Hajdúsági párharcra készülve

A 2018-as évet vereséggel kezdtük. A Dorog elleni kudarc hatalmas pofon volt a csapatnak és a szurkolóknak egyaránt. Kérdés, hogy ez kijózanító és a helyes útra terelő pofon volt-e, vagy egy olyan, ami még visszább húzza a csapat teljesítményét. A Balmazújvárosi mérkőzés előtt Juvefant kértem, legyen segítségemre ennek eldöntésében, így kettőnk várakozásait, gondolatait olvashatjátok ebben a rendhagyó beharangozóban.

balmaz1

A csapat téli időszakát már összefoglaltam a Dorog elleni cikkben, most álljon itt a felkészülési időszakunk átfogó képe. Január 27. és február 14. között nyolc találkozót játszottunk öt játéknapra leosztva. A Szeged ellen 3-1-re nyertünk, de a Kisvárdával nehezen bírtunk, egy gólzáporos döntetlenre (3-3) és egy öngólos győzelemre (1-0) futotta Pallagon. A törökországi Sidében edzőtáborozva az első és utolsó meccsünkön is 2-0-ás vereséget szenvedtünk a lengyel Katowice és a moldovai Sheriff Tiraspol ellen. Közte azonban megvertük az orosz Toszno-t (3-0), az ukrán Karpati Lvivet (4-1) és 2-2-es döntetlen játszottunk az észt Levadia Tallinnal. Így 4 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség lett a téli mérlegünk.

A mérkőzéseken természetesen felforgatott kezdőcsapatokkal léptünk pályára, gondot fordítva arra, hogy a hiányposztokra megoldást találjunk. Mivel mezőnyjátékos nem érkezett, komoly nehézségeink lehetnek abból, hogy számos posztra nincs minőségi cserelehetőségünk. Ilyen a teljes védelmünk, a balhátvédtől a jobbhátvéden át a középső védőkig. A védekező középpályás pozíciójában létszámban ugyan megvagyunk, kérdés, az alternatív lehetőségek mennyire képesek ellátni feladatukat. Bár úgy tűnhet, hogy Filip, vagy Csősz megoldhatja a feladatot, ne feledjük, hogy a jelenlegi játékrendszerben kulcsszerep hárul a két középső középpályásra. A széleken és a támadósorban viszont úgy tűnik, el vagyunk látva. Ezek alapján pedig én úgy vezetném fel az idei tavaszt, hogy a legfontosabb kérdés nem az, hogy ki fog itt gólt lőni, hanem az, hogy képesek leszünk-e olyan kevés gólt kapni, mint ősszel?

JuveFan, te mit gondolsz, melyik csapatrész lesz a kulcsa a Balmazújváros elleni találkozónak, illetve a tavaszunknak?

“A középpálya, ahol ha nem tudunk megfelelő szűrőmunkával előrukkolni (ahogy láthattuk azt a Dorog ellen is), akkor a védelmünk ki van szolgáltatva az ellenfél támadóinak, és abból sosem szokott jó kisülni, ha egy középpálya nem tudja megszűrni a támadásokat, és lendületből vezetik a védelemre a labdát. Különösen érdekes feladat lesz mindezt Jovanovic hiányában megoldani, aki az első három meccsen nem játszhat. Nem lepne meg, ha Herczeg András emiatt öt középpályással küldené pályára a csapatot ezeken a meccseken. De a középpálya feladati közé tartozik még a támadásszervezés is, ami nélkül pedig a csatáraink vannak “meglőve”. Ez sem működött sajnos kedden, Tőzsértől alig láttunk pontos passzt, míg Bódi és Kevin gyenge napot fogtak ki. Szóval mindenképp a középpálya a kulcs szombaton és a tavasz egészében is.

Először találkozunk a Balmazújvárossal NB I-es mérkőzésen, hazai pályán. Az ősszel, idegenben egy pontrúgás utáni góllal győzni tudtunk, de nem sokon múlt az újonc csapat pontszerzése. A bennmaradásért küzdő, jelenleg 11. helyezett csapat egy győzelemmel akár két pozíciót is előreléphetne az NB I 20. fordulójában. A DVSC jelenleg 3. a tabellán, a körbeveréseknek hála csupán a Honvéd van belátható közelségben, azonban, ha dobogós álmaink vannak, győznünk kell szombaton. Kérdés, hogy kijön-e a két csapat közti különbség és kérdés, mennyire befolyásolja majd a mieinket a hétközi kupavereség.

Hogy látod JuveFan, milyen kihatással lesz a hétközi blama a csapatra?

“Ez majd szombaton és az utána következő meccseken dől el, de félő, hogy inkább negatív hatásai lesznek. A nyáron is azt gondoltuk, hogy a Kövesd elleni fiaskó időben jött, de aztán még meccseken keresztül szenvedtünk. Nem lenne jó most is beragadni a rajtnál, pláne hogy nyerhető meccseink vannak az elején.”

Ellenfelünk próbált aktív lenni az átigazolási időszakban, jelentős távozójuk nem volt, viszont érkezett Rudolf Gergely, Harsányi Zoltán és Kónya Márk (mindnek a Nyíregyháza volt a legutóbbi csapata), illetve a grúz Lasa Sindagoridze. Összesen 11 edzőmérkőzést játszottak, többnyire másodosztályú csapatokkal (kivétel a Honvéd, akik ellen 0-0-ás döntetlent értek el). Ennek ellenére figyelemreméltó, hogy csak a Nagyvárad és a Szeged győzte le őket. Utolsó két edzőmeccsükön a Kazincbarcikát (2-0) és a Cigándot (4-0) verték, Rudolf mindkét mérkőzésen betalált. Sokat elmond róluk, hogy nem sok pihenést engedtek maguknak, már január 8-án megtartották első edzésüket (mi ugyanezt január 15-én tettük meg), láthatóan mindent megtesznek majd a bennmaradásért. A Magyar Kupában még ők is érdekeltek, szerdán idegenben győztek 3-2-re a Győri ETO ellen Vajda, Arabuli és Rácz góljaival.

Szerinted van-e reális esélye a Balmazújvárosnak, hogy pontot szerezzen a Nagyerdei stadionban, illetve, hogy ne essenek ki a bajnokság végén az NB I-ből?

“Sajnos van rá reális esély, és még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy mind a három pontot elviszik. Nem azért, mert ők lennének olyan jók, hanem mert a saját csapatunk formájától félek. De cáfoljanak rám. A bennmaradásra már kevés esélyt látok, a riválisaiknak erősebb kerete van, a Haladás az ősz végére brutálisat javult, a Vasas meg biztosan össze fogja kapni magát. A többiek meg messze vannak.”

A fentiek miatt úgy gondolom, hogy a szombati találkozónk rendkívül kiélezett, kevés gólos esemény lesz. A fagypont alatti hőmérséklet sem fog kedvezni a látványos játéknak, Jovanovic és Ferenczi hiánya pedig nehéz helyzet elé állít minket. Hogy pozitívummal zárjak: a Dorog ellen bár nem sok, de annál nagyobb gólhelyzeteink voltak. Biztosan lesznek most is hasonló lehetőségeink, és ha azokat képesek leszünk gólra váltani, az három pontot érhet. A hideg idő ellenére is bízom benne, hogy a debreceni közönség a helyszínen buzdítja majd a piros-fehéreket. Egy győzelem – legyen az bármilyen – könnyebben felejtetné velünk a hétközi kudarcot.

lokibalmaz

Végezetül álljon itt az általam vélt két kezdőcsapat. Persze ki tudja, milyen meglepetést tartogat Herczeg András, illetve Horváth Ferenc? Szombaton, 17 órától kiderül! Aki nem a Nagyerdei Stadionban nézné a találkozót, az az M4 streamjén követheti a mérkőzést, mi ezúttal élő közvetítésre nem vállalkozunk.
Hajrá Loki!

Csibu

 • Szabó Béla

  Tényleg igen jó kérdés hogy beleesik e a csapat ugyanabba a hibába mint a nyáron? A keddi meccsen látható volt igencsak akadozott a “gépezet” és akkor még finoman fogalmaztam… Kíváncsi leszek a teljesítményre és a csípős hideg ellenére kint leszek. Ha a fiúk nem akarnak megfazni akkor futni fognak… és remélhetőleg jól ☺

 • Zsíros B. Ödön
 • gyberci

  Érdekes az összeállítás, jól meg lett keverve a középpálya. Hol van Bereczki Dániel, a beígért meglepetésember? Persze lehet, hogy csere lesz és nem kezdő. (Hol van már Bukta Csaba???) Bevallom fogalmam nincs a kezdőcsapatról, majd meglátjuk. Minden esetre, én nagyon izgulok a fiúkért. Újra itt van a szezon, nagy ünnep ez számomra. Végre itt van a tavasz (nem érdekelnek a minuszok!). Szinte biztosra veszem, hogy negyedikek leszünk és kiesünk a kupából (nemzetközi kupára kevés ez a keret), de azért sok örömünk lesz ebben a helyi kötődésű csapatban. Mindörökké Loki! Hajtsatok magatokért! Hajtsatok az akadémiánkért! Hajtsatok értünk, szurkolókért! Hajtsatok Debrecenért! Hajtsatok Hajdú-Bihar Megyéért! Hajtsatok a magyar labdarúgásért! Boldog újévet kívánok!!!

 • DEBRECENIVSC

  Nekem is előbb a 4-1-4-1 felállás jutott az eszembe, de utána arra gondoltam, hogy 4-2-3-1 lehet belőle, mégpedig úgy hogy Bódi lesz a bal szélső.
  A mérkőzésről, szerinem 3 esélyes a meccs, nincs tüzesebb csapat a Balmaznál, ez annyit tesz, hogy már az elején gólt akarnak szerezni (ki nem?) és sajnos a legutóbbi nb1es meccsekre jellemző, hogy a félidők elején kapjuk a gólokat reméljük erre odfigyelnek a srácok és nem maradnak az öltőzőben és megfelelő állapotban vannak. A lelkes csapatok ellen türelemre kell menni és ahogy mondják bedarálni őket, nem tudom, hogy passzjátékban fejlődtünk e, mert eddig nem volt jellemző ez a lassan, de bedaráljuk az ellenfelet stílus, mint ami korábban jellemző volt a Lokira, az tuti. hogy minőségben nem tartunk ott, de attól még ez lenne a cél.

  [img]http://img.startingeleven.co.uk/usr/a/5a916f2f360de.jpg[/img] [url]http://startingeleven.co.uk/user-formation/229421[/url]

  Egyébként ha visszatér, Jovanovic ő megfelelő helyettese tud lenni a jobbhátvédnek is, ha kell. Reméljük azért nem dől ki és vagy sárgázódiki egyszerre a belső páros mert akkor tényleg lutri az egész, bár az is benne van, hogy találunk egy újabb gyöngyszemet kitudja, bár remélem balhátvédposzton lesz az, mert bár Herczeg azt emelte ki, hogy Ferenczinek van a legtöbb megnyert párbaja, gondolom a legtöbb elvesztetthez is közel áll.
  14 pont kell a biztos bentmaradáshoz, 12 pontra vagyunk a kieső zónától, 10 pontra az elsőtől.

  Hajrá Loki !!!

 • DEBRECENIVSC

  Nagy Kevin kezdő és Könyves a csúcs ék, hajrá!

 • joel

  Kik ezek a taplok akik a nyilatkozatokat keszitik technikusok? Nem vagja a taho h megy eloben az m4sporton??? Herczeg Bandi elott kb. 5 masodperccel: “Buzik! Faszadekok! Heavy Metal!” Bele a kameraba. Agyiszint? Remelem kirugjak a picsaba az ilyen idiotat…

 • Lucas

  Inkább fordítva volt az