Jobb adni, mint kapni

A Vidi elleni 5-2-es, hazai pályán elszenvedett vereséget követően kicsit aggódtunk a Vasas meccs előtt, mivel bizonytalannak tűnt, mennyire tudjuk majd összeszedni magunkat, főleg a védelmünket egy hét alatt. Szerencsére azonban az átdolgozott taktikának, pár jó napot kifogó játékosunknak és a gyengélkedő ellenfélnek köszönhetően elégedetten dőlhettünk hátra a lefújást követően. Ezúttal tehát a pofon jó oldalán voltunk, és ennek az okait, no meg az ebből levonható következtetéseket is igyekszem majd végigvenni az alábbiakban.

vasas loki borítókép

Amit a találkozó előtt várok…

Kicsit rendhagyó módon, mintegy kísérleti jelleggel, ezeket a sorokat csütörtökön, azaz két nappal az összecsapás előtt írom le. Bár fenyeget a veszély, hogy utólag néhol csak vakargatja az ember a fejét, látva korábbi tippjeit, mégis, megpróbálom összevetni a prekoncepcióimat a történtekkel. Az elmúlt hetek történései alapján nem könnyű eldöntenem, mit is várjak ettől a mérkőzéstől. Kicsit félek tőle, mert már nagyjából három(-négy) meccse nem úgy működik a védekezésünk, ahogyan előtte, és úgy, ami szükséges lenne a jobb eredmények eléréséhez. Éppen ezért bármennyire is szeretem a támadófocit, óvatosabb játéknak örülnék a Vasas ellen; gyors kontrákra és váratlan letámadásokra építenék a stabil védekezés mellett. Kulcskérdésnek látom, miként sikerül Tőzsért pótolnunk, én egyértelműen Csőszt favorizálnám, és nem feltétlen azért, mert biztosan készen áll erre a feladatra és nincs nála jobb lehetőségünk, hanem egyszerűen amiatt, hogy derüljön ki végre, érdemes-e megpróbálni beépíteni a csapatba. (Ugyanezt gondolom pl. Nagy Kevinről is.) Ha kezdőként kapna szerepet egy újabb fiatalunk, akkor a végeredménytől függetlenül elégedett lennék, mert ez az út visz előre. Pont a Vasas elleni hazai meccsen mutatkozhatott be Varga Kevin a kezdőnkben, és az eléggé jól sült el, hátha Herczeg Andrásnak is eszébe jut ez a történet… Még egy fontos dolog, ha már szóba került Varga Kevin: én biztosan nem padoztatnám, mint mondják azt többen is, ugyanis egy fiatal, még viszonylag rutintalan játékosnak éppen arra van szüksége, hogy megkapja a bizalmat és meccsterhelést akkor is, amikor kevésbé megy neki. Valamiért amúgy is azt érzem, ezúttal élni fog a lehetőséggel. Ha már valakit pihentetnék kicsit, az inkább Mengolo lenne, aki talán egy kifáradt védelem ellen többre menne, helyette pedig kezdhetne Takács, aki ugyan sokszor csetlik-botlik, de éppen a Vidi elleni szerencsés gólja is megmutatta, hogy mostanában befelé pattannak inkább a labdái, szóval megérhet egy próbát. Végezetül, ami a tippelést illeti, nagyon sok múlik azon, milyen napot fog ki a Vasas, de összességében egy döntetlenre számítok, amit korrekt eredménynek is éreznék.

… És ami lett belőle

Hát, bár van pár dolog, ami bejött, de összességében az élet jócskán felülírta a várakozásaimat. Kiütéses győzelemre egyáltalán nem számítottam, mint ahogyan azt is el kell ismernem, Filip tudott élni a lehetőséggel. Ja, és Varga Kevin ismét nem nyújtotta azt a teljesítményt, mint amivel berobbant, így tehát ez a tippem sem jött be. Ugyanakkor szerencsére Herczeg András is úgy érezte, hogy ezúttal jobb az, ha Takács kezd és Mengolo csak a kispadról száll be: ennek összesen 4 szerzett gól lett az eredménye kettejük részéről. A taktikát illetően is hasonlót láthattunk, mint amiben reménykedtem; a gyors kontrákkal és hirtelen letámadásokkal zavarba tudtuk hozni a Vasast, miközben a stabil védekezésünknek sem találták az ellenszerét. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a legelején.

20171125_163317

Hideg, borús, ködös időjárás jellemezte a szombat délutánt, na meg amúgy is két nem túl jó formában lévő együttes csapott össze egymással, így alig 1000 néző látogatott ki a mérkőzésre. Budapesti találkozóink esetében már-már tendencia, és ezúttal sem volt másként, hogy egész sok lokista buzdította a helyszínen a csapatot. (Mint tudjuk, számos debreceni költözik fel Budapestre, főleg egyetemista korában, a Lokihoz való kötődés azonban a későbbiekben is megmarad.) Ami viszont negatívum és számomra érthetetlen, hogy szinte egész meccsen csak az ellenfél szidalmazása ment. Én nem hiszek abban, amit az MLSZ képvisel, hogy semmilyen szinten nem mehet a táborok között egymás zrikálása, de az, hogy a saját csapatunkat csak elvétve buzdították a dalok, nem éppen ideális arány.

A kezdőcsapatunkban három változás történt a Vidi meccshez képest: a sérült Szatmárit Mészáros, az eltiltott Tőzsért Filip, Mengolot pedig Takács váltotta. Utólag egyik döntést sem lehet megkérdőjelezni, bár Filip és Csősz esetére még a későbbiekben visszatérek.

vasaslokilu

Dinamikusan kezdődött a találkozó, felváltva tudott dominálni a két csapat. Az első igazán komoly helyzetet Takács hagyta ki, Könyves szép beadását közvetlen közelről kapu fölé bikázva. Aztán a 18. percben ismét ez a két játékosunk volt a főszereplő: Könyves lövése levágódott a hazaiak védőjéről, egyenesen Takács elé, aki az előzőnél sokkal nehezebb helyzetből lőtte ki szépen a hosszú felsőt. A találatunk után megpróbált minket beszorítani a Vasas, több-kevesebb sikerrel, azonban a 30. perc környékén már ismét veszélyeztettünk a kapujuk előtt, aminek meg is lett az eredménye. Az első szögletünket még megúszták az angyalföldiek, a másodiknál viszont gyönyörűen vált le Takács az emberéről, és könnyedén csúsztatta a hosszúba a labdát. A gólnál egyébként elévülhetetlen érdemei voltak a sarokrúgást elvégző Bódinak, valamint a Vasas védőket mozgásával megzavaró Könyvesnek. Innentől már nem igazán találta az ütemet a hazai gárda, és a félidő hátralévő részében nem különösebben kellett aggódnunk az előnyünk megtartása miatt.

Ezúttal mi voltunk a haszonélvezői egy olyasmi szituációnak, mint amiből a Fradi ellen gólt kaptunk

Na, nem mintha a második játékrész annyira ijesztően kezdődött volna… Kétgólos előnyünk birtokában átadtuk ugyan a kezdeményezés lehetőségét a Vasasnak, de a hazaiak játéka nagyon meddőnek bizonyult, illetve a mi védelmünk is jól zárt. Néha persze előfordult, hogy kihagyott a koncentrációnk, de ilyenkor az ezúttal is remekül védő Nagyra lehetett számítani. Aztán szép lassan feljavult a második félidő elején még döcögő kontrajátékunk, és sorra alakítottuk ki a veszélyes helyzeteket, aminek végül Sós becserélését követően meglett az eredménye: fiatal középpályásunk első helyzetét még elrontotta, másodjára azonban Könyves levágódó lövését lőtte szépen az üresen maradt kapuba. Mindkét szituációban ordító helyzetet puskázott el egyébként Takács, szerencséje (és szerencsénk), hogy ennek nem lett következménye.

A harmadik gólunk az ellenfél térfelén történő váratlan letámadásnak és labdaszerzésnek volt az eredménye

A harmadik találatunk után úgy tűnt, hogy végleg megrogyott a hazai együttes, ám váratlanul, a 81. percben, a semmiből szépítettek. Kellett persze ehhez Ferenczi butasága és a játékvezetői stáb nagyvonalúsága, de a sokadik visszanézésre már fújhatóbbnak érzem a szituációt, mint elsőre.

ferenczi büntető

Ferenczi valóban rálép ellenfele lábára, aki ugyan a kelleténél látványosabbat esik, de a kontakt tényleg látható

Ádám Martin értékesítette a büntetőt, és bizony Vida kapufájánál akár 1 gólra is visszajöhettek volna az angyalföldiek, mégis, valahogy nem volt benne a mérkőzésben a pontszerzésük. Ugyanakkor tény, hogy a mi kiütéses győzelmünkre sem sokan fogadtak volna a rendes játékidő végén, Mengolo azonban máshogy gondolta. Na meg Könyves, akit tényleg nem lehet ezen a találkozón elégszer dicsérni: zseniális lefordulós, megkerülős csellel szöktette magát a jobb szélen, gyönyörűen kanyarította középre a labdát, ahol azt a kameruni támadónk higgadtan gurította a kapu jobb oldalába. Rá két perccel, a 93. minutumban pedig feltette Mengolo a koronát saját és csapata teljesítményére is: magyar pályákon ritkán látható cselekkel, szinte megalázó könnyedséggel szlalomozott át a komplett hazai védelmen, elfektette Kamenárt, majd a védők gyűrűjében a jobb alsóba gurított. Gálameccs lett tehát belőle, és ezúttal szerencsére mi ütöttük ki ellenfelünket.

Játékosok értékelése:

Nagy Sándor – 6
Nagy_SandorIsmét remek teljesítményt nyújtott, ki gondolta volna az elején, hogy ennyire stabil kapus lesz, aki ráadásul szükség esetén bravúrokra is képes. Furcsa ez számomra, de egyáltalán nem hiányzik Danilovic, pedig én kedveltem őt. Még egy dolgot fontosnak tartok leírni Nagy Sanyival kapcsolatban. Hetek óta csodálkozva látom, hogy blogger társaim és a hozzászólók is folyamatosan azzal a kritikával illetik őt, hogy nagyon rosszak a kirúgásai, indításai. Mindez azért lep meg, mert én éppen ennek az ellenkezőjét figyelem meg folyamatosan vele kapcsolatban: intelligensen és agilisen keresi a lehetőségét az azonnali indításoknak, és sokszor vezetünk veszélyes kontrákat a gyors kirúgásaiból vagy kidobásaiból. Persze, időnként vannak neki is rosszul sikerült megoldásai, de szerintem inkább dicsérnünk kellene ezt a hozzáállását, nagy értéke ez a taktikai repertoárunknak, nem lepne meg, ha előbb-utóbb közvetlenül gólt szereznénk egy ilyen szituációból.

Bényei Balázs – 6
Benyei_BalazsEzúttal nem volt komolyabb gond a védőmunkájával, ugyanakkor a támadásépítésből mintha kevésbé vette volna ki  a részét. Szimpatikus, hogy nagy akarattal, elkötelezetten játszik, és remélem, hogy az elmúlt mérkőzéseken mutatott hektikus játékán is tud még javítani.

Kinyik Ákos – 6
KinyikAkosLátszik, kicsit hullámvölgybe került, ami abban nyilvánul meg leginkább, hogy szinte minden találkozón van egy olyan rontása, amiből komolyabb helyzet alakul ki az ellenfél előtt. Ez sajnos ezúttal sem volt másként, egy ízben középre fejelte a labdát, éppen az Vasas támadója elé, Nagy Sanyi azonban lábbal hárított, így nem lett nagyobb baj belőle. Ezzel együtt én látok benne fantáziát hosszú távon is, a mostani szezon rámegy arra, hogy szerezzen egy kis rutint, remélhetőleg az segít majd ezeket a hibákat elkerülni.

Mészáros Norbert – 6
Meszaros_NorbertMegbízhatóan, magabiztosan játszott, bár az volt az érzésem, hogy talán kicsit kevesebbet kellett játékba avatkoznia, mint Kinyiknek. Ami viszont akadt feladata, azt magabiztosan és jól megoldotta, szürke eminenciásként tevékenykedett hátul. Nem tudni, milyen sérülése van pontosan Szatmárinak, de ameddig így játszik Mészi, addig megoldhatónak tűnik a helyettesítése.

Ferenczi János – 5
Ferenczi_JanosTámadásban aktív volt, bár sokszor hibázott a kapu elé érve. A védekezésben ezúttal nem követett el annyira alapvető hibákat, egészen a 81. percig, amikor teljesen feleslegesen szabálytalankodott Vergosszal szemben. Bár itt nem lett komolyabb következménye a kapott gólunknak, mégis, ez egy negatív jelenség, ami nem most először fordul elő Janika esetében, csak eddig általában megúsztuk ezeket a helyzeteket.

Aleksandar Jovanovic – 6
Aleksander_JovanovicAdott egy gólpasszt, bár ez inkább Mengolon múlott, valamint volt egy gyönyörű labdaszerzése, amiből a harmadik gólunk előtti támadás kiindult. Egyébként tette a dolgát, sokat robotolt, annyira nem játszott ezúttal látványosan, de kivette a részét a védekezésből és a támadásból egyaránt. A Videoton ellen az ő gyengébb teljesítménye is kellett ahhoz, hogy annyira könnyen átrobogjon rajtunk az ellenfél, ezúttal viszont stabilitást adott a játékunknak.

Ioan Filip – 6
Ioan_FilipKellett persze a fent említett stabilitáshoz Filip jó játéka is. Látszott rajta, hogy szeretne bizonyítani és élni a lehetőséggel, aminek köszönhetően nem az első fordulókban látott gyámoltalan teljesítmény jellemezte. Lenne tehát potenciál a játékában, ugyanakkor tartok tőle, hogy nem tudja majd állandósítani a formáját, mert egy idő után mintha demotiválttá válna. Ezen kívül ezúttal is érződött, hogy benne van a hiba és a könnyelműség lehetősége, főleg a labdavesztések terén.

Bódi Ádám – 6
Bodi_AdiNálam ez a tegnapi teljesítmény már majdnem 7-es osztályzat volt a részéről, ezúttal kifejezetten dinamikusan játszott, aktívan kivette a részét az összjátékból, jól forgatta a csapatot. Látványos számomra, hogy mennyivel jobban él, amikor beljebb húzódik, látszik, hogy a képességei jelenleg inkább a játékszervezésre teszik őt alkalmassá, mint a szélen való gyors elfutásokra és cselekre. Ezen kívül érződött, hogy mennyivel hatékonyabbak és veszélyesebbek voltak az általa elvégzett szögletek (pl. Takács 2. gólja), mint amikor Tőzsér kanyarítja középre a labdát. Jó lenne, ha több lehetőséget kapna a sarokrúgások beadására, mint csapatkapitányunk.

Varga Kevin – 5
Varga_KevinTény, hogy ezúttal sem tudta hozni azt a szintet, mint korai meccsein, ugyanakkor az akarást éreztem rajta. Sajnos mintha valamiért kicsit görcsössé vált volna az utóbbi időben a játéka, az önzőzéseit is ez indokolhatja; próbál bizonyítani, hogy még mindig képes a gólszerzésre. Jó lenne, ha a szakmai stáb megpróbálna külön foglalkozni vele, mert kicsit hullámvölgybe került, és ilyenkor sokat jelent a személyes törődés. Ami pedig a pihentetését illeti, lassan kisárgázza magát, úgyhogy lassan el lehet gondolkozni a pótlásán, bár Sós Bence ésszerű alternatívának tűnik.

Könyves Norbert – 7 
Konyves_NorbertNa, ez a mai Könyves Norbi azt a játékot mutatta, amit sokszor hiányolunk tőle. Sajnos a gól ezúttal sem jött össze neki, de óriásit küzdött, és szinte minden találatunkból aktívan kivette a részét. Dinamikusan, agresszíven vezette a labdát a védőkre, a beadásai, passzai ültek, a lövései lepattantak ugyan, de kétszer is gól lett ebből, a 4. találatunk előtti gólpassza pedig klasszis megoldás volt. Lehet, hogy nem talált a kapuba, de nálam abszolút a mérkőzés legjobbja volt, és egyúttal a támadójátékunk lelke.

Takács Tamás – 7
Takacs_TamasA két gólt nem kell magyarázni, ráadásul mindkettő szép megoldás volt. Ugyanakkor érthetetlen, miért hibázik ennyi hatalmas ziccert hórihorgas csatárunk, olyan szituációkban rontva, amikor a legegyszerűbb lenne a kapuba találni. Ha csak a nagy helyzetei felét belövi, most ő a mérkőzés legjobbja, így viszont Könyvest jobbnak éreztem.

∼•∼

Sós Bence – 6
Sos_BenceJól szállt be a meccsbe; az első labdaérintéséből majdnem, a másodikból pedig ténylegesen gólt szerzett. Különösen fontos volt ez, mert a legutóbbi sérülése előtti mérkőzéseken rengeteg helyzete kimaradt, remélem, hogy ez a gól most átszakítja benne a gátakat, és segít neki ismét formába lendülni.

Justin Mengolo – 7
Justin_MengoloHát igen, ezen a találkozón mutatott végre valamit abból, mire lehetne képes egy kicsit jobb helyzetkihasználással. A dinamikája hazai szinten páratlan, cselezni is egész jól tud, de a kapu előtti impotens játéka eddig beárnyékolta ezt. Most viszont olyan mérhetetlen higgadtsággal fejezte be a helyzeteit, amire sokszor még nála jobb támadók sem képesek. Jó lenne azon dolgozni, hogy ez tendenciává váljon, mert akkor egy kiemelkedően jó légiós lehetne belőle.

Csősz Richárd – 0
Csosz_RichardBeállt, kár, hogy csak ennyi időre.
 

∼•∼

Herczeg András
kherczeg_andrasÜgyesen összekapta a csapatot a Vidi meccshez képest, különösen a védekezésünket tette rendbe. Takács kezdőbe nevezése jó ötletnek bizonyult, és a második félidőben a cseréi is ültek. (Érdekesség, hogy a Nemzeti Sport tudósítása szerint Leekens a helyszínen tekintette meg a mérkőzést, és tetszett neki a csapatunk játéka és taktikája.)

vasaseredmeny


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

A mérkőzés egész jó színvonalú volt, bár tény, hogy a Vasas ismét rossz napot fogott ki. Mivel érzésem szerint a csapatunkból nem nyújtott senki gyenge teljesítményt, és összjátékban is szép dolgokat mutattunk, így megérdemelt az 5-ös osztályzat a teljesítményünkre. Erdős József összességében jól vezette a mérkőzést, nem voltak komolyabb tévedései mezőnyben, és bár a büntető véleményes volt, de a kikockázott fotó alapján be lehetett fújni.

Záró gondolat-töredékek:

1. A magyar foci napja

Ezen az “ünnepen” minden szépségét felvonultatta a hazai labdarúgás. Szinte teljesen üres lelátók, és egy csapat, amely úgy rúg 5 gólt riválisának, hogy másik ellenlábasától egy héttel azelőtt ugyanennyit kapott. Mindezt csak azért írom le, hogy lássuk a realitást: a harmadik helyezésünk ugyanakkora dicséret Herczeg Andrásnak és a csapatnak, mint amekkora kritika a hazai bajnokság színvonalának. Ilyen játékoskerettel még a bravúrt is a középmezőny jelentené, ha nem lenne a többi együttes is ennyire gyenge. Így viszont álmodozhatunk, és ez egyáltalán nem rossz érzés. Csak ne csapjuk be nagyon önmagunkat.

2. Tőzsér hiánya

Egyáltalán nem akadozott a távollétében a gépezetünk, sőt, jelentősen jobban sikerült átmennünk védekezésből támadásba, mint az elmúlt hetekben. A csapatkapitányi jelenléte fontosságát elfogadom, de jó lenne, ha érzékelné: az előző mérkőzéseken nyújtott teljesítménye egyáltalán nem pótolhatatlan. A pontrúgások terén Bódi többet tud mutatni, a védekezésben Filip hozta legalább ugyanazt a szintet, a kulcspasszai hiányoznak az utóbbi időben, azaz lassan csak a személyisége az a plusz, amit hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez. Jó lenne, ha ez változna, mert egy jól és lelkesen játszó Tőzsér ennél azért jóval többet ér.

3. Szerethető csapat

Az idei szezon más, mint az előző évek. Holman távozása óta ugyanis csupa olyan játékosból áll a csapatunk, akik minden hibájukkal együtt is szerethetőek. Az eddig lejátszott mérkőzések a játékosaink szinte minden arcát megmutatták: láttuk már a stabil, szinte feltörhetetlen és a teljesen összezavarodott védekezést ugyanazon focistáinktól. Megtapasztaltuk, milyen az, amikor két jó passzt nem tudunk egymás után adni, és azt is, miként cikázunk végig gyors egyérintőzéssel komplett védelmeken. A csapatunk éppen azért szerethető, mert akar, küzd, tud szép dolgokat mutatni, van identitása és kötődése, de egyébként nagyon is emberi és esendő. Persze abban reménykedhetünk, hogy megszerzik a szezon végére a szükséges rutint a játékosaink, és jövőre már kiegyensúlyozottabb teljesítményére lesznek képesek, mert a szurkoló jobban szereti a csapata szebbik arcát látni. De a mostani együttestől valahogy a rosszat sem fáj annyira elfogadni, főleg így, hogy van tartásunk, és most pl. a Vidi elleni nagyobb arányú vereséget is ilyen hamar és magabiztosan sikerült korrigálni.

20171125_172151

4. Jobb adni, mint kapni

Persze a tendencia azért az, hogy jobb adni, mint kapni. Mármint a pofont, a nagy verést. Az elmúlt pár forduló nagyjából elhelyezett bennünket a tabellán: a nálunk gyengébb csapatokkal fel tudjuk venni a versenyt, sőt, általában le tudjuk győzni őket, ahol viszont egyénileg sokkal képzettebb játékosokkal találjuk szembe magunkat, ott egyelőre nincs sok keresnivalónk. Reális ilyen szempontból a 3. helyünk, mivel az előttünk lévő két együttes ellen szenvedtünk: bár bizonyos elemekben partnerek tudtunk lenni ellenük, de túl nagy falatnak bizonyultak a számunkra. A mögöttünk lévőkkel szemben pedig hatékony és néha látványos focit játszottunk, bizonyítva, hogy nem feltétlen lenne nálunk fentebb a helyük a tabellán.

5. Miért játszhat Varga Kevin?

Itt viszont kicsit visszakanyarodnék az elején, a várakozásaim kapcsán leírtakhoz. Érdemes-e küzdeni mindenáron a dobogóért? Igen, szerintem érdemes, mert célkitűzés nélkül értelmetlen az egész. Kell-e hozzá görcsösen ragaszkodni? Ebben már nem vagyok annyira biztos, mert egy harmadik helyezésnél is lehetnek fontosabb dolgok. Varga Kevin a mérkőzést követően azt nyilatkozta, hogy szerinte azért kaphatta meg a lehetőséget a bizonyításra, mert annak idején rosszul ment a csapatnak. Ebben valószínűleg igaza is van egyébként. Magyarán szólva: ha most bukdácsolnánk, újra hullámvölgybe kerülnénk, nincs kizárva, hogy újabb fiataljaink kapnának lehetőséget a kezdőben, mondván, erre a gyenge teljesítményre ők is képesek lesznek, és hátha még többre is. Mivel már a dobogón a szemünk, ezért nem Csősz, hanem Filip kezdett, aki persze meg is hálálta a bizalmat, mert jól játszott, és stabilitást adott a középpályának, ami segített a győzelem megszerzésében minket. Ugyanakkor a jövő szempontjából nem biztos, hogy román játékosunkra jobban tudunk majd építeni, mint egy saját nevelésű fiatalunkra. Talán ezért nem éreztem azt a plusz elégedettséget a mostani kiütéses sikerünk után, mint a Vasas elleni hazai 4-1 után. Mert akkor Varga Kevin bemutatkozhatott a csapatban, ráadásul remek játékkal és góllal, amiről lehetett érezni, hogy ez a jövőnket szolgálja. (Még azzal együtt is, hogy jelenleg arról vitatkozunk, vajon jót tenne-e egy kis pihentetés fiatal szélsőnknek.) Szóval örüljünk a sikereknek és annak, hogy van egy szerethető csapatunk, de tegyük fel a kérdést: miért csak a kudarcokban fedezzük fel az értékeinket, minden mindegy alapon? Egyáltalán nem elégedetlenkedni akarok, és tudom, nem reális, hogy folyamatosan új játékosok mutatkozzanak be a csapatban, az értékeinkkel való tudatos és fokozatos építkezés azonban alapvetően meghatározhatja a jövőnket.

Egyúttal talán azt is, hogy pár év múlva mi fogjuk adni vagy kapni a pofonokat.

Hajrá Loki!

Enderson

(A borítókép forrása a dvsc.hu)

 • Jamen

  Könyves mindig is az egyik kedvencem volt a küzdeni tudása, akarása miatt. Sajnos Ferenczi ellen máskor is ítélhettek volna 11-est, csak nem tették meg.

 • joel

  Åltalåban kimondottan jok a låbbal megoldott dolgai, söt!! Kirugåasai kiemelkedöen jok, passzai, cselei is. Toronymagasan a legjobbunk eddig a pulykamellu tag. Egyszeruen.annyira magabiztos es higgadt, h az pårjåt ritkitja. Minden beivelt labda az öve. Löveseket is simån vedi.

 • volt debreceni

  Jó kis írás, kitűnő gondolatfelvetésekkel. Sajnos az eredményesség minden csapatnál meghatározó, így nálunk is, s ez hátráltatja újabb fiatalok komolyabb kipróbálását. Azért előbb utóbb kaphatnak bizonyítási lehetőséget s akkor kiderül tudnak-e élni vele, mint annak idején Varga Kevin. Könyvest nem nagyon szerettem, viszont a mostani játéka annak ellenére, hogy nem lőtt gólt kifejezetten meggyőző volt. Ha ezt tudja hozni a Honvéd ellen is, akkor ott is meglehet a győzelem. Persze ehhez az is kell, hogy Lanzafamét mennyire tudjuk kikapcsolni. Érdekes lesz, hogy Bandi (bá) (nálam fiatalabb) hogy teszi pályára a csapatot. Kinek, kiknek szavaz bizalmat. Szerencsére most az lehet a gondja, kit hagyjon ki. Nagyon kellene az újabb győzelem, az újabb győzelmi széria, legalábbis a most hátralévő két meccsnek a megnyerése, hogy nyugodt pontelőnnyel várhassuk a harmadik helyen a tavaszt.

 • volt debreceni

  Nem keveredett itt össze valami??

 • joel

  Nagy kedvenced ez a Csösz gyerek, mårmint az ujonnan bevethetöek közul…A piocås(Filip) nålam meg simån elötte van, ahogy meg Szekulics is. Ertem en h fiatalitanål, meg h vessuk be öket h kideruljön mit is tudnak,meg h ez az ev beåldozhato…Nem mindenkinel beåldozhato akår egyetlen meccs sem. Ha eleg jo ez a Csösz gyerek, akkor kitart a poziciojåban es elöbb utobb eljön az ideje. De egy profi edzö gyözni akar minden meccsen.

 • Enderson

  Akkor már Nagy Kevin játéka egy fokkal szimpatikusabb volt az eddig látottak alapján, de mivel most Csősz posztján volt “üresedés”, azért őt említettem. Abban sem vagyok teljesen biztos, hogy annyira jó megoldás lenne, de ez játék nélkül sosem derül ki, mint ahogy Varga Kevinről sem derült volna ki. Az, hogy fontos a győzelmi szándék, érthető, de a csapatépítés sem jelentéktelen kérdés, és Kondás idejében kiderült, mekkora hiba volt ennek az elmulasztása, szóval jó lenne nem beleesni újból ebbe.

 • joel

  Nagy Sanyira ertettem h kurva jo! 🙂

 • csibu

  És Csősszel, vagy Bíróval nem tudnánk nyerni? Ha nem tudna nyerni a csapatunk csak azért, mert eggyel több ifit játszatunk, akkor minek tartjuk még itt őket? Hogy megye I-ben szórakozzanak?

 • Enderson

  Én a Videoton ellen sem éreztem így, volt pár rossz indítása Nagynak, de ott is többször tudtunk kontrázni a gyors meglátásaiból, az más kérdés, hogy miként “sáfárkodtunk” ezekkel a lehetőségekkel.

 • volt debreceni

  A végéből kiderült, de ha az első két mondatot olvasod, akkor az Könyves.

 • Jamen

  Végül is igazad van, például a Huszák gyerekkel is addig vártunk, míg örök tehetségként eligazolt tőlünk.Az öt percek alatt egy fiatal sem tudja megmutatni, hogy mit tud.Ne kapjon egy teljes meccset, de azért öt percnél többet.Sőt nálam már Kusnyír is a csapatban lenne, lásd Kiss Tamást a Haladásból!

 • joel

  Ez a Kusnyir vagy ki egy Marslako lehet-de minimum az uj Dzsudzsi-.. h ennyire frankozza mindenki…

 • Jamen

  Annál sokkal jobb!

 • joel

  Lehet h tudnank nyerni veluk is. De konnyebb errol polemizalni mint tenylegesen odatartaani a hatunkat a felelösseg vallalasaert. Es most elismerem h nem hittem Bandiban Pontes utan. De bizonyitott.

 • Gergő Szilágyi

  Az a baj, hogy rosszul gondolkodik az egész vezetés, már elég régóta. Nem a 20+ játékosoknak kell 10-15 percet adni, hanem a 16+ játékosoknak. De ez elmarad, így ugyanaz az ördögi kör folytatódik. Pedig tényleg ott van egy Kiss Tamás, régebbről Dzsudzsák, aki megkapta fiatalon a lehetőséget. De így egy színvonaltalan megye I-ben találkozhatnak “felnőtt” futballal, ami nevetséges. Már csak azért is meg lehetne próbálni 5-10 percekre egy-egy fiatalt, ha már Bandi bácsi látványosan nem szeret cserélni.
  Nekem Virág Ákos volt az, akitől sokat vártam ebben a szezonban. Kicsit miatta is örültem annak, hogy nem sikerült annyira a tavalyi szezon, bízva abba, hogy a “debreceni fiatalokra” való építés valóban megtörténik.

 • joel

  De nem kell ezt erre kihegyezni, bocsanat. Pont o az aki egyåltalån a padra odatesxi oket,a fiatalokat.

 • Jamen

  Számomra egyértelműek voltak a reakciók, hogy Nagy Sanyira vonatkoznak.Valóban jó teljesítményt nyújt az első két gyengébb meccse után.És magabiztos, jól írányítja a védelmet is. A Videoton ellen mindenki több hibát vétett az átlagosnál, Nagy Sanyinál ez néhány kirúgásban mutatkozott meg, bosszankodott is miattuk. A gólokról ott sem tehetett.

 • Jamen

  Virág Ákost aztán oda is adtuk a Ceglédnek, ahol kifejezetten jól teljesít.Csak azt nem tudom, hogy kölcsön vagy örökre….

 • volt debreceni

  Nem vitatkozom. Nagy Sanyi tényleg jó. Sőt azt mondanám: megbízható. És egy kapusnál (én is az voltam valaha) ez a lényeg!

 • JuveFan1897

  Én amúgy Csőszben eddig semmi extrát nem láttam sajnos, és ezt nem az öt percekből szűrtem le róla, sokkal inkább a két kupameccsen látottak alapján. Olyan kis szürke eminenciásnak tűnik, aki semmiben sem tud kiemelkedőt, inkább olyan átlagos. Most elég durva párhuzam, de talán Spitzmüllerhez tudnám hasonlítani, akivel amúgy semmi gond nem volt, mert kitette szívét lelkét a pályán, de szegény nem volt több egy közepes NB II-es játékosnál. Nagy Kevintől már inkább láttam biztató dolgokat, de vele meg az a “bajom”, hogy már a 23. életévében van, ő ha tehetséges, akkor nem itt kéne tartania, meg a megye I-ben bohóckodni. Sajnos az az érzésem, hogy Varga Kevint leszámítva nincs most olyan játékosunk, aki reálisan berobbanhatna a kezdőbe, és ott is ragadhatna. Kusnyírról nagyon sok jót hallunk, ő még nagyon fiatal, talán vele lehetne egy próbát tenni.

 • JuveFan1897

  Kölcsönben van. Viszont az túlzás, hogy jól is teljesít, legalábbis számomra nem az jön le abból, hogy 19 forduló alatt csak hétszer lépett pályára. Nem tudom, hogy sérült-e, ha igen, akkor nem szóltam.

  https://uploads.disquscdn.com/images/773f8df587ba817d19acd2fa1619a734cde785c924bf2903e73492fe7aea861c.png

 • joel

  Nem 🙂 Sanyira ertettem azokat is. De Konyvest is szeretem 🙂

 • joel

  Egy ujabb frizura Miguel….bohoc ez mind…van kivetel?

 • joel

  Huszåk?? Östehetseg lehetett…:D

 • Tylla

  Tényleg ennyire tehetséges, hogy még Dzsudzsinál is jobb?

 • Tylla

  Különösen azért fontos a Kispest elleni meccs, mert 3 ponttal mögöttünk vannak. Ha nyerünk, 6 ponttal meglépünk. Az nagyon szép téli pihenöt jelentene.

 • Tylla

  Nagyon tetszik az írás, különösen, hogy összehasonlítod a meccs elötti és utáni véleményed.

 • Jamen

  Ha Dzsuzsák annyira jó lenne, akkor nem egy arab milliárdos klubnál váltaná “aprópénzre” a tehetségét!

 • Imre

  Reális értékelés, egyedül talán a meccs színvonalára adott 4-est érzem egy kicsit erősnek, persze minden relatív. Konkrétan három dologhoz szeretnék hozzászólni.
  Varga Kevin visszaesésében – ha egyáltalán visszaesésről kell itt beszélni – benne lehet az is, hogy az első meccsein nem figyeltek rá a védők, most pedig már igen. Sokszor láttunk már ilyet csatárnál. Ott van pl. Dzsudzsák a PSV-ben. Pár meccs után kiismerték a játékát és levették a pályáról. Azért tudták megtenni, mert nem fejlődött, hanem inkább elment celebnek. Kevinnek azt kívánom, hogy dolgozzon sokat, edzzen, tanuljon, fejlessze magát, legyen sportoló és ne akarjon primadonna lenni. A foci csapatjáték, mindig a csapat nyer vagy veszít. Én úgy látom egyébként, hogy az önzőzést (ami lehet, hogy bizonyítási vágyból is fakad, úgy ahogy Enderson írta) leszámítva Kevin jó csapatjátékos amúgy, odateszi magát a védekezésben, rengeteget fut, szóval nincs baj, ne is legyen!
  Kettő: fiatalok beállítása. Herczeg András egy komoly, megfontolt ember, ezen a szinten, ami ide kell, érti is a szakmáját, végül helyén kezeli az elvárásokat, az azoknak való megfelelést. Nem most jött a hathuszassal. Szerintem tisztában van a játékosai képességeivel. Látja őket az edzéseken, ismeri őket, mint embereket is. Biztosan oka van annak, hogy miért tette be a csapatba Varga Kevint, és miért csak 5 percekre küldi be Csőszt, miért játszik még mindig Ferenczi balhátvédet. Persze, nem tévedhetetlen Ő sem, de a felelősség nála van.
  Három: kezeljük helyén ezt a harmadik helyet. A magyar Európa egyik leggyengébb színvonalú bajnoksága. Vicces dolgok vannak a pályán és a pályán kívül is. A mi Lokink ebből a közegből sok mindenben kilóg, méghozzá felfelé. Én a legnagyobb dolognak azt tartom, hogy a szükségből tudtunk előnyt kovácsolni. Ezért jöttünk fel a harmadik helyre az utolsó előttiről. Van egy tartásunk, amit mások irigyelnek tőlünk. Erre kéne építeni, ahelyett, hogy bizonyos dolgokban lemegyünk kutyába.

 • Sanyi Tóth

  Szekulic és Filip semmivel nem jobbak Csősznél. És akkor már inkább utóbbi, mert fiatal és saját nevelés, aki ráadásul fejlődőképes. Oké, Ioan most megrázta magát, és lehet, hogy túlzás az, hogy ennyire kegyvesztetté vált, meg hát pont a legrosszabbkor került ki a csapatból.

 • gyberci

  Örülök, hogy kialakult egy polémia a fiatalokról. Érdemes beszélni róluk.
  Nagyszerű kezdeményezés az akadémiák rendszere. Nagyon sok tehetséges fiatal edződik, fejlődik, válik jó focistává. Az akadémia és az első csapat között azonban tátong egy nagy ŰR. A nemzeti bajnokságok első osztályában mindig kész játékosokat keresnek (lassan Grönladról is igazolnak csak ne kelljen a fiatalokkal vesződni). Ezek a fiatalok nem készek még a nagy csatákra, nem lehet őket felelőtlenül bedobálni a mély vízbe. A fiatalok pedig vagy türelmesek és várnak a lehetőségre, vagy abbahagyják a focit. A legkitartóbbak elmennek kölcsönbe és ha még mindig kitartanak visszakerülhetnek a nevelőegyesületükbe. Dicsekszünk, hogy nálunk milyen sok helyi kötődésű játékos van (én is büszke vagyok rá). Ha jól megnézzük nagy része más egyesületekből kölcsönből visszatérő.

  Hogyan lehetne az ŰR-t kitölteni, hogy a tehetségek ne vesszenek el?
  Minden élvonalbeli egyesület második csapatát (fakó, tarcsi, akármi) egy külön bajnokságban indítani, teletűzdelve (vagy teljes egészében) az akadémiákról kikerülő fiatalokkal. Itt válhatnának kész, bevethető játékosokká, különösen, ha együtt edzenének az első csapattal. Ha 23 éves koráig nem kerül fel az első csapatba, szerződést kell vele bontani. Menjen alsóbb osztályú csapatokba. Vagy hagyja abba a focit.

  Ahhoz, hogy betegyék az első csapatba, jobban kell teljesítenie, mint a posztján játszó játékosnak. Ez csak akkor derül ki ha valahol bizonyíthat. Ma nagyon kicsi az esélye, annak, hogy bizonyítson. A tarcsibajnokság jó bizonyítási lehetőség lenne.

 • Tylla

  Miböl látod, hogy nem jobbak? Én alig láttam Csöszt játszani, sajnos nem tünt fel a tehetsége.

 • Tylla

  Én arra a Dzsuzsira gondoltam, aki nagyon fiatalon került a Loki elsö csapatába. Nem akarom ès nem is lehet egy tizen éves Kusnyírt és egy harminc körüli Dzuzsákot összehasonlítani.

 • Levkoo

  Nincs meg videón véletlenül a 4. gól az elejétől? Sajnos a TV-s összefoglalókból sokszor kihagyják a lényeget, pl Mengolo szólóját sem tették be még a Kispest ellen….

 • gyberci

  Mészáros miért játszik még mindig belsővédőt, amikor ő támadó (volt). Lassan elfelejthetjük, hogy Ferenczi támadó középpályás.
  Egyébként tetszik a hozzászólásod!

 • Gábor

  A Nagy Sándor-dilemma szerintem azért merült fel egyáltalán, mert nem úgy néz ki, nem úgy mozog, általában nem úgy viselkedik a pályán, mint a kapusok többsége. Viszont így tudja előhúzni a váratlan nagy bravúrokat, mert a keze-lába valahogy nem ott van az adott szituációban, nem ugyanúgy helyezkedik, nem ugyanonnan indítja a mozdulatsort, mint azt más kapusok teszik. Hányszor lőnek neki éles szögből rövid sarkot, mert mindig otthagyja a rést, hogy ez tudatos, vagy nem, nem tudom, de valahogy reflexből mindig belekap, míg az átlag kapusok nagy része az ilyen szituációból jó eséllyel gólt kap a hosszúba. Unortodox kapus Nagy, ahogy mondani szokták. Az első meccsen valamiért – talán izgult, nem tudom – nem tudta rendesen fogni a labdát, valahogy mindent elejtett, de én már akkor is láttam benne a lehetőséget, bemutatott pár váratlan bravúrt, amiről akkor a sok bizonytalansága miatt senki nem beszélt. Ez a nem szokványos stílus okozza, hogy amikor gólt kap, azt sem úgy kapja, mint a többi kapus, és sokszor tűnik esetlenek, vagy védhetőnek, ne adj isten gagyinak a gól. A hatékonysága viszont azt hiszem nem vonható kétségbe, sokkal nagyobb számban véd ki olyan labdákat, amiket mások nem tudnának, mint ahány gagyi gólt kapunk miatta. Belénk égett egy kapusiskola, hogy bizonyos szituációban milyen mozgássort várunk el egy kapustól, és ha ettől eltér, gól lesz és kikapunk 1-0-ra, akkor rajta ment el a meccs, holott lehet, hogy fogott még ezen kívül három olyan labdát, amit az iskolamozdulatokkal nem védett volna ki más. Arra például, amit lábbal kitett szombaton, lefogadom, hogy a kapusok nagy többsége megpróbált volna leérni kézzel/felsőtesttel és átcsúszott volna alatta, anélkül, hogy bárki hibáztatná érte.
  Persze nyilván Nagy Sanyinak is van jobb/rosszabb napja.
  Nem tudom, hogy érthető-e ez így, ahogy leírtam, de nekem mindig ez volt róla a véleményem, ha odaképzelitek mellé Novakovics megjelenését, jelenlétét a pályán, jól látható ez a kontraszt. Ő volt a modern kapus iskolapéldája, a kedvenc Loki-kapusom a mai napig, viszont értékelem Nagy Sándor erényeit is.
  Van pár ilyen kapus még, mint ő, így kapásból a Honvéd kapusa jut eszembe, a Gróf, de szerintem ő korántsem annyira hatékony, mint Nagy.
  Egyébként még Király is ilyen valahol, a furcsa góloknál megy a Lepkekirály és társai, holott szenzációs kapus, amint ezt hosszú karrierje során számtalanszor bizonyította.

 • Enderson

  Abban teljesen egyetértek, hogy jóval hamarabb, tizenévesen el kellene kezdeni a fiatalok beépítését. Csőszt és Nagy Kevint azért emlegetjük szerintem sokat, mert ők már azt a korosztályt képviselik, akikről ideje lenne eldönteni végre, hogy akarunk-e tőlük valamit, ezt pedig csak játéklehetőséggel lehet megállapítani. A jövőre nézve viszont szerintem is át kellene értékelni az életkorról alkotott elképzeléseinket, és pl. Kusnyírt én is megnézném szívesen legalább a kispadon, ha majd felépült a sérüléséből és játékba lendült.

 • plcdfa

  A tarcsi bajnokság az mindig mindenhol csak egy lötyögés, annál sokkal több értelme van egy másod-harmad osztályban játszó második csapatnak, ahogy volt is még egy pár éve. Vagy ami szvsz a legjobb lenne: korosztályos csapatok -> NB3-as DVSC-DEAC -> NB2-es fiókcsapat -> első csapat. És persze aki tehetséges az átugorhat egy-két szintet, aki lassabban érik az végigjárja a ranglétrát, de ahogy mondtad, 23 után már senki ne kapjon új szerződést ha addigra még nincs az első csapatnál. Az első csapathoz viszont csak akkor jöjjön fel valaki ha a vezetőedző tényleg kész is adni neki lehetőséget, tölteléknek ne, annál többet ér ha kölcsönben játszik.
  Amúgy kövezzetek meg, de én visszahoznám még a ligakupát is, csak valami szigorúbb korlátozással, pl. 5 U23-as saját nevelés a kezdőben. Kicsit visszásnak érzem, hogy az MLSZ-nél pénzzel próbálják ösztönözni a csapatokat hogy több fiatal játsszon, de közben meg eltörölték az NB2-es fiókcsapatokat meg a ligakupát, ahol megmutathatták volna magukat.

 • plcdfa

  Csak egy kis pontosítás: az NB2-es második csapatokat “tiltották be” nyilván, egy Létavértes féle együttműködés egy NB2-es csapattal az gondolom most is lehetséges volna.

 • Jamen

  Tylla természetesen én is arra gondoltam, hogy Dzsudzsák is azért juthatott oda, ahova jutott, mert fiatalon megkapta a lehetőséget, de ugyanez igaz volt Dombira, Sándor Tamásra, Madar Csabára is. Amiről én írtam, hogy Ő igazi nagy európai csapatba kerülhetett volna, ha nem a pénzt választja, és elment Oroszországba, majd Törökországba és végül az Emirátusokba.

 • Jamen

  Lásd Fradi Soroksár….

 • Jamen

  Mészárost Beranek tette kényszerből oda, aztán ott ragadt( Csak megjegyzem egy Paks elleni meccsen Mészáros Sándor Tamás belső védőpárosként debütált Mészáros a mai posztján kényszerből).Ma már nem is lenne máshol használható.

 • joel

  Meg lesz utana egy fordulo iden, DVTK-Loki.

 • Tylla

  Teljes mértékben egyetértek veled, sajnos Dzsudzsi elkurvult.

 • Tylla

  Ez igaz, de ha a Kispestet legyözzük, akkor a téli szünetre a dobogóról megyünk. Ez nagyon megnyugtató lenne. Ha viszont kikapunk, akár a 4. vagy 5. helyröl is mehetünk pihenni.

 • joel

  Kispestnel nincs minden rendben, hazai meccs, hozni kell! Nem felek töluk ugy mint tavaly. Diot meg ismet megtörjuk Kövesden,de minimum iksz. Ott is nagyobb a fust mint a lång, en nem vettem be eddig se ezt az amugy elegge divatos Bodog-imådatot.

 • Imre

  Mészi azért bejött, mint középhátvéd… Nem úgy, mint Ferenczi balbekkben… persze, hosszú még az élet, Janika is bizonyíthat 🙂

 • joel

  Arrol nem en tehetek h a megye 1 az alernativa nekik. Meg az apjaval is vitazott a blog az egyiknek, h egyelore nudli a gyerek, akkor most meg? Es nem kotekedni akarok, mert lokistakent naponta olvasom az oldalt es kurvara szeretem.

 • joel

  Jol ul majd a kispadon 🙂

 • joel

  Akarmilyen szar is az mb1, meg tobb ketseges ifi jatekos szerepeltetese igenis kockazatos lenne az eredmeny szempontjabol.

 • Jamen

  Bódog inkább csak saját magát sztárolja.