot. A piros-fehérek sem adták fel, Mengolo több ízben próbálkozhatott, de helyzetteremtéseit gyenge megoldás követte. A 10. percben Sós Bence esett nagyot a tizenhatos és az alapvonal találkozásánál, a szabadrúgást pedig Bódi irányította rá a kapufára. Óriási gól lett volna, ha bemegy.

A 0-1 azt jelentette, többet kell kockáztatnunk, a Haladás kontrái így több veszélyt is rejtettek, de mind Szatmáritól, mind Kinyiktől szép védekező megmozdulásokat láthattunk. A mérkőzés irama nem csillapodott, előbb Mengolo sarkazása kerülte el Király kapuját, majd Tőzsér szabadrúgását és Sós lapos lövését fogta az ország legrutinosabb aktív hálóőre.

A középső negyedórában azonban a legfontosabb események Ferenczi sikeres fejesei voltak a középpályán és Erdős játékvezető következetesen engedékeny ítéletei. Szatmári egy sárgát is megúszott, míg a többi játékos megérezhette, hogy a szabadrúgások megítélésére csak akkor számítsanak, ha egyértelmű a szituáció. A bedobások, szögletek kapcsán azonban több alkalommal hiba csúszott a sípmester ítéleteibe, hol egyik, hol másik csapat kárára.

A félidő utolsó részében Sós és Varga megcserélésével, illetve Kinyik előrébb rendelésével próbáltunk közelebb kerülni az egyenlítő gólhoz. A Haladás jobban visszaállt, felhagyott a veszélyes kontrákkal, mi pedig rendre minden mezőnyjátékosunkkal az ellenfél térfelén passzolgathattunk. A 39. percben Sós lövése a gólzenét beindította ugyan, de találata lesről született, maradt a 0-1. Pár perccel később a szombathelyiek bosszankodhattak, a Nagy ügyetlenkedése utáni szöglet centikkel kerülte el a hosszú alsót.

A félidő utolsó percei ápolással teltek, Kiss fejelte le csúnyán Sóst, a sárga lap ezúttal is elmaradt. Játékosunk átvedlett ninjává, kötéssel a fején folytathatta, de az első lépések után összeesett, nem is értettük, miért küldték vissza az utolsó percre. Több esemény már nem történt, félidőben szomorú 0-1, de még várt ránk további 45 perc.

dh1

A második félidőt kettős cserével kezdtük: sem Sós, sem Mengolo nem folytatta a mérkőzést, előbbi agyrázkódás miatt. Helyükre Könyves és Tabakovic érkezett, így Bódi maradhatott középen, Tabakovicra pedig a fizikai párharcok és a beívelések megnyerésének feladata várt. Egy Jovanovic beadás után az 52. percben máris veszélyeztetett, pörgetése fölé szállt. Két perccel később Bódi suhanó lapos lövését kellett kiimádkoznia a vendégeknek a kapuból, hogy az 56. percben Szatmári kisebb combsérülése miatt beálljon harmadik cserénk, Mészáros Norbert.

A két kényszerű váltással az utolsó kártyánkat is kijátszottuk, ez nem volt túl jó előjel. Ráadásul az idő nem nekünk dolgozott. Már csak harminc perc volt hátra, amikor Bódi veszélyes beívelése, majd kapáslövése után is csak Loki lehetőségről, nem pedig gólról beszélhettünk. A fordításhoz szükséges első gól nem akart megszületni, már-már felrémlett előttünk az egy évvel ezelőtti, és az idei nyári, hasonló körülmények között született egy gólos vereség, ahol hiába próbálkoztunk, nem mi, hanem ellenfelünk örülhetett a végén.

Ekkor azonban egy gyorsan elvégzett szabadrúgást laposan passzoltunk az ellenfél tizenhatosán belülre, ahol az alapvonalról sikerült Király mellett bekanalazni középre a labdát, Tabakovic pedig kihasználta Király hiányát és a kapuba helyezte a kínálkozó lehetőséget. Szerencsés találat, de megdolgoztunk érte, 1-1!

Az eddig sem finomkodó vendégek egyre durvább könyökösei mellett az eső is egyre jobban rákezdett, a vezetéshez azonban mindig hiányzott az utolsó csepp támadásaink poharába. Így volt ez a 86. percben is, amikor a Haladás védelmére öten vezethettük a labdát, Könyves középre adását pedig két lépésről bikázta fölé Tabakovic. A mérkőzés helyzete volt. Az utolsó tíz percre sérülés miatt Királyt váltó Gyurjánnak nem akadt védeni valója, hiába volt 5 perces hosszabbítás. A játékosaink ebben az időszakban is sokszor túlvállalták magukat, és bár küzdöttünk teljes erőbedobással, ma ez nem volt elég az újabb gólhoz.

dh4

Pontozás

Nagy Sándor – 4
Nagy_SandorA gólért nem ő a felelős, azonban a mai mérkőzésen nem voltam vele elégedett. A kirúgásai pontatlanok voltak, és többször ügyetlenül ért labdába, amiből például szöglethez jutott az ellenfél. Egy szép és fontos védése azért így is volt.

Bényei Balázs – 5
Benyei_BalazsVédekezésben ma nem volt igazán erős, több alkalommal az ő oldalán veszélyeztetett az ellenfél. Ehhez képest támadásban mondhatni kulcsszereplő volt, a gólunkból duplán vette ki részét (szabadrúgás kiharcolása, majd beadás) és mezőnyben is hasznos munkát végzett.

Kinyik Ákos – 5
KinyikAkosMost is voltak páratlan megoldásai, de bizonytalanságai is. Ő Bényei ellentéte: védekezésben dicsérhető, a támadások segítésénél viszont szinte értékelhetetlen a produkciója. Hiába lépett fel sűrűn a középpályára, a passzai pontatlanok voltak, megnehezítve ezzel a csapattársak dolgát.

Szatmári Csaba – 6
Szatmari_CsabaKisebb combsérülés miatt az utolsó 30 percben már nem volt a pályán. Ettől függetlenül rendkívül magabiztos védekezést mutatott, több kiváló szereléssel.

Ferenczi János – 5
Ferenczi_JanosA védekezésére ma jóval kevesebb panaszom van, számos párharcot megnyert, ezek többségét érdekes módon pont a levegőben. Támadásban viszont most nem tudott igazán kibontakozni.

Bódi Ádám – 6
Bodi_AdiNagyon aktív volt az egész mérkőzés során, eléggé változékony megoldásokkal, lövésekkel, passzokkal, kiugratásokkal, beadásokkal. Ettől függetlenül talán mondhatom, hogy egy kicsit még ennél is többet várnánk tőle, nem feltétlenül egyéni megoldások során, hanem a csapatjáték segítésében.

Aleksandar Jovanovic – 4 fop1
Aleksander_JovanovicMa gyenge napot fogott ki, talán a leggyengébbet mindenki közül. Eltűnt a pályán, a bekapott gólnál nem ért vissza a lövő játékosra, amikor nála volt a labda, későn passzolta azt tovább a társaknak. Nem volt vállalhatatlan a játéka, de ennél többre van szükség.

Tőzsér Dániel – 5
Tozser_DanielVegyes a kép. Egyes játékpercekben kulcsjátékosként játszik és pontos passzokat, jó kiugratásokat ad, vagy épp labdát szerez, aztán teljesen eltűnik. A hullámzó teljesítménye így is majdnem belefért, de a döntetlen miatt mégis marad hiányérzetünk.

Sós Bence – 5
Sos_BenceAz első félidő végén nagyon csúnyán lefejelték, majd többször is összeesett. Agyrázkódásából reméljük hamar felépül. A játékában benne volt a meglepetés, volt több szép elfutása és próbálkozása, a teljesítménye dicsérhető.

Varga Kevin – 6
Varga_KevinElképesztő, hogy a kilencven perc alatt mennyit futott, küzdött, rohant. A bizonyítási vágy nagyon égett benne, több lövéssel is próbálkozott. Az azonban kevésbé pozitív, hogy ő is túl sokszor egyénieskedett, pedig ma inkább a csapatjátékra lett volna szükség.

Justin Mengolo – 4
Justin_MengoloHelyzetei és értékes lehetőségei az első húsz percben voltak, utána mintha a pályán sem lett volna (köszönhetően elsősorban az ellenfél visszazárásának). Ő is inkább egyedül akarta megoldani a helyzeteit, ez pedig ma hibás gondolkozás volt.

∼•∼

Haris Tabakovic – 6
ktabakovicA második 45 perc az övé volt, minden tekintetben, nagyon sok labdát passzoltunk fel rá, ezek többségét pedig jól megtartotta és tette tovább. Helyezkedése kiváló volt, két hatalmas helyzetéből viszont csak egyet értékesített, ezért nem magasabb a pontszáma és ezért is gondolkoztam rajta, megérdemli-e a meccs legjobbja címet.

Könyves Norbert – 4
Konyves_NorbertŐ is egy félidőt kapott, de ez alatt nem sokat mutatott, bár egy-két jó passzt így is kiosztott, játékában ma nem láttam semmi különlegeset.

Mészáros Norbert – 4
Meszaros_NorbertHarminc perce alatt több bizonytalansága volt, mint a másik négy védőnknek a teljes mérkőzésen. Nem voltam elégedett vele.

∼•∼

Herczeg András
kherczeg_andrasA második félidei két változtatás (Könyves és Tabakovic) jó döntésnek tűnt. Két cserét is kényszerűségből kellett végrehajtania. A mérkőzés végén egyetértettem meglátásaival, miszerint ma dicséret illeti a csapatot a hozzáállás és a rengeteg energiabefektetés miatt, de egyénieskedés helyett célravezetőbb lett volna, ha a játékosok nem vállalják túl magukat.

lokihali11

meccs (3)csapat (4) bíró (3)
—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

Az első félidő nagy iramban kezdődött, majd a huszadik perctől egészen az egyenlítő gólig visszaesett az iram és kevesebb helyzetet is láthattunk. Az egyenlítő gól felélénkítette mindkét csapatot, ez jót tett a mérkőzés végének, összességében egy átlagos színvonalú találkozót láthattunk. A csapatunk teljesítménye csapatként csupán közepes volt, viszont az a tény, hogy minden játékos maximális erőbedobással küzdött, hajtott és rohant az utolsó percig a győzelemért, feljavítja nálam az összpontszámot is. A bíró következetesen tévedett mindkét csapat kárára, viszont meglehetősen sűrűn. A tévesen megítélt bedobásoknál, szögleteknél azonban sokkal jobban fájt, hogy a Haladás kemény védekezését nem torolta meg, a rengeteg könyököshöz képest jóval kevesebb lapot mutatott fel a játékvezető.

dh2

Összességében egy izgalmas, magyar szinten jónak mondható mérkőzésen vagyunk túl. A Haladás már-már mumusunknak számít, valahogy mindig képesek egy-egy gólt belőni, majd kivédekezni a hátralévő időt. Most ez nem sikerült nekik maradéktalanul, viszont mi sem lehetünk elégedettek, hiszen ellenfelünk több kulcsjátékosa hiányzott, idegenben pedig idén még nem szereztek pontot. Most megtört a negatív szériájuk, a mi veretlenségünk viszont továbbra is tart, már 8 meccsesre duzzasztva azt. Ha képesek leszünk csapatként funkcionálni és egymásra támaszkodva játszani, nem csak a hét közepén zajló Magyar Kupa mérkőzést fogjuk megnyerni a Monor ellen, hanem az egy hét múlva rendezett, Paks elleni találkozón is sikeresek leszünk.

Hajrá Loki!
csibu

Cimkék:, ,
 • JuveFan1897

  Kaptam hideget meleget az egyik fórumon, mikor azt mertem állítani, hogy Kinyik játéka hasonlít Komlósiéhoz, (“ő egy sokkal technikásabb védő”). Hát, tegnap én azt láttam tőle, hogy passzjátékban pont olyan “ügyes”, mint Ádám volt. Ezzel persze nem azt mondom, hogy ne lenne jó védő, hiszen Komlósi sem volt rossz, sőt.

 • OnlyLoki

  Könyvest alul, Vargát felül értékeltétek, meglátásom szerint! Előbbi beállítását egyébként jó döntésnek nevezitek az edző értékelésénél, mégis csak 4-est adtatok neki, a lecserélteknek meg 5-öst és 4-est. Én úgy láttam, hogy a beállása után megélénkült a játékunk.
  Varga fejben nem volt rendben, 0-1-nél olyan megoldásokat választott, amit legfeljebb 3-0-nál engedhetne meg magának (pl. sarkazásokkal adta az ellenfélnek a labdát többször is).
  Ezen kívül a kapott gól előtt Bényei hibázott nem kicsit.

 • JuveFan1897

  Vargát én sem láttam most feltétlenül jónak, túl sokat önzőzött, és ahogy mondod olyan dolgokat vállalt be 0-1-nél és még 1-1-nél is, amit abban a helyzetben nem feltétlenül kellett volna. Persze ha sikerül, akkor ő lenne a hős, de ilyen helyzetben nem biztos, hogy jő döntés egyedül elkezdeni cselezgetni középen a tömörülő hazai védők között. Könyves beállása amúgy szerintem is lendített a játékunkon, Tabakovicnak is ő adta a “gólpasszt” a 87.percben.

 • Kálmán Horváth

  Én csak a hajtást meg a küzdelmet láttam, játékban alig mutattunk valamit (az előző találkozókhoz képest). Nálam Kinyik most gyenge napot fogott ki, Jovanovic mellett ő sem volt teljesen a helyzet magaslatán. Tőzsérnél én pont azt láttam, hogy a kiugratásokban nem volt elég pontos. Nagy ma bizonytalan volt (a vége felé az az előrerúgás nem volt semmi…). Varga Kevin főleg a 2. félidőben volt jobb. Mengolo úgy lövi kb. a kapura a labdát, mintha nem is volna bent kapus. Tabakovic meg hát… A Hali játéka is kettős: egyrészt elég jól meg volt szervezve, nagyon jól rájátszottak a mozgékony játékosok a védőinkre, másfelől meg a végén ahogy csalták a játékot az gusztustalan. Ja még valami. A Pacsi Bálint nyilatkozata nekem elég szimpatikus volt (talán az ellenük be nem fújt 11-es nem)

 • csibu

  Szerintem kár 1-1 ponton vitázni, mert ez nagyon szubjektív, elfogadom a te meglátásaidat is. Nálam Varga akarata és állandó játéksegítése pluszt élvezett.

  Könyves játékára adtam négyest, Herczegnek meg a cseréjét dicsértem, mert abban a szituációban, a második félidőre én is ezt a két cserét hajtottam volna végre és jelezte, hogy képben van Herczeg, hogy mit és hogyan érdemes változtatni, ennyi. Az, hogy utána Könyves szerintem mégsem volt olyan jó, már egy másik kérdés.

 • Layash

  Alapvetően nem láttam olyan katasztrofálisnak a tegnapi előadást, mint ahogy azt jónéhányan (nem itt) próbálták beállítani.
  Figyelmeztetésnek még hasznos is lehet, bármilyen gyenge is az NB1,- amire egyébként a Loki jó szereplése is példa, de ez egyenlőre ne a mi gondunk legyen – senki ellen nem lehet ellazsálni a felkészülést, a ráhangolódást.
  Véleményem szerint, ez a meccs azért lett olyan, amilyen, mert a játékosaink is elhitték, amit sok szurkoló elvárt, hogy ez egy sima győzelem lesz, nem voltak kihegyezve a meccsre, és ha nincs meg a megfelelő ráhangolódás a meccse előtt, játék közben nagyon nehéz felpörögni, nem is sikerült igazán.
  Nagyon sok volt a hiba, tompák voltak a srácok, azt nem állíthatjuk, hogy nem akartak, de nem találták a játék ütemét.
  Sok megoldás engem is felbosszantott a meccs közben, most azonban úgy érzem, hogy Varga Kevint abból a szempontból meg kell védeni, hogy azt ne erős kritikaként éreztessük már a játékosainkkal, amit egyébként szívesen látnánk tőlük, csak törvényszerű, hogy minden nem sikerülhet.
  Nagyon nagy hibának tartanám, ha Vargából, Mengoloból, és a többiekből, akik még egyáltalán mernek cselezni, bevállalják a cselezést, “kinevelnék” azt.
  Tény, hogy amikor van jobb megoldás, azt fel kell ismerni, nem elönzősködni a helyzeteket, lehetőségeket, de ha komolyan szeretnénk, hogy ismét legyen magyaros stílus, annak egyik fontos pillére a cselezés, amit az utóbbi időkre szinte teljesen kiirtottak, sokkal egyszerűbb sablonosan passzolgatni, mint cselezni, s ezért a gyerekeket nemhogy nem tanítják cselezni, de még az ösztönt is megpróbálják sokszor kinevelni a gyerekekből.
  Varga (vagy bármelyik másik labdarúgó) akkor lesz igazán jó, ha a cselezésben és passzolásban is fejlődik, és jó döntést hoz arról, hogy az adott pillanatban mi a helyes, de ennek a tanulási folyamatnak része a hibázás is.

 • DEBRECENIVSC

  Nekem csalódás volt a meccs, mégpedig azért mert a szezon előtt én a Haladás tippeltem potenciális kiesőnek és már 4 pontot szereztek ellenünk, hát lehet hogy így is kiesnek majd a végén, de azért az elég undorító, hogy nem elég hogy az ellenfél játékosai tördelik játékot technikai faultokkal és az időt is húzzák ahogy tudják, de hogy még az ellenfél gyúrója is látványosan öregurasra vette a visszafele utat … aztán a bíró, hát több sárga kellett volna ezen a meccsen nem számít, hogy nekünk is, ami jogos azt osszák ki, de a hátulról ütemet tévesztett odarúgás ne érjen sárgát az kicsit sok.

  Az értékelésről most sem Jovanovics sem Varga nem volt formában, bár Varga a végére belelendült, de akkor már késő volt, rengetegszer akadt el benne a támadás, ezek a sarokkal történő passzok, ami egyébként Bódi is csinált, teljesen felesleges volt. Mengolot én nem hoztam volna le egyből kár hogy még csak ennyit bír, de lesz szünet majd megint, kár hogy a FTC meccs után. Nagy most bizonytalankodott, bár így is volt védeni valója, amit rendben meg is csinált, a kirúgásait nem figyeltem, de most is volt egy gólpasszal felérő kirúgása, de megint nem érte el valaki asszem most Bódi volt az. Könyves szerintem jól mozgott, bár ő is szokott önzőzni, most is csinálta .

  Mondtam, hogy a nem játszó csapatok ellen nehéz dolgunk lesz, most lesz egy Paks akik szintén nem arról híresek, hogy játsszák a focit, de úgy gondolom, hogyha feladják az önzőzést a srácok és lesz elől egy erőcsatár mellette 2 gyors szélső akkor a Paks nem kellene, hogy akkora gondot okozzon még akkor is ha ők is a mumusaink közé tartoznak, most ezt érzem, aztán a Fradi ellen meglátjuk, idegenben rég vertük a ződeket kinézne nekik végre egy verés ráadásul a visszatérő ultráik előtt jó lenne visszavágni a sok 3-masért amit vágtak nekünk, de csak ha egy öngóllal nyerünk is, már örülni fogok persze.

  Hajrá Loki !!!

 • Carlo

  Tökéletesen egyetértek. Úgy kellett volna kezdeni a meccset, hogy itt egy ötössel megy haza a Hali. Szereztek az elején egy gólt utána úgy játszottak mint a kis csapatok a nagyok otthonában ölték a játékot. Több átlövés kellett volna, abból van kipattanó, szöglet stb. nagyobb a nyomás. Persze Király fóbiánk is volt Kevin löketét nem mindenki szedte volna ki. Ma középszerűek voltunk és ez nem volt elég. Van ilyen is nem lehet minden meccset megnyerni.

 • volt debreceni

  Az értékeléssel nagyjából egyetértek, a különbségek a szubjektív meglátásokból adódnak, de hát Csibu nem én, én nem Csibu vagyok. A hozzászólásokból is látszik, hogy azon kívül: ezt a meccset meg kellett volna nyerni, egyes játékosokat, szituációkat másként ítélnek meg.
  Talán az egyetlen, amit mindenki írásában megtaláltam, és visszautalok a Mezőkövesd elleni meccsnél általam írtakra, a megfelelő összjáték hiánya, az önzősködés, a rengeteg eladott passz, ami sok esetben a könnyelműsködés rovására írható. Nem lehet egyetlen csapat ellen sem felküldeni a pályára a “mellényt”, mert abból mindig rossz sül ki. Ez a meccs kísértetiesen emlékeztetett a Sopronban lejátszott meccsünkre. Ott Williams szerzett ugyanígy a 3. percben egy gólt, s hiába tettünk bármit, nem sikerült egyenlíteni. Most egy jó felismerés, egy jó összjáték alapján legalább az egyenlítés összejött. Ha egyszer a csatáraink a 100 %-os helyzeteik 2/3-át, na jó, a felét belövik, még bajnokok is lehetünk. Persze nem az idén, s ehhez jó, gólerős, lebirkózhatatlan csatárok kellenének. De hol az az egy…?

 • Jamen

  Meg Varga Kevinnek is, arról igazán nem tehetett, hogy egyik sem lötte be! Én is jobbnak láttam Könyvest, különösen azt figyelembe véve, hogy sérülésből tért vissza.

 • Jamen

  Varga legalább mer lőni és abból lesz a gól!

 • G.B.B.

  Én csalódott vagyok. Nemcsak az elhullajtott pontok miatt, hanem a rossz hozzáállás miatt. Ez alatt azt értem, hogy nem voltak célirányosan felkészítve (felkészülve) a csapat. Számítani lehetett a szokásos szombathelyi bunkerre.
  Mégis miben reménykedtek a játékosok (stáb)? Hogy az ellenfél elalél a sikeres sorozatunktól? És főleg az bosszant, hogy a 3. percben benyalt lövés után sem döbbent rá senki, hogy ez az ellenfél bunkerezni, focit ölni fog a hátralevő időben. Meg is tette. Pedig még 87+ 5 percük volt rá, hogy taktikailag erre reagáljanak. Még szerencse, hogy némi mákkal összejött az egyenlítés. Igen hajtottak, kétségtelenül. De csak a szívük volt bekapcsolva, az agyuk meg kikapcsolva.
  Bandi helyesen nyilatkozott, de akkor meg nem értem, hogy meccs előtt miért nem sulykolt be egy ilyen taktikát egy ilyen csapat ellen? Vagy ha már korán kaptuk a figyelmeztetést, meccs közben miért hagyta, hogy a rossz felfogás folytatódjon? Egy haszna lehet ennek a félkudarcnak: tanulni belőle. Paks ellen, mely hasonló stílusban játszik, mint a Haladás, sokkal óvatosabb, türelmesebb taktikát kell alkalmazni, nem szabad hagyni, hogy vezetést szerezzenek. Ebből a türelmes taktikából kell villámgyorsan váltani alkalmanként, lerohanva a kapujukig, és gólokkal előnybe kerülni. Ehhez viszont fegyelmezett csapatjáték kellene, ahogy ezt Bandi is jelezte. Rajta! Lehet javítani!

 • joel

  Vajon a nemet megfigyelök jelenlete miatt hibåzott Varga szinte minden egyes labdaerintesenel az elsö felidöben? ( mår ha igazak a hirek) A meccs vegere feljavult,de igy is eltört egy nagy helyzetet,mondjuk szögletet iteltek azutån.