A kis pokol is pokol

Ritkán várnak annyira meccset az NB I-ben, mint a mostani Fradi-Lokit. A hazai ultrák visszatérése és a közel teltház miatt az egész ország figyelme erre a találkozóra irányult, melyen ráadásul az első helyezett fogadta a harmadikat. A zöld-fehérek ellen amúgy is mindig rangadót játszunk, és titkon minden Loki szurkoló abban bízott, hátha el tudjuk rontani az örömüket. Sajnos ez végül nem sikerült, de ezzel együtt sem lehet okunk szégyenkezni.

flborito

Látszott, hogy itt ma valami más lesz. A metrópótló buszról leszállva mindenhol halomban állt a szemét, az utcákon hömpölygött a már ekkor jókedvű szurkolósereg. Az aluljárót ellepték a sálakat áruló eladók, akik némileg eltévedtek a sok magyar válogatottas termékkel. Persze érthető, hiszen a Groupama Arénában ennyi szurkoló csak a nemzeti tizenegy mérkőzésein volt eddig, valószínűleg nem is tudták ezt az árusok hová tenni magukban. A stadionba bejutva ismét csak nem a szokásos NB I-es kellékek vettek körül minket: a máskor üresen ásítozó lelátókat ellepték az MTK ultrák a zöld-fehérbe öltözött drukkerek, de mi is felvettük a versenyt, mivel rég nem láttam ennyi Loki-szurkolót egy idegenbeli meccsünkön. A csapatok kivonulásánál valóban kitettek magukért a hazai ultrák: látványos (kétmilliós) pirotechnikai bemutatójuk, és a hullámzó, “Mi vagyunk a Ferencváros” rigmust ordítozó tömeg látványa lenyűgöző volt. Mégis, a találkozó végére már kicsit hamisnak éreztem az egészet, és erről szeretnék majd pár gondolatot írni a későbbiekben.

ftcdvsclu

A várható kezdőcsapatunk futott ki a pályára, a sérült Szatmárit ezúttal is Mészáros helyettesítette

A mérkőzés elején meglepő módon inkább mi irányítottuk a játékot, többet birtokoltuk a labdát a Fradinál, és időnként kifejezetten látványosan és magabiztosan passzolgattunk. Sajnos ez tényleges gólhelyzetekben nem mutatkozott meg, általában az utolsó megoldásokba hiba csúszott. Mindezek ellenére az első nagyjából 30 percben szemmel láthatóan nem tudott mit kezdeni velünk a hazai csapat, általában a kapunkig is csak nehézkesen jutottak el. Kezdetben főként Ferenczi oldalán próbálták megbontani a védelmünket, azonban ez az esetek többségében nem sikerült, hála a hátul rengeteget besegítő Varga Kevinnek. Aztán félóra elteltével sajnos megváltozott a játék képe: mi eléggé visszaestünk, a Fradi pedig taktikát váltott, amivel egyre többször zavart tudtak okozni a kapunk előtt. Egyrészt áttevődött a játék a védelmünk jobb oldalára, ahol Bényei nem élete meccsét játszotta, másrészt a statikus “levisszük szélre, és megpróbáljuk beadni” koncepció helyett a zöld-fehérek inkább mélységi indításokkal és keresztlabdákkal operáltak.


Az első félidő egyik tipikus jelenete: Tőzsér könnyelműen szórja el a labdát, Spirovski pedig nagyszerűen látja meg, hogy Bényei nem védekezik vonalban a többiekkel, ezért egy gyors mélységi indítással szökteti Varga Rolandot.

Nem is lett volna ezzel akkora gond, ha jobb napot fog ki a hátsó négyesünk, sajnos azonban Kinyik is egyre kevésbé találta a helyét, látszott, hogy a keresztlabdáknál bizonytalankodott, mennyire kell oldalra tolódnia, így gyakran túl közel voltak egymáshoz Mészivel. Mindezek eredményeként a szünetig kétszer is bravúrral kellett hárítania Nagy Sanyinak, aki azonban ekkor még meccsben tudott tartani minket.

fl2Nagy Sándor egyik nagy védése

Félidőben kérdésesnek tűnt, hogy vajon a második játékrészben melyik arcunkat mutatjuk meg, de félő volt, hogy ha az utolsó percek problémái visszatérnek, akkor előbb-utóbb gólt kapunk. Sajnos ez az 58. percben be is következett: a jobb oldali védekezésünk teljesen szétcsúszott, ennek köszönhetően akadálytalanul jutott be középre a labda, és bár Nagy Sanyi és Mészi is bravúrral mentett, harmadjára már nem úsztuk meg: Varga vágta be a léc alá.


Bényei teljesen fennragad, fejpárbajt veszít, és emiatt üresen marad a védelmünk jobb oldala. Kinyik kilép a helyére, így viszont üresen marad az ő pozíciója. Könyves érthetetlen módon nem mögötte biztosít, hanem mellé zár, Tőzsér pedig túl messziről próbál biztosítani. (Neki kellett volna kilépni Pedrosora, látva, hogy Könyves rosszul helyezkedik.) Mindeközben Jovanovic távolról szemléli az eseményeket, pedig ha hátrazár, lehet, hogy el tudja rúgni a keresztlabdát. Összegzés: Bényei hibája láncreakciót indított el, amit felerősített Könyves, Tőzsér és Jovanovic rossz helyezkedése.

Az ezt követő nagyjából 5 perc pedig eldöntötte a mérkőzés sorsát: a hazai játékosokon hirtelen átfutott a felismerés, hogy mekkora tombolást okoz egy gól a stadionban, és ez rövid időre ugyan, de feltüzelte őket. Ehhez társult a mi tovább fokozódó zavarodottságunk: az addig is gyengélkedő védekezésünkbe még nagyobb hibák csúsztak. Szinte elkerülhetetlen volt a második bekapott gól, és sajnos meg is történt a “baleset”: a középkezdésből labdát veszítettünk, csak szögletre sikerült menteni, és a beadást követően Priskin ollózott senkitől sem zavartatva a kapuba. Talán Nagy Sanyi is bizonytalanul lépett ki a kapuból, de nem az ő számlájára írnám a bekapott gólt, sokkal inkább a védőkére, akik egy hatalmas üres sávot hagytak a kapu előterében.


Eredetileg Kinyik fogja a gólszerző Priskint, de Könyves “elveszíti” az emberét, így belső hátvédünk – látva, hogy Könyves közel áll Priskinhez, és át tudja őt venni – gyorsan levált róla. Könyves viszont érthetetlen módon beszalad a tömegbe, egyedül hagyva a Fradi csatárát. Ezt látva Jovanovic megpróbál kilépni, hogy elfejelje a labdát, de melléugrik. Spirovski eközben könnyedén faképnél hagyja Mengolot, és berobban az üresen maradt területre, ahol továbbsodorja a labdát Priskin elé, aki senkitől sem zavartatva, Jovanovic helyéről a kapuba ollózza azt. Összegzés: ezúttal Könyves hibája indítja el a végzetes láncreakciót.

A mérkőzés harmadik fordulópontja is egyből ezt követően jött: a kicsit túlzottan megnyugodott Fradit egyből megleptük, azonban Jovanovic közeli középreadásába Dibusz még bele tudott kapni, és így sikerült a védőknek tisztázni. Ha ebből a helyzetből betaláltunk volna, könnyen lehet, hogy minden máshogy alakul, így azonban már lehetett érezni, hogy ez nem a mi napunk. Ennek ellenére sikerült ismét nyomás alá helyezni a hazaiakat, akik látványosan nem érezték biztonságban magukat. Végül kicsit túl későn, de mégis góllá érett a sok támadás: Bényei fantasztikusan mentett meg egy labdát az oldalvonalnál, majd szépen ívelt középre, ahol Ferenczi csukafejese Jovanovic elé került, ő pedig nagyon nehéz mozdulattal a kapuba lőtt. Megérdemelt és szép találat volt, de már nem volt időnk egyenlíteni, főleg Random-Szabó miatt sem, aki csak 2 (!) percet hosszabbított. Így tehát maradt nekünk a szimpatikus vesztes szerepe, a hazaiak pedig ünnepelhettek.

fl1A játékosoknak a vereség ellenére járt a meccs végén a pacsi

Felvetődhet ugyanakkor a kérdés, hogy ha jól játszottunk, és büszkék lehetünk a vereség ellenére a srácokra, akkor mégis, mi volt a gond, ami miatt kikaptunk. Ezt a témát két irányból is meg lehet közelíteni, most nézzük a taktikai oldalát, a másik részt pedig a záró gondolatoknál. Herczeg András a mérkőzés utáni interjújában azt emelte ki, hogy talán lassabban mentünk át védekezésből támadásba a szokásosnál, és ez okozhatta a problémát. Van ebben igazság, különösen Mengolo esetében volt látványos, hogy valahogy nem sikerül annyira felgyorsítania, és megtalálnia az üres területeket, mint máskor. Ezen kívül az utolsó passzokba rendre hiba csúszott, és hiába sikerült viszonylag sok labdát szerezni az ellenfél térfelén, azokból valóban nem tudtunk elég dinamikusan és agresszívan letámadni. Ugyanakkor olyan erényeket is megcsillogtattunk ezen a mérkőzésen, ami nekem a mostani csapattól viszonylag új: a gyors, lapos passzokkal való labdajáratás, a kis háromszögelések eddig hiányoztak a játékunkból. Emlékszem, a Kondás-féle veretlen bajnoki idényben sok gólt szereztünk abból, hogy a széleken megbontottuk az ellenfelet ilyen kis körömpasszokkal, aztán jött egy jó centerezés, és már ott is volt a hálóban a labda. Azóta viszont ez mintha eltűnt volna a taktikai repertoárunkból, és főleg a bunkerező csapatok ellen ennek meg is isszuk a levét. Érdekes, hogy pont a Fradi ellen láttam ismét viszont ezt az oldalunkat.

fl7Szóval voltak gondok a támadásépítésünkkel, de nem ez okozta a vereséget, hanem a védekezésünk. Két komoly hibafaktort lehetett felfedezni: egyrészt magában a védősorunk tolódásában, másrészt a középpályánk hibáiban. Az elsőről már írtam, így nézzük most a másodikat, ugyanis ezt a találkozót jelentős mértékben emiatt veszítettük el. Két embert emelnék itt ki, akikkel probléma volt ebből a szempontból: egyrészt Könyvest, aki inkább csak gondot okozott hátul, másrészt Tőzsért, akin – egy kis spoiler – szerintem a legnagyobb mértékben múlt a vereségünk. Ő az a kapocs a játékunkban, aki folyamatosan tehermentesíti a védőinket, belépve az üresen maradt területekre, illetve a megszerzett labdákat eljuttatja a támadóinkhoz. Ezen a mérkőzésen sajnos egyik szerepkörben sem nyújtott elegendőt, mint ahogy csapatkapitányként sem. Az üresen maradt területeket csak időnként zárta le, sokszor fennragadt, míg a megszerzett labdák esetében két megoldást láthattunk többnyire tőle: vagy adott egy alibipasszt, vagy adott egy alibipasszt, amit megszerzett az ellenfél. A többi problémával együtt pedig ezt már nem bírta el a csapatunk, ez is okozhatta a vereséget. (No meg az, hogy nem ült minőségi csere a kispadon: gyakorlatilag sem a hátvédsorban, sem a támadósorban nem állt értelmes játékos Herczeg András rendelkezésére.) Mégis, ki merem jelenteni, hogy ez a sok negatívum együttesen hordoz magában pozitív üzeneteket is. Egyrészt rámutat arra, hogy egy igazán jól játszó Tőzsér Dániel mennyit jelent a csapatnak. Remélem, hogy Dani is levonta a következtetéseket a meccsből, nekem a végén úgy tűnt, sok érzés kavargott benne, és (talán) nem volt elégedett önmagával. Másrészt biztató, hogy annak ellenére tudtunk egy jó és szoros meccset játszani a Fradival, hogy nem volt szerencsénk, rengeteg hibánk egyszerre jött elő, sok volt a sérültünk, ráadásul pont most tért vissza a Fradi tábor, ami azért szintén nem a mi malmunkra hajtotta a vizet. Számomra tehát ismét bebizonyosodott, hogy 3-4 minőségi igazolással  és stabilabb háttérrel akár tényleg merészebb álmaink is lehetnének.

Játékosok értékelése:

Nagy Sándor – 6
Nagy_SandorAz első félidőben két hatalmas védést is bemutatott, és egyébként is magabiztosan állta a sarat. Az első kapott gólunk előtt is szépen hárított, azonban peches volt a kipattanóval, a másodiknál talán kijöhetett volna határozottabban, de potyának azt sem mondanám. Ezt követően is volt még egy szép hárítása, szóval rajta nem múlt semmi. A két kapott gól miatt nem ő lett a meccs embere, de összességében elégedett voltam a teljesítményével.

Bényei Balázs – 4
Benyei_BalazsA védelem leggyengébb láncszeme volt, főleg az első gólnál hibázott kifejezetten nagyot. Ellenben az akarat nagyon látszott rajta, és akadt pár szép megoldása is, főleg támadásban. A gyengébb osztályzattól viszont nem ez, hanem a gólnál szerzett elévülhetetlen érdemei mentik meg: le a kalappal előtte, ahogy elérte a labdát, majd pontosan kanyarította középre. Szóval lenne mit csiszolni a játékán, de nem tudok rá haragudni.

Kinyik Ákos – 5
KinyikAkosAz ő játékát sem éreztem most olyan meggyőzőnek, mert voltak ugyan szép megoldásai, de sokszor eltolódott védekezésben, rosszul helyezkedett, bizonytalankodott. Látványos, hogy mennyivel jobban szenved Mészivel párban, mint Szacsával, reméljük, hamar magára talál majd. Ennek ellenére nem szedném le róla a keresztvizet, annyira még így sem nyújt rossz teljesítményt, ezen a meccsen sem a középhátvédeinkkel volt a fő probléma.

Mészáros Norbert – 6
Meszaros_NorbertMeglepően jól játszott, a védelmünkből felfelé lógott ki. Sebességben fel tudta venni a versenyt a Fradi támadóival, higgadtan zárt vissza többször is, az első gólnál is sikerült mentenie a gólvonalról, bár sajnos hiába. Féltem kicsit a játékától, de ezúttal egyáltalán nem rajta múlott a vereség és a két kapott gól. Ennek ellenére várom már vissza Szacsát, ő jobb párost alkot Kinyikkel.

Ferenczi János – 5
Ferenczi_JanosTudom, hogy megint lehetne őt kritizálni amiatt, hogy mennyi alapvető dolgot csinál rosszul a védekezésben. Én most mégsem ezt emelném ki, hanem azt a lelkesedést és alázatot, amivel játszott. Folyamatosan segítette a támadásainkat, több jó indítása és beadása is volt, és emellett hátul is bátrabban beleállt a nehezebb szituációkba. Látványos volt számomra, hogy a Fradi mennyivel hatékonyabban meg tudta zavarni a jobb oldalunkon a védőinket, mint Ferenczi oldalán, szóval egész jól megoldotta a feladatát, még ha nem is tökéletesen.

Bódi Ádám – 5
Bodi_AdiKüzdött, volt pár jó megoldása, de kicsit súlytalannak éreztem. A kulcspassz lehetősége mindig benne van a játékában, de valahogy a kiegyensúlyozottság még hiányzik belőle, a pontrúgásainak pedig – Tőzsérrel egyetemben – sokat kell még fejlődni. A tendencia ezzel együtt is pozitív, reméljük, hogy egyre jobban magára talál majd.

Tőzsér Dániel – 3 
Tozser_DanielSajnos ezen a meccsen nagyon hiányzott egy jó és felelősségteljes csapatkapitány. Rengeteg veszélyes helyen eladott labda, alibi passz, veszéytelen pontrúgás jellemezte a játékát. Ha lett volna egy igazi vezér nálunk a pályán, lehet, hogy minden máshogy alakul. Egy ilyen meccsen, ahol – hazai szinten – ennyire nagy a nyomás a játékosokon, sokat számít egy játékos, akinek nemzetközi szinen is komolyabb tapasztalata van. Furcsa, hogy ennek ellenére mintha pont Tőzsér Dani blokkolt volna le a leginkább, és nem a fiataljaink. A találkozó lefújását követően a pályán állva megbabonázva nézte a ferencvárosi B-középet, akik a “Nélküled” dalt énekelték. Érdekes kérdés, vajon mi játszódott le benne egykori fradistaként…

Aleksandar Jovanovic – 6 
Aleksander_JovanovicHúha, nehéz ezt összegezni. Ha nem néztem volna vissza alaposan az összefoglalót, simán adtam volna egy 7-est a teljesítményére. Mindenhol ott volt, óriásit küzdött, aktívan kivette a részét a támadásainkból, nem utolsó sorban szerzett egy szép gólt. Ugyanakkor sajnos mindkét gólnál hibázott, főleg az elsőnél, és bár egyik esetben sem ő volt a fő ludas, ez megfoszja a 7-es osztályzattól. Ezzel együtt is a meccs embere volt.

Varga Kevin – 6
Varga_KevinEzúttal a szebb arcát mutatta meg, ismét nagyot küzdött és alázatosan állt a mérkőzéshez. Kicsit a vagányság még helyenként hiányzott belőle, főleg az egyéni villanások kapcsán, ugyanakkor az összjátékból rendszeresen kivette a részét, és pár különösen szép megoldást is mutatott, bár sajnos a pontatlanság sem állt időnként távol tőle. Emellett rendszeresen labdát tudott szerezni a támadó harmadban, csak ezekkel sajnos nem igazán tudtunk mit kezdeni.

Könyves Norbert – 3
Konyves_NorbertGyengén játszott, nincs ezen mit szépíteni. Az Újpest meccs óta körülményes, lassú, veszélytelen a kapura. Nincs meg benne az a dinamika, ami a tavasszal még jellemezte, és ezen a mérkőzésen kicsit a küzdést is hiányoltam belőle. Égető szükségünk lenne egy jobb Könyvesre, mert így nincs, aki gólt lőjön. Arról nem is beszélve, hogy ezúttal a védekezésben is csak kárt okozott, mindkét kapott gól előtt nagyot hibázott. Csak az menti meg a citromdíjtól, hogy Tőzsér játéka még nagyobb csalódás volt.

Justin Mengolo – 5
Justin_MengoloKüzdött ezúttal is, főleg az első 30 percben látványosan próbálkoztunk feljátszani rá a labdákat, abban bízva, hogy lefutja majd a védőket. Ez azonban nem annyira jött most össze, látszott, hogy már odafigyelnek erre az ellenfelek, kicsit kezd kiismerhető lenni a játéka. A lecserelését korainak éreztem, főleg Takács teljesítményét elnézve.

∼•∼

Takács Tamás – 3
Takacs_TamasNagyon gyengén szállt be a meccsbe, körülményesen, lassan focizott, inkább csak hátráltatta a támadásainkat. Nem igazán illett bele a koncepcióba a játéka, mert nincs meg a dinamikája a gyors támadásépítéshez. Azt is rossz látni, hogy a magasságával nem tudunk mit kezdeni, sem pontrúgások, sem beadások esetén.

Tisza Tibor – 0
Tisza_TiborBeállt pár percre, mert nem volt jobb. Egy eladott labdán kívül nem emlékszem más megoldására.

∼•∼

Herczeg András
kherczeg_andrasJól összerakta a csapatot a mérkőzésre, masszívan játszottunk, főleg az első 30 percben kifejezetten labdabiztosak voltunk. Kicsit több vagánysággal és önbizalommal lehet, hogy jobb eredményt érhettünk volna el, de lássuk be: ez a papírforma. Ezúttal talán annyira nem jól nyúlt bele a csapatba, a Mengolo-Takács csere eléggé értelmetlennek tűnt, mint ahogy Nagy Kevin is beállhatott volna pl. Könyves helyett, mert 2-0-nál már nem volt annyira vesztenivalónk. Ettől függetlenül nem akarom őt kritizálni, mert erőn felül teljesít vele a csapat, és nehéz minőségi cserék nélkül jól módosítani a játékunkon.

ftcered


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

Magyar szinten egész jó meccset játszottunk, de őszintén szólva legalább egy osztályzatot a nézők által teremtett hangulat ad hozzá a mérkőzés színvonalához. Bár vereséget szenvedtünk, a hozzáállás és hajtás miatt egy 4-es osztályzatot megérdemel a csapat, ezzel a játékkal lett volna pár olyan együttes, akiket fölényesen legyőzünk. Random-Szabó játékvezető sporttárs és segítői nem vették észre, hogy az első gól lesről született (bár nem volt könnyű szituáció), valamint érzésem szerint nem kaptunk meg valamikor a 70-75. perc környékén egy büntetőt, amikor a szögletet követően Könyvest látványosan lerántották. A találkozó végén ítélt 2 perces hosszabbításról pedig inkább ne is beszéljünk…

Záró gondolatok

Az elején már utaltam rá, hogy valamiért hamis volt számomra az, amit láttam a stadionban. Szinte mindenhol úgy harangozták be a mérkőzést, hogy itt most valami igazán nagy dolog fog történni a Fradi tábor visszatérésével, és mekkora hihetetlen hangulat lesz. A fotókat elnézve, a sajtóban megjelent visszajelzéseket elolvasva minden jel arra utal, hogy tényleg ez történt. Ismét sok néző előtt rendeztek egy jó hangulatú, elfogadható színvonalú rangadót egy szép és modern stadionban. Nagy siker ez a Fradinak és a magyar labdarúgásnak is, nem igaz? Meg persze a Lokinak sincs oka szégyenkezni, teszik hozzá a szakértők nagyvonalúan. Akkor vajon miért távoztam csalódottan a stadionból? Csak a vereség miatt? Az alábbiakban négy pontban próbálom összeszedni a gondolataimat.

1. A Fradi-tábor hiteltelensége

“A pokol lassan, de biztosan megérkezett. Visszatértünk!” Ezt hirdette a mérkőzést megelőzően a Green Monsters által kifeszített molinó. A visszatérés részleteibe nem szeretnék nagyon belemenni, mert egyrészt az valahol politikai kérdéseket is érintene, másrészt nem látok bele mindenbe, harmadrészt ez a cikk amúgy sem a Fradiról szól főként, hanem rólunk. A belső konfliktusokról azonban így is sokat lehet hallani, nem véletlen a Fradi szurkolók között kitört verekedés sem, és sokan vádolták az ultráikat azzal, hogy feladták korábbi elveiket az alkukötés során. (Többek között a mi szurkolóink is kifeszítettek egy erre utaló üzenetet a meccsen.) Talán ezekkel függhetett össze az, hogy mintha a Fradi B-közép nem igazán találta volna a helyét a stadionban. Voltak persze látványos megmozdulásaik, de mégis mintha az érződött volna rajtuk, hogy “tényleg itt van a helyünk”? Érthető is ez, mivel azoknak kellett most szurkolni, akikkel eddig annyira kiélezett volt a viszonyuk. Megpróbálták persze ezt feloldani a “Mi vagyunk a Ferencváros” nótával, de valahogy hiteltelenül és a körülményekhez képest erőtlenül hatott a szurkolás. (Egyáltalán nem volt meg az a mindent elsöprő egység, mint amit ugyanebben a stadionban a válogatott meccsein lehet érezni.)

fl5

2. Zsoldosok serege

Közelítsük meg most másik irányból a kérdést. Ha jobban meg akarjuk érteni, hogy mi is a baja a focinknak, elég ránézni a Fradira. Az ország legnépszerűbb (és legutáltabb) csapata, hatalmas szurkolótáborral, elismerésre méltó múlttal, napjainkban jelentős hátszéllel megtolva. Magyarországon – tudjuk jól – sok focista számára az FTC a karrier csúcsa, egy csapatnak pedig a zöld-fehérek legyőzésénél nincs nagyobb dicsőség. Ennek ellenére a ferencvárosiaknál a rengeteg (hol jobb, hol rosszabb) idegenlégiós mellett sokszor olyan hazai focisták játszanak, akiknek legfeljebb “menő” egy ilyen neves csapatban focizni, de nincs meg bennük a klubbal való azonosulás. Ehhez társul egy “remek” német edző, akinek ekkora fizetésért ez egy álommeló: hülye lenne visszamenni a Bundesligába küzdeni, mikor itt a “semmire” is megkapja kb. ugyanazt a pénzt. (Látszott a nyilatkozatában is, hogy számára csak egy érdekes plusz élmény volt a szurkolók jelenléte, de a valós jelentősége nem igazán érintette meg.) Persze legyen ez az ő bajuk – bár a nemzetközi szereplésüket elnézve sújtja ez az egész országot -, de mégis fontos erről beszélni, mert a mérkőzés eseményeit is jobban megmagyarázza. Tegnap egy magyar szinten jó képességekből álló, de identitás nélküli hazai csapat látott minket vendégül, akiknek (pár kivételtől eltekintve) nem mondott semmit, mit is jelent a “Mi vagyunk a Ferencváros” rigmus. Ez magyarázza meg, miért volt egyáltalán esélyünk ellenük, annak ellenére, hogy a kispadjukon is olyan játékosok ültek, akiknek a többsége nálunk stabil kezdő lenne. Furcsa mód számunkra többet jelentett ez a miliő, minket jobban hajtott a bizonyítási vágy. A mi csapatunk jelenleg nagyon magyar és nagyon debreceni, aki pedig nem, az is kötődik a klubhoz. Minden focistánk ismeri a hazai viszonyokat, és a saját csapatát ehhez képest tudja elhelyezni a nagy egészben. Így történhetett meg, hogy a Fradi játékosok többsége nem tudta, mit jelent örömet szerezni a saját szurkolótáborának, a mi együttesünk viszont tisztában volt vele, milyen nagy dolog elrontani a hazaiak ünneplését, és ezzel kedveskedni a Loki-tábornak. Ez jelentette a különbséget az első majdnem egy órában.

3. A kis pokol is pokol

fl3Aztán viszont hirtelen és furcsa módon összeért a két eddig leírt dolog. Bármennyire is hiteltelen volt a Fradi ultrák pokolról szóló molinója, és hiába nem számítana ennek a jelenlegi csapatuknak még az sem, ha igaz volna: az első góljuknál egy pillanatra tényleg történt valami. Érezhetően átszakadt egy gát, és a gólörömükben valamit megéreztek abból, mit is jelent, ha egy ekkora szurkolótábor áll az ember mögött. Nem volt ez akkora pokol, mint beharangozták és állították, de ott, akkor, pár percig tényleg lett jelentősége az ultrák visszatérésének. A zsoldosok is fellelkesültek, és lendületből bevitték a mindent eldöntő ütést. Sajnos a legkisebb pokol is számít. (Tesco)

4. Már rég (és még) nem hiszünk magunkban

És itt jön be a képbe a mi helyzetünk. A mostani kezdőcsapatunkból egyedül Bódi és Mészáros (és esetleg Ferenczi) tudhatták, milyen egy sikeres Lokiban játszani, amely csapattól félnek, akár hazai pályán, egy Fradi is. Persze említhetnénk mondjuk Tőzsért is, mint rutinos játékost, de a lényeg az, hogy ez a csapat már (és még) nem meri elhinni magáról, hogy többre lehet képes. Tegyük hozzá, nem is feltétlen ez a realitás. A klub kommunikációja és időnként a szurkolói emlékezet is még a múltban él, de már nem vagyunk az az együttes, akitől tartanak, és mi sem hisszük el magunkról, hogy bárkit legyőzhetünk. Ezért történhetett meg az, hogy átérezték ugyan a játékosaink, mit jelent a klubjukért a Fradi ellen küzdeni, de amikor jött a kis pokol, akkor összeomlottak, mert hirtelen azt érezték, hogy innentől már úgyis bedarálnak minket. Sajnos ez a három perc meg is pecsételte a sorsunkat.

Ezzel a jelenséggel muszáj lenne foglalkoznunk. Mit gondolunk és hiszünk magunkról? A lerombolt identitást és önbizalmat újraépíteni sokkal több idő, mint amennyi a pusztulásához szükséges. Úgy pedig különösen nehéz ismét hinni magunkban, ha nincs meg egy biztos alap, ez pedig sajnos jelenleg nagyon hiányzik. Emiatt nincs nálunk még ilyen “kis pokol” sem hazai pályán, ezért nem merünk bátrabban játszani ezeken a rangadókon, és ezért nem szabad meglepődnünk azon, ha végül csak a szimpatikus vesztes szerepe jut nekünk.

Pedig régen mi voltunk a szimpatikus győztesek. Ideje lenne eldönteni, hogy akarunk-e újra azok lenni; szeretnénk-e, hogy ismét a Fradi jöjjön úgy hozzánk, a Nagyerdei Stadionba, hogy el akarják rontani az örömünket. Az identitás már legalább megvan bennünk, ami a zöld-fehérekből jelenleg hiányzik. Kérdés, hogy tudunk-e erre építeni, vagy megelégszünk a szép emlékekkel.

Hajrá Loki!

Enderson

 • joel

  Lofaszt kuzdött Mengolo, setålgatott, meg a sajåt jåtekosunk is integetett neki h legalåbb tåmadjon le…hamarabb le kellett volna kapni most. Varga Kevin pedig most is irritåloan sok labdåt eladott/elcselezett.

 • Tylla

  Könyves rengeteg labdát elad, sajnos Tözsérrel együtt ez sok volt most. Kinyik az utóbbi meccseken mindig elad egy labdát hátul, amiböl gól vagy gólhelyzet lesz. Remélem meccsröl-meccsre nö a rutinja, és felhagy ezzel az öngyilkos szokással.
  Sajnos 30 perc után nem találtuk a saját játékunkat és fölénk nött a Fradi, de azèrt nem vallottunk szégyent.

 • joel

  Tovåbbra is ugy erzem,ha a felhelyzeteinkböl egyet valahogy bemåkoltunk volna az elejen, meg is nyerjuk a meccset,de minimum nem kapunk ki. Ezen a szinten-magyaroknål- sajnos nagyon kell a szerencse. ( meg nem bebalfaszkodni a måsodikat azonnal…ha az nincs, egy golt visszahoztunk volna)

 • t-vitamin

  Volt szerencsém a sajtópáholyból megtekinteni a találkozót, majdnem pontosan a felezővonalnál. Ez csak azért érdekes, mert leírom onnan milyen képet kapott az ember a szurkolásról/hangulatról. A debreceniek is kitettek magukért ez tény, de bőven voltak olyan szakaszai a meccsnek, amikor hiába énekelt a mi szektorunk, nem lehetett hallani, vagy maximum a dob ritmusa alapján találtam ki, hogy igazából melyik nóta is szól éppen. Sok válogatott meccsen voltam kint a Groupamaban, és lehet hogy egységesebb akkor a szurkolósereg, ellenben ilyen hangzavart mint most, nem emlékszem, hogy válogatott meccsen hallottam volna (persze hozzáteszem, azokon a meccseken én is köztük foglalok helyet, így ez csúsztatásnak is érződhet). Az pedig maximálisan igaz, hogy egy ilyen hangulat elvitt volna a hátán egy sokkal szarabb meccset is, de hál’istennek nem volt ez olyan rossz. Még Tőzsér az akiről én most kicsit máshogyan vélekedtem. Belátom én is, lehet hogy görcsössé tette a volt klubja elleni nyomás, de én azt láttam rajta most szombaton, hogy nagybetűs Csapatkapitány, egész meccsen tüzeli a társakat, folyamatos iránymutatást ad nekik, és szerintem annyira alibi sem volt most a játéka, próbálta azért mozgatni a csapatot támadásban is. Ja, és még Andó-Szabóról annyit, hogy a félidőben megjegyeztem, hogy addig nagyjából hibátlanul vezeti a meccset, na ezen sikerült aztán változtatnia…

 • Nemeztkeresed

  Apropó, első gól, leshelyzet. Nagyon nem értek egyet azzal a felvetéssel, hogy nehezen megítélhető szituációról volna szó. Inkább iskolapéldája annak, hogy a kapus kimozdul, és csak egy védő van a támadók és a kapu között. (Azoknak, akik kötekednének: LES az, ha a támadó, aki megjátssza a labdát, vagy kísérletet tesz erre, vagy jelenlével/mozgásával zavarja az ellenfelet, közelebb áll a gólvonalhoz, mint a védekező csapat utolsó ELŐTTI játékosa.) Ha az egész szituáció 2-3 m-rel kintebb történik, akkor azt mondom, tényleg nehezen megítélhető. De pont a kapuelőtér vonalán állva, ahol egyértelmű, hogy az utolsó előtti védő sem lépi át a vonalat, Varga ellenben jól láthatóan igen, tényleg nem lett volna nagy kunszt belengetni. Nem a jv. nyakába varrom, hanem az asszisztens, aki vonalban állt, ez 100%-ban az ő sara. Nekem a képernyő előtt ülve, a centrálkamera felvételéből (amely nagyon nincs vonalban) is azonnal kitűnt, hogy ez les, a vonalkamera (mely vonalában az asszisztens is ott tartózkodott) pedig egyértelműen mutatta. Ez mérkőzést eldöntő jv. hibának bizonyult, ugyanis, ha nincs az első gól, akkor nincs a második előtti káosz sem.
  Az elemzés első videóján 1.11-nél tisztán látszik a jelenet. De fel is töltök egy állóképet, amelyen ugyanilyen jól látható a leshelyzet. https://uploads.disquscdn.com/images/33768862578dfc3ef27d78f1bb3cb8896efadf0619153e576cbc9f8c8d84d0d6.jpg

 • Jamen

  Az, hogy megkéselik egymást a fradi ultrák , utána meglincselik a támadót, mindent elmond a mai magyar közállapotokról.Amely stadionban ilyen megtörténhet, oda nem szabad nézőket beengedni,addig, amíg nem tudják biztosítani a rendet.Az Újpest stadionját sokkal kevesebbért zárták be.Én emiatt vagyok szomorú, mert ilyen egy labdarugómeccsen nem fordulhatna elő!

 • csibu

  Csak három játékosnál adnék más értékelést, de ott is csak minimális különbséggel:

  Nagy (6)
  Bényei (4)
  Kinyik (5)
  Mészáros (5) -1
  Ferenczi (5)
  Bódi (5)
  Tőzsér (4) +1
  Jovanovic (6)
  Varga (5) -1
  Könyves (3)
  Mengolo (4) -1
  Takács (3)
  Tisza (0)

 • Thomas

  Remek cikk, úgy érzem ti is egyre jobban fejlődtök stílus, megfogalmazás stb. egy szóval cikkírás terén. Habár az első gól valóban les volt, azért Mészáros menthetett volna jóval határozotabban lábbal kilőve a labdát a gólvonalról nem pedig combbal/térddel. Ugyanígy a második gólnál is Ferenczi kicsit jobb védő érzékkel meg tudta volna akadályozni a gólt. Nagyon hiányzik már Szatmári a védelemből, Kinyikre is nagyon jó hatással van. A 2 perc ráadás nevetséges volt, bár az is igaz hogy Ferenczit ki lehetett volna állítani egy hátulról történő csúnya elkésett szerelési kísérlet miatt. A nagy fradi viszont nem játszott bajnokaspiránshoz méltóan el kell hinni ennek a keretnek hogy bárki ellen lehet keresni valónk ebben a bajnokságban.

 • joel

  Ha mår a jåtekvezetesnel tartunk, a tetu priskint ki lehetett volna allitani vagy legalåbb megsårgåzni amikor szåndekosan letalpalta Benyeit.

 • JuveFan1897

  Azért Mészárost hibáztatni, hogy a gólba tartó labdát miért ellenfélhez rúgta, kicsit már merész. 🙂 Nyilván értem mire gondolsz, de emiatt őt semmiképp nem venném elő.

 • OnlyLoki

  Nagyon szép írás, remekül összefoglalja azt, ami szombaton történt.
  Szerintem egy dolog hiányzik ahhoz, hogy ezek a játékosok elhiggyék magukról, hogy győzhetnek egy ilyen meccsen: a szurkolók! Bár legutóbb, a Paks ellen jómagam nem tudtam kint lenni családi esemény miatt, de szomorú volt látni, hogy egy 200 ezres város, és hozzá 340 ezres megye 2800 nézőt tud produkálni. Pedig ez a CSAPAT megérdemelné a sok nézőt, legalább kétszer ennyit! Nem tudom, mit kellene tenni, hiszen már a klub is próbálkozott oly’ sok dologgal. Nem divat már meccsre járni!
  Talán két hét múlva a Videoton ellen. Már 5 ezer nézőnek is örülnék, de szerintem jó, ha leszünk háromezren. Pedig ez az a plusz, ami a Vidi legyőzéséhez kellene!

 • Gabriel Betteredge

  Sajnos a Paks az egyike annak a 4 csapatnak a jelenlegi NB1-ben, amelyik SENKIT nem erdekel… Teljes joggal, en ezert nem hibaztatok senkit es mashol is igy van, pl. aug. 12. FTC-Paks: 5423 néző.
  Latni kell h az elmult 2-3 ev a szurkolok beleptetesenek megneheziteserol szolt es en teljesen megertem ha sok embernek tele lett a hocipoje foleg ugy h a jegyarak sem tukrozik a minoseget amit a nezok kapnak ‘szolgaltataskent’. Felfedeztek maguknak mas sportokat, mas szorakozast, oket nehez lesz visszacsabitani.
  Es meg igy is – ahogy Csibu tegnap is emlitette – tavaly juliusban “jeleztek” az emberek h erdekelne oket a jo minosegu foci, amikor az Europa-ligaban 12 ezren kimentek egy san marino-i (!) csapat ellen egy tetnelkuli meccsre (hiszen az elso meccset 5-0-ra nyertuk). Tehat a nezok visszacsabitasa nem lehetetlen – ha tenyleg az a cel – de azert tenni kell a klubnak, a csapatnak es az MLSZ-nek is.

 • Hát ez bizony elég egyoldalúra sikeredett. Ami nem baj, mert ez egy debreceni blog, legyen nyugodtan részrehajló. Csak azért írtam ezt le, mert máskor korrektebb, valósághoz közelebb álló elemzést olvastam ezen a blogon. Nagyon sajnálom. Az első félidőből Varga ajtó-ablak helyzete, illetve Botka gólba tartó fejese maradt ki, a második félidőből pedig Böde 100 %-os helyzete mellett, Bőle ellen meg nem adott büntető maradt ki “véletlenül.” Az pedig, hogy gyakorlatilag az írás fele az ellenfél szapulásáról szól, az minimum nem elegáns. További jó munkát kívánva, tisztelettel, egy Fradista.

 • DEBRECENIVSC

  .. áhá, szóval itt az volt a zavaró sokaknál, nálam is, hogy Nagy ugye kijött, ha Nagy Mészi helyén lenne és fordítva, akkor mindenki számára világos lett volna, hogy ez bizony ordítóan nagy les, mert így ugye ha jól látom Kinyik az utolsó előtti védő játékos, és 3 ember is lesen van, köztük a legfontosabb aki végül az érvénytelen gólt lövi, világos, bár a játékosok sem vették észre, nem nagyon reklamáltak.
  Ezzel együtt sajnos a védelmünk is elég nagyot hibázott, hiszen már Pedrosonak sem szabadott volna üresen kapnia a labdát a 16-oson belül, ha jól láttam Könyves maradt le róla, aztán Priskin kapta üresen, ezek mind védelmi hibák, sajnos.
  Amellett, hogy hibáztunk hátul, a bíró meg még nagyobbat, a támadásaink sem voltak veszélyesek, ez megváltozott a 2 kapott gól után, de előtte nem nagyon volt jellemző és most ütközött ki, hogy az elmúlt meccseken ment az önzőzés, az egyetlen valamire való gólhelyzetünknél, Mengolo és Varga is önzőzött és maga akarta befejezni a helyzetet, az lett, hogy egymás akadályozva gyenge Varga lövés lett a vége.
  Sajnos véget ért egy sorozat, szerintem a Videoton elleni meccs kicsit nehezebb lesz, de remélem a válogatott szünetben helyretesznek sok dolgot ha kell változtatnak egy-két dolgon én pl Vargát pihentetném egy meccsig, hiszen az elmúlt meccseken sokkal gyengébben teljesít, mint a kezdetekben, meg kell tanulnia csapatban játszani, mert bár nem vele kezdődött ez az önzőzös dolog, de rá is átragadt, Könyvesre mindig jellemző volt, de a Mengolo-Sós-Varga hármasra lett igazán jellemző, az utóbbi meccseken, nah mindegy tehát, új sorozatot kell kezdeni, nehéz lesz überelni az előzőt, de a feladat adott, a hibákból tanulni kell és kijavítani, különben nem lesz előrelépés, fejlődés, az utolsó két meccsen 4 gólt kaptunk, nem tudom mennyire köszönhető ez Szatmári kiválásának és még mindig annak, hogy Ferenczi a balhátvéd, de biztos van köze hozzá.
  Ahogy mondtam, ideje lenne kipróbálni Barnát és Ferenczit eggyel feljebb tolni, Vargát meg pihentetni egy meccsig biztosan.
  A bírói ítéletekkel minimum nem vagyok kiegyezve, ide is oda is tévedett, de úgy gondolom, ha nincs az a lesgól, úgy is lőtt volna gólt a fradi, max később, itt az lett volna a kérdés, hogy mi lövünk e addig.

 • JuveFan1897

  Mondjuk nekem ez inkább tűnik úgy, hogy Bőle rálép Kinyik lábára. 🙂 Nyilván lehet rajta vitatkozni, hogy miért volt ott a lába. Műesés biztos nem volt, így a sárga erős volt Bőlének, de én 11-est sem adtam volna erre. Az egésznek azonban semmi jelentősége, a 89. percben történt 2-1-nél.

 • Köszönöm a véleményedet. Így valóban nem lett jelentősége, de egy esetleges egyenlítő vendég találat esetén már lett volna. (Egyébként az Újpest elleni meccsünkön is volt egy meg nem adott 11-es szituáció. Párhuzamba állítva a Puskás és a Kisvárda elleni meglehetősen “könnyű síppal” befújt, minket negatívan érintő büntetőkkel, lehangoló a kép.)

 • OnlyLoki

  Debrecenben fradistának lenni megvetendő dolog, aminek évtizedes “hagyománya” van, a felborított villamostól, az átengedett hazai lelátókig. Szóval ez az írás még elég enyhére is sikeredett.

 • OnlyLoki

  Érkezik a védő, akinek rálép a lábára és dobja magát. Szerintem egyértelmű, de ha nem vezettek, valószínüleg megkapjátok. A Kisvárdát meg nehogy már a bíró miatt ne tudja megverni a zöld-fehér, milliárdokkal kitömött, zsoldos kirakatcsapat!

 • DEBRECENIVSC

  Én a könnyű sípot, illetve a mi esetünkben a nehezet, hiszen nem fújta be a lest, mert a kedves partjelző éppen egy legyet fojtott meg a szemével, de most őszintén kíváncsi vagyok a véleményedre, mert nekem nem tűnt fel, de egy játékvezetőnek tudnia kellene és utólag is megnézhettük, tehát mi a véleményed a fradi első góljáról? Melyik volt a döntő hiba a meccs szempontjából? 🙂

 • Kedves OnlyLoki! Azt egy szóval sem állítottam, hogy a Kisvárdát nem kellett volna ennek ellenére is legyőzni. Csak mint tényt közöltem. Egyébként kérlek szépen részletezd, hogy konkrétan mire gondolsz, amikor azt mondod, hogy milliárdokból kitömött. A LUSS-ra, vagy a Groupamára vagy esetleg a Telekomra? Ha kíváncsi vagy egyszer elmesélem szívesen a “nagy” DVSC korábbi szárnyalásának igaz történetét. Meg fogsz lepődni. 🙂

 • Pontosan hol láttál lest?

 • OnlyLoki

  Telekom, Groupama, Főgáz, Csatornázási művek és társaik. Egy 13 millió € összértékű keretet nem egyszerű ám kifizetni. Némi politikai szívesség sokat érhet…

 • A Telekom és a Groupama nem állami cég. A Főgáz és a Fővárosi Csatornázási Művek 🙂 ne nevettes! Az nagyon komoly támogatás. De egyébként a Debrecen város mennyi pénzből is támogat titeket? Mert Budapest nem támogatja a Fradit. A komoly bevétel a Luss, a Telekom és a Groupama. Egy valamit azért váljunk be: tisztán üzleti alapon egy csapat sem működik, de Magyarországon Csak és kizárólag a Fradiba éri meg pénzt fektetni. Ezt józan ésszel mindenki pontosan tudja.

 • Enderson

  Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy egy fradista is leírta a véleményét. Érdekes egyébként ez az egyoldalúság kérdés, mert a cikk írása közben én folyamatosan attól tartottam, hogy túl sokat írok a Fradiról, miközben mi a LokiBlog vagyunk. Ami a szapulást illeti, a magam részéről egyáltalán nem érzem annak a cikkben foglaltakat. A saját együttesünk problémáival, visszásságaival is sokat szoktunk foglalkozni, amiért meg is kapjuk a magunkét, és most az FTC-ről is ilyesmi módon írtam. Ez egy komoly klub, nagy hagyományokkal, de számomra jelenleg identitásvesztettnek tűnik. A szurkolók által teremtett hangulat talán ezért sem fogott meg annyira, mint amire számítottam, de ezt nem “fikázásnak” szántam, inkább csak így akartam bizonyos dolgokra rávilágítani. Nem véletlen, hogy a végén éppen arról írtam, hogy nálunk még ez a “kis pokol” sincs meg sajnos hazai pályán. Nyilvánvaló, hogy sosem lesz a Fradi a szívem csücske, de úgy érzem, igyekeztem ezúttal is korrekt maradni, és a kritikáim jellege nem a ferencvárosi klub egészének, hanem inkább a jelenének szólt.

 • Enderson

  Véleményes a szituáció, se nem egyértelmű büntető, se nem egyértelmű sárga lap. A lesgólt akkor már sokkal nagyobb hibának érzem a mérkőzés akkori állását is figyelembe véve. Ami a Fradi elleni/melletti bíráskodást illeti, valóban voltak idén olyan ítéletek, amelyek súlytották az FTC-t, de akadt azért jócskán a másik oldalra is példa. Hadd utaljak most csak arra, hogy éppen az emlegetett Felcsút-Fradi előtt rendezték meg a Balmaz-Fradit, ahol egy nagyon kamu büntetővel jött csak össze a győzelem. Sokáig fogok emlékezni arra a jelenetre is, még a tavalyi szezonból, mikor Thomas Doll magából kikelve szidta a bírót, kb. 5-10 percre rá, hogy Nagy Dominik gólvonalon való látványos kezezését nem fújták be, és így maradt az 1-1-es döntetlen. Sajnos valahogy a Fradi kárára való tévedésről mindig több szó esik, mint amikor nekik fújnak a bírók. (Mi is jócskán tudnánk korábbi rossz élményeinkről mesélni, elég csak az azóta híressé vált Kassai-Loki 0-0-ás meccsre gondolni…)

 • Enderson

  Egyébként a les kapcsán érdemes Nemeztkerested lentebbi hozzászólásának végét megnézni.

 • OnlyLoki

  Mi köze van ennek ahhoz, hogy állami vagy sem? Nem ez a lényeg, hanem hogy miért (cserébe) támogatja az ftc-t, pl. a Csányi-féle Groupama. De az is érdekes, hogy már nem először segítette ki a klubot az EMMI többszázmillió forinttal, miközben ugyanezt a riválisok nem kapják meg.
  Ja, és nincs igazad, a fradiba sem éri meg pénzt fektetni, amikor ezzel a 18-49-es korosztály 1%-át sem éri el, és ezt is jócskán kompenzálja a többi klub szimpatinzása által a zöldek iránt érzett gyűlölet.

 • Sajnos a tájékozatlansággal ( A Groupama egy francia multi, valóban megvásárolta az OTP Garancia biztosítót, de egy önálló külföldi tulajdonú multi) és a gyűlölettel nem tudok vitatkozni. A Groupama a legkisebb tétel. A LUSS 1 milliárdot fizet egy évre, tisztán üzleti alapon. Egyébként Debrecenben is tárgyalt a LUSS, de annyira pitiáner, kisstílű az egész város, hogy a virágkarneválon és a egyetemi campus napokon kívül gyér a rendezvények száma, így fejvesztve menekültek. Egyébként a Debrecen régen szimpatikus csapat volt, akkor vált ellenszenvessé, amikor többet kezdett gondolni magáról, mint amilyen valójában. Mindenki legyen tisztában a saját globális lehetőségeivel. Ezenkívül nagyon- nagyon sok aljasság és mocsok tapadt a csapathoz (bunda, más jogán való indulás, játékgépekből származó pénz tisztára mosása stb.)

 • Én köszönöm a reakciót. Igen úgy éreztem, hogy kicsit több szólt ezúttal az ellenfélről, mint a saját csapatról. Az identitásról. Ez egy érdekes kérdés, sajnos az egész világ identitás válsággal küzd. Meg kell találni a gyökereinket minden téren. Ez csak úgy érhető el, hogy a fiatalokat megismertetjük a múltunkkal, hagyományainkkal. Ezt büszkén mondom, hogy a Ferencváros klubszinten mindent megtesz azért, hogy a múltját megismertesse azokkal a fiatalokkal, akik valóban egy identitás nélküli világból érkeznek a stadionba, múzeumba vagy éppen a kávézónkba. Számos hagyományőrző programot, eseményt, kiadványt tudnék felsorolni. A Ferencváros sokkal több, mint egy klub, nemzeti entitás. Tudom ezt nem értik meg azok, akik nem Fradi- szívűek. Nem is kell. Az a fontos, hogy minden klub találja meg a saját identitását. Nektek a Debreceni lokálpatriotizmusra kell építeni az identitást, ehhez Herczeg András a legjobb ember. Köszönöm, hogy meghallgattál, meghallgattatok.

 • OnlyLoki

  😀 Azért egy újságírótól több tájékozottságot várnék, még ha a Magyar Idők neveztű kormánypropaganda lapnál szerkesztő, akkor is!
  1. A Groupama az OTP egyik nagytulajdonosa, képviseltetik magukat az igazgatótanácsban is, továbbá eléggé kiterjedt és erős üzleti kapcsolat fűzi a cégeket egymáshoz.
  2. A LUSS tisztán üzleti alapú, hát persze! Azért kellett az összes válogatott meccset a Groupamába vinni. Majd kíváncsi leszek, ha megépül az új nemzeti stadion, és nem lesznek ott a meccsek, mennyit fognak fizetni.
  Ja, és véletlenül sem azért ment Pestre a LUSS, mert egy 2 milliós (1 millió vonzáskörzetű) fővárosban könnyebb nagy profitot elérni.
  3. Persze, régen milyen szimpatikusak voltunk, amíg nem kellett számolni velünk. A sok aljasságban minden esetre még van mit behoznunk rajtatok: kellene néhány politikus bűnöző a klub élére, mint nálatok, aztán ilyen Száva-fél maffiacigányokban is nagyon le vagyunk maradva tőletek, a drogos-késes ultrákról (tisztelet a létező kivételnek…) nem is beszélve.
  Tisztelem, hogy arccal, névvel vállalod a véleményed, de ne csinálj már magadból bohócot!

 • 🙂 Hogy ki csinál magából bohócot, azt inkább hagyjuk. A stílus maga az ember. Érdemes visszaolvasni amiket írtál. Bizony azért jött a Fradihoz a LUSS, mert sokkal nagyobb a fizetőképes kereslet. Azt senki sem mondta, hogy szerelemből jött hozzánk. Mint mondtam ez üzlet. Mint ahogy üzlet a Telekomnak, és a Groupamának is. A válogatott meccsek csepp a tengerben. Szinte mindennap rendezvény van a Groupamában, alig lehet időpontot foglalni, a nagykoncertekről nem is beszélve. Javíts ki kérlek, én pont úgy emlékszem, hogy régen volratók jók. 🙂 Egyébként én nem politizáltam, te igen. Örülök, hogy kibújt az a bizonyos szög a zsákból. Így legalább mindenki megtudhatta, hogy hova is tartozol. Szerencsére a politikai nézeteddel egyedül maradsz, és nem csak Debrecenben, de az egész megyében. 🙂

 • Az természetes, hogy mindenki a saját csapatát ért ítéleteket érzi úgy, hogy több szó esik róla. A szurkoló már csak ilyen. Minden esetre érdemes kigyűjteni az elmúlt 20 évből, hogy melyik csapat hány büntetőt rúghatott és mennyit ítéltek meg ellene. Például a Honvéd magasan nyerné ezt a versenyt. Mi pedig hátul kullognánk.

 • OnlyLoki

  Csak az nem mindegy, hogy milyen üzlet! Ha cserébe állami megrendeléseket kap, azt korrupciónak nevezik, nem üzletnek. A korrupciónak pefig egyetlen politikai nézetbe sem kellene beleférnie, de mint tudjuk, ez nem így van. Azt meg nagyfokú álszentségnek tartom, hogy a politikusokkal teletolt, politika által irányított magyar futballal kapcsolatban rajtam kéred számon a politizàlást.

 • Én nem kértem számon rajtad a politizálást, csak reagáltam a politikus bűnözőkkel kapcsolatos megjegyzésedre. A korrupció valóban elítélendő dolog, tűzzel- vassal üldözni kell, ebben legalább egyet értünk. Egyébként a politika számos országban jelen van a fociban. Ezen lehet vitatkozni, hogy jó e ez, vagy sem, de korrupciót kiáltani bizonyíték nélkül, minden fajta mende- mondák alapján nagy felelőség.

 • csibu

  Na neee. 🙂 EGyáltalán nem kullognátok hátul. A tavalyi szezonban ha jól rémlik összesen talán 3 büntetőt kapott a DVSC.

 • Enderson

  Szerintem talán még annyit sem. Egyet az első fordulóban a Paks ellen, egyet az utolsó előttiben a Honvéd ellen. (Lehet, hogy valamelyiket elfelejtettem.) Viszont volt legalább 5 meg nem adott büntető a szezonban, és ezzel még talán keveset is mondok. Ráadásul ez a tendencia már hosszú évek óta tartott. Idén valamennyivel korrektebb a bíráskodás a meccseinken, de ez sem jelenti azt, hogy nekünk fújnak, inkább csak kevésbé ellenünk.

 • Enderson

  Nekem az az érzésem, hogy mintha Sós ismételt csapatba kerülésével kezdődött volna el az önzőzés, ami aztán sajnos tényleg átragadt több másik játékosunkra is. Varga Kevin játéka egyébként nekem ezen a meccsen jobban tetszett, mint az elmúlt találkozókon, bár tény, hogy egyáltalán nem nyújtott hibátlan teljesítményt. Én nem feltétlen a kispadra ültetném le, inkább beszélgetnék vele sokat, hogy próbáljon meg a földön maradni, még többet dolgozni, és alázatosan, csapatjátékosként focizni. Ha ezután sem lenne változás, csak akkor jegelném egy kis ideig. Ami a védekezésünket illeti, szerintem egyértelműen Szacsa kiválása okozta a gondot, azóta kapunk két gólokat meccsenként, itt is látszik, hogy jelenleg ő a védelmünk oszlopa. Ferenczi kapcsán viszont azt érzem, hogy sokat javult a játéka, már nincsenek az utóbbi időben annyira botrányos meccsei, sőt, megkockáztatom, hogy mostanában Bényei többet (vagy nagyobbakat) hibázik hátul, mint Janika. Ettől függetlenül előbb-utóbb ki kellene próbálni Barnát, bár nem feltétlen a Vidi ellen. (Ferenczi lassan úgyis kisárgázza magát, jelenleg 3-nál tart, szóval pár mérkőzésen belül elkerülhetetlen a dolog.)

 • Én 20 éves távlatról beszéltem. Mi egyébként tavaly 4 büntetőt rúgtunk. Viszonyításképpen a Vasas csak egy meccsen hármat rúgott nekünk.

 • DEBRECENIVSC

  🙂

 • DEBRECENIVSC

  Mármint felelőtlenség.
  Érdekes módon, amikor arról van szó, hogy az ország vezetősége által támogatott, az adósságtengerből talpra állított FTC üzleti ügyeibe nem szól bele senki, akkor nincs politika, hát erősen kérdéses annak tudatában, hogy nincs tulajdonosa az FTC-nek (javíts ki ha tévedek), de az élén mégis egy politikus áll, aztán meg kiderül a politika mégis jelen van a honi fociban, hogy van ez?
  Az üzleti részéhez, maga az FTC mint márkanév, jelentős, kár lenne tagadni, de a hozzátartozó potenciális értékteremtő közönség, nézők valahogy már nem, bocsánat, de a jelenlegi FTC vezetőinek teljesen tökmind1 hogy 0 vagy 25000 ember előtt játszik meccset a fradi, a bevételük utánuk ugyanannyi, csak a választások közeledtével mégis fontosak lesznek, érdekes.
  A feltámadáshoz, korábban az FTC-t, a jogtalan indokkal történő kizárás után (bár ha az adósságait nézzük akkor mégis jogosan) nem lehetett eladni, pedig külön árulták a klubot és a hozzá tartozó ingatlant (McCabe), valahogy senkinek sem kellett éveken át, aztán jött az állam, adósság eltörölve, visszavásárolták a klubot és az ingatlant is. A médiajogokból nem részesült semennyit az FTC évekig, mert az a herevasaló maffiózó előre eladta jó pár évre, de cserébe lehetett látni az nb2-ben a T-kom által szponzorált fradi vergődését, átlag 1500-2000 néző előtt. 🙂
  Igazad van, nálunk kisstílű maffizók vannak, egy kisstílű városban, de ez hol rossz(?), de legalább a város profitált és profitál jelenleg is belőle, hogy egy FRADISTA humoristát idézzek, “Olyan szép és rendezett Debrecen városa, hogy a határnál levettem a cipőmet” “… olyan nyugodtak az emberek, hogy fradi-sálban mentem bevásárolni, senkit nem érdekelt.”.

  Az anyagi helyzete meg minden csapatnak nyilvános, csak egyes helyeken nem részletezik, honnan származik a bevételeik jó része, úgymond kreatívan könyvelnek és így is nulla körüli vagy erősen veszteséges. 🙂

  Én nem tudom milyenek voltak a régi, régi fradiszurkolók, a huliganizmus előtt, mármint azok akik ma már nem járnak meccsre, nem járhatnak meccsre, de azt gondolom nem sértésből, de az a régi, valódi ferencvárosi hagyományokból és irigylésre méltó eredménylistáiból építkező csapat-ideálból, mára semmi se maradt, csak a kényszer, hogy újra nagy legyen, ezért minden követ megmozgatnak (minden szinten, mert régen valóban nagy volt, az hogy milyen körülmények között, nem érdekel), de a régi dicsfény csak a szurkolók tudatában maradt meg, ott csapódott le, az a tűzzel-vassal, csak azért is mi vagyunk a legnagyobbak stb, csak hát a csapat és a vezetősége (akiknek egy része ebből az elvakult szurkolótömegből valók) ezt nem, csak az eredménykényszer által elkövetett sorozatos baklövéseket produkálja, pedig a pénz megvan hozzá (tökmind1 honnan, de megvan, eredmény? 1db újabb bajnoki cím a mennyeiben meg kupagyőzelmek, grat, jó drága volt) és akkor is meglesz a pénz, ha kormányváltás lesz, mert ott is van nem kis támogatottsága ennek a szép múltú, de mára egy önmaga árnyékává vált, a nemzetközi szinten eredménytelen, jelentéktelen csapatnak.
  Beszélnek itt a hagyományokról, tradíciókról meg mit tudom én össze-vissza, közben a saját utánpótlás sehol, akikbe bele lehetne kódolni a fradi hagyományokat, stílust, de máshonnan összevásárolt tehetségekkel akarnak villogni, de azok közül is csak jó ha egyet betesznek hébe-hóba mutatóba, vagy és főleg nem.
  Bocsánat, de én elmondhatom, hogy a klub eddigi aranykorszakában éltem és remélem megadatik még egy. még ha ez nem is mérhető egy fradihoz, de ott voltam, részese lehettem, részben sajátnevelésű játékosokkal kiállva eljutott a Loki a saját tulajával, önerőből, oda ahová senki nem gondolta volna, ez az ami fájhat az elvakult fradi szurkolóknak, de úgy tűnik jobban a kelleténél. Nem gondolunk többet magunkról, csak ha egyszer eljut oda az ember, hát az igazat megvallva, nem mindenki akar lejjebb adni belőle, de erre a legjobb példa a ferencvárosi szurkolók. 🙂 De egyébként komolyan tartsátok meg a címeket, csináljatok vele amit akartok, hirdessétek, hogy ti vagytok a legnagyobbak, kőkemény politikamentes bizniszben vagytok, ami persze fedezi a kiadásokat, mellékelve az ostoba szurkolóik utáni kiadásokat, kit érdekel, DE EZ AZ amit egy jó darabig a fradisták nem fognak átélni, őszintén kívánom, hogy sikerüljön, persze politika mentesen, mert abba senki nem köthet majd bele és bizony csípni fogja mások szemét, ugye?
  Minden jót!

 • DEBRECENIVSC

  Úgy gondolom, egy nagy hibája van Herczegnek, talált egy viszonylag állandó 11et, de szerintem rotálni kellene, mégpedig azért mert:
  1, ez az amiből kiderül, kire lehet számítani kire kevésbé a fontosabb meccsek alkalmával.
  2, csipkebokor vessző, jah nem, hanem úgy nem lehet tűzben tartani játékosokat, hogyha lehetőséget sem kapnak, csak ilyen 4-5 perceket vagy semennyit gondolok én itt a Tisza, Filip,Szilvási, Barna, Kuti, Novota (mint szélső vagy vkp, nem mint bekk) 6osra.
  3, így lehetne elkerülni a formaingadozást és a sérülést, hiszen a fontos meccseken csak azok kapnák meg a lehetőséget, akik bizonyítottak, lenne egy egészséges verseny, tudom nincs akkora keretünk, de a fent említett játékosokból, ki kellene deríteni kire/kikre lehet számítani, mert úgy nincs értelme itt tartani, hogy a tarcsiban meg a kupában fociznak, az esetleges tehetségek elől meg elveszik a helyet, Szekulics nekem nagy talány, biztos lehetne neki találni egy megfelelő posztot, mondjuk egy másik csapatban.
  A csatárok rotálva vannak rendesen. de ez nem tudatos, hanem kényszerűség és kiderült, hogy mindegyiknek van valami számunkra használható tulajdonsága, de egyenként nagy hiányosságokkal rendelkeznek, már-már az az érzése az embernek, hogyha belőlük gyúrnánk egy embert akkor kijönne egy jó kis csatár, de most darabokban vannak, mint a támadósorunk, hiszen a gólok többségét nem a csatársor szerzi.

 • Huha. Hol is kezdjem. Sok volt ez egyszerre.
  1.Egyrészt, ha bármilyen korrupciós ügyről tudsz, akkor azt állampolgári kötelességed jelenteni a hatóság felé. Ha pedig csak a levegőbe beszélsz, akkor az puszta rágalmazás.
  2. Óriási tévedésbe vagy. Senkinek nem fáj a klubod aranykorszaka. Miért fájna nekünk a ti 7 bajnoki címetek? Sokkal inkább neked fáj a Ferencváros léte. A Loki önerőből???! Hú. Azért az kemény. Debrecen város nagy szép összeggel állt mellétek, de ez érdekes módon nem számít igaz? Az aranykorszakról: Kezdetnek rögtön más csapat jogán indulhattatok az élvonalban, majd olyan időszakban tudtatok bajnokságokat nyerni, amikor sehol sem volt pénz a magyar fociban, kihasználtátok az adódó helyzetet, hogy bizony a város és Szima úr szépen támogatott titeket. De ezt én nem vitatom el. De tudni kell, hogy mi miért történt.
  Az államilag támogatott csapatomat a másodosztályba száműzték, utólag kiderült, hogy jogtalanul.
  Sajnos most is azt kell, hogy mondjam, hogy sokan többet gondolnak magukról, mint amit valóban érnek.

 • DEBRECENIVSC

  Bocsánat én nem személyeskedtem.
  Szeretem én is pontokba szedni a gondolataimat.

  1. Egyrészt, ha bármilyen korrupciós ügyről tudsz, akkor azt állampolgári kötelességed jelenteni a hatóság felé. Ha pedig csak a levegőbe beszélsz, akkor az puszta rágalmazás és psszt. 🙂

  2. Másrészt én a véleményemet mondtam el, hogy mit gondolok a kis vitátokban felhozott rágalmazásokról (1-es pontra visszakanyarodva) Az újságírók büntetlenül írhatnak mindenfélét? Kérdezem tisztelettel? Ugyanis ezek le vannak írva, ha van kedved keresd vissza:), nem én találtam ki, de ha itt tartunk, tévedésben te élsz, bár ezzel fradistaként nem vagy egyedül, amit én írtam. az nem a bajnoki címekről szólnak, persze ez is benne van. De legalább kibújt a szög a zsákból és kiderült igenis csípi ezek szerint még a 7 bajnoki cím is a szemedet, egy fradi szukert, amiről én egyébként egyetlen szót nem ejtettem, az aranykorszakról írtam, hogy ez az amit egy fradista (ha így megy tovább, persze volt már “Pálfordulás” a történelemben, kívánom, hogy így legyen) nem fog átélni egyhamar, de sajnos már véget ért, de te nem elismered, hanem a körülményeit hánytorgatod …. hogy micsoda? Egy közel, ideális versenykörülmények között tudtunk bajnokok lenni, majd BL, EL csoportkört elérni, pénztelenségben, WOW, akkor … akkor ez most egy nem tudatos elismerés? Szerintem reprodukálni kellenek a körülményeket, javallom kezdjük a Loki kétes bentmaradásával és folytassuk fradi jogtalan kizárásával … agyrém, ember, agyrém.
  ÉN arról írtam, hogy bár elismerem a fradi veretes trófeagyűjteményét, korábbi eredményeit sőt irigylem, de azt, hogy hogyan próbálják legalább a töredékét összehozni mesterségesen, szerintem, szerény véleményem szerint az gusztustalan, elvetendő és szánalmas.

  3. Szima Úr kit támogasson, ha nem a saját csapatát? Tán a fradit? Ilyen buta kérdést? Nem egy vállalkozása van, a főerőt a félkarú-rabló “biznisz” adta, nem szép bevétel volt valóban, de TISZTA bevétel volt, kirúgták alóla a lábát, a 10+ milliárdos magánvagyonából már csak töredéke maradt, mára, sikerült elintézni, hogy a csapat megrogyjon, amiben a vezetőség is tevékenyen hozzátette a sajátját, de a tietek honnan is van? Jah tudom üzleti bla-bla.

  4. Minden önkormányzat támogatja a helyi sportot valamilyen szinten, még a fradit is, tehát nem igaz, hogy Budapest nem támogatja az FTC-t, de tökmind1 kimondatlanul és bár közvetve én is fraditulaj vagyok.
  Tudtommal a város a Szima-éra kezdete óta, a pályafenntartó volt és kisebbségben DVSC tulaj is, de ha támogatta is más egyéb módon, mondjuk ilyen-olyan korrupt módon, én ilyenekről nem tudok, de te hogy-hogy nem jelentetted?

  5. Ezt mindig megkapjuk, ha vitába elegyedünk, most mit mondjak, annyit tudok mint te, más jogán indulhattunk a következő bajnokságban, nem látok bele, annyit tudok mi indulhattunk helyettük, hogy kaptak e érte ellenszolgáltatást nem tudom, hiszen aki lemond az indulási jogról, attól nem kell megvásárolni, de ha tudsz konkrétumokat és korrupcióra bukkantál, tudod első pont. Ekkora öngólt!

  6. Szentes megrúgásának körülményei és azóta is szent szurkerek, hogy is voltak, jogerős pontlevonás, majd visszaadás, korrupció(?), részrehajlás(?), sehol, semmilyen körülmények között, mesélj kérlek, hogy volt mint volt? Én a miénket elmeséltem, amit tudtam, de szerintem nem lettél okosabb tőle, várom a beszámolódat.

  6. LEGFONTOSABB, bazdmeg már bocs, de nekem az fáj a legjobban, hogy megvan mindenetek ahhoz hogy javítsatok a magyar focin és annak megítélésén, az most mellékes hogy csak is kizárólag a múlt eredményei miatt, NEM ÉRDEKEL ( mondván a cél szentesíti az eszközt, ám legyen ), letojom (ÉRTED? Nem hiszem.), de nem hogy felemelitek a magyar focit, de elsősorban ti feleltek a Ferencváros alle zusammen a hanyatlásáért, a Vidi-Felcsút párossal együtt és a hozzájuk tartozó tulaj, nem tulajokkal együtt, remélem érzed a különbséget, hogy itt a magyar fociról van szó és nem pitiáner fradikádról és annak létezéséről, remélem elszégyelled magad, te …. hát csak ide lyukadunk ki nem találok csúnyább összefoglaló jelzőt, fradista,

 • DEBRECENIVSC

  A vén lókötő, látom sikerült módosítani az írást, még engem is megtévesztett az írásod, az első két bajnoki címünknél jelen volt az FTC, ezt hogy felejthetted el?

 • No komment! 🙂 Őszintén örülök, hogy az internet nem felejt és vissza lehet olvasni mind a kettőnk írását. Ugyanis az önmagáért beszél. Hogy szorulhat ennyi gyűlölet beléd? Ez nem volt eddig itt megszokott. Sajnálom. Szép estét kívánok!

 • DEBRECENIVSC

  ONE comment, to a no comment 🙂
  Szerintem összekevered a dolgokat, de ez nem engem minősít.
  1. Te kezdted az egészet azzal, hogy itt provokálod a népet, lehet ez nem tudatos nálad, de ez nem ment fel a vétség alól.
  2. Én a véleményemet mondom el általánosságban a helyzetről. erre meg elkezdesz személyeskedni.
  3. Az utálat és a pökhendi stílusod lesüt az Onlyloki nevű felhasználó való vitátokból, hogy miért? Nem tudjuk, ezt próbáltam találgatni én is, kiderült csípi a szemedet, hát elég sok minden és nem különbözöl sok más társadtól, de ez téged minősít, ismét.
  4. Az, hogy lenézed más szülővárosát és gyalázod az “minimum nem elegáns”, de hát a “stílus maga az ember”, ugye? Lehet egyedül vagyok a véleményemmel, de én emiatt kezdtem el ezt az egészet, teszed ezt úgy, hogy az ellenfél jött ide és próbál kioktatni és még gyaláz is és még a rágalmazást nem soroltuk ide.
  5. Az utálat és a gyűlölet két különböző dolog, de nem tudom miért kell mindent elmagyarázni. Én megmondom őszintén utálom az ami ma az FTC, de nem gyűlölöm, a gyűlölet sokkal mélyebb. A gyűlölet csak két csapat között van jelen Magyarországon, e két csapat FTC és az Újpest, de meg is tesznek minden azért, hogy ennek hangot adjanak, ez persze belülről büszkeség mindkettő fél számára, hogy miért? Nem tudom.
  6. De úgy tűnik, neked minden oké a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, hiszen minden príma, egyenesen oda vagy azért, ami folyik a honi fociban, hiszen ha így halad minden tovább előbb utóbb csak összejön még egy bajnoki cím, sőt talán feljebb is sikerül kapaszkodni, a mikéntje már nem számít, ugye? Nem is lesz csak 3-4 csapat a bajnokságban, mert a kettős mérce szerint a többit kizárják a francba, szabályosan, teszem hozzá.
  7. Én is örülök, hogy fennmarad ez a kis beszélgetés, már csak azért is, mert kiderül, hogy nem vagy vitapartner, kitérő válaszokat adsz, sőt érdemben nem is válaszoltál, csak elismételted azt, hogy aki normális az belátja, hogy a fradi numero UNO, kis hazánkban.
  A gyűlölet meg nem pálya, de nem is takaró amivel lehet védekezni.

 • Enderson

  Egyetértek, tényleg érdemes lenne bizonyos esetekben jobban rotálni a csapatot, és nem feltétlen csak az általad említett okokból, hanem azért is, mert ellenféltől függően mindig más képesség az, ami hasznosabb lehet a számunkra, márpedig a mi játékosainkra tényleg igaz az, amit a csatárok kapcsán leírtál: mindegyikük másban jó, de igazán egyikük sem annyira sokoldalú. Ugyanakkor az is tény, hogy kell valamilyen állandóság egy csapat életében, és a változatlan kezdőcsapat esetén jobban össze tudnak szokni a játékosok, ráadásul nehéz megmagyarázni egy focistának, hogy nem játszottál ugyan rosszul a múlt hétvégén, és nyertünk is veled, de most más játszik helyetted. (Ez tényleg demotiváló lehet.)
  Én nem is feltétlen az általad felsorolt játékosoknak adnék több lehetőséget, hanem pl. Nagy Kevinnek vagy Csősznek. A kapus bizalmi poszt, ameddig Nagy Sanyi nem követ el igazán nagy hibát, biztosan nem védettném helyette Novotát a bajnokságban, mert az nagyon negatívan tud hatni egy hálóőr önbizalmára. Filip szerintem teljesen leírta magát a szakmai stáb szemében, és a kupameccseken nem láttam rajta azt a tüzet, hogy márpedig ő ezen változtatni akar. Kutival hasonló a helyzet, mint ahogy talán Szilvásival is, bár neki én is több lehetőséget adnék. Ugyanakkor Tiszát szerintem is többet kellett volna játszatni, amikor szinte minden támadónk kidőlt, mert akkoriban az edzőmeccseken és a kupameccsen is úgy tűnt, hogy bizonyítani akar, mégsem kapott lehetőséget. (Onnantól kezdve egyébként látványosan visszaesett a hozzáállása.) Sekulic számomra is talány, egy kicsit egyfajta lebutított Nagy Ádámnak érzem, aki a támadásépítés passzjátékából ki tudja venni a részét, még ha nem is kulcspasszokkal, de az erőszakos, fizikális labdaszerzés ugyanúgy nem erőssége, mint a kapu előtti hatékonyság. (Nagy ezt legalább a játékintelligenciájával és mozgékonyságával kompenzálni tudja, Sekulic viszont kevésbé.)